Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Autopohádky

Recenze: Autopohádky

Vydáno: 22.03.2011 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: BIOSCOP

Čtveřice pohádek o autíčkách a jejich majitelích pobaví hlavně nejmenší diváky. Láska k motorům z nich jen čiší a většinou zajímavé animace udrží i pozornost dospělých. Jen ty hrané sekvence mohly zůstat ve střižně.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jak už lze z názvu vytušit, všechno se točí kolem našich čtyřkolových miláčků. Ti tu hrají velmi důležitou roli a pomáhají hlavním postavám k naplňování jejich snů, tužeb a přetěžkých úkolů. Čtyři různými styly animované pohádky vycházejí kromě stejnojmenných děl spisovatele Jiřího Marka také z desky populární skupiny Chinaski, která se velkou měrou o popularizaci Autopohádek zasloužila.
Jak už jsem zmiňoval, můžete se těšit na čtyři příběhy: O princezně, která se nesmála, Účetní a víla, Příběh o rybáři, jeho ženě a zlaté rybce a Pan Vincent. Každý z nich je zpracovaný jinou technikou, vyprávěn jinými hlasy a točen jinými režiséry. Vše je propojeno hranými předěly, jejichž hlavním hrdinou je popletený spisovatel Antonín Kužílek (Ondřej Vetchý), který musí na základě rozkazu svého vydavatele napsat o tom, zda mají auta duši. Pátrá všude možně, ptá se mnoha lidí, aby nakonec zjistil, že odpověď má přímo před nosem.
O princezně, která se nesmála, za jejíž režií stojí klasik animovaného filmu Břetislav Pojar, je vytvořena poloplastickou technologií. Ta je zdařilá a ve spojení s Pojarovou zkušeností a vizuálními nápady do sebe všechno zapadá a nenudí. Atypické postavičky samy o sobě pobaví, takže i přes nepříliš zajímavý příběh přinášejí dobrou zábavu. K té přispívá i Pavel Liška, jehož velmi zvláštní hlas, balancující na hranici seriózního vyprávění a dětského pitvoření, ji pozvedá o třídu výš a pobaví i dospělé.
To druhý příběh s názvem Účetní a víla je skoro pravý opak. Režisér a výtvarník Michal Žabka se rozhodl pro klasickou animaci loutek, která v kontextu ostatních pohádek vypadá příliš obyčejně. Scenáristicky je na tom naopak nejlépe, protože příběh o víle, kterou zajímají jedině muži s krásnými a rychlými auty, je nadčasový a v mnohém poučný. Hlasy Viktora Preisse a Lucie Bílé jsou vhodně zvoleny, takže výsledný dojem trochu sráží právě jen fádní a nepříliš zajímavá animace.
Jednoznačným technologickým vrcholem je třetí pohádka O rybáři, jeho ženě a zlaté rybce, jež je vytvořena neobvyklou a u nás unikátní metodou papírových plochých loutek v reálném prostoru. Výtvarnice Bára Dlouhá a režisér František Váša se navíc rozhodli pro velmi originální nápad umístit postavičky do světa, jenž je tvořen jediným obývacím pokojem. Podlaha představuje frekventovanou silnici, knihy příbytek hrdinů a rybníkem je časopis o rybaření. Na papírové postavičky je radost pohledět, každý detail má své místo. Kombinují se tu staré techniky s novými, což je ku prospěchu věci. Hlas Miroslava Táborského do všeho nádherně zapadá a jen dotváří pohodovou atmosféru. Škoda jen, že na příběh velmi rychle zapomenete. Kdybych si měl vybrat, na kterou z pohádek bych se chtěl podívat znovu, jednoznačně bych i přes příběhové nedostatky volil právě tuto.
Poslední příběh Pan Vincent režiséra Libora Pixy se bohužel příliš nevydařil. Počítačová animace vypadá trošku zastarale, postavičky mají roztodivné tvary a celkově působí dost lacině. Z příběhu až moc vykukuje morální (a ekologické) poselství, což sice k pohádkám patří, ale v kontextu vyznění ostatních pohádek se to moc nehodí. Ani hlas Michala Malátného (frontman skupiny Chinaski) moc nepomůže a z Pana Vincenta je přes snahu a čišící lásku k automobilům nejhorší kousek celého cyklu.
Hrané sekvence, propojující všechny příběhy, nejsou moc šťastným řešením. Ondřej Vetchý v hlavní roli dost přehrává a zřejmě s vědomím, že vlastně hraje v dětském filmu, se dost pitvoří a z ňoumy dělá ňoumu ještě většího, což mi zrovna k němu moc nesedí. Ani jeho příhody nejsou, s čestnou výjimkou rozhovoru s Evou Holubovou, ničím zajímavé a vtipné, a kdyby ve filmu nebyly, nic by se nestalo. Režie Jakuba Koháka je ale jistá a zachraňuje, co se dá.
Autopohádky rozhodně nejsou špatným filmem a láska k automobilům z nich přímo sálá. Díky několika zajímavým stylům animace mají co nabídnout i dospělým, většina jejich příběhů je ale až moc infantilních a zacílených na nejmenšího diváka. Děti se pobaví určitě nejvíc a o to jde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jameson Done In 60 Seconds, soutěž kraťasů je zpátky! (30.05.2012 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Byly vyhlášeny nominace na Českého lva 2011 (05.02.2012 10:25 v Novinky | Zprávy)
- Rango obelstil koktavého krále (22.03.2011 07:53 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: 11. týden (17.03.2011 14:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu