Kinopremiéry: Obrovská hruška prožije delirium na teambuildingu v Gangsterdamu

Vydáno: 30.05.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední květnové premiéry jsou ve znamení oddechu a možnosti dohnat resty z minulých týdnů. Tou nejatraktivnější novinkou je totiž nízkorozpočtový horor Delirium, vedle kterého startují tři evropské snímky hodně nejisté kvality.
Delirium (Delirium) (CinemArt)

Český plakát filmu Delirium / DeliriumNízkorozpočtový psychologický horor se evidentně veze na vlně popularity žánru a bude se snažit vydělat co nejvíc peněz, což by se mu vzhledem k minimálním nákladům mohlo povést. Originalitu zřejmě čekat nemůžeme, protože synopse vypadá hodně tuctově a předvídatelně, trochu netradiční je snad jen to, že hlavní hrdina je chovanec psychiatrické léčebny, který pravidelně bere léky. Opravdové znalce by mohl nalákat režírující Dennis Iliadis, jehož filmografie nevypadá úplně k zahození, hlavní roli pak ztvárnil Topher Grace. Ohlasů je dosud naprosté minimum, takže nemá moc cenu se jimi zabývat, na nic jiného pak lákat nelze. Hodně slabá premiéra týdne.

Synopse: Tom (Topher Grace) se vrací z psychiatrické léčebny na rodinné sídlo, které zdědil po rodičích. Jeho propuštění je ale podmínečné, takže po dobu třiceti dnů nesmí dům opustit a musí se hlásit své probační dohlížitelce. Na rozloučenou dostal od psychiatra léky, které musí pravidelně užívat a radu, aby věřil rozumu a ne očím. Jenomže v domě plném vzpomínek na něj číhají nečekaná překvapení. Zprvu jsou zcela normální a racionálně vysvětlitelná. Když se ale vzpomínky začnou zhmotňovat a dějí se další paranormální jevy, začne o zdravém rozumu pochybovat. Je v domě opravdu sám? A co je ještě skutečnost a co už jen jeho představy?

Oficiální český trailer filmu Delirium / Delirium
Gangsterdam (Gangsterdam) (Film Europe)

Český plakát filmu Gangsterdam / GangsterdamFrancouzsko-nizozemská komedie může tuzemského diváka přilákat znovu jen svou synopsí, která tedy nevypadá nijak nápaditě, ale na odlehčený žánr by to mohlo stačit. O režii a částečně i scénář se postaral u nás neznámý Romain Lévy, jenž do hlavních rolí obsadil podobně neznámé tváře. I v tomto případě platí, že ohlasů je naprosté minimum, dá se z nich ale vyčíst, že jde o komedii "druhého sledu", která nemá vyšší ambice než na chvilku pobavit a dopřát divákovi oddech. Uvidíme, jak se jí to tedy podaří, u nás je ovšem subžánr francouzské komedie poměrně oblíben, takže by stranou zájmu zůstat úplně nemusela.

Synopse: Ruben Jablonski (Kevin Smadja) je student práv a zároveň šprt trvale odsouzený k ignoraci něžnou částí populace. Dobírá si ho i jeho kamarád s přezdívkou Durex (Côme Levin), který vedle barvy vlasů zápolí s nevyjasněnou sexuální orientací. Ruben po celý rok doučuje krásnou Noru (Manon Azem), z níž se však vyklube poslíček drogového gangu. V touze zaujmout ji se bytostný slušňák vydává po nebezpečné pašerácké stezce.

Český trailer filmu Gangsterdam / Gangsterdam
Neuvěřitelný příběh O obrovské hrušce (Den utrolige historie om den kæmpestore pære) (Film Europe)

Český plakát filmu Neuvěřitelný příběh O obrovské hrušce / Den utrolige historie om den kæmpestore pæreSeverské animáky se do našich kin dostávají hodně zřídka, tento týden je nicméně vzácnou výjimkou. Chcete-li tedy vidět, jak vypadají animované filmy na severu Evropy, máte unikátní možnost zhlédnout dánský počin o tom, co způsobí nález obří hrušky. A tím by vlastně odstavec o třetí premiéře mohl skončit, protože o moc víc psát nejde. Ano, sluší se uvést režijní trojici Amalie Næsby Fick, Jørgen Lerdam, Philip Einstein Lipski, ta ale nikomu moc neřekne, stejně jako jména dabérů, které ale u nás stejně neuslyšíme. Ohlasů a komentářů tradičně naprosté minimum, je ale jasné, že bez dětí nemá návštěva kina smysl. Trochu "exotická" premiéra.

Synopse: Život v poklidném městečku Solby se změní ve chvíli, kdy Mitcho a Sebastian najdou v přístavu vzkaz v láhvi. Ten pochází od zmizelého starosty města a píše se v něm, že se nachází na tajemném ostrově, kde učinil velký objev. Několik obyvatel se tak vydává na dobrodružnou cestu s cílem starostu zachránit a přivést ho zpět. V jejím průběhu ale odhalí něco, co obyvatelům Solby v budoucnu přinese mnoho radosti - obrovskou hrušku.

Český trailer filmu Neuvěřitelný příběh O obrovské hrušce / Den utrolige historie om den kæmpestore pære
Teambuilding (APK Cinema Service)

Plakát filmu  / TeambuildingTuzemská komedie se zcela jasným názvem nevěstí nic dobrého a s největší pravděpodobností se zařadí k těm nejhorším titulům novodobé historie. O tom svědčí už jméno režiséra Jána Nováka, který je letos suverénně nejaktivnějším tuzemským tvůrcem a do kin posílá už svůj třetí počin během pěti měsíců! Příliš lákavě nevypadají ani trailer a naprosto zoufalý plakát, který vypadá spíš jako pozvánka na festival třetí kategorie. O očekávané úrovni pak svědčí i tradiční obsazení podobných filmů, v němž tedy nechybí Martin Dejdar, Miloslav Mejzlík, Dana Morávková a další rádoby celebrity. Ani v tomto případě ohlasy a komentáře neexistují, velké iluze bych si ale nedělal.

Synopse: Je pátek dopoledne a zaměstnanci banky jednoho okresního města vyrážejí na tři dny do hor, na tolik moderní teambuilding. Cílem je utužení kolektivu, vypilování pracovních schopností a hlavně plusové body do osobního ohodnocení ředitele, který by rád pokročil na ředitelství pobočky v krajském městě. K povýšení ovšem potřebuje pozitivní hodnocení ve všech oblastech, i pro něj do této doby naprosto opomíjeném segmentu jako jsou manažerské schopnosti. Nikdo neví, co ho čeká a všichni si představují školní výlet placený firmou. To má ale k realitě hodně daleko.

Originální trailer filmu Teambuilding


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY