Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Los Ojos de Julia

Za horizontem: Los Ojos de Julia

Vydáno: 27.04.2011 20:30 v sekci Recenze | Za horizontem - Daniel Krásný | foto: Universal Pictures International (UPI)

Pošramocenou reputaci hororů z poslední doby přichází napravit děsivý žánrový přírůstek ze Španělska. Dokázala znovu produkce Guillerma Del Tora ukázat Hollywoodu, jak se míchá poctivá hrůza?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zakopnout v poslední době o dobrý horor, to už chce opravdu dlouhé nohy a ranec nekondenzovaného štěstí. V uplynulém roce se v souvislosti s hororem nahlas skloňovalo snad jen jméno naturalistického drasťáku Srpski film a kromě amerického remaku I Spit On Your Grave nebo francouzského snímku Dans ton sommeil se o kvalitě či originalitě nedalo takřka hovořit. Líheň filmového děsu posledních let, Španělsko, zůstala protentokrát poněkud stranou. Z La Herencia Valdemar, který jednu dobu měl ambice stát se podobným fenoménem jako rovněž tamější REC, se vyklubala hloupá duchařina bez atmosféry, a posledním nadějným flákem temnoty tudíž zůstal na pohled nevinný příběh o očních chorobách a jednom velice tajemném muži s fotoaparátem.
Jen velmi nerad u filmu tíhnu k předčasným očekáváním, ale v případě Los Ojos de Julia jsem kolem veškerých fotek, klipů a videí mlsně obcházel a dopředu předpovídal vysokou kvalitu. Proč? Protože jej napsal a natočil Guillem Morales, autor u nás poměrně neznámého, ale vysoce kvalitního hororu El habitante incierto, který bych v mžiku zařadil mezi pětici nejlepších hororů tohoto tisíciletí. Ve svém debutu dokázal mistrně namíchat typickou španělskou atmosféru a neotřelý nápad, to když hlavní hrdina snímku z bůhvíjakého důvodu šmíroval sousedku na vozíčku a schovával se v jejím vlastním domě.
Motiv ženy s postižením vdechnul Morales i do svého druhého scénáře, avšak tentokrát, jak ostatně napovídá i samotný název, se jedná o onemocnění očí. Hlavní hrdinka Julia nalézá svou sestru oběšenou ve sklepě, nejspíš z důvodu zjištění, že její slepota je i po operaci nezvratná. Julii však na její sebevraždě cosi nesedí, a tak společně se svým přítelem Isaakem začíná pátrat po důvodech sestřina rozhodnutí a pochopitelně zvětří v celé nešťastné lapálii nějakou nekalost. Nutno ještě podotknout, že Julia coby dvojče své zesnulé sestry trpí stejnou progresivní ztrátou zrakových funkcí a její doposud dobrý zrak se během filmu začíná zhoršovat.
Druhý Moralesův film vyznívá oproti tak trochu na koleně uvařeném debutu komplexněji, což z něj mírně ubírá onu syrovost nápadu a více jej směřuje ke klasickému španělskému hororu pro širší masy diváků. O to větší jsem měl ale radost, že Los Ojos de Julia je snímek, který mě dokázal vyděsit a nemusel při tom používat nadbytečných nechutností (jako třeba zmiňovaný Srpski film nebo Mučedníci). Je děsivý vcelku civilním způsobem obav o hlavní hrdinku a strachu ze záporné postavy. Scény, ve kterých jsou právě tito dva tváří v tvář, bych neváhal označit jako dokonalé a patří dle mého k vrcholu žánrové kinematografie vůbec.
Jedinečnost režisérského stylu, zajímavé větvení hlavní zápletky a místy i věru nečekané scenáristické kličky však staví poměrně vysoké nároky na závěrečné rozuzlení, které by zákonitě mělo být stejně „cool“ jako zbytek snímku. Jenomže jak jsem již psal, Los Ojos de Julia připomíná spíše mainstream než experimentální horor, a tak z rozjetého hororu, o němž bych neváhal chvílemi přemýšlet jako o potenciální perle, nakonec vyjde „jen“ nadprůměrný film s párem briskních scén.
Nesdílím obecné nadšení z modelky Belén Rueda (Hlas moře, Sirotčinec), která v podstatě celý film nesleze z plátna a hraje úplně stejně jako v obou zmíněných filmech. Nikoliv že by nebyla krásná. Na svých šestačtyřicet je až nadpozemsky krásná, ale její výraz coby mix pohoršení a překvapení mě již po jednom španělském hororu začal nudit. Atmosféru naopak podporuje zneklidňující hudba eléva Fernanda Velazqueze. Na neděsivost jsem si zkrátka v případě tohoto filmu stěžovat nemohl.
Čeští distributoři nás v tomto roce zahleňují jen horory typu Řetězová zpráva nebo Vem si mou duši, ale takovýto španělský kousek, leč produkován Guillermem Del Torem, se k nám pomalu nedostane ani na přenosných nosičích. Los Ojos de Julia by přitom v kině vypadal božsky a po úspěchu Sirotčince by se určitě našla hromada spokojených diváků. Já jsem byl s celkovým vyzněním filmu spokojen – Morales umí diváka držet v napětí, a ačkoliv jsem očekával více jeho krystalické jinakosti, doporučuji tento zářez všem, kteří se nechají rádi vystrašit.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TOP 5 filmů z produkce Guillerma del Tora (24.03.2013 18:30 v Články | Žebříčky)
- TOP 10: Strašení po španělsku (29.03.2012 16:00 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu