Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kde bloudí Disneyho hvězdičky?

Kde bloudí Disneyho hvězdičky?

Vydáno: 06.04.2011 16:00 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: Warner Bros. Pictures

Spolu s premiérou Sucker Punch, kde mladé slečny řeší své problémy obřími kulomety a katanami, jsme se rozhodli podívat, jak se postupně profilovaly hvězdy, které v počátcích své kariéry zastupovaly hudební obdobu Britney Spears. Vanessa Hudgens rozhodně není výjimkou.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Komerční mašina jménem Disney je ohromným manipulačním nástrojem mladé generace. Studio nesmírného jmění a neskonalého vlivu na kinematografii (předloni například koupilo komiksové studio Marvel) se každoročně snaží přilákat čím dál větší procento diváků do pohodlných sedaček multiplexů či domácích kin. Za své největší senzace může ale vděčit především mladým hezkým tvářičkám, kterým říkáme herecké hvězdy. Těm většinou ve svých televizních pořadech či filmech otevře dveře do jimi dosud neprobádaných vod mainstreamu. Hollywood je ale mocný nástroj, který dokáže i tu nejnaivnější dětskou hvězdičku jako mávnutím kouzelného proutku proměnit v drsnou hrdinku béčkových hororů nebo zdatnou dublérku sprchovacích scén. Někteří se však snaží vymanit z komerční úlohy pohledného obličeje na plakátě a začít si vyšlapávat vlastní cestičku. Jiným je dobře tam, kde jsou. V televizi.
Protivná sprostá Lindsay
Jednou z prvních opravdových hvězd disneyovského universa ("prvních" je zavádějící pojem, jelikož se jistě nebudeme soustředit na herce a herečky z padesátých let) byla určitě Lindsay Lohan. Dnes je sice provařeným mediálním pojmem, který si většinou spojujeme s výsměchem, ale v začátcích kariéry se profilovala jako nadějný talent. Mimo účast v nejrůznějších reklamách a seriálech poprvé na velkém plátně debutovala v roce 1998 komedií Past na rodiče. Režisérka Nancy Meyers (Po čem ženy touží, Prázdniny) jí rovnou obsadila do dvojrole dvanáctiletých dvojčat Annie a Hallie, která se po vzoru klasických disneyovských schémat snaží dát dohromady rozvedené rodiče. Výsledkem pak byla jedna z nejsnesitelnějších rodinných komedií, při níž jste u každé druhé banální věty nemuseli obracet oči v sloup. Do širšího povědomí, hlavně mladistvého publika, se poté dostala roku 2003 díky dalšímu komerčnímu hitu úspěšnému i u kritiků Mezi námi děvčaty. Bláznivá komedie o výměně těl matky a dcery přichystala nečekaně vtipnou zábavu, která dokázala i přes svou "americkost" nabídnout inteligentní podívanou plnou dobře načasovaných gagů.
V této pozici se mohla Lindsay sama korunovat na královnu teenagerských filmů, což se taky stalo, když se o rok později objevila ve filmu s výmluvným názvem Zpověď královny střední školy. To už ale nebyl žádný vytříbený počin, nýbrž komerční kalkul, který jen těžil z její popularity. Až na to, že se tam poprvé "naplno" objevila Megan Fox, nic lepšího než hloupou zábavu nenabídl. V té době si už i hudební hvězda Lindsay mohla vybírat prakticky, co chtěla. Diváci ji milovali a studiím vynášela peníze. Ve stejném roce si ještě stihla zahrát v další komedii z prostředí střední školy Protivný sprostý holky, která byla navzdory seberecyklaci vesměs příznivě přijata, a o rok později svou Disney kariéru završila propadákem Můj auťák Brouk.
Dodnes se mihla jen v několika dospělejších filmech jako Bobby nebo Prázdniny (obojí v roce 2006), nejvíce pozornosti si ale užívala ze strany bulvárních médií, pro která se stala nekonečnou studnicí skandálů, excesů a kontroverzních zpráv. Lindsay dennodenně vymetala večírky, prošla si mnoha krátkodobými vztahy, později měla dokonce i problémy s drogami a alkoholem. Několikrát navštívila i vězení. Zpočátku milá nadějná hvězdička (její parodie Hermiony je prostě k sežrání) se tak nyní snaží opět domoci publicity, a to různým způsobem - ať už ukazováním poprsí v Machete nebo hostováním ve skečích Jimmyho Kimmela.

Sestry Olsenovic a stoupající hvězda Anne Hathaway
Velkými hvězdami také chtěly být Mary-Kate a Ashley Olsen, které jako mladičké začínaly na kanálu Disney Channel. Přes neutuchající popularitu svých show se ale tyto dvě herečky nedokázaly probojovat dále než do televize. I když všechny filmy natočily pod společností Warner Bros., nemůže se jim upřít disneyovský původ. Od roku 1995, kdy se společně objevily v debutu Malé dohazovačky, se jejich filmy stále více propadaly na dno televizní a video tvorby. Kdo byl někdy v mládí nucen absolvovat direct-to-video unikáty jako Výlet do Paříže, Gólová výměna nebo Sestry v akci, dá mi za pravdu. Dnes se jedna z hereček maximálně objeví jako cameo v nějakém seriálu nebo druhořadém filmu. Mary-Kate však letos spolu s Vanessou Hudgens (o ní později) připravila další variaci na Stmívání s názvem Netvor.
Pod ochrannou nálepkou Walt Disney Pictures začínala také dnes velmi obsazovaná herečka Anne Hathaway. V teenage variaci na příběhy o princeznách s názvem Deník princezny se ze dne na den dozví, že je dědičkou trůnu fiktivního evropského státu. Klasický přerod z ošklivého káčátka do noblesní dámy však probíhal tak okázalým způsobem, že zapomněl na to, jak diváka neunudit k smrti, a naservíroval mu předvídatelnou dívčí disneyovku se vším všudy. O tři roky později pokračování jen potvrdilo, že by si Anne měla začít vybírat lepší role. Což se jí záhy povedlo. Hned ve stejném roce totiž přišla role v homosexuální romanci Anga Leeho Zkrocená hora, kde si zahrála manželku Jakea Gylenhaala a kde poprvé ukázala herecký talent.
Další nabídky se tak jen hrnuly. Po nečekaném úspěchu módní komedie Ďábel nosí Pradu už byla herečka katapultována do vyšší hollywoodské ligy. Mimo účasti na Dostaňte agenta Smarta nebo Na sv. Valentýna se Anne Hathaway loni objevila i v Burtonově Alence v říši divů a nedávno moderovala Oscary. Letos ji navíc uvidíme v romantické Lásce a jiných závislostech a příští rok si na nás brousí drápy jako Catwoman v Nolanově završení netopýřího opusu The Dark Knight Rises. Tomu se říká dobře rozjetá kariéra.

Není všechno zlato, co se v Narnii třpytí
V případě dalších už to ale tak růžové nebylo. Hilary Duff je jedna z takových, do které si každý rád kopne, když přijde na tu odvrácenou stranu showbyznysu. Mladá herečka a zpěvačka je téměř typickou tváří kanálu Disney. Zpívá chytlavý popík, má vlastní seriál a děti jsou z ní nadšené. Poprvé debutovala v televizním filmu Kadetka Kelly, což bylo něco jako pestrobarevná variace na G. I. Jane. O kvalitách snímků se nemusíme ani sáhodlouze rozepisovat - názvy vypovídají za vše. Nebo si myslíte, že byste se u Moderní Popelky, Nikdy to nevzdávej! nebo Dokonalého chlapa mohli bavit? Dnes se spíše věnuje hudební kariéře.
Megaúspěch se prorokoval i fantasy sérii Letopisy Narnie. Zatím tři vydané díly této papundeklové podívané, kterou děti odzívaly a dospělí prospali, však nedokázal režisér prvních dvou Shreků Andrew Adamson ukočírovat. Do jednotlivých filmů bylo investováno neskutečné množství peněz, které se jen tak tak vrátily. Disney nejspíš sázel na neokoukané dětské obsazení a myslel si, že vytvoří nástupce Harryho Pottera a Pána prstenů dohromady. Jenže to se ani po třech pokusech nepodařilo. William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes a Georgie Henley nejsou hold hvězdy takového formátu jako Daniel Radcliffe nebo Emma Watson a na zapadlosti celého projektu se podepsala i jejich celková nevýraznost.
Zvrátit celou hvězdnost série mohl až mladý hezounek Ben Barnes, který ztvárnil titulního prince Kaspiana ve druhém díle. Jenže film dopadl ještě hůř než jeho předchůdce a celou, téměř čtvrtmiliardovou produkci zadupal do země. Všichni jmenovaní mladí herci se objevili pouze v této prozatímní trilogii a vypadá to, že se jen tak do Narnie nevrátí. Disney nejspíš plánuje sehnat kompletně nové obsazení. Jen Ben Barnes si občas odskočí do nějakých nezávislejších vod - britské filmy jako Dorian Gray nebo Lekce neslušného chování mu však moc slávy zatím nepřinesly.

Zac Efron, Vanessa Hudgens...
Ta pravá mánie přišla až s rokem 2006, kdy na televizní obrazovky zaútočil nečekaný "Bravo" hit Muzikál ze střední. Dokonalá výchovná moralitka plná nezkažené mládeže, zrůdné barevné stylizace a naivních songů se právoplatně v mladistvých kruzích (= dívky do dvanácti let) stala něčím, čemu bychom v normálním případě říkali kult. Všichni ostatní pak mohli na co nadávat. Z hlediska cílové skupiny šlo vlastně o naprosto ideální snímek, který svou funkci plnil na sto procent. Stačilo uvést na scénu nového idola s hnědou kšticí a modrýma očima jménem Zac Efron, zasadit jej do zidealizovaného prostředí střední školy, okolo něj rozestavit všechny známé stereotypy a zábava mohla začít.
Z ústředních představitelů to v seriózních kruzích snad nejvážněji zkouší právě on. Pověst naivního hezouna, který si přízeň dívek získal skrze úsměv na plakátě, mu, dá se říct, po skončení třetího dílu Muzikálu ze střední házela klacky pod nohy. Díky ní se však mohl usilovněji snažit se z ní vymanit. Dle mého názoru trochu opovrhovaný mladý herec se mimo středoškolské taškaření objevil v příjemné oddechovce Znovu 17, brilantním retro muzikálu Hairspray, vážněji to pak zkusil například v dramatu Me And Orson Welles, kde se stal žákem slavného filmového velikána, nebo v Smrt a život Charlieho St. Clouda, kde se snažil rozplakat maminky i s jejich dcerami. Říkejte si, co chcete, ale o tomto herci, který je mimo jiné zvažován i do hlavní role adaptace anime hitu Akira, v budoucnu ještě uslyšíme.
Stejně rozjetou kariéru má nejspíše i Zacův ženský ekvivalent Vanessa Hudgens. Tu hned po předchozích úspěších katapultovali producenti do snímku, který se z jejího postavení snažil vytřískat co nejvíce peněz. Filmu s výmluvným názvem Rock ze střední, který u nás rovnou bez povšimnutí putoval na levná DVD, si ale skoro nikdo nevšiml. Letos bychom však o Vanesse měli slyšet rovnou třikrát. Zack Snyder ji obsadil do očekávaného jarního blocbusteru Sucker Punch, přemrštěné videoherní vize, ve které se spolu s dalšími chovankami snaží utéct z blázince. Celovečerní videoklip sice sbírá po světě veskrze negativní ohlasy, komu se však náhodou líbí, je automaticky považován za blázna a jsou mu přičítány nějaké nezdravé úchylky.
Pro Vanessu to byla šance se pořádně zviditelnit, což nyní může zúročit i v dalších filmech, ve kterých si ji mladé publikum jistě zamiluje. Další variace na Stmívání s názvem Netvor nás uvede do podivné sebedestruktivní lásky mezi dívkou a znetvořeným mladíkem (nový idol Alex Pettyfer, kterého uvidíme v dubnu v Jsem číslo čtyři), která ale, jak je známo, hory přenáší. Herečku ještě můžeme do třetice zahlédnout v nečekaném pokračování Cesty do středu Země s názvem Journey 2: The Mystical Island. Ve 3D. Všichni nepochybně budeme objednávat lístky v předprodeji.

...a ti ostatní ze střední
Další osazenstvo z Muzikálu ze střední pak dostalo maximálně vlastní seriál (například Ashley Tisdale) nebo se sem tam objeví ve vedlejší roli nějakého televizního filmu. Jedno je ale jisté. Producenti si uvědomili potenciál celého toho šílenství a stálo jim za to přijít na trh s dalšími a dalšími klony této série. Nekritičtí diváci si nové hrdiny ihned zamilovali a další "hity" byly na světě. Skloubení naivity, tance, zpěvu a neumětelského herectví si zadělalo na mocný komerční kalkul, který vydělává dodnes a bude vydělávat dál.
Stačilo uvést na scénu Miley Cyrus, která se přes noc stála slavnou hýkající celebritou Hannah Montana, a děti si zase mohly radostně polepovat pokojíčky, kupovat pouzdra, aktovky a cédéčka s bizarním "pop-country" cajdákem, který šel od srdíčka. Toho amerického. Stala se z toho mánie, okamžitě následována seriálem a hned nato i filmem. Naposledy jsme si pak s Miley mohli pobrečet loni u direct-to-DVD romantiky Poslední píseň, o jejichž kvalitách vás nechám přesvědčit se na vlastní kůži.
A pak už to jelo jako z kopce. Jonas Brothers, Demi Lovato, Cole a Dylan Sprouseovi, Keri Russell, Selena Gomez a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Každý má vlastní sitcom, většina z nich i zpívá (což je dvojnásobně výnosné), občas někdo vydá autobiografii, ale hlavní je, že jsou jejich obličeje na všech různých druzích spotřebního zboží, až je téměř nemožné vybavit své dítě do první třídy, aby nemělo na pouzdru napsané zdobivým písmem "JONAS". Je vysoce pravděpodobné, že právě touto dobou Disney profiluje další hvězdičku se zálibou v jiném stylu muziky a s jiným střihem vlasů, která se nám co nevidět představí v dalším hitu.
Aby se ovšem hranice vkusu náhodou neposunula dál, tak se chystá rovnou čtvrtý díl Muzikálu ze střední s novým, mladším obsazením. Zdá se, že Vánoce nastanou dříve...
Když pomineme celkovou zrůdnost tohoto kalkulu, který dělá z malých dětí s nezatíženým pohledem na svět identické klony bez vlastního názoru, ukázalo se v celovečerních disneyovkách několik nadějných mladých herců. Ač rozhodně nejde o typické zástupce z ranku Disney Channel, můžeme je sem zařadit. Vzpomeňme si na dokonalé ztělesnění princezny v podobě Amy Adams z Kouzelné romance. Letos už byla nominována na Oscara a zahraje si Lois Lane ve Snyderově Supermanovi.
Loni se nám představila také Mia Wasikowska jako Alenka v říši divů. Tu jsme loni viděli v indie oscarovce Děcka jsou v pohodě a letos ztvární Jane Eyre. V Čarodějově učni jsme zase mohli zahlédnout Teresu Palmer, která cobydup vtrhne do kin s teen-sci-fi Jsem číslo čtyři. A další jistě budou přibývat.
Což nás ale nemusí strachovat. Hvězdy z filmů to budou zkoušet dál, dokud se neprosadí (určitě to více než polovině přejeme), televizním "hvězdičkám" je zase dobře tam, kam přepneme, když se není na co dívat. Doufejme jen, že po Supermanovi je Zack Snyder nenažene všechny před kameru Sucker Punch 2, to by pak bylo neředěné peklo úměrné nynějším ohlasům. Takže s chutí do kina!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu