Za horizontem: Searching je brilantním internetovým thrillerem

Vydáno: 21.10.2018 19:52 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Nováček Aneesh Chaganty natočil brilantní napínavý internetový thriller Searching, v němž zoufalý otec pátrá po své zmizelé dceři.

PátráníRecenzoval/a Václav Limberk dne 21.10.2018 19:52. Nováček Aneesh Chaganty natočil brilantní napínavý internetový thriller Searching, v němž zoufalý otec pátrá po své zmizelé dceři. Hodnocení: 4.5
Pátrání
Searching
Drama / Tajemný / Thriller
USA, 2018 , 102 min.

Režie: Aneesh Chaganty
Scénář: Aneesh Chaganty, Sev Ohanian
Kamera: Juan Sebastian Baron, Nicholas D. Johnson, Will Merrick
Herci: John Cho, Sara Sohn, Alex Jayne Go, Megan Liu, Kya Dawn Lau, Michelle La, Joseph Lee, Dominic Hoffman, Sylvia Minassian, Melissa Disney, Connor McRaith, Colin Woodell, Debra Messing, Joseph John Schirle, Ashley Edner

Česká premiéra: 01.01.1970

Hodnocení: 9/10
Pátrání hodnocení na Kinobox.cz: 80.10 %
Michelle La ve filmu  / SearchingPůvodně jsme měli americký thriller Searching vidět v kinech, kde měl mít premiéru v listopadu. Distribuční společnost Falcon ho pro tyto účely opatřila i oficiální synopsí: Poté, co Davidu Kimovi (John Cho) zmizí 16letá dcera, je zahájeno vyšetřování a k případu je přidělen detektiv. Když ani po 37 hodinách nedojde v kauze k posunu, rozhodne se David prohledat místo, kam se zatím nikdo nepodíval, a kde všechna tajemství zůstávala doposud ukrytá: laptop své dcery. V originálně natočeném snímku, který je nasnímán z pohledu chytrých telefonů a počítačových obrazovek, musí David vysledovat digitální stopy své dcery dřív, než navždy zmizí.

Nakonec ale tento film v kinech neuvidíme, což je na jedné straně škoda kvůli jeho kvalitám. Na straně druhé je to ideální film, který se hodí na obrazovky našich notebooků, na nichž dnes převážná většina populace filmy sleduje. Searching je navíc výjimečný tím, že se celý na internetu odehrává. Veškeré dění sledujeme jen skrze všemožné technické vymoženosti moderní doby. Formálně je film dokonalý a suverenita, s jakou ho debutující scenárista a režisér Aneesh Chaganty natočil, vyráží dech.

Debra Messing ve filmu  / SearchingŽánrově jde o krimithriller, v jehož centru stojí pátrání po zmizelé dceři Davida Kima Margot (Michelle La), která se jednoho dne přestane svému otci ozývat. David si původně myslí, že jeho dcera jen trucuje. Když se ale neozve celý den, začne zoufalé pátrání, s nímž Davidovi pomáhá detektivka Rosemary Vick (Debra Messing). Davidovou jedinou nadějí, jak dceru vystopovat, je ponořit se do virtuálního internetového světa, v němž převážná většina lidí dnes existuje. Searching je unikátní v tom, že tento fenomén povýšil na hlavní výrazový prostředek a princip, což je provedeno s virtuozitou zkušeného mistra.

Překvapivé je to, že tento zvolený přístup skvěle filmařsky funguje a Searching je napínavý jako by šlo o "normální" thriller. Jediným záporem, který jsem na Searching shledal, je jeho rozuzlení, které je sice překvapivé, ale klišoidní, paradoxně kvůli přílišné filmovosti. To trochu kazí jinak celkově úžasný dojem, jaký tento sugestivní internetový film po většinu doby sledování vzbuzuje. Searching tak není pecka, jaká tu dosud nebyla, ale "jen" brilantní thriller, který vás bude držet napjaté až do (skoro) konce. Rozhodně jde ale o velmi zdařilý debut tvůrce, který za něj byl také po zásluze oceněn na letošním festivalu v Sundance, kde byl ve světové premiéře uveden.

Originální trailer filmu Searching


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY