Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Box office: 11. víkend

Box office: Ufouny vyhnal zfetovaný pisálek

Vydáno: 20.03.2011 23:36 v sekci Komentáře | Box office - Zbyněk Kubín | foto: 2010 Relativity Media

Sci-fi Světová invaze se na čele dlouho neohřála. Už při svém druhém víkendu se musela uklidit až na třetí příčku, když jí z čela vyštípal Všemocný Bradley Cooper i vytrvalý westernový animák Rango.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme ve středu ráno.
Kdy už konečně přijde nějaký hit? Skutečná bomba, která přinese světlo do potemnělých poloprázdných sálů? Téměř každý týden si stěžujeme na nízkou návštěvnost zámořských kin, rád bych tedy ve srovnání s loňským rokem nastínil pro lepší představu, že neremcám jen tak do větru, ale že situace je opravdu vážná.
Loni touto dobou Burtonova Alenka v říši divů po třech víkendech už počítala částku téměř 270 milionů, Scorseseho Prokletý ostrov měl po pěti týdnech v kinech na kontě 115 milionů a třeba přeslazená romantika Na sv. Valentýna režiséra Garryho Marshalla během šesti týdnů nastřádala 110 milionů, všechny cifry pouze ze Severní Ameriky. A to se na svůj čtyřiceti a šedesátimilionový otvírak teprve chystaly budoucí hity Jak vycvičit draka a Souboj Titánů.
A letos? Bída s nouzí. Zatím žádná z premiér roku 2011 nepřesáhla na domácích tržbách magickou stomilionovou hranici a celkové tržby za loňským rokem zaostávají o čtvrtinu. Momentálně je nejvýdělečnějším filmem roku lednový Zelený sršeň, který má na kontě 98 milionů. Zbytek světa dodal 128 milionů, dohromady tedy 226 milionů celosvětově. Vzhledem ke stodvacetimilionovému rozpočtu (bez nákladů na marketing) se stále jedná o prodělečný film, který se možná díky prodeji nosičů a televizních práv dostane na nulu. Paradoxní, že? Nejúspěšnější film roku je de facto propadák. To samé platí i o prozatímně druhém nejnavštěvovanějším snímku letošního roku, sandlerovce Zkus mě rozesmát. Ta stála 80 mega a z domácích kin se pomaloučku plíží ke stovce, svět je ale vcelku netečný a globálně jsme tedy na 150 milionech, což je stále červené učetnictví...
Skutečné hity, které svým producentům vydělají nějaké chechtáky se letos rodí jen s nízkými rozpočty a ambicemi (a o to nižšími čistými zisky). Je to například dokument o pubertálním idolu Justin Bieber: Never Say Never (rozpočet 13 milionů, domácí tržby 71 milionů) nebo sexy komedie Hlavně nezávazně (rozpočet 25, domácí tržby 70). Co nevidět se do čela letoška vyhoupne animovaný Rango, při rozpočtu 135 milionů má před sebou ale ještě hodně práce, aby vykázal zisk. Zbytek světa se musí i nadále snažit.
Do statistik komerčně nejúspěšnějších filmů se rozhodně nezapíše ani žádná z novinek aktuálního víkendu. Každopádně všechny tři stály na současné poměry skromný peníz a dle hodnocení zámořských kritiků je o co stát. Nejlépe se dařilo té nejlevnější z nich, sedmadvacetimilionovému thrilleru Všemocný. Ten vcelku jednoznačně obsadil první příčku s výdělkem 19 milionů dolarů, což je slušný výsledek, jenž by jej mohl brzy zařadit mezi výše zmíněné levné hity. Záleží pouze na jeho výdrži.
Snímek režiséra Neila Burgera (Iluzionista) vypráví o spisovateli v krizi v podání Bradleyho Coopera, jenž díky speciální droze začne naplno využívat kapacitu svého mozku (my ostatní využíváme pouze dvacet procent, takže si dáme jedna a jedna dohromady pětkrát pomaleji), čímž se rázem dostane mezi elitu finančního sektoru a stane se nástrojem na peníze. Ale není drogy bez vedlejších účinků a peněz bez nechtěných problémů. Zámořští kritici udělují snímku průměrnou známku 6,3 z deseti a shodně vyzdvihují především vnikající výkon Bradleyho Coopera.
Na druhé pozici se vytrvale drží animovaný Rango. Ten spadl o slušných 32 % a připsal si do klobouku dalších 15 milionů a momentálně útočí na hranici 93 milionů, což z něj rázem dělá jeden z nejvýdělečnějších filmů roku.
Na třetí pozici se propadla akční sci-fi Světová invaze. Ta po nepříliš přesvědčivém šestatřicetimilionovém otvíráku před týdnem spadla o masivních 59 procent na 14,6 milionů. Jednoznačně se projevují negativní ohlasy, což platí i pro přidušené tržby ze zbytku světa. Momentálně má Liebesmanova ufounská akce na kontě 61 milionů z domova plus šestnáct ze zbytku světa. Dvouapůlnásobek nízkého sedmdesátimilionového rozpočtu se však s odřenýma ušima zřejmě nastřádat povede, což je dle nepsaného pravidla přibližná částka nutná k zaplacení nákladů na film, ze které se odečtou procenta pro kinaře a další nutné poplatky.
Další příčka patří novince režiséra Brada Furmana The Lincoln Lawyer podle stejnojmenné knihy z roku 2005 úspěšného amerického spisovatele Michaela Connelyho. Jedná se o soudní drama na první pohled kopírující tuctový muster: právník hájí klienta obviněného z celkem jednoznačného zločinu, ale brzy začne vycházet najevo, že jde o součást mnohem rozsáhlejšího spiknutí, a samotnému advokátovi začne jít o kejhák. Nic originálního, ale předloha je hodnocena výborně, trailery působí zajímavě, herecké obsazení jakbysmet a američtí kritici film vynášejí do nebes. Dost důvodů, proč se začít těšit. Bohužel je celkem pravděpodobné, že v našich kinech se s advokátem nepotkáme, neboť si za první víkend vydělal jen 13,4 milionů dolarů, což je i přes nižší čtyřicetimilionový rozpočet jasné zklamání.
Poslední novinkou v žebříčku je ufoun Paul. Sci-fi komedie lákající především na známou komediální dvojici Simon Pegg a Nick Frost v rolích hlavních herců i scénáristů stála producenty 40 milionů a o premiérovém víkendu jich ze srandychtivých diváků vytřískala 13,2. To je sice slabá částka, ale nikterak překvapivá. Pegg s Frostem jsou Britové jak poleno a právě na Spojené království a starý kontinent tato komedie o dvojici geeků a jednom svérázném ufounovi ostří nejvíc. Režie se ujal Američan Greg Mottola, jenž má s podobně ujetými kousky zkušenosti z povedených snímků Superbad a Zábavný park. Kritici se ze sedmdesáti procent dobře baví, ale shodně tvrdí, že Paul není komedie pro každého - buď vás unudí, nebo jej budete milovat. To ostatně platí i o dřívějších projektech dua Pegg & Frost, parodických komediích Soumrak mrtvých a Jednotka příliš rychlého nasazení.
Další příčky patří vlažně přijímané teenage variaci na klasickou pohádku Červená Karkulka a romantické sci-fi Správci osudu. Oba filmy mají k hitům daleko a budou rády, pokud se vůbec dostanou do zelených čísel. Překvapivě nejnižší propad tržeb v první desítce žebříčku (23 %) má animovaný megapropadák Máma mezi Marťany, ale nelichotivou nálepku mu to neodpáře. Tohle je průšvih desetiletí a poslední rána Zemeckisově motiom-capture. První desítku pak uzavírají nenápadné a dle hodnocení kritiků zcela nezajímavé snímky Netvor a Týden bez závazků. Oba producentům na chleba sice vydělají, i tak se jedná v obou případech o zklamání.
Za týden jde s kůží na trh Zack Snyder se svou "Alenkou v říši divů s rotačákem" Sucker Punch. Geeky velmi očekávaný snímek má potenciál, ale soudím, že dopadne podobně jako loňský Kick-Ass a v kinech díru do světa neudělá (načež se vyhoupne do čela ilegálně nejstahovanějších filmů), ač bych to Snyderovi ze srdce přál. Druhou novinkou bude pokračování úspěšné dětské komedie Deník slabocha, zatím pod originálním názvem Diary Of A Wimpy Kid 2: Rodrick Rules.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 18.03.2011
  1. Všemocný 19 mil. (novinka)
  2. Rango 15,3 mil.
  3. Světová invaze 14,6 mil.
  4. The Lincoln Lawyer 13,4mil. (novinka)
  5. Paul 13,2 mil. (novinka)
  6. Červená Karkulka 7,3 mil.
  7. Správci osudu 5,9 mil.
  8. Máma mezi Marťany 5,3 mil.
  9. Netvor 3,3 mil.
  10. Týden bez závazků 2,6 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • vstupný (BEP ))), 25.03.2011 20:07) Reagovat

    Tak nevim jak v americ, ale podívejte se na to vstupné do kina. To je hrozný, to na nic radši ani nepudou.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Paul přináší evropské žánrovky (02.10.2015 08:08 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Česká kina patří i nadále Strážcům Galaxie (14.08.2014 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Preview: Želvy Ninja po bayovsku (27.07.2014 19:00 v Radar | Preview)
- Tříska trénuje malé Želvy Ninja v novém teaseru (14.07.2014 12:26 v Novinky | Trailery)
- Divergent: první trailer na nástupce Hunger Games (26.08.2013 08:56 v Novinky | Trailery)
- BD a DVD tipy: Temný rytíř v plechu, Hostitel a Stoker (07.08.2013 18:30 v Radar | BD a DVD tipy)
- Světová válka Z: nové fotky, plakáty a videa (26.05.2013 14:00 v Novinky | Plakáty)
- Obsazení nových Želv Ninja je konečně kompletní (26.03.2013 13:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Historické eposy, akčňáky a Všemocný (22.03.2013 08:00 v Radar | TV tipy)
- Wright, Pegg a Frost se vrhli na Konec světa (14.05.2012 16:48 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Chudý i bohatý rok 2011 (15.01.2012 22:21 v Komentáře | Box office)
- Téma: Pentagon versus Hollywood (04.01.2012 15:42 v Články | Publicistika)
- ČSFD zveřejnila nejlepší filmy roku 2011 (02.01.2012 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Novinky na DVD: 41. týden (09.10.2011 14:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Novinky na Blu-ray: 41. týden (08.10.2011 21:18 v Radar | BD a DVD tipy)
- Novinky na DVD: 33. týden (14.08.2011 09:28 v Radar | BD a DVD tipy)
- Top 20 ČR: Lidice pokořily své premiérové tržby (14.06.2011 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Paul (12.06.2011 16:00 v Recenze | Premiéry)
- Novinky na Blu-ray: 24. týden (11.06.2011 07:30 v Radar | BD a DVD tipy)
- Kinopremiéry: 23. týden (09.06.2011 22:00 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu