TV tipy: Sid a Nancy se společně s Van Helsingem ocitají v žáru lásky

Vydáno: 31.08.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny končí, v televizích tomu ale překvapivě nic nenapovídá, protože nabídka je dost slabá a žádné zásadní premiéry se divák nedočká. Vedle častých repríz tak zaujmou především velmi málo známé a vysílané žánrovky.
V žáru lásky (Carrington) (pátek 31. 8., ČT art, 21.30 - 23.30 / neděle 2. 9., 23.55 - 01.55)

Plakát filmu V žáru lásky / CarringtonBritsko-francouzské romantické drama patří u nás k těm málo známým, což je svým způsobem škoda. Ačkoli nešťastný tuzemský název evokuje něco úplně jiného, tehdy debutující režisér a zkušený scenárista Christopher Hampton se v něm zaměřil především na vztahy mezi postavami, jejichž předobraz byl reálný a celkovou atmosféru britského venkova na začátku dvacátého století. Značně si pomohl atraktivním milostným životem obou ústředních hrdinů, který byl značně turbulentní a nejednoznačný, pak už mu stačilo jen přidat správné tempo a velmi specifické melancholické ladění. Jeho hlavním pilířem je ovšem obsazení, v němž nejdůležitější úlohy brilantně ztvárnili Emma Thompson a Jonathan Pryce, které doplnili ještě Steven Waddington, Samuel West nebo Rufus Sewell. Zamrzí jen absence jakékoli tvůrčí invence, odvahy a emocionálně silnější scény, znalejší diváky pak také to, že o životě a díle malířky Dory Carrington se nedozví vůbec nic. Velmi málo zařazovaná záležitost.

Zajímavost: Režisér psal scénář skoro dvacet let.

Originální trailer filmu V žáru lásky / Carrington
Hrabě Monte Cristo (The Count of Monte Cristo) (sobota 1. 9., Nova, 16.15 - 18.50 / pondělí 3. 9., Nova Cinema, 15.10 - 17.35 / středa 5. 9., 13.55 - 16.25)

Plakát filmu Hrabě Monte Cristo / The Count of Monte CristoHodnocení britsko-americko-irského dobrodružného dramatu se radikálně liší na tuzemských databázích a na těch zahraničních. Proč tomu tak je, nemusíme řešit moc dlouho, neboť český, potažmo evropský divák je u adaptací románů Alexandra Dumase staršího zvyklý na určitý standard a jakous takous věrnost předloze, v Hollywoodu se ale tyto věci až tak neřeší. Režírující Kevin Reynolds tak dostal k ruce scénář, který s původní knihou má společného snad jen pár postav a základní kostru děje. Na ten pak narouboval solidní akční scény, svižné tempo, zdařilou dobovou výpravu a kostýmy a ucházející kameru. Klíčovou roli ztvárnil obstojný James Caviezel, jehož antagonistu si zahrál Guy Pearce a objeví se třeba i Richard Harris nebo tehdy začínající a zcela neznámý Henry Cavill. Jakožto dobrodružná žánrovka je výsledek víceméně slušný a lehce nadprůměrný, jako adaptace klasické literatury ale nemá šanci uspět v žádném ohledu. Tip pro tolerantního diváka.

Zajímavost: Když byl snímek v hodně rané fázi přípravy, měl Edmonda Dantese hrát Arnold Schwarzenegger!

Originální trailer filmu Hrabě Monte Cristo / The Count of Monte Cristo
Sid a Nancy (Sid and Nancy) (sobota 1. 9., ČT art, 21.30 - 23.25 / pondělí 3. 9., 23.30 - 01.25)

Plakát filmu Sid a Nancy / Sid and NancyBritsko-americké hudební drama z druhé poloviny osmdesátých let sleduje bouřlivý vztah baskytaristy legendárních Sex Pistols Sida Viciouse a mladé Nancy Spungen, nic jiného však nenabízí. Ve svém nejvýraznějším počinu se dnes skoro zapomenutý režisér a scenárista Alex Cox zaměřil čistě jen na destruktivní romanci a historie kapely jako taková je hodně upozaděná, což může diváky trochu zklamat. Příliš se mu nepodařilo ani oba hlavní hrdiny hlouběji vykreslit, tudíž působí jen jako věčně zfetované loutky s minimem motivace. Body ale sbírá perfektně vystihnutým punkovým prostředím, bouřlivou dobovou atmosférou a efektním zachycením hudebních vystoupení, kterých ale ke vší škodě není zase tolik. Vydařilo se mu i obsazení, jehož trumfem je začínající a naprosto fascinující Gary Oldman, jeho partnerku pak ztvárnila velmi dobrá Chloe Webb, kterou ale značně limitoval fakt, že její charakter se smrskl na protivnou a znuděnou dívku. Hodně punkový tip na sobotní večer.

Zajímavost: Zpěvákovi Sex Pistols Johnnymu Rottenovi se film moc nelíbil a označoval ho za prostoduchou oslavu heroinu a obyčejnou fantazii s množstvím vymyšlených scén.

Originální trailer filmu Sid a Nancy / Sid and Nancy
Van Helsing (Van Helsing) (sobota 1. 9., Nova, 23.25 - 01.55 / pondělí 3. 9., Nova Cinema, 17.35 - 20.00)

Plakát filmu Van Helsing / Van HelsingČtrnáct let staré akční fantasy se s odstupem času dočkalo docela solidních hodnocení a dnes působí jako příjemný a neškodný oldschool a typická ukázka velkofilmu své doby. Režisér a scenárista Stephen Sommers v něm neřešil vůbec nic a chtěl navázat na klasické horory z třicátých let, což se mu povedlo velmi vzdáleně. Spoléhal se pak především na přehnané množství viditelně digitálních efektů, svižné tempo, klipovitý střih a zvláštně ponurou atmosféru, která ale není depresivní. Titulní roli si zahrál charismatický Hugh Jackman, jemuž dělali společnost mimo jiné Kate BeckinsaleRichard Roxburgh nebo David Wenham, v malých vedlejších úlohách pak lze díky natáčení v Česku spatřit několik zdejších herců. Mimo absentující logiky a extrémně tupého příběhu výsledku nejvíc škodí přepálená stopáž. Nenáročná podívaná na sobotně-nedělní noc.

Zajímavost: Kostel svatého Mikuláše, v němž se natáčely scény z bálu, musel být kvůli filmování odsvěcen a posléze znovu vysvěcen.

Oficiální trailer filmu Van Helsing / Van Helsing
Jen blázni spěchají (Fools Rush In) (neděle 2. 9., Prima Max, 20.00 - 22.20 / úterý 4. 9., 00.25 -02.40)

Plakát filmu Jen blázni spěchají / Fools Rush InJedenadvacet let stará romantická komedie není špatná, jen je zcela nevýrazná a zastíněná mnohem lepšími žánrovkami. Režírujícímu Andymu Tennantovi v ní nejvíce škodí to, že se nedokáže rozhodnout, zda chce hrát na komediální, nebo vážnou strunu a pokouší se kombinovat oba póly, což se mu úplně nedaří a sentimentální atmosféra se stiuačním humorem příliš nekooperují. Ústřední příběh také nijak nepřekvapí, neboť je předvídatelný a opírá se o všechna myslitelná klišé. Lehce nad průměrem tak film udržují svižné tempo, přiměřená stopáž a příjemné vtípky a hlášky, především ale obsazení klíčových rolí, které ztvárnili Matthew Perry a Salma Hayek, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Naprosto neškodná podívaná na konec týdne.

Zajímavost: Hlavní ženskou roli odmítla Jennifer Lopez.

Originální trailer filmu Jen blázni spěchají / Fools Rush In
Schmitke (úterý 4. 9., ČT art, 20.20 - 21.55)

Plakát filmu  / SchmitkeČesko-německý snímek není určen pro masové publikum a musí na něj být nálada, za což se pak odvděčí na naše poměry dost netradičním zážitkem. Režijně debutující Štěpán Altrichter v něm zpočátku láká na decentní komedii, postupem času ale zvážňuje a dostává se do vod mysteriózního dramatu, což mu ale tak úplně nefunguje, protože by bylo potřeba ještě trochu "přitlačit" a nabídnout údernější pointu. Co se mu ovšem povedlo na výbornou, je zachycení osobité atmosféry pohraniční oblasti Krušných hor, v níž společně fungují Češi a Němci a vzniká mezi nimi zvláštní pnutí. Výsledek zaujme i technickou stránkou, z níž mimo nádherné kamery vyčnívají Českým lvem oceněné zvuk a hudba. Potěší i obsazení, které je tvořeno neokoukanými herci, mezi nimiž hrají prim Peter KurthHelena DvořákováJakub Žáček. Více se o tomto svérázném počinu dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Obec Chřmelava, kde se film odehrává, je smyšlená a její název je záměrně krkolomný, aby se Němcům špatně vyslovoval.

Oficiální trailer filmu Schmitke
Automata (Autómata) (středa 5. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu Automata / AutómataKoprodukční sci-fi thriller je u nás hodnocen o něco hůře než v zahraničí, kde ovšem dosahuje jen lehce nadprůměrného výsledku. Režisér a scenárista Gabe Ibáñez v něm doplatil na přehnanou ambicióznost a minimální snahu o originalitu. Snímek tak připomíná hybrid mezi Isaacem Asimovem a Philipem K. Dickem, do kterého se ještě míchají podobné hollywoodské žánrovky. Autorovi se ovšem nedaří napsat tak epický a filozofický příběh a místo toho jen zbytečně klouže po povrchu, pracuje s náznaky a nepřichází s žádnou velkou myšlenkou, s níž by bylo možné polemizovat. Body pak ztrácí i úplným závěrem, který je protipólem všeho před ním, neboť se mění v lacinou béčkovou akci. Potěší naopak vizuální stránka, která je i přes nízký rozpočet poměrně opulentní a zajímavá, hutná atmosféra, svěží tempo a střídmá stopáž, v níž naštěstí není tolik hluchých míst. Titulní roli si střihl proti typu obsazený Antonio Banderas, který je potřebně charismatický a odvádí solidní výkon, toho pak doplňují třeba Dylan McDermott nebo Melanie Griffith. Rozporuplná žánrovka.

Zajímavost: Název filmu byl inspirován hudební skupinou Steam Powered Giraffe, jíž jsou autoři fanoušci.

Oficiální trailer filmu Automata / Autómata
Milenci v roce jedna (středa 5. 9., ČT2, 22.00 - 23.30)

Plakát filmu  / Milenci v roce jednaDnes neznámé normalizační romantické drama patří k tomu lepšímu, co ve své době vzniklo, je ale potřeba si odmyslet poplatné politické vyznění. Režisér a spoluscenárista Jaroslav Balík se v něm spolehl na titulní příběh romance dvou válkou poznamenaných lidí a soustředil se především na dialogy a vytváření vztahu mezi postavami. Ty ústřední velmi dobře zahráli Marta Vančurová a Viktor Preiss, mezi nimiž probíhá i potřebná a důležitá chemie, vedlejší pak třeba Libuše Švormová, Petr Svojtka, Jana Švandová nebo Jiří Kodet. Škoda, že výprava nebyla propracovanější, protože kvůli ní pak úplně nefunguje dobová atmosféra a divák nikdy zcela nevěří, že se vše odehrává ihned po válce, což ještě podporuje nehodící se jazzový hudební doprovod. Výsledku pak chybí větší tvůrčí invence a odvaha a také nějaká déle zapamatovatelná scéna. Jen málo připomínaná záležitost.

Zajímavost: Snímek reprezentoval Československo v boji o Oscara za zahraniční film roku 1974.

Ukázka z filmu Milenci v roce jedna
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years (The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years) (čtvrtek 6. 9., ČT art, 20.20 - 22.05)

Český plakát filmu The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years / The Beatles: Eight Days a Week - The Touring YearsPod alternativním názvem Beatles: Perná léta najdete v programu dokument o vzniku beatlemánie a koncertech legendární kapely, které proběhly mezi lety 1962 - 1966. Režírující Ron Howard v něm sice pro zaryté fanoušky skupiny nepřináší skoro žádné nové informace, ohromí ale množstvím času, které musel věnovat hodinám materiálu, aby se mu podařilo vybrat hodně unikátní a raritní párvteřinový záběr. Přínosný je i v tom, že odhaluje archivní rozhovory se všemi členy kapely a o některých koncertech mluví vůbec poprvé. Samozřejmostí jsou pak i fragmenty z několika nesmrtelných hitů, k nimž se přidává i parádně vystižená dobová atmosféra naprostého šílenství. Výrazně zklamáni budou snad jen ti, kteří budou čekat perličky ze soukromí a zákulisí, protože dokument se v drtivé většině stopáže věnuje jen a pouze hudební stránce, vzhledem ke strhujícímu tempu a celkovému náboji to ale nikterak nevadí. Více se dozvíte v naší nadšené recenzi.

Zajímavost: Howard získal cenu Grammy za nejlepší hudební film.

Český trailer filmu The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years / The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
Náhradníci (Surrogates) (čtvrtek 6. 9., Nova, 22.15 - 00.00)

Plakát filmu Náhradníci / SurrogatesSkoro dekádu starý sci-fi thriller je na zahraničních databázích hodnocen o něco lépe než na těch našich, to ale v jeho nevýraznosti tolik nemění. Režírující Jonathan Mostow měl asi velké ambice, ty mu ale pohřbil hloupý ústřední příběh, který sice přichází se zajímavou a atraktivní premisou a asi byl zamýšlen jako společenská satira, místo toho je ale plný nesmyslů, nelogičností, důsledkem čehož je absolutní nefukčnost jakékoli mytologie a světa budoucnosti. Výsledek tak zachraňuje hlavně celkem obstojná vizuální a triková stránka, pár nápaditých scén a naštěstí i velmi krátká stopáž, která se sice někdy táhne, ale uteče opravdu rychle. V titulní roli se objeví unavený a na jistotu hrající Bruce Willis, mnohem zajímavější jsou ovšem Rosamund Pike, Radha Mitchell, Ving Rhames nebo James Cromwell. Absolutně nenáročná jednohubka, u níž je potřeba nepřemýšlet.

Zajímavost: Film vznikl na motivy komiksu Roberta Vendittiho.

Oficiální trailer filmu Náhradníci / Surrogates


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY