Kinopremiéry: Obávaný poslední z Jediů vyzve Seveřanku Thelmu

Vydáno: 13.12.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Lucasfilm

Jako už tradičně je poslední velkou premiérou roku film ze světa Star Wars, tentokrát dokonce regulérní osmá epizoda. A je logické, že srovnatelnou konkurenci nemá, alternativou tak budiž tři evropská dramata a jedna komedie.
Star Wars: Poslední z Jediů (Star Wars: The Last Jedi) (Falcon)

Český plakát filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last JediJak už bývá v posledních letech zvykem, poslední velkou premiérou roku je příspěvek do světa Star Wars. Letos jde o regulérní osmou epizodu a asi není třeba toho moc dodávat. Fanoušci vědí, že dosud nejdelší díl celé ságy natočil a napsal Rian Johnson, který už má od studia povolení k realizaci dalších tří filmů z paralelních světů předaleké Galaxie. V hlavních rolích se vrací Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill, Carrie Fisher a Oscar Isaac, kterým dělají společnost třeba Adam Driver, Domhnall Gleeson, Benicio del Toro nebo Lupita Nyong'o. První ohlasy jsou dle očekávání nadšené, takže fandové smutnit určitě nebudou. Potenciální miliardový hit a jasná premiéra týdne.

Synopse: Poté, co Rey (Daisy Ridley) vstoupila do světa Jediů, vydává se na nové dobrodružství. Tentokráte následuje Lukea Skywalkera (Mark Hamill), Leiu (Carrie Fisher), Finna (John Boyega) a Poea (Oscar Isaac), s nimiž odhalí záhady Síly a tajemství minulosti.

Zajímavost: Na post režiséra byl chvíli zvažován i Alfonso Cuarón.

Oficiální český trailer filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last Jedi
Thelma (Thelma) (Aerofilms)

Český plakát filmu Thelma / ThelmaNorský romantický thriller vypadá ze synopse poměrně zajímavě a láká na typicky severské ponuré téma. A vlastně země původu je to jediné, nač se dá tuzemský divák lákat, protože režisér a spoluscenárista Joachim Trier u nás zatím nepatří k těm nejznámějším a ani obsazení nečítá žádnou velkou hvězdu. Potěší ale rozhodně to, že hodnocení jsou vesměs spokojená a hovoří o zdařilé žánrovce, která přesně splňuje to, co by divák od severského dramatu očekával. Rozumná a zřejmě i zdařilá alternativa starwarsovskému blockbusteru.

Synopse: Křehká Thelma (Eili Harboe) právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů o pravidelnou kontrolu poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do spolužačky Anji (Kaya Wilkins), začnou se v jejím okolí dít děsivé a nevysvětlitelné události a ona zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona sama.

Český trailer filmu Thelma / Thelma
Obávaný (La Redoutable) (Film Europe)

Český plakát filmu Obávaný / Le RedoutableFrancouzské životopisné drama se zaměřuje na epizodu ze života slavného filmaře Jeana-Luca Godarda, v níž procházel krizí a stal se umělcem oslavujícím maoismus. Režijně a scenáristicky je pod ním podepsaný jeden z nejslavnějších francouzských autorů současnosti, Michel Hazanavicius, který se dle velmi mála dostupných ohlasů na tuto etapu dívá kriticky, ale i s humorem a nechybí mu nadhled. Do hlavních rolí obsadil Louise Garrela a Stacy Martin, chybět samozřejmě nesmí ani jeho manželka Bérénice Bejo. Co od filmu přesně očekávat, ale není úplně jasné, protože ohlasů je naprosté minimum, ačkoli jsou relativně spokojené a hodnocení se pohybuje kolem slabšího nadprůměru. Premiéra pro znalce evropské kinematografie.

Synopse: V roce 1967 natáčí Jean-Luc Godard (Louis Garrel) film La Chinoise s Anne Wiazemsky (Stacy Martin), ženou kterou miluje, a s níž se později ožení. Kritika jeho filmu ovšem u něj vyvolá značné pochybnosti, které ještě prohlubují události z května 1968. Krize, kterou prochází, ho absolutně změní - ze slavného filmaře se stane maoistický umělec stojící mimo systém, stejně nepochopený jako nepochopitelný.

Zajímavost: Sám Jean-Luc Godard se o filmu vyjádřil, že je to "hloupý, hloupý nápad".

Český trailer filmu Obávaný / La Redoutable
Manželka a manžel (Moglie e marito) (Mirius FD)

Český plakát filmu Manželka a manžel / Moglie e maritoItalská romantická komedie vychází z poněkud otřepaného, ale stále fungujícího schématu výměny jednotlivých identit. A tím vlastně nějaké informace o snímku končí, protože hodnocení zatím prakticky neexistují a logicky tedy nemůžeme zjistit, zda si režírující Simone Godano s tématem pohrál, nebo se spolehl jen na jistotu. Moudřejší nebude potenciální divák ani z obsazení, v němž hlavní role ztvárnili v tuzemsku neznámí Kasia Smutniak a Pierfrancesco Favino. Zda vyrazit do svého oblíbeného klubového kina, tak bude záležet hlavně na vztahu k italským komediím jako celku.

Synopse: Dlouholeté manželství uznávaného neurochirurga Andrei (Pierfrancesco Favino) a ambiciózní televizní moderátorky Sofie (Kasia Smutniak) se ocitá v krizi. Po nevydařeném experimentu se rázem manželé probouzí v těle toho druhého. To jim umožní vidět svůj vztah z diametrálně jiného úhlu pohledu a jiné perspektivy. Pomůže jim to ale zachránit manželství?

Český trailer filmu Manželka a manžel / Moglie e marito
Out (Out) (Aerofilms)

Český plakát filmu Out / OutPod krátkým a poměrně zaměnitelným názvem se skrývá slovensko-maďarsko-české drama, které by podle synopse mělo vyprávět o padesátníkovi, který našel práci mimo svou zem a snaží se adaptovat v nové. I v tomto případě platí, že o moc víc se o filmu napsat nedá, protože jde o celovečerní režijní a částečně i scenáristický debut v Košicích narozeného Györgyho Kristófa. Tuzemského diváka pak nepochybně zaujme také obsazení Judit Bárdos do jedné z vedlejších rolí. Komentářů a hodnocení je samozřejmě minimum, některé z nich ale odhalují, že snímek je sociálním dramatem, které se odlišuje humorem a bizarností. To už ale případní zájemci budou muset zjistit sami.

Synopse: Padesátník Ágoston (Sándor Terhes) přijde o práci, v důsledku čehož za sebou nechává rodinu a stěhuje se do Pobaltí, kde hledá nové zaměstnání a zároveň si chce pořádně zarybařit. V lotyšském přístavu však na něj coby nového svářeče nečekají zrovna s otevřenou náručí.

Slovenský trailer filmu Out / Out


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY