Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jumanji: Vítejte v džungli

Recenze: V Jumanji: Vítejte v džungli se z deskové hry stala videohra bez pravidel

Vydáno: 12.12.2017 21:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

V pokračování dobrodružného filmu Jumanji z roku 1995 se stejnojmenná desková hra přetvoří ve videohru, která vcucne několik teenagerů do svého herního světa uprostřed džungle.

Jumanji: Vítejte v džungli!Recenzoval/a Jan Varga dne 12.12.2017 21:00. V pokračování dobrodružného filmu Jumanji z roku 1995 se stejnojmenná desková hra přetvoří ve videohru, která vcucne několik teenagerů do svého herního světa uprostřed džungle. Hodnocení: 2

Jumanji: Vítejte v džungli!

Jumanji: Welcome to the Jungle
Komedie / Fantazie / Rodinný / Akční
USA, 2017 , 119 min.

Režie: Jake Kasdan
Scénář: Chris McKenna, Jeff Pinkner, Scott Rosenberg, Erik Sommers, Chris Van Allsburg
Kamera: Gyula Pados
Hudba: Henry Jackman
Herci: Karen Gillan, Dwayne Johnson, Missi Pyle, Jack Black, Bobby Cannavale, Madison Iseman, Kevin Hart, Tim Matheson, Rhys Darby, Nick Jonas, Maribeth Monroe, Alex Wolff, Sylvia Jefferies, Marc Evan Jackson, Morgan Turner

Česká premiéra: 21.12.2017

Distributor: Falcon

Jumanji: Vítejte v džungli! hodnocení na Kinobox.cz: 76.10 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Karen Gillan, Dwayne Johnson, Jack Black ve filmu Jumanji: Vítejte v džungli! / Jumanji: Welcome to the JunglePokud si nepamatujete (nebo jste neviděli) rodinný dobrodružný film Jumanji z roku 1995 (podle stejnojmenné knižní předlohy), tak ten vypráví o společenské hře téhož názvu, jejíž hráči (dvě děti a dva dospělí, mimo jiné Robin Williams a mladičká Kirsten Dunst) mají každý svou figurku, snaží se s ní dostat co nejrychleji do cíle, ale každý hod kostkami nějak zásadně ovlivní prostředí okolo nich (třeba jim skrz obývák proběhne stádo divoké zvěře, nebo se jim dům roztrhne na dvě půlky). Jediná možnost, jak zastavit příval katastrof a zabránit jim v pustošení města, je hrát hru dál a dohrát ji do konce. A nenechat se přitom zabít lovcem lidí, spolknout masožravou kytkou či pohltit tekutými písky… Jumanji navíc ve své době bylo počinem s revolučními digitálními triky.

Nyní vstupuje do kin pokračování s názvem Jumanji: Vítejte v džungli, v němž se v roce 1996 původní desková hra Jumanji magicky přemění ve videohru a vcucne do sebe nějakého teenagera, který si ji zkusí zahrát. V roce 2017 ji pak ve školním suterénu objeví čtveřice dalších teenagerů, spustí ji a hra je vcucne taky. Zbytek filmu se pak odehrává nikoli v současném světě hlavních hrdinů, ale ve fiktivní džungli uvnitř videohry. A hlavní hrdinové na sebe vezmou podobu svých herních postav, takže sice už nevypadají jako středoškoláci, avšak nadále se tak chovají.
 
Dwayne Johnson, Kevin Hart ve filmu Jumanji: Vítejte v džungli! / Jumanji: Welcome to the JungleTakže z nerda a hráče počítačových her se stane svalnatý dobrodruh (Dwayne Johnson), z jeho sportovně založeného černošského kamaráda zas zakrslý nosič batohu a zoolog (Kevin Hart), z nenápadné introvertky je najednou sexy bojovnice (Karen Gillan) a narcistní školní kráska se přetvoří v obtloustlého a vousatého profesora (Jack Black). Každá postava je definovaná svými speciálními herními dovednostmi a slabinami a každá má tři životy (tudíž když ji něco zabije, tak zmizí a následně se opodál objeví živá a zdravá, nicméně ubyde jí život). Všichni pak musejí společně překonat jednotlivé herní úrovně a vrátit světélkující krystal do jakéhosi otvoru v obří soše.

Oproti svému předchůdci je Jumanji: Vítejte v džungli méně rodinný dobrodružný film a více dobrodružná komedie, založená hlavně na tom, že hrdinové filmu jsou nespokojeni s vizuální podobou svých herních těl, průběžně se učí ovládat své schopnosti a uvědomovat si své slabiny a různě se mezi sebou pubertálně škádlí. S tím souvisí i poměrně přesvědčivé herecké výkony zmíněných představitelů, imitujících šestnáctileté studenty.
 
Kevin Hart, Karen Gillan, Jack Black, Dwayne Johnson ve filmu Jumanji: Vítejte v džungli! / Jumanji: Welcome to the JungleZejména Jack Black si vyloženě užívá svou roli parádivé zpovykané krásky, která se musí vyrovnat se změnou pohlaví, a Karen Gillan je jako nesmělá a trochu neurotická školačka, uvězněná proti své vůli v těle modelky, také velice věrohodná. Oproti tomu Dwayne Johnson ze své role sem tam viditelně vypadne a začne hrát to, co hraje vždycky, stejně jako Kevin Hart, který se na nějakou imitaci téměř vykašlal a místo toho předvádí svou obvyklou variaci na upištěného poskoka (nedávno hrál s Dwaynem Johnsonem v akční komedii Centrální inteligence a vypadalo to dost podobně).
 
Výsledek ale i přes snahu herců není poměrně často tak zábavný, jak by mohl být. Dialogy postav jsou totiž místy dost zaseklé v nadbytečných repeticích a zbytečné vatě (hlavně co do popisování a komentování toho, co se kolem hrdinů zrovna děje), jen málokteré vtipy a narážky na teenagerské a videoherní stereotypy stojí skutečně za to a i přes poměrně velký potenciál videoherního prostředí je výsledek málo nápaditý a působí scenáristicky i režijně příliš líně (na scénáři pracovali hned čtyři autoři a režisérem je Jake Kasdan, který natočil několik velmi průměrných až podprůměrných komedií včetně Zkažené úči a Sex Tape).

Dwayne Johnson ve filmu Jumanji: Vítejte v džungli! / Jumanji: Welcome to the JungleHlavní problém nicméně spočívá v tom, že od příležitosti dobře se bavit diváka neustále otravně vyrušuje neuvěřitelně pokulhávající vnitřní logika fiktivního světa, v němž se děj odehrává. Svět videohry Jumanji se totiž neřídí žádnými jasně danými pravidly, respektive nějaká pravidla jsou sice naznačena, ale nikdy se nedodržují konzistentně, případně jsou navíc úplně dementní. Jen namátkou pár příkladů:
 
  • Jedna z postav je definovaná mimo jiné svou chrabrostí a nebojácností. Její hráč je však strašpytel, takže ta postava je taky strašpytel, bez ohledu na její herní vlastnosti.

  • Jiná postava má mezi svými slabinami „buchtu“. Což je vyloženě využito jen k tomu, že v nějaké scéně sní kousek buchty a následně exploduje. Toť vše.

  • Jiná postava je definovaná tím, že umí pilotovat. Přesto dotyčný v jednu chvíli vzlyká nad tím, že pilotovat neumí.

  • Jednou ze zvláštních schopností sexy bojovnice je bojové umění zahrnující taneční pohyby. Když se dotyčná rozhodne tuto schopnost použít u vojenského skladu, tak jí k tomu začne z opodál stojícího rádia hrát taneční muzika. Když se později rozhodne použít tuto schopnost znovu, tak jí k tomu ta hudba hraje taky, přestože to je zrovna uprostřed džungle, kde žádné rádio není.

  • Z nějakého důvodu musejí i počítačové postavy uvnitř videohry chodit čůrat.

  • Jednotlivé úrovně (levely) videohry přicházejí zřejmě podle toho, v jaké části mapy se hrdinové nacházejí, ti ale mapu používají jen sporadicky, takže jsou pokaždé zaskočeni, když na ně někdo/něco zaútočí.

  • Dwayne Johnson ve filmu Jumanji: Vítejte v džungli! / Jumanji: Welcome to the JungleKaždou úroveň hrdinové zdolají nějakým náhodným způsobem – ne že by bylo od začátku jasné, co mají pro úspěšné zakončení každé úrovně udělat – prostě si zvolí nějakou náhodnou strategii a ta se posléze ukáže být správnou.

  • Když má někoho něco zabít, tak dotyčný zemře prakticky okamžitě, tudíž ho nelze nijak zachránit. Ale jindy to umírání trvá delší dobu, takže ta záchrana možná je.

  • Vedlejší pasivní postavy (vojáci, trhovci na tržišti) se chovají jako obvyklé předem nascriptované videoherní loutky, takže když k nim přijdete, začnou odříkávat jednu větu pořád dokola. Což je sice dobrý nápad, ale nefunguje to takhle vždycky.

  • K úspěšnému dokončení hry je nutně potřeba, aby ji hrálo pět hráčů (maximální počet). Přesto hra dovolí, aby ji hrál i menší počet hráčů (a ti ji neměli šanci dohrát).
 
Nahodile působící děj, nevyladěná pravidla, podle nichž by se měl řídit, i jeho relativní řídkost mohou za to, že komediální rovina filmu tvoří spíš korpus celého dortu než třešničku na jeho vršku, což je docela škoda. Nelze tvrdit, že by původní Jumanji bylo po příběhové stránce z hlediska vnitřní logiky a jednání postav kdovíjak geniální, ale rozhodně bylo osudovější, dramatičtější a hlavně konzistentní v tom, jak byla pravidla té deskové hry jednoznačně určená. Logiku v tomto případě nelze hodit za hlavu úplně, to by totiž muselo být Jumanji: Vítejte v džunglio dost absurdnější, šílenější a s ještě větším množstvím nadsázky (viz třeba Cesta na tajuplný ostrov 2, další hit s Dwaynem Johnsonem). V tomto ohledu snímek lze srovnat spíš s filmem Zathura: Vesmírné dobrodružství, což byla adaptace podobné knihy od stejného autora, který napsal předlohu i k Jumanji. Jinak onen film z roku 1995 není potřeba vidět k pochopení tohoto, nicméně vyplatí se věnovat mu pozornost, stojí za to.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Jumanji: Vítejte v džungli!

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: V letu (06.11.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Svéhlaví a emotivní Strážci Galaxie: Volume 3 zakončují osobitou trilogii (06.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Původní Kráčející skála slaví 50 let (01.04.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nekonečný příběh - vzestup a pád (05.03.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Strážci Galaxie: Volume 3 (02.12.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rebel v žitě dosáhl na mistrovskou úroveň a píše přání Ježíškovi (02.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu