Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 12. 1. 2018 - 18. 1. 2018

TV tipy: Dom Hemingway bez soucitu používá selský rozum

Vydáno: 12.01.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v aktuálním týdnu nenajdete v televizích žádnou zásadní premiéru, ale opět spíše filmy menší a mnohdy i méně známé. Milovníky klasiky potěší třeba Lord Jim, méně náročné diváky zase akční výplach Bez soucitu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Clevelandský únos (Cleveland Abduction) (pátek 12. 1., Nova Cinema, 21.50 - 23.25 / neděle 14. 1., 02.45 - 04.30)

Plakát filmu Clevelandský únos / Cleveland AbductionTři roky staré televizní krimi v našich končinách skoro nikdo nezná, na zahraničních databázích se ovšem těší hodně slušnému hodnocení. Debutující režisér Alex Kalymnios v něm láká především na příběh dle skutečných událostí a hutnou atmosféru. Diváka pak zaujme zejména v první polovině, v níž nechybí několik drsnějších scén a práce s postavami je v ní velmi dobrá. Když se ale začne pracovat s jejich psychologií, kvalita dost upadne, protože dialogy nejsou moc zajímavé a chování většiny charakterů postrádá logiku. Výsledek tak zachraňuje svižné tempo a obsazení, v němž hrají prim výborní Raymond CruzTaryn Manning. Komorní, ale v rámci možností zdařilá žánrovka na páteční večer.  

Zajímavost: Skutečná Michelle Knight, o níž film vypráví, se hodně dlouho nechtěla setkat s Cruzem, protože jí únosce připomínal až příliš. Nakonec se z nich ale stali velcí přátelé.

Originální trailer filmu Clevelandský únos / Cleveland Abduction
Dom Hemingway (Dom Hemingway) (pátek 12. 1., ČT2. 23.40 - 01.15)

Plakát filmu Dom Hemingway / Dom HemingwayBritské komediální kriminální drama nemá úplně jednoznačná hodnocení, za což může to, že je hodně svérázné. Režisér a scenárista Richard Shepard si v něm nebral servítky a natočil epizodickou a nekompromisní podívanou, v níž se nešetří násilím, hodně černým humorem, excentričností, vulgarismy a několika drsnými scénami. Příběh, v němž je možné prakticky vše, navíc zabalil do hodně svižného tempa a naprosto bláznivé atmosféry. V titulní roli totálně exceluje Jude Law, vedle něhož se sice objeví třeba Richard Graham, Demián Bichir nebo Nick Raggett, nikdo ale nemá větší šanci zaujmout. Pokud autorův osobitý styl přijmete, příjemně a nekorektně se pobavíte, pokud ale ne, asi se dlouho dívat nevydržíte. Tip bez záruky.

Zajímavost: Law kvůli roli přibral třináct kilogramů.

Oficiální trailer filmu Dom Hemingway / Dom Hemingway
Meč v kameni (The Sword in the Stone) (sobota 13. 1., ČT :D, 13.10 - 14.25)

Plakát filmu Meč v kameni / The Sword in the StoneAnimovaný snímek z počátku šedesátých let u nás patří k těm takřka neznámým, přitom jde ale o klasickou a velmi dobrou disneyovku. Režírující Wolfgang Reitherman v něm vychází ze známé arutšovské legendy, kterou ale převypravuje dětskému divákovi, takže se jí drží jen velmi volně, půjčuje si jen některé motivy a celou ji staví do možná humornějšího světla, než by zasloužila. Jinak se ale spoléhá na poctivou ruční animaci plnou sytých a bohatých barev, svižné tempo, velké množství infantilnějších vtípků a na Oscara nominovanou hudbu. Vzhledem ke krátké stopáži a nádechu nostalgie film zvládnou i dospělí, kteří v něm sice najdou více chyb, zlobit se kvůli tomu nicméně určitě nebudou. Tip na rodinné odpoledne.

Zajímavost: Postava Merlina je údajně inspirována samotným Waltem Disneym.

Originální trailer filmu Meč v kameni / The Sword in the Stone
Maigret a případ mrtvého muže (Maigret’s Dead Man) (sobota 13. 1., Prima, 20.15 - 22.15 / úterý 16. 1., Prima Max, 15.50 - 17.50)

Plakát filmu Maigret a případ mrtvého muže / Maigret’s Dead ManNejnovější televizní adaptace dalšího románu Georgese Simenona upoutá hlavně hodně slušnou výpravou, která se blíží úrovni trochu levnějších kinofilmů. Režírující Jon East se dále spoléhá na hutnější atmosféru, atraktivní, i když ne tak napínavý příběh a pomalejší tempo, v němž se může soustředit na důležité postavy. V ústřední roli se předvedl nezvykle seriózní Rowan Atkinson, který prakticky rezignuje na humor a odvádí velmi slušný výkon. Našince navíc potěší, že v zápletce hraje důležitou úlohu československá mafie, která ale bohužel v dabingu hovoří s ruským přízvukem, takže kýžený efekt tolik nevynikne. Možná škoda, že dialogů je tu přece jen až moc a akce minimum a práce s napětím není úplně strhující, to by ale tolik vadit nemělo. Ideální záležitost na sobotní večer.

Zajímavost: V knižní předloze, která vyšla v roce 1948, komisař opravdu bojuje s československým gangem.

Televizní spot filmu Maigret a případ mrtvého muže / Maigret’s Dead Man
O patro níž (Un etaj mai jos) (sobota 13. 1., ČT art, 22.45 - 00.15)

Český plakát filmu O patro níž / Un etaj mai josKoprodukční, převážně ale rumunské drama je určeno náročnějšímu a tolerantnějšímu divákovi. Režisér a spoluscenárista Radu Muntean v něm totiž vyžaduje plnou spolupráci, neboť vypráví ten nejobyčenější příběh o těch nejobyčejnějších lidech a dělá to zdánlivě banálně, na druhou stranu ale velmi sofistikovaně. Spoléhá se právě na onu banalitu, na níž ukazuje neduhy současné (nejen) rumunské společnosti a jednotlivců. Kriminální zápletka, kterou rozehrává, je pro něj jen spouštěčem rozboru lidské psychologie a zcela záměrně ji nedokončí, což spoustu diváků odradí a zklame. Upoutá také výbornou atmosférou a obsazením u nás neznámých tváří, čímž snímku dodává potřebnou autenticitu. Někomu sice budou hrdinové nesympatičtí a dokonce i protivní, přesto ale film za vidění stojí.

Zajímavost: Film byl k vidění také na padesátém karlovarském filmovém festivalu.

Oficiální český trailer filmu O patro níž / Un etaj mai jos
Bez soucitu (From Paris with Love) (neděle 14. 1., Prima, 22.45 - 00.40 / pondělí 15. 1., Prima Max, 00.20 - 09.10)

Plakát filmu Bez soucitu / From Paris with LoveFrancouzský akční krimithriller je typicky nenáročnou podívanou, která neurazí. Režírující Pierre Morel v ní absolutně neřešil naprosto šílený příběh, který nedává moc smysl a je v něm plno nelogičností, ale soustředil se spíš na solidní, ač rutinní akci, pařížskou atmosféru a svižné tempo. Množství postav a jejich motivace se pochopitelně řešit nesmí, protože se tu přiznaně jede na tzv. první signální, což naznačuje i hodně velký nadhled a pohodové pojetí. V jedné z titulních rolí exceluje a úžasně přehrává maniakální a holohlavý John Travolta, jenž zcela zastíní nevýrazného a unylého Jonathana Rhyse Meyerse. K dobru budiž tvůrci přičtena krátká stopáž, v níž není moc prostoru na přemýšlení. Oddechovka na konec týdne.

Zajímavost: Produkci filmu se v průběhu natáčení snažilo zastrašit pařížské podsvětí, které štábu zapálilo několik aut.

Oficiální trailer filmu Bez soucitu / From Paris with Love
Lord Jim (Lord Jim) (pondělí 15. 1., ČT2, 22.35 - 01.05)

Plakát filmu Lord Jim / Lord JimBritsko-americké drama z poloviny šedesátých let se u nás moc nevysílá, což je asi dáno tím, že zub času na něm přece jen zapracoval. Režisér a scenárista Richard Brooks v něm zadaptoval rozsáhlý román Josepha Conrada a nutno říct, že se ho snažil postihnout v celé šíři a popral se s tím se ctí. Podařilo se mu zachytit důležitou atmosféru tehdy exotických dálek, nádech pravého dobrodružství a zachoval i decentní romantickou linii, která nikdy nepřekročí hranici kýče a přílišné líbivosti. Pomohl si také krásnou kamerou a nádhernými záběry atraktivních lokací, především ale hvězdným obsazením, jemuž dominuje jako vždy skvělý Peter O'Toole, vedle kterého se ovšem neztratí ani James Mason, Curd Jürgens nebo Eli Wallach. Daní za pokus o věrný přepis pak zůstává extrémně pomalé tempo a přetažená stopáž, znalce předlohy asi zamrzí i zjednodušená a povrchnější psychologie postav. Neznámá klasika.

Zajímavost: Podle samotného O'Toolea byla role Lorda Jima tou nejkrásnější, jakou kdy hrál.

Originální trailer filmu Lord Jim / Lord Jim
Selský rozum (úterý 16. 1., ČT2, 20.55 - 22.10 / středa 17. 1., 15.50 - 17.05)

Plakát filmu  / Selský rozumNejzásadnějším problémem loňského tuzemského dokumentu je jeho absolutní neobjektivnost a jednostrannost. Režírující dvojice Vít Janeček a Zuzana Piussi se v něm zaměřuje na podnikatelské aktivity současného premiéra, kterého ukazuje v jednoznačně negativním světle, čímž jeho příznivce, ale i odpůrce samozřejmě utvrdí v jejich názorech, aniž by přinesla něco nového. Z filmařského hlediska nepředvádí nic zásadního, ale spoléhá se na výpovědi záměrně anonymních tváří a poměrně velké množství výzkumu ohledně škodlivosti potravin, které vyrábí jeho firmy. Kontroverzní dokument o kontroverzní osobě by rozhodně neměl zůstat stranou zájmu, i když celospolečenskou diskuzi neposune ani o píď dál. Berte, nebo nechte být.   

Zajímavost: Snímek částečně vychází z tehdy ještě nevydané knihy Žlutý baron.

Ukázka z filmu Selský rozum
Rozbitý svět (Broken) (úterý 16. 1., ČT art, 21.40 - 23.10)

Plakát filmu Rozbitý svět / BrokenŠest let staré britské nezávislé drama je filmovým debutem divadelního režiséra Rufuse Norrise, což je na něm sice znát, překvapí ale řemeslnou zručností. Tvůrce totiž nejenže si dává záležet na silném příběhu, komorní atmosféře jedné zdánlivě obyčejné britské čtvrti a výborné práci s postavami, ale ohromí i nádhernými a invenčními kamerovými průlety a po většinu času i plynulým a přehledným střídáním několika časových rovin. Zcela záměrně pak klame tělem, neboť zpočátku láká na odlehčenou podívanou, postupem času ale dost potemňuje a ve druhé polovině už servíruje regulérní depresivní sociální drama. Vzhledem k autorovým zkušenostem nejsou překvapením famózní herecké výkony, o něž se starají mimo jiné Tim Roth, Lily James, Cillian Murphy, Rory Kinnear nebo malá Eloise Laurence. Škoda jen, že některé příběhové linie se neuzavřou a někdy působí snímek trošku vykalkulovaně. Dost intenzivní zážitek, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Laurence přišla na konkurz jako úplně poslední, v konkurenci osmi set padesáti dětí přesto uspěla.

Oficiální trailer filmu Rozbitý svět / Broken
Hrdina Max (Max) (středa 17. 1., Prima Max, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 18. 1., 15.40 - 18.05)

Plakát filmu Hrdina Max / MaxNení se co divit, že dobrodružné drama má na zahraničních databázích mnohem víc a lepších hodnocení než na těch tuzemských, protože jde o typicky americké téma v typicky americkém podání. Režírující Boaz Yakin trailerem klame, neboť ve výsledku natočil solidní, ale nijak výjimečnou rodinnou podívanou, která je víc než čím jiným poctou armádním psům. Děj, který je předvídatelný, plný klišé, nevěrohodný a v závěru i křesťanskou a vojenskou agitkou, tak nikoho nepřekvapí. Zdejší divák ocení spíše zajímavou "psí" akci, v rámci možností a tématu odlehčenou atmosféru a sympatického hlavního zvířecího hrdinu, který bez problémů zastíní své lidské kolegy, jimiž jsou třeba Thomas Haden ChurchJosh Wiggins nebo Lauren Graham. Nenáročná podívaná pro všechny generace.

Zajímavost: Hlavni psí hrdina je křížencem plemen malinois a německého ovčáka.

Oficiální trailer filmu Hrdina Max / Max

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu