Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Outlaw King

Za horizontem: Outlaw King je ve stínu Statečného srdce

Vydáno: 27.11.2018 11:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Historický akční snímek Outlaw King se vrací do doby, kdy ve Skotsku zuřily boje mezi Angličany a Skoty o vládu nad skotským trůnem.

Outlaw KingRecenzoval/a Václav Limberk dne 27.11.2018 11:00. Historický akční snímek Outlaw King se vrací do doby, kdy ve Skotsku zuřily boje mezi Angličany a Skoty o vládu nad skotským trůnem. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Natočit historický snímek vyžaduje extrémní úsilí a náročné přípravy. V roce 1995 obojí zmíněné vyvivnul režisér a herec Mel Gibson a výsledkem byl rozmáchlý, výpravný, krvavý, emocemi nabitý epos Statečné srdce, který po více jak dvaceti letech od doby vzniku patří k tomu nejlepšímu, co bylo v daném žánru natočeno. O 23 let později se anglický režisér David Mackenzie vrací ke stejným událostem a natočil historický akční snímek Outlaw King, který na Statečné srdce v mnohém navazuje, ale chybí mu jeho rozmáchlost, výpravnost (v krvavosti se mu přibližuje), ale především mu chybí ty emoce, které dělají dobrý film skvělým filmem.

Chris Pine ve filmu  / Outlaw KingOutlaw King navazuje tam, kde Statečné srdce končilo, popravou skotského rebela Williama Wallace, která vyburcuje skotského šlechtice Roberta Bruce (Chris Pine) k odporu proti anglickému králi Eduardovi I. (Stephen Dillane), jehož kvůli zdravotnímu stavu zastupuje jeho syn Edward, princ Waleský (Billy Howle). Robert Bruce se snaží spojit se svým sokem Comynem (Callan Mulvey), jehož ale v afektu zákeřně zabije. Konfliktu Bruce s Angličany nezabrání ani účelový sňatek Roberta s anglickou Elizabeth Burgh (Florence Pugh). Vše spěje k rozhodujícímu střetnutí, kterému se Bruce snaží předejít tím, že vyzve na souboj hraběte z Pembroke (Sam Spruell). Ten na oko výzvu přijme, ale potom zákeřně v noci přepadne Bruceův tábor. Ten se zachrání útěkem, ale Angličani zajmou Elizabeth a jeho dceru. Bruce se chystá k nerovnému souboji s mnohonásobnou přesilou. 

Když navážu na první odstavec, tak Outlaw King je jen stínem toho, co bylo Statečné srdce. Robert Bruce není zdaleka tak heroická postava, jakou byl William Wallace. Bruce je v mnoha směrech postavou nepříliš sympatickou a jen těžko ho lze bezvýhradně obdivovat a fandit mu. Také Chris Pine nemá takové charisma a není tak herecky strhující, jako byl Mel Gibson. Problém je také s výpravností a historickou věrohodností Outlaw Kinga.

Aaron Taylor-Johnson ve filmu  / Outlaw KingZatímco Statečnému srdci jsme věřili, že nás přeneslo do doby temného středověku se vší svou špínou, bahnem a krví, Outlaw King působí nadměrně kašírovaně. V úvodu jako bychom sledovali místo historických událostí jen hru v kulisách, kde postavy na sobě nosí až nevěrohodně čisté a vyžehlené kostýmy. Chybí tomu syrovost a špína. V jednom záběru, který je ve filmu zhruba třikrát a je furt stejný, sledujeme z dálky kulisy Londýna, které na první pohled vypadají digitálně. Místo poctivě postavených historických kulis se nám dostane lacině působícího digitálního záběru. 

Pouze v jednom aspektu se Outlaw King blíží dokonalosti Statečného srdce, ve scénách krvavého násilí a brutality, i když ani zde ho nedokáže překonat. Ale alespoň v tomto bodě dokáže Outlaw King na chvíli zaujmout pozornost, kterou jinak nezaujmou komorní scény, v kterých se nic neděje a které postrádají napětí. Stačí vzpomenout na Statečné srdce, kde i v neakčních scénách, ať už mezi Wallacem a jeho milovanou Murron nebo později ve scénách mezi ním a francouzskou princeznou Isabellou se bylo na co koukat, a především co prožívat. Zde není co prožívat. Postavy působí ploše a jejich osudy nestrhnou. Chybí tu emoce.

Chris Pine ve filmu  / Outlaw KingNo, alespoň závěrečná finální scéna to částečně vynahradí. I když jí chybí dynamika a velkolepost podobné bitvy ze Statečného srdce (vítězná bitva u Stirlingu), kterou nepokrytě kopíruje, i tak jde o dobře natočenou akční scénu, v níž si konečně na chvíli přestaneme uvědomovat nedostatky filmu a můžeme se kochat krvavou řeží, při níž se Mackenzie mohl předvést jako solidní inscenátor bitevní scény. Tato finální bitva je tím, co jinak tomuto průměrnému filmu trochu zlepšuje kredit. Kromě toho je to pak i Florence Pugh v roli Bruceovy energické manželky, zatímco Pine je v roli Bruce překvapivě mdlý, a také Aaron Taylor-Johnson v roli berserkera Jamese Douglase.

Jinak je ale Outlaw King zklamáním. Pokud by neexistovalo Statečné srdce, pak by Outlaw King obstál jako slušná, trochu nákladnější televizní adaptace, ale Statečné srdce nejen že existuje, ale udává tón toho, jak mají historické eposy vypadat. Outlaw King je jen jeho matným stínem.  

Originální trailer filmu Outlaw King

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Historie vs její vnímání. (Anonym, 27.11.2018 17:45) Reagovat

    Typický názor někoho, kdo možná ví něco o filmařině, ale prakticky nic o historii. Tento film je naopak, co se týče zobrazení historických reálií, mnohokrát přesnější, než zmiňované Statečné srdce. Filmové klišé o špíně, výhradně tmavých barvách a celkové bezútěšné ponurosti středověké atmosféry je nehorázná lež, která naprosto neodpovídá historicky doloženým skutečnostem. Pro laika to působí nevěrohodně právě proto, že na místo skutečnosti, vnímá jako realitu zkreslený obraz vytvořený filmem a televizí. Netvrdím, že každý musí mít natolik historický přehled, aby to pochopil, ale pokud chci něco veřejně hodnotit, měl bych o tom alespoň něco vědět a neriskovat, že budu vypadat, přinejmenším, zcela neinformovaně.

    • Re: Historie vs její vnímání. (V.L., 27.11.2018 18:59) Reagovat

      A v čem konkrétně je je tento film přesnější než Statečné srdce? Rád se poučím. V.L.

      • Re: Historie vs její vnímání. (Matouš Kvíčala, 28.11.2018 01:02) Reagovat

        Zdravím, mě osobně historie Skotska velmi zajmá a musím souhlasit z prvním komentářem. Statečné srdce mám osobně velmi rád, ale čistě jako film. Co se týče historie tak je na tom velmi špatně, právě oproti Outlaw King. A to jak kostýmově tak historických událostí a nemluvě o samotných bitvách, kde si musím rvát vlasy z hlavy. Navíc osobně znám spoustu lidí co přímo na filmu pracovaly a to právě na šermířských scénkách a co se výstroje týče. Pro mě je to osobně druhý nejlepší historický film ze středověku hned po původním 5h filmu ARN (česká verze 1,5h je strašná).

  • bruce vs wallace (El Huron, 29.11.2018 13:42) Reagovat

    1. Je totální čurákovina ty filmy srovnávat, měli by se hodnotit každý zvlášť.Stejně tak si nemyslím že Pine je horší než Gibson.. Wallace je zajímavější postava než Bruce.Historicky je Outlaw King mnohem přesnější, tím si Gibson obrovsky pomohl u Statečného srdce!!Dovedu si představit, že člověk který se vyzná v Anglické historii bude hodnoti Statečné srdce proti Outlaw King jako obyčejný bullshit.

  • Líbilo se (waki, 04.05.2020 14:43) Reagovat

    Mám rád historické filmy a tenhle zaujal. Alespoň pro pravdivost a reálnost, což Statečné srdce je slátanina nepřesností.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Continental: From the World of John Wick (10.08.2023 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Lovec Kraven (20.06.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Mark Wahlberg bude řídit Flight Risk (13.05.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Duna: Část druhá (03.05.2023 18:11 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu