Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Black Panther

Recenze: Black Panther – poctivá a neotřelá marvelovka

Vydáno: 14.02.2018 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: Marvel

Šestý film v rámci třetí fáze a celkově osmnáctý film v rámci Marvel Cinematic Universe přináší dostatek nových nápadů a odlišností v zavedené sérii a celkově funguje.

Black PantherRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 14.02.2018 09:00. Šestý film v rámci třetí fáze a celkově osmnáctý film v rámci Marvel Cinematic Universe přináší dostatek nových nápadů a odlišností v zavedené sérii a celkově funguje. Hodnocení: 4

Black Panther

Black Panther
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2018 , 134 min.

Režie: Ryan Coogler
Scénář: Ryan Coogler, Joe Robert Cole, Stan Lee, Jack Kirby
Kamera: Rachel Morrison
Hudba: Ludwig Göransson
Herci: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Jekesai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown, Angela Bassett, Forest Whitaker, Andy Serkis, Florence Kasumba, John Kani, David S. Lee

Česká premiéra: 15.02.2018

Distributor: Falcon

Black Panther hodnocení na Kinobox.cz: 70.54 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Black Panther je hrdina, kterého u nás v Česku historicky příliš neznáme. Přitom se poprvé objevil už v 60. letech minulého století jako součást tzv. Stříbrného věku komiksů (poprvé to bylo v rámci dobrodružství Fantastické čtyřky). Identitou tohoto hrdiny je T’Challa, král a ochránce fiktivní africké, tajně bohaté země jménem Wakanda. Bez zajímavosti není ani to, že šlo o vůbec prvního černošského hrdinu v amerických mainstreamových komiksech.

Chadwick Boseman ve filmu Black Panther / Black PantherV rámci Marvel Cinematic Universe jsme se s Black Pantherem seznámili ve filmu Captain America: Občanská válka, zatímco se samotnou Wakandou a také Pantherovým arcinepřítelem jménem Ulysses Klaue (Klaw) to bylo již v Avengers: Age of Ultron. Protože Wakanda a její obyvatelé hrají v příběhu MCU stále větší roli, byl nasnadě samostatný film zaměřený právě na tohoto hrdinu. Plány na film o Black Pantherovi měl prapůvodně už na začátku 90. let minulého století Wesley Snipes, ale sešlo z nich. Uvedení v rámci MCU pak bylo jen otázkou času, neboť z právních důvodů muselo wakandské vibranium de facto nahradit další superkov adamantium, který mělo v kompetenci konkurenční X-Menovské universum 20th Century Fox (což je dnes už pomalu jedno). Za režiséra byl vybrán Ryan Coogler, který má na kontě například úspěšný spin-off/pokračování Rockyho s názvem Creed.

Po atentátu na jeho otce (John Kani) ve Vídni se princ T’Challa (Chadwick Boseman) vrací zpět domů, do uzavřené, avšak technologicky vyspělé africké země Wakanda, aby se zhostil své nové úlohy krále za podpory šamana Zuriho (Forest Whitaker), přítele W’Kabiho (Daniel Kaluuya), sestry Shuri (Letitia Wright) a bývalé partnerky Nakie (Lupita Nyong'o). Nicméně T’Challa brzy zjistí, že součástí nástupnické tradice je i vyzvání k boji na život a na smrt od různých frakcí v jeho domovině. Nepřátelé Ulysses Klaue (Andy Serkis) a Erik Stevens (Michael B. Jordan) se připravují na zničení Wakandy a hrdina známý jako Black Panther se musí spojit s Dora Milaje, wakandskou čestnou stráží vedenou Okoye (Danai Jekesai Gurira) a agentem CIA, Everettem Rossem (Martin Freeman), aby zabránili vtažení země do světové války.

Chadwick Boseman, Michael B. Jordan ve filmu Black Panther / Black PantherOsmnáct vzájemně příběhově úzce provázaných filmů. To je něco, co se ještě nikomu nepovedlo. V minulosti si s sebou vždy dlouhé filmové série nesly stigma nastavované kaše, vykrádání sama sebe a obecně sestupné kvality. Tento jev jako by se však MCU zatím většinou vyhýbal. Jistě, dostavuje se určitý stupeň okoukání, kdy ani skutečně masivní hvězdné obsazení již nikoho nepřekvapí. A zajisté nejde o filmy pro každého a od jisté doby je pro pochopení nových filmů zcela nezbytné znát většinu filmů předchozích (až na jednu či dvě výjimky).

Black Panther, jak už bylo řečeno v úvodu, je nejvíce spjat s filmy Captain America: Občanská válka a Avengers: Age of Ultron. Novému divákovi však zhlédnutí těchto dvou snímků nepomůže, neboť ty jsou navázány zase na další a další filmy. Stejně tak lze už na základě trailerů říct, že tento film bude značně důležitý pro příští Avengers s podtitulem Infinity War. Naštěstí, díky dobrému scénáři, film v jisté základní rovině může fungovat i samostatně, byť film může s neznalostí souvislostí působit zmateně a překombinovaně. Humoru je, jak je u většiny marvelovek celkem dost, byť nejde o „řachandu“ typu Strážci Galaxie či Thor: Ragnarok.

Andy Serkis, Martin Freeman ve filmu Black Panther / Black PantherCo se týče hereckých výkonů, Chadwick Boseman opět zužitkovává své charisma a ukazuje se, že na hlavní roli určitě má. Výrazní jsou také Forest Whitaker, který hraje ve stylu starého Obi-Wana Kenobiho ze Star Wars a Martin Freeman má oproti třetímu Kapitánovi konečně větší roli. Kdo je zde výrazný a svou roli si užívá až na úrovni přehrávání, jsou záporné postavy – Klaue v podání Andyho Serkise a také Winston Duke, coby M’Baku, vůdce horského kmene Jabariů. Není divu, že další záporná postava Michaela B. Jordana je výrazná o poznání méně a na výsluní se proto prodírá až jaksi mimochodem a z diváckého hlediska téměř nepatřičně.

Výprava a vizuální stránka se jako u drtivé většiny filmů z MCU povedla na jedničku. Wakanda a její africká kultura je podána naprosto úchvatně. Od dech beroucí originální architektury mrakodrapů (ve stylu Timbuktu) až po ozdoby rtů (tzv. labrety) a další prvky kostýmů. Samozřejmě, že dojde i na honičky ve městech, které mají opět vynikající spád. Svůj podíl na tom má i hudba Ludwiga Goranssona, kterého si režisér přivedl společně s Jordanem z filmu Creed.

Forest Whitaker ve filmu Black Panther / Black PantherV celkovém zhodnocení jde o velmi zajímavý snímek, který je pro fanouška Marvel Cinematic Universe nutností (i kvůli následujícím filmům). Díky své neotřelosti v této dlouhé sérii rozhodně nezapadne a je dosti zábavný, takže nuda rozhodně nehrozí. Na druhou stranu neobsahuje nic přelomového, co by snímek z „hezkého filmu“ povýšilo na neopakovatelný divácký zážitek. Ale ruku na srdce, skutečně to ještě někdo v této fázi MCU čeká? Za sebe tedy mohu snímek jen doporučit.

Český trailer k filmu Black Panther

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • editor zaspal? (MM, 14.02.2018 10:22) Reagovat

    Nepřátelé Ulysses Klaue (Andy Serkis) a Erik Stevens (Michael B. Jordan) připravují na zničení Wakandy a hrdina známý jako Black Panther se musí spojit s Dora Milaje, wakandskou čestnou stráží vedenou Okoye (Danai Jekesai Gurira) a agentem CIA, Everettem Rossem (Martin Freeman), aby zabránili země do světové války.

    • Re: editor zaspal? (Pavel Klimeš, 14.02.2018 11:19) Reagovat

      Opraveno. Děkuji za upozornění.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Čestného Oscara získá Angela Bassett a Mel Brooks (27.06.2023 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Box office: Strážci galaxie berou prvenství (08.05.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu