Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Moulin Rouge

Stroj času: Postmoderní a dosud nepřekonaný muzikál Moulin Rogue

Vydáno: 19.08.2018 17:30 v sekci Recenze | Stroj času - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V rámci Projektu 100 se na velká plátna vrací muzikál Moulin Rouge, který před sedmnácti lety působil jako zjevení a získal si srdce diváků i kritiků. Proč byste měli tento film vidět v době digitálních komiksových blockbusterů?

Moulin RougeRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 19.08.2018 17:30. V rámci Projektu 100 se na velká plátna vrací muzikál Moulin Rouge, který před sedmnácti lety působil jako zjevení a získal si srdce diváků i kritiků. Proč byste měli tento film vidět v době digitálních komiksových blockbusterů? Hodnocení: 5

Moulin Rouge

Moulin Rouge!
Drama / Romantický / Muzikál
USA, 2001 , 127 min.

Režie: Baz Luhrmann
Scénář: Baz Luhrmann, Craig Pearce
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Craig Armstrong
Herci: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Silvia Colloca, Garry McDonald, Jacek Koman, Matthew Whittet, Kerry Walker, Caroline O'Connor, Christine Anu, Natalie Mendoza, Lara Mulcahy, David Wenham, Kylie Minogue

Česká premiéra: 01.08.2018

Moulin Rouge hodnocení na Kinobox.cz: 82.59 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Před sedmnácti lety spatřil světlo světa hodně netradiční muzikál, který se v průběhu času stal naprostou legendou a moderní klasikou. Pokud by vám ale někdo řekl, že v něm zazní hity takových hvězd, jakým jsou a byli David Bowie, Whitney Houston, The Beatles, Nirvana, Queen, Elton John nebo Madonna, asi byste mu nevěřili, že to vůbec může dohromady fungovat. Jenže ono to funguje náramně!

Nicole Kidman ve filmu Moulin Rouge / Moulin Rouge!Jak už to u muzikálu většinou bývá, příběh je prostinký. V tomto případě jde o to, že na počátku dvacátého století se chudý básník Christian ocitá v Paříži, kde ho naprosto okouzlí mýtický a slavný kabaret Moulin Rouge, do jehož světa pronikne naprostou náhodou a rázem se stává autorem nejnovějšího kabaretního představení. Při tom se stihne zamilovat do nádherné kurtizány Satine, kterou už ale výstřední majitel podniku Harold Zidler zaslíbil bohatému vévodovi, jenž mu na oplátku poskytne štědrou dotaci. Ani jeden z milostných soků ale netuší, že tanečnice trpí souchotinami a umírá.

Samotný příběh tedy připomíná Dámu s kaméliemi Alexandra Dumase, o ten ale moc nejde, neboť jde hlavně o formu, která je naprosto famózní a dodnes unikátní a nepřekonaná. Tehdy ještě ne tak známý australský režisér a scenárista Baz Luhrmann, který začínal jako operní režisér, tudíž příběh přirovnává spíše k opeře La traviata Giuseppe Verdiho, sám přiznává, že inspiraci nasbíral v Indii, kde se náhodou nachomýtl k promítání jednoho z tamějších bollywoodských filmů, který ho zcela uchvátil. A na výsledku je to dost znát.

Nicole Kidman, Ewan McGregor ve filmu Moulin Rouge / Moulin Rouge!Moulin Rouge kongeniálně kombinuje svět filmu a divadla a obě jinak rozdílné formy přirozeně propojuje. Z toho prvního si bere šílený až klipovitý střih, který divákovi evokuje, že společně s hlavními hrdiny požil několik sklenek absinthu, dost svižné tempo, časté používání zrychlených obrazů, výtečnou kameru a sytě barevný vizuál, který se vskutku vyžívá v odstínech snad každé myslitelné barvy a přechází z něj zrak. Z toho druhého pak opulentní a mnohdy bizarní kostýmy, bohatou výpravu, samozřejmě i jevištní vystoupení s fenomenální a hodně netradiční choreografií a také záměrně viditelné kulisy romantické Paříže, které výsledku dodávají hodně specifickou atmosféru, která je úžasně dobová.

K muzikálu pochopitelně patří hudební vystoupení, která by měla děj posouvat dál, což v tomto případě platí dvojnásob. Každá, ale opravdu každá taková scéna má v sobě tolik emocí, že by vystačily na čtyři další počiny. Mimoto je efektně kombinuje, takže smích následuje smutek a melancholie a obráceně a v kombinaci s nápaditou, neobvyklou a pokaždé jinou choreografií jsou tato čísla hodně osobitá a do značné míry nezapomenutelná. K jejich naprostým vrcholům patří vášnivé tango na Stingovu píseň Roxanne, z jehož osudovosti a tanečního podání, které je prostřiháváno na smutnou Christianovu tvář v pařížském dešti, běhá mráz po zádech.

Fotografie z filmu Moulin Rouge / Moulin Rouge!Ona vůbec celá hudební složka je pro film naprosto klíčová a posouvá celkový zážitek ještě o několik úrovní výš. Luhrmann totiž rezignoval na původní písně (ta je tu jen jediná, nádherný ústřední duet Come What May, která byla mimochodem napsána pro předchozí režisérův film Romeo a Julie, kde se na ni ale nedostalo) a postavil ji na světoznámých hitech, kterým dal úplně jinou podobu a nechal je zpívat třeba v úplně jiné tónině, v jiném žánru a někdy jen recitovat text. Takový přístup je hodně riskantní, jemu se naštěstí vyplatil. Třeba to, jak funguje dlouhý milostný duet, v němž zazní fragmenty takových songů jako All You Need Is Love, I Will Always Love You, I Was Made for Loving You, In the Name of Love nebo Heroes, je na smeknutí pomyslného klobouku.  

I obsazení titulních rolí se zdařilo na výbornou, protože Ewan McGregor i Nicole Kidman jsou skvělí, oba umí znamenitě zpívat (hlas McGregora je fenomenální) a probíhá mezi nimi potřebná chemie, takže vskutku není problém s nimi soucítit a fandit jim. O moc pozadu nezůstávají ani záměrně přehrávající Jim BroadbentRichard Roxburgh, kteří zastupují onu divadelnost a vyžívají se ve svých leckdy bizarních kostýmech a možnosti přehánět emoce, z čehož pak rezultuje vtipný duet Like a Virgin. Z ostatních pak v paměti nejvíc zůstane kreace Johna Leguizama jakožto malíře Toulouse-Lautreca.

Nicole Kidman ve filmu Moulin Rouge / Moulin Rouge!Natáčení filmu, které začalo v listopadu 1999 a skončilo v květnu 2000, probíhalo poměrně hladce a jediným zádrhelem bylo to, když si Kidman při přípravě na jednu z tanečních scén zlomila dvě žebra a poranila koleno a práce byly na dva týdny přerušeny. Jinak nedocházelo k žádným zásadním sporům ani problémům, což je u podobně slavných, oceňovaných a dnes už klasických filmů dost neobvyklé.

Úspěch byl nicméně okamžitý a kritici v drtivé většině pěli ódy a mluvili o události dekády. Za pravdu jim dali i diváci, kteří v pokladnách kin nechali necelých sto osmdesát milionů, což při rozpočtu dvaapadesáti milionů bylo hodně slušné číslo. Snímek na sebe výrazně upozornil i na těch nejdůležitějších cenách a mimo čtyř Zlatých glóbů a pět cen BAFTA se o něm samozřejmě mluvilo i na Oscarech, kde byl nominován za film, herečku v hlavní roli, kameru, střih, makeup, mix zvuku, výpravu a kostýmy, přičemž poslední dvě kategorie ovládl.

Z odstupem sedmnácti let můžeme Moulin Rouge hodnotit jako zcela unikátní postmoderní muzikál, který posunul vnímání tohoto žánru o notný kus dál a stále funguje a bez problémů zaujme jak moderního diváka, tak i ty, kteří žánru jinak moc neholdují. Navíc nemá žádné následovníky a ve své podobě zůstává zcela osamocen. Velmi vzdáleně se mu přiblížil pouze o rok mladší muzikál Chicago, ale to spíše oním propojením divadelní a filmové formy. Jinak zatím ani náznakem nic podobného nevzniklo. Možností vidět ho na plátně tak určitě nepohrdejte.

Originální trailer filmu Moulin Rouge / Moulin Rouge!
 


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Waco: The Aftermath (02.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Šílená noc - cynická a brutální vánoční podívaná, v níž budete idylu hledat marně (10.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Pinocchio Guillerma del Tora má nový trailer (10.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Šílená noc (06.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Válečník král Škorpion podnikl cestu kolem světa (23.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Tom Cruise slaví 60 let (03.07.2022 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Strhující životopisné drama Elvis je návratem Buze Luhrmanna do vrcholné formy (25.06.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu