Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 28. 9. 2018 - 4. 10. 2018

TV tipy: Osm hrozných stojí na mostě špionů, kde píše rumový deník

Vydáno: 28.09.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom září a října v televizích konečně naplno rozjíždí podzimní sezónu, když nabídne hned dvě atraktivní premiéry. Těmi jsou oldschoolové drama Most špionů Stevena Spielberga a brilantní western Osm hrozných Quentina Tarantina

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Drahé tety a já (sobota 29. 9., Prima, 17.00 - 18.55 / neděle 30. 9., Prima Max, 10.40 - 12.15)

Plakát filmu  / Drahé tety a jáČeskoslovenská normalizační komedie patří k těm lepším žánrovkám své doby, což je dáno tím, že se úplně oprostila od snah zobrazit zidealizovaný život v totalitní šedi. Režisér a scenárista Zdeněk Podskalský se místo toho soustředil na značný nadhled a veskrze příjemnou atmosféru, kterou ještě odlehčil množstvím chytlavých songů. Výrazně mu pomohly i krásná kamera, kterou držel Miroslav Ondříček a vhodně zvolené jihočeské lokace. V hlavních rolích se pak mohl spolehnout na Ivu Janžurovou a Jiřího Hrzána, kterým výtečně přihrávají Nataša Gollová a Eva Svobodová, které daly zavzpomínat na nejlepší léta svých kariér. Ve výsledku tak vlastně ani nevadí, že příběh není konzistentní a jde spíše o sled několika komických etud a také to, že ústřední kriminální zápletka je hodně banální a snadno předvídatelná. Pohodová záležitost na víkendový podvečer.

Zajímavost: V době natáčení byla Janžurová těhotná.

Ukázka z filmu Drahé tety a já
Most špiónů (Bridge of Spies) (sobota 29. 9., Prima Max, 20.00 - 22.55 / neděle 30. 9., 14.45 - 17.45)

Český plakát filmu Most špiónů / Bridge of SpiesTři roky starý dramatický thriller je příjemnou oldschoolovou záležitostí, které se dnes už moc netočí. Režírující Steven Spielberg v něm upoutá především vynikající dobovou atmosférou studené války a všudypřítomnou paranoiou, která je znát z každého záběru. Spolehnout se mohl i na nádhernou kameru Janusze Kamińského a potřebně patetickou hudbu Thomase Newmana. Podařilo se mu také vyvážit dvě rozdílné poloviny snímku, kdy ta první je decentním soudním a ta druhá špionským dramatem. Obě jsou plné důležitých dialogů a každá je zajímavá jiným způsobem. V titulních rolích excelují Oscarem oceněný Mark Rylance, který na sebe upozorňuje zejména v úvodu a spolehlivý Tom Hanks, jimž dělají společnost třeba Amy RyanAlan Alda nebo Sebastian Koch. Možná je trochu škoda, že i přes atraktivní téma film nikdy nestrhne a postrádá napětí, protože od počátku je víceméně jasné, jak všechno dopadne, někomu nemusí sednout ani pomalé tempo v kombinaci s delší stopáží. Jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Natáčení výměny na mostě se účastnila i německá kancléřka Angela Merkel.

Oficiální český trailer filmu Most špionů / Bridge of Spies
Osm hrozných (The Hateful Eight) (sobota 29. 9., Prima, 22.10 - 01.40 / neděle 30. 9., Prima Max, 22.25 - 02.05)

Český plakát filmu Osm hrozných / The Hateful EightWesternové drama je naprosto jedinečným zážitkem, jakých se v posledních letech už divák moc nedočká. Režisér a scenárista Quentin Tarantino nejenže v něm skvěle kombinuje western, gangsterku a krimi, ale také prokazuje svou lásku ke kinematografii a znalost stěžejních děl. Přes monstrózní délku, která odkazuje k absolutním žánrovým klasikám, nenudí ani minutu, a to se spoléhá na precizní, břitké a značně černohumorné dialogy, které tvoří většinu stopáže. Famózní je též kamera, která snímá nádherné obrazy a pomáhá vytvořit takřka dokonalou atmosféru a Oscarem oceněná nenápadná, ale působivá hudba Ennia Morriconeho, chybět nesmí ani tvůrcovy oblíbené brutální, krvavé a násilné scény, v nichž se tentokráte vyžívá ještě víc. Titulnímu příběhu pak pomáhá i změna vypravěče, která přijde zhruba v polovině a postaví děj do trochu jiného světla. V hvězdném obsazení se objeví na Oscara nominovaná Jennifer Jason Leigh a dále pak výteční Samuel L. JacksonWalton GogginsKurt RussellTim RothMichael Madsen nebo Bruce Dern. Patříte-li k fanouškům slavného tvůrce, výhrady mít nebudete, ti ostatní některé momenty úplně neocení, proto nebudou tolik spokojení. Více se dočtete v naší recenzi. Druhý tip týdne.

Zajímavost: Jde o vůbec první autorův film, k němuž byla složena vlastní hudba.

Český trailer filmu Osm hrozných / The Hateful Eight
Věčně mladá (The Age of Adaline) (neděle 30. 9., Prima Max, 20.00 - 22.25 / úterý 2. 10., 00.50 - 06.20)

Český plakát filmu Věčně mladá / The Age of AdalineNenápadné romantické drama s fantasy prvky patří k tomu nejlepšímu, co v posledních letech v daném žánru vzniklo. Režírující Lee Toland Krieger v něm dostal k ruce hodně zdařilý a originální scénář pracující s atraktivní premisou několika časových rovin, který obohatil velmi specifickou a osobitou atmosférou, která se ale vyhýbá jakémukoli kýči. Záležet si dal i na vizuální stránce, která působí záměrně fantaskně a nadreálně. Romantická linie po většinu přiměřené stopáže funguje, a i když mladší mužský hrdina není tak výrazný a vztah k hlavní hrdince nepůsobí úplně důvěryhodně, nakonec to tolik nevadí. V ústřední roli se objeví velmi dobrá Blake Lively, které dělají společnost mimo jiné trochu unylý Michiel Huisman, výborný Harrison Ford nebo spolehlivá Ellen Burstyn. Škoda, že ve druhé polovině už se začne hrát víc na jistotu a celý příběh je zakončen příliš banálně a náhodně. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Lively musela pro každé zobrazené desetiletí měnit způsob mluvy a přízvuk.

Oficiální trailer filmu Věčně mladá / The Age of Adaline
Rumový deník (The Rum Diary) (neděle 30. 9., ČT2, 21.50 - 23.50)

Plakát filmu Rumový deník / The Rum DiaryKomediální drama je u nás hodnoceno o dost hůř než na zahraničních databázích, v tomto případě ale hodnocení nejsou až tak směrodatná. Snímek je totiž adaptací románu osobitého novináře a spisovatele Huntera S. Thompsona, čemuž výsledek jasně odpovídá. Jeho největší slabinou zůstává režisér a scenárista Bruce Robinson, jemuž absolutně chybí odvaha zariskovat a vše servíruje nenápaditě, sterilně a nevýrazně, což je u tak svérázné záležitosti až trestuhodné. Nedokáže se rozhodnout, zda chce točit komedii, nebo romantiku a pořádně nefunguje ani jedna linie, i když náznaky solidních vtipů a jiskřivé romance tu jsou. Nad vodou tak snímek udržuje slušné obsazení, v němž prim hraje tradičně pološílený Johnny Depp, přehlédnout se ale nedají ani Aaron EckhartRichard JenkinsAmber Heard, především však Giovanni Ribisi. Nezáživná a jen lehce nadprůměrná záležitost, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Produkce filmu trvala skoro deset let.

Český trailer filmu Rumový deník / The Rum Diary
Koleje osudu (The Railway Man) (neděle 30. 9., Prima, 22.05 - 00.30 / pondělí 1. 10., Prima Max, 02.05 - 06.10)

Český plakát filmu Koleje osudu / The Railway ManNa australsko-britském dramatu jsou znát jeho velké ambice, které se ale bohužel nepodařilo naplnit. Viníkem toho je režírující Jonathan Teplitzky, který evidentně spoléhal na to, že románová předloha Erica Lomaxe je silná sama o sobě a o moc víc toho není potřeba. Zapomněl ovšem na to, že v podobném příběhu jsou nutné emoce, které tu úplně chybí a vše je podáno tak chladně a sterilně, že není možné se s jakoukoli postavou identifikovat a soucítit. Hlavně z toho důvodu pak scény s útrpným mučením nejsou tak působivé, jak by se slušelo. K tomu se pak přidává i zbytečně pomalé tempo a přetažená stopáž. Dojem trochu vylepšuje relativně zvládnutý přesah ohledně schopnosti odpouštět, především ale obsazení, v němž prim hraje vynikající Colin Firth. Tomu pak přihrávají třeba Jeremy IrvineNicole Kidman nebo Stellan Skarsgård. Vesměs průměrná záležitost, které by prospělo více odvahy a režijní invence. To potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Most, kde hlavní hrdina stojí na konci filmu, je slavný most přes řeku Kwai.

Český trailer filmu Koleje osudu / The Railway Man
Gulag (Gulag) (úterý 2. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / čtvrtek 4. 10., 23.40 - 02.15)

Plakát filmu Gulag / GulagTelevizní drama z poloviny osmdesátých let patří nejen u nás k absolutně neznámým a oficiální cestou se nedá jakkoli sehnat. A ono se není moc čemu divit, protože země z bývalého socialistického bloku film vnímají úplně jinak než ty angloamerické. Režírující Roger Young v něm sice na diváka přenáší depresivnější a temnější atmosféru sovětských pracovních táborů a nekonečné zimy, jenže si realitu značně přibarvuje a idealizuje, takže i divákovi s třeba jen minimálním ponětím o historii je jasné, že skutečnost vypadala několikanásobně hůř. Nechybí tu ovšem několik silných momentů a samotný námět je atraktivní sám o sobě, to ale na rozpačitých dojmech nic moc nemění. Výsledku nepomáhá ani přetažená stopáž, v níž je spousta hluchých míst. Hodně toho ale zachraňují zvolení herci, mezi nimiž nechybí David KeithMalcolm McDowellDavid Suchet nebo Warren Clarke. Absolutní televizní rarita, kterou sráží naivní scénář.

Zajímavost: Hlavní hrdina byl odsouzen do gulagu na deset let.

Německý trailer filmu Gulag / Gulag
Uloupená hranice (středa 3. 10., ČT2, 22.00 - 23.25 / čtvrtek 4. 10., 10.40 - 12.05)

Plakát filmu  / Uloupená hraniceČeskoslovenské válečné drama, které se dnes už moc nevysílá, vzniklo dva roky po skončení druhé světové války a přináší pohled na to, jaká byla situace v česko-německém pohraničí. Režírující Jiří Weiss v něm vsadil hlavně na autentičnost, civilnost a dokumentárnost, díky čemuž je snímek nadčasový a důvěryhodný. Vzhledem ke zvolenému pomalejšímu tempu má čas na rozebrání těch nejdůležitějších aspektů soužití Čechů a Němců a nebojí se zobrazovat, jak těžká a nepříjemná pro všechny byla nastalá situace. Velkou výhodou je i to, že snímek ještě není ovlivněn nastupující komunistickou ideologií a může si dovolit značnou objektivitu. Ke spokojeným dojmům přispívá i výborné obsazení, v němž se objeví třeba Ladislav H. StrunaRudolf Deyl ml.Rudolf Široký nebo Marie Nademlejnská. Nenápadný, ale poměrně důležitý film.

Zajímavost: Ve filmu herecky debutoval Karel Effa

Ukázka z filmu Uloupená hranice
První dáma country music (Coal Miner’s Daughter) (čtvrtek 4. 10., ČT art, 20.20 - 22.25)

Plakát filmu První dáma country music / Coal Miner's DaughterU nás nepříliš známé životopisné drama z raných osmdesátých let mohou někteří diváci znát i pod alternativním názvem Havířova dcera. Režírující Michael Apted v něm vypráví životní osudy zpěvačky Loretty Lynn a dělá to natolik umně a citlivě, že zaujme i ty, kteří jinak country music moc nevyhledávají. Navíc publiku objasní, v čem spočívá silná americká tradice tohoto žánru. A vlastně toho nemusel moc dělat, protože mu stačilo jen zachytit potřebnou dobovou atmosféru, nastavit svižné tempo a nechat hrát známé i méně známé songy, které jen dotváří celkovou "venkovskou" náladu celého snímku. Hlavní roli svěřil Oscarem oceněné Sisse Spacek, které dělají společnost mimo jiné Tommy Lee JonesLevon HelmWilliam Sanderson nebo Beverly D'Angelo. Sluší se ještě uvést, že film byl nominován na Oscara i v kategoriích výprava, film, kamera, střih, zvuk a adaptovaný scénář. Nebýt toho, že Spacek hraje hlavní hrdinku i v extrémně mladém věku, což působí nedůvěryhodně a nechtěně směšně, nebylo by snad ani co zásadního vytýkat. 

Zajímavost: Na scénáři k filmu se podílela i samotná Lynn.

Originální trailer filmu První dáma country music / Coal Miner’s Daughter
Já, Heath Ledger (I Am Heath Ledger) (čtvrtek 4. 10., ČT art, 22.25 - 23.55)

Plakát filmu Já, Heath Ledger / I Am Heath LedgerUž z názvu loňského kanadsko-amerického dokumentu je jasné, kdo je ve středu jeho zájmu. Režírující duo Derik Murray a Adrian Buitenhuis v něm ničím nepřekvapí a pomocí tzv. mluvících hlav chronologicky vypráví o životě a kariéře jednoho z mála držitelů posmrtného Oscara. Z celého snímku je znát možná až přehnaná úcta a uhlazenost, protože v něm chybí jakékoli kontroverzní téma, o něco horší je ovšem absence protipohledu a někoho, kdo by talentovaného Australana postavil do jiného světla. Nejcennější je tak film v momentech, kdy ho představuje jako amatérského tvůrce a režiséra videoklipů a využívá jeho bohatého videoarchivu, takových chvil je ale bohužel méně, než by bylo záhodno a tento potenciál není ani zdaleka využit. Citlivý a možná až moc slzopudný portrét předčasně zemřelého talentu.   

Zajímavost: Snímek byl k vidění na letošním festivalu v Karlových Varech.

Oficiální trailer filmu Já, Heath Ledger / I Am Heath Ledger

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu