Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Mel Gibson a jeho nejlepší role

Top 10: Mel Gibson a jeho nejlepší role

Vydáno: 05.01.2018 15:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Mel Gibson patří k filmovým legendám, které jsou s námi už od průlomové role v postapokalyptickém akčním sci-fi Šílený Max. Pojďte si připomenout jeho hereckou kariéru v 10 nejlepších rolích.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mel GibsonMel Gibson, který nedávno oslavil dvaašedesáté narozeniny, patří k hereckým ikonám už přes třicet let. Jeho průlomovým filmem a rolí je policista Max Rockatansky z postapokalyptické akční sci-fi Šílený Max. Gibson hrál od té doby v desítkách rozličných rolí. Pojďte si s námi připomenout ty nejlepší z nich. 

10. Conrad Stonebanks (Expendables: Postradatelní 3)

Fotografie z filmu Expendables: Postradatelní 3 / The Expendables 3Mel Gibson si díky svým modrým očím, atraktivnímu vzhledu a mužskému charismatu příliš záporných rolí ve své kariéře nezahrál. V roce 2014 mu starší herecký kolega Sylvester Stallone poskytl šanci zahrát si čistokrevného záporáka, odpadlíka a zakladatele týmu Postradatelných, který se postaví bývalému parťákovi Barney Rossovi (Stallone) a jeho týmu. Role beozhledného obchodníka se zbraněmi Gibsonovi sedla jako ulitá a jeho postava je jasným highlightem celého filmu, který je jinak spíše průměrným sequelem nevyrovnané akční série, jejíž budoucnost je zatím stále ve hvězdách.

Originální trailer filmu Expendables: Postradatelní 3

 9. Justin McLeod (Muž bez tváře)

Mel Gibson, Nick Stahl ve filmu Muž bez tváře / The Man Without a FaceV roce 1993 Mel Gibson režijně debutoval a sám si zahrál v nečekané roli v obličeji znetvořeného bývalého učitele Justina McLeoda, který se spřátelí s malým chlapcem Chuckem (herecky zde ve filmu debutoval Nick Stahl), kterému vypomůže s učením, přičemž se stane trnem v oku svému okolí, které ho podezřívá, že s malým chlapcem udržuje více než jen otcovský vztah. McLeod byl znetvořen při autonehodě, při níž zemřel jeden jeho žák a také byl kdysi podezříván z údajného sexuálního obtěžování jiného chlapce. Pohledný herec si schválně vybral roli znetvořeného muže, která nespadala do jeho obvyklé herecké škatulky sympatického, lehce vyšinutého dobrodruha, jak si ji vytvořil v sérii Smrtonosných zbraní. I když z McLeoda neudělal sexuálního predátora, ale jen do sebe uzavřeného podivína, patří tato role k jeho nejneobvyklejším a nejlepším.

Originální trailer filmu Muž bez tváře

 8. Bret Maverick (Maverick)

Mel Gibson, Jodie Foster, James Garner ve filmu Maverick / MaverickNa druhé straně šarmantní hazardní karetní hráč Bret Maverick byl typický Mel Gibson tak, jak jsme ho na začátku 90. let znali - mužný, charismatický sympaťák s jasně modrýma očima a rošťáckým úšklebkem. Divácky oblíbená westernová komedie Maverick, kterou natočil Gibsonův dvorní režisér Richard Donner, patří k čistě oddechovým záležitostem, ale na typicky donnerovsky vysoké profesionální úrovni. Gibsonovi tato odlehčená herecká poloha velmi svědčila a jeho herecké partnerství s atypicky obsazenou a většinou "vážnou" herečkou Jodie Foster nepostrádalo pověstnou hereckou chemii a jiskru. Celkově velmi příjemná podívaná.

Originální trailer filmu Maverick

 7. Tom Mullen (Výkupné)

Mel Gibson ve filmu Výkupné / RansomV roce 1996 si Gibson zahrál multimilionáře Toma Mullena, zakladatele a majitele úspěšné letecké společnosti, kterému unesou syna a požadují za něj výkupné 2 miliony dolarů. Tom však brzy zjistí, že únosci mu syna vrátit živého nehodlají a on se musí postarat sám o to, aby únosce dopadl a svého syna zachránil. Gibson zde věrohodně vystihl civilní postavu muže zahnaného do úzkých a hraje tentokrát bez svého typického úsměvu, dalo by se říci "vážně", a i když role ve Výkupném není role shakespearovská, vyžadovala od Gibsona trochu jinou polohu, než na jakou byl zvyklý. Jeho "bolestný" herecký výkon byl také ovlivněn operací apendixu, kterou prošel v průběhu natáčení. Gibson byl za svůj herecký výkon nominován na Zlatý glóbus v kategorii drama. Byla to jeho první ze dvou hereckých nominací na tuto cenu. O čtyři roky později byl na stejnou cenu nominován za výkon v komedii Po čem ženy touží, tentokrát v kategorii komedie/muzikál. 

Originální trailer filmu Výkupné
 6. Jerry Fletcher (Spiknutí)

Mel Gibson, Julia Roberts ve filmu Spiknutí / Conspiracy TheoryZe zcela jiného soudku byla Gibsonova další role v komediálním thrilleru Spiknutí, na němž spolupracoval znovu s Donnerem. Gibson si tu zahrál neurotického newyorského taxikáře Jerryho, který sleduje a sbírá články o nejrůznějších konspiračních teoriích a také je tajně zamilovaný do právničky Alice (Julia Roberts), která Jerryho bere jen jako trochu pošahaného podivína. Ačkoliv film Spiknutí trpí žánrovou nevyvážeností mezi thrillerem a komedií, Gibson tu v roli paranoidního Jerryho skutečně exceluje. 

Originální trailer filmu Spiknutí

 5. Princ Hamlet (Hamlet)

Mel Gibson ve filmu  / HamletV roce 1990 si Gibson vyzkoušel skutečnou shakespearovskou roli, kterou si touží zahrát jednou za život snad každý herec. Prince Hamleta v adaptaci klasické Shakespearovy tragédie, kterou natočil zkušený Franco Zeffirelli. Gibson se pro roli výčitkami stíhaného dánského prince velmi hodil a odvedl zde dobrý herecký výkon, který sice v kontextu shakespearovských filmových adaptací stojí ve stínu slavnějších předchůdců (Laurence Olivier) a následovníků (Kenneth Branagh), ale ostudu si jím Gibson rozhodně neudělal.
 
Originální trailer filmu Hamlet

 4. detektiv Skinner (Million Dollar Hotel)

Mel Gibson ve filmu Million Dollar Hotel / The Million Dollar HotelV roce 2000 si Gibson zahrál vedlejší roli speciálního agenta FBI, detektiva Skinnera, který přijede do hotelu v Los Angeles, aby vyšetřil vraždu syna milionáře. Skinner trpí zvláštní bolestivou nemocí, díky níž musí mít zafixovaný krk. Tento hotel obývají rozličné, ale bizarní postavy, mezi nimiž musí Gibsonův stoicky úsečný detektiv najít vraha. Million Dollar Hotel, natočený podle námětu hudebníka Bona z U2, byl v USA propadákem, ale tento roztomile podivný snímek poskytl Gibsonovi další netypickou postavu, v níž herec prokázal, že má hodně široký herecký rejstřík. 

Originální trailer filmu Million Dollar Hotel

 3. William Wallace (Statečné srdce)

Mel Gibson ve filmu Statečné srdce / BraveheartA nyní už přichází ke slovu trojice Gibsonových nejklasičtějších rolí, z nichž jsem nejdříve vybral tu udatného skotského horala Williama Wallace, který se v 13.století postavil do čela odporu proti anglickému králi Eduardovi I., proslulého svou krutostí. Gibson natočil epicky výpravný a náležitě brutální historický snímek, což Akademie ocenila Oscarem za režii pro Gibsona, který zde režíroval opět sám sebe v hlavní roli. Často tu nechává kameru spočinout na své mužné a ošlehané tváři a ke slovu přichází i jeho pověstné modré oči. Gibson tu na vrcholu své herecké slávy stvořil nesmrtelnou postavu-legendu, pro níž by jen těžko mohl najít vhodnějšího představitele než sebe. 

Originální trailer filmu Statečné srdce

 2. Max Rockatansky (Šílený Max a sequely)

Mel Gibson ve filmu Šílený Max / Mad MaxDruhou nejslavnější Gibsonovou rolí je ta vůbec první, která ho proslavila, v Austrálii natočený postapokalyptický akční snímek Šílený Max, který natočil George Miller. Mladý Gibson tu hraje policistu Maxe Rockatanskyho, který se snaží zastavit řádění "punkáčského" motorkářského gangu, který se vyžívá v terorizování a znásilňování nevinných obyvatel. Poté, co se obětí řádění stane i Maxova manželka Jessie, se z policisty Maxe stává Šílený Max. Původně levné béčko získalo lety kultovní status, který vyprodukoval dva přímé sequely a jeden reboot. A z neznámého Američana žijícího v Austrálii nadobro udělal velkou hvězdu. 

Originální trailer filmu Šílený Max

1. Martin Riggs (Smrtonosná zbraň a sequely)

Mel Gibson, Danny Glover ve filmu Smrtonosná zbraň / Lethal WeaponGibsonův status akční hvězdy pak potvrdil akční snímek, policejní buddy movie Smrtonosná zbraň, na kterém poprvé spolupracoval s Richardem Donnerem. Gibson tu jedinečným a neopakovatelným způsobem podle geniálního scénáře Shanea Blacka zahrál sebevražedného detektiva Martina Riggse, který je do nového případu přidělen ke zkušenému policistovi Rogeru Murtaughovi (Danny Glover). Oba se přes počáteční neshody stanou sehranou dvojkou těžící ze svých povahových protikladů. Také Smrtonosná zbraň se díky své popularitě dočkala tří přímých sequelů a jednoho televizního zpracování. 

Originální trailer filmu Smrtonosná zbraň

Čestná zmínka: Filmy, které se do top 10 nevešly: 
Gallipoli
Rok nebezpečného života
Řeka
Bounty
Air America
Navždy mladý
Odplata
Po čem ženy touží
Znamení
Údolí stínů
The Singing Detective
 

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Burt Young (19.10.2023 09:25 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu