Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Do větru

Recenze: První česká boat movie Do větru je slibným debutem, nikoli však skvělým

Vydáno: 05.04.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

České drama o lásce, svobodě a jachtaření je debutem režisérky a scenáristky Sofie Šustkové v hlavních rolích s Vladimírem Polívkou, Jenovéfou Bokovou a Matyášem Řezníčkem.

Do větruRecenzoval/a Jan Varga dne 05.04.2018 07:00. České drama o lásce, svobodě a jachtaření je debutem režisérky a scenáristky Sofie Šustkové v hlavních rolích s Vladimírem Polívkou, Jenovéfou Bokovou a Matyášem Řezníčkem. Hodnocení: 3

Do větru

Do větru
Drama / Romantický
Česká republika, 2018 , 76 min.

Režie: Sofie Šustková
Scénář: Sofie Šustková
Kamera: Jan Pivoňka
Hudba: Mikoláš Růžička
Herci: Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková, Matyáš Řezníček

Česká premiéra: 05.04.2018

Distributor: A-Company Czech

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Matyáš Řezníček, Jenovéfa Boková, Vladimír Polívka ve filmu  / Do větruČeské drama Do větru je propagováno jako „první česká boat movie“, což se odvíjí od toho, že se z podstatné části odehrává na plachetnici. Jeho debutující režisérka a scenáristka Sofie Šustková, spadající do generace narozené kolem roku 1989, jej pojala jako generační výpověď sebe a svých vrstevníků, jejichž život byl od dětství formován nástupem rozvíjející se svobody, a stejný věk přiřadila i svým hlavním hrdinům. A protože je navíc jachtařka, zasadila děj filmu na jachtu plující poblíž řeckého pobřeží, přičemž motiv plachtění použila jako metaforu právě pro téma volnosti a svobody.

Zároveň jde o film mnoha debutantů – kromě Sofie Šustkové byl snímek Do větru prvním celovečerním počinem mimo jiné i pro kameramana Jana Pivoňku, střihače Michala Reicha, autora hudby Mikoláše Růžičku a herce Matyáše Řezníčka, kterého doplnili již ostřílení herci Vladimír Polívka a Jenovéfa BokováDo větru je navíc film dost komorní, v podstatě nezávislý, laciný a také má pouze 78 minut, takže působí spíš jako film studentský nebo absolventský, na to má ale na druhou stranu mnohé kvality, jimiž studentské filmy často neoplývají. Rozhodně tedy nejde o špatný debut, ale zas bohužel není na takové úrovni, aby se příliš vyplatilo dát mu v kině za plné vstupné přednost před jinými tituly.
 
Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková ve filmu  / Do větruPříběh vypráví o mladém dokumentaristovi Honzovi (Vladimír Polívka), který by rád natočil nějaké vlastní autentické záběry s uprchlíky, a proto přijíždí do Řecka na jachtu svého otce, o kterou se přes letní sezónu stará dvojice brigádníků-sourozenců Natálie (Jenovéfa Boková) a Matyáš (Matyáš Řezníček). Film pak sestává z jejich vzájemných hovorů a ze změn, ke kterým začne docházet ve vztazích mezi nimi i uvnitř nich samých. Není to konverzační film, ale spíš mírně psychologické drama s relativně jednoduchými motivy, jasným tvůrčím záměrem a pozvolným nedynamickým tempem.
 
Z trojice hrdinů má Honza jako jediný jasný cíl, za kterým směřuje, zatímco oba sourozenci jsou pro něj průvodci světem bezstarostné volnosti, kdy tráví léto lenošením, plaváním a hraním na housle, žijí prakticky bez dlouhodobého plánu ze dne na den a příliš nevědí, jak naložit s vlastními životy a vlastní budoucností. Matyáš je pak za nespoutaného rebela, kterému je všechno jedno, zatímco u Natálie je snaha o volnomyšlenkářský nadhled spíš maskou, kterou zakrývá svou nejistotu, samotu a stesk po předchozím životě, který opustila, zároveň ale nemá sílu se posunout dál, protože jí záleží na silném poutu, spojujícím ji s bratrem. Honza je z nich proto nejsympatičtější, jelikož nepůsobí jako zoufalý ztracenec, který neví, co vlastně chce.

Jenovéfa Boková ve filmu  / Do větruJakousi dramatičnost a napětí se snímek snaží vyždímat ze dvou motivů – jedním je pučící romantická linie mezi Honzou a Natálií a tím druhým je vidina možné konfrontace s uprchlíky. Díky tomu prvnímu se dá Do větru považovat i za film o lásce a oficiální synopse dokonce zmiňuje jakýsi „neobvyklý milostný trojúhelník“, nicméně v tomto případě jde o trojúhelník bez sexuálních kontextů – Natálie se zkrátka jen rozhoduje, jestli kvůli Honzovi odejít od bratra, nebo ne. Nic dalšího v tom není, byť téma kontroverzního incestu mezi sourozenci se film snaží opatrně naznačovat a po většinu stopáže i zahalovat nejistotou a tajemstvím.
 
Tématu uprchlické krize se pak zásadněji věnuje v jedné epizodce až závěr filmu, sdělující pozitivní poselství, že imigrantům je potřeba pomáhat, a že celá ta nafouknutá bublina kolem toho je zbytečně zveličená. Jinak děj filmu je kromě oné romantické linie celkově spíš epizodní, nepříliš dramatický a ani příliš nestojí na vyprávění příběhu, nýbrž na zachycení pocitů trojice postav v jisté fázi života. Jestli vám ty postavy budou sympatické a jejich pocity blízké, je pak samozřejmě subjektivní.

Matyáš Řezníček ve filmu  / Do větruObecně snímku Do větru lze přiznat, že jeho tvůrci jsou talentovaní a schopní a vzhledem k jejich nezkušenosti a limitovaným prostředkům odvedli dobrou práci. Ovšem na to, aby drama o třech lidech na lodi zanechalo v divácích dostatečně silný zážitek, tak by muselo jít do větší hloubky a intenzity zejména v dialozích a konfliktech mezi postavami. Takhle dialogy klouzají nedramaticky po povrchu, ve filmu se toho dějově neodehraje mnoho a divácký dojem je de facto průměrný, byť technicky není tvůrcům moc co vytýkat (akorát doprovodná hudba spočívající hlavně v hučení a modulování tónů nezní zrovna dvakrát příjemně). Herci v hlavních rolích sice hrají moc hezky, na druhou stranu se po nich nevyžadovalo nic moc náročného, až na Jenovéfu Bokovou, jejíž role byla nejnáročnější. Příběh je poměrně prostý a sdělované myšlenky triviální, takže to vypadá spíš jako nějaké psychologické drama pro začátečníky, jistá míra jednoduchosti a uvolněnosti však byla záměrná a definuje výslednou atmosféru filmu, který se stejně jako plachetnice pohybuje podle toho, jestli zrovna fouká.
 
Film Do větru je nadějný příslib, standardně vydařený debut, který splňuje očekávání, která lze obvykle u podobně slibných debutů mít – ničím vyloženě neoslní, ale špatný zas rozhodně není.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Originální trailer k filmu Do větru

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Pro lásku boží, když už konečně přestanou... (Johnny Zkundyksicht, 31.07.2018 13:03) Reagovat

    Pro lásku boží, když už konečně přestanou točit tyhle filmy bez příběhu, bez pointy, bez stylu, bez šťávy, bez humoru, bez koulí, bez ničeho? A šest z deseti? Are you fucking kidding me? Jinými slovy: Dát tomu i dvě z deseti je extrémní nadhodnocení. Za rok od premiéry si na tem film nikdo nevzpomene. Vlastně už teď je irelevantní. Sorry, jestli to zní zle, ale když člověk nevysloví nahlas diagnózu, těžko najdete lék.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fabelmanovi vypráví vánoční příběh z divnosvěta (23.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hranice lásky jako nová cesta česká kinematografie (06.11.2022 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hranice lásky hledejte v Rimini (02.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Krásné bytosti si pořídily vstupenku do ráje (14.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Krobotova Velká premiéra má nádech představení v alternativním divadle (24.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mimořádná událost v podobě bodu varu a ohrožení Měsíce (02.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Romantická komedie Srdce na dlani ubíjí banalitou a předvídatelností (21.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani (19.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Česká komedie Matky stojí na neschopnosti partnerské komunikace (27.06.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Matky se ocitly v zajetí démonů a nikdo je nezachrání (23.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu