Box office: Velikonoční zajíček drtí konkurenci

Vydáno: 04.04.2011 02:03 - Zbyněk Kubín | foto: Bontonfilm

Hudební "live action animák" Hop se stal komerčním překvapením roku, když během premiérového víkendu dorovnal letošní otvírákový rekord animovaného westernu Rango. Ostatní novinky se krčí v pozadí.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme ve středu ráno.
Tak tu máme konečně velké komerční překvapení, na která byl zatím letošní rok hodně skoupý (zato zklamáními a propadáky nešetřil). Snad je nečekaný úspěch nepříliš ambiciózního dětského filmu, kombinujícího živé herce s animovanými postavičkami, první vlaštovkou předznamenávající vylepšení prozatímní tragické finanční bilance roku 2011.
Hop ovládl čelo žebříčku bez nejmenších problémů a všechny své novinkové konkurenty nechal hluboko pod sebou. Otvírák za 38 milionů dolarů je při rozpočtu 63 milionů hodně slušný a film by tak neměl mít větší problém ze Států udělat magickou stovku, načež se zbytek světa postará o čisté zisky. Vzhledem k tomu, že příběh o velikonočním zajícovi se zálibou v bubnování je určen těm nejmenším dětem, nedá se předpokládat, že by na návštěvnost do budoucna ovlivnily těžce negativní recenze, jimiž kritici Zajdu s hlasem Russella Branda zasypali. Snímek režiséra Tima Hilla (Alvin a Chipmunkové) se líbí pouze 24 procentům recenzentů a v průměru ho cejchují hodnocením 4,3 bodu z deseti.
Na negativní recenze si ale nemůže stěžovat novinka na druhé příčce. Sci-fi thriller Zdrojový kód chválí devět recenzentů z deseti a i většina diváků odchází z kina nadšená. Druhá příčka s výdělkem 15 milionů dolarů není pro dvaatřicetimilionový kousek režiséra Duncana Jonese (Moon) špatný začátek, navíc při podobně pozitivních ohlasech by se dalo tušit, že film nějakou dobu na vyšších příčkách vydrží.
Třetí příčka patří třetí novince a sice hororu Insidious režiséra Jamese Wana (Saw: Hra o přežití). Nikterak výjimečně vyhlížející duchařina sbírá nečekaně pozitivní ohlasy u kritiků, což je v rámci žánru věc prakticky nevídaná a napovídá to, že by Insidious mohl dostát jménu svého režiséra. Nová distribuční společnost FilmDistrict zatím nezveřejnila rozpočet, ale ten pravděpodobně nepřesáhne 20 milionů, tudíž se třetí příčka a 13,5 milionů dá nazvat úspěchem.
Trojice novinek srazila vítěze minulého víkendu, dětskou komedii Diary Of A Wimpy Kid 2: Rodrick Rules až na čtvrtou příčku s 10,2 miliony dolarů a pořádným propadem o necelých 60 procent. Nicméně o své peníze si u Foxů nemusejí dělat starosti. Během příštího týdne druhý Deník slabocha dosáhne na dvojnásobek svého jednadvacetimilionového rozpočtu, a to se zatím ani nepodíval do světa.
Na páté a šesté příčce se seřadily držáci Všemocný a The Lincoln Lawyer. Tentokrát se jim sice už může jen zdát o fantastických dvacetiprocentních propadech z minulého týdne, ale ani pokles o cca 35 % není k zahození. Vždyť co by za 35 procent dal Zack Snyder a jeho sexy fantasy Sucker Punch? Diváci jej totálně zavrhli a kočky z blázince spadly o bezmála sedmdesát procent na sedmou příčku, což pro osmdesátimilionový projekt znamená výdělek 6 milionů při svém druhém víkendu a celkově zatím hodně slabých milionů třicet.
Osmičku ovládá nezmar Rango. Ten se díky své vytrvalosti celosvětově přehoupl přes magickou hranici 200 milionů dolarů, ale aby vykázal zisk, musí ještě hodně dlouho držet. Devátý je ufoun Paul, který toho v Severní Americe mnoho nepředvedl, ale má své jisté v Evropě, a první desítku uzavírají emzáci ze sedmdesátimilionové sci-fi Světová invaze, která má již celosvětově na kontě 160 milionů.
Za týden se opět můžeme těšit na Russella Branda, tentokrát kompletního, v remaku komedie Arthur. A dále na hodně lákavě vypadající dobrodružnou akci Hanna režiséra Joe Wrighta, surfařské drama podle skutečné události Soul Surfer a historickou taškařici Princ a pruďas.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 01.04.2011
  1. Hop 38,1 mil. (novinka)
  2. Zdrojový kód 15,1 mil. (novinka)
  3. Insidious 13,5 mil. (novinka)
  4. Diary Of A Wimpy Kid 2: Rodrick Rules 10,2 mil.
  5. Všemocný 9,4 mil.
  6. The Lincoln Lawyer 7,1 mil.
  7. Sucker Punch 6,1 mil.
  8. Rango 4,6 mil
  9. Paul 4,3 mil.
  10. Světová invaze 3,5 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY