TV tipy: První rytíř žije bohémský život s bezva ženskou na krku a poslouchá Whiplash

Vydáno: 13.10.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Největším hitem aktuální televizní nabídky je zařazení oslavovaného a oceňovaného nezávislého dramatu Whiplash, někteří ocení i tuzemskou romantickou komedii Bezva ženká na krku. Ze zbytku pak vyniká několik zdařilých žánrovek.
Bezva ženská na krku (pátek 13. 10., Prima, 20.15 - 22.20 / sobota 14. 10., 16.45 - 18.55)

Plakát filmu  / Bezva ženská na krkuAčkoli vypadá tuzemská romantická komedie podle synopse dost lacině, výsledek není vůbec tak špatný, jak bychom předpokládali. Režijní debut producenta Tomáše Hoffmana vychází z ohrané zápletky, která je snad v každé podobné hollywoodské žánrovce, u nás ale zatím tak běžná není, což je asi i část jeho úspěchu. Autor se totiž spolehl na hodně příjemnou letní atmosféru, jednoduchý, ale nikoli trapný humor, který po celou dobu funguje a velmi svižné tempo, v němž není moc prostoru na nudu. Opřít se mohl i o hitový soundtrack a velmi dobré výkony hlavních představitelů, jimiž jsou Ondřej Vetchý a Petra Hřebíčková, mezi nimiž navíc funguje potřebná chemie, a které pak mimo jiné doplňují Miroslav TáborskýJiří LangmajerTereza Kostková nebo Jenovéfa Boková. Když se smíříte s tím, že vše je tu tak trochu naivní a někdy to postrádá logiku, dostanete hodně solidní oddechovku, o níž vám více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Jedním ze scenáristů a producentů filmu je Jiří Vejdělek, který si ve filmu zahrál malou roli jednoho z pozůstalých.

Oficiální trailer filmu Bezva ženská na krku
Whiplash (Whiplash) (pátek 13. 10., Nova Cinema, 21.40 - 23.40 / sobota 14. 10., 23.45 - 01.35)

Český plakát filmu Whiplash / WhiplashPřed třemi lety velmi populární indie hudební drama je sice založené na jednoduchém konceptu, výsledkem je ale opravdu hutná psychologická žánrovka, která chvílemi přechází v horor. Režisér a scenárista Damien Chazelle v něm pracuje s otřepaným příběhem, jenže se nespoléhá na jistotu, ale staví ho na střetu dvou silných charakterů, které nemají černobílou povahu. Mimo to se pak spoléhá i na dost hutnou atmosféru a hodně fyzické a syrové podání, které se zarývá divákovi pod kůži. Celkový dojem ale na jinou úroveň dostávají strhující Miles Teller, a především Oscarem oceněný J. K. Simmons v titulních rolích. Pozitivem je i to, že snímek bez problémů zvládne i divák, jemuž jazz, který v něm hraje neustále, nic neříká. Škoda jen absence trošku nekompromisnějšího konce a několika nesmyslů ve druhé polovině. O jasném tipu týdne více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Před natáčením chodil Simmons na hodiny klavíru.

Český trailer filmu Whiplash / Whiplash
Nekompromisní trest (Common) (sobota 14. 10., Prima Love, 20.15 - 22.10 / neděle 15. 10., 15.15 - 17.15)

Plakát filmu Nekompromisní trest / CommonU nás prakticky neznámé tři roky staré britské televizní drama patří do ranku těch, u nichž je sdělení důležitější než samotné podání. Režírující David Blair tak vše podřídil tomu, aby vynikla sociální kritika kontroverzního ostrovního zákona, který ty, kteří se podíleli na zločinu končícím vraždou, soudí tak, jako by sami zabili. To tedy znamená, že vše je vzhledem k možnostem dost komorní a důraz je kladen na silné charaktery, interakci postav a působivý příběh. Potěší ale též hodně solidní atmosféra a svižné tempo, v němž není prostor pro větší zahálku. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Nico Mirallegro, jehož doplňují třeba Michelle FairleyMichael GambonJodhi May nebo Andrew Tiernan. Nikterak výrazná, ale společensky důležitá záležitost.

Zajímavost: Na soundtracku k filmu se podílel svým hlasem i v Británii legendární zpěvák a textař Robert Wyatt.

Televizní spot k filmu Nekompromisní trest / Common
Německo na podzim (Deutschland im Herbst) (sobota 14. 10., ČT art, 22.35 - 00.35)

Plakát filmu Německo na podzim / Deutschland im HerbstNejen u nás neznámý západoněmecký fiktivní dokument z konce sedmdesátých let je dost náročnou podívanou a plně ji ocení jen ti, kteří něco vědí o teroristické organizaci RAF a o tom, co se stalo 18. října 1977. Hned sedmička německých režisérů, z níž k těm nejslavnějším patřili Rainer Werner FassbinderVolker Schlöndorff a Alexander Kluge, v něm na tyto události reagovala a poměrně věrně zachytila tehdejší společenskou atmosféru v Západním Německu. Největším problémem je pak to, že ačkoli jsou jejich příspěvky velmi zručně a invenčně natočené a nechybí v nich některé hodně silné scény, nejsou nijak zasazeny do kontextu, vůbec na sebe nenavazují a neznalému divákovi vůbec nedávají smysl. Na druhou stranu je to právě tento formální přístup, který ze snímku dělá hodně originální záležitost, která dodnes nemá moc obdoby. Divácky rozhodně nejnáročnější tip týdne.

Zajímavost: Po uvedení byl film dost kritizován, protože frakci RAF jednoznačně neodsoudil.

Originální trailer filmu Německo na podzim / Deutschland im Herbst
Útěk z MS-1 (Lockout) (neděle 15. 10., Nova, 00.40 - 02.15)

Český plakát filmu Útěk z MS-1 / LockoutPět let starý francouzský sci-fi thriller vrací diváky do dob devadesátých let, v nichž se toho moc neřešilo a důležití byli charismatičtí hrdinové a množství hlášek. Celovečerní režijní a scenáristický debut dvojice James Mather a Stephen St. Leger, jíž se scénářem vypomohl i Luc Besson, je od začátku těžce béčkový, od čehož se vše odvíjí. To tedy znamená, že příběh nedává moc smysl a objevuje se v něm mnoho zbytečných postav, jejichž chraktery jsou načrtnuty jen velmi povrchně. Autoři se navíc vše snaží oživit tehdy moderní ruční kamerou, což není úplně šťastné. Jinak tu ale nechybí svižné tempo, relativní dějový spád, slušná, i když dost matná akce a celková "braková" atmosféra. Hodně toho zachraňuje i obsazení, v němž jsou nejvýraznější hláškující Guy Pearce a krásná Maggie Grace, nechybí tu ani Peter Stormare nebo Jacky Ido. O ideálním výplachu na začátek neděle se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Grace natáčela svou roli bez kaskadérky.

Český trailer filmu Útěk z MS-1 / Lockout
První rytíř (First Knight) (neděle 15. 10., Prima Max, 20.00 - 22.55 / úterý 17. 10., 00.50 - 08.15)

Plakát filmu První rytíř / First KnightDobrodružné drama z poloviny devadesátých let je v tuzemsku dost populární a o něco lépe hodnoceno než na zahraničních databázích. Je to možná tím, že režírující Jerry Zucker v něm artušovskou legendu vypráví dost jinak než jeho kolegové a udělal z ní spíše odlehčenou pohádku pro dospělé než nějakou zásadně vážnou podívanou. Body tak sbírá především solidní dobovou atmosférou, svižnou akcí, humorem, sympatickými hrdiny a údernou hudbou Jerryho Goldsmithe. Výrazně mu pomáhá i ústřední trojice, kterou ztvárnili Sean ConneryRichard Gere a Julia Ormond, mezi kterými probíhá potřebné napětí. Ke slabším momentům pak patří nedotažený a místy hodně slabý příběh, většina dialogových scén a kompletní romantická linie, která absolutně nefunguje. Oblíbená televizní klasika.

Zajímavost: Původně měl film natáčet bondovský Terence Young, ten ovšem během předprodukce zemřel.

Originální trailer filmu První rytíř / First Knight
Země naděje (Promised Land) (pondělí 16. 10., Prima Max, 17.50 - 20.00 / úterý 17. 10., 13.55 - 16.15)

Plakát filmu Země naděje / Promised LandPět let staré drama se tuzemským kinům zcela vyhnulo a ani v těch zámořských oslnivě neuspělo. Asi se není co divit, protože není přijímáno úplně jednoznačně. Režírující Gus Van Sant v něm totiž vycházel ze scénáře, na němž se podílel představitel hlavní role Matt Damon, který je výraznou ekologickou agitkou a podle toho film také vypadá. Nechybí tu tedy hodně příjemná atmosféra amerického venkova, krásná kamera a neméně zdařilá hudba Dannyho Elfmana. Ke kladům patří také svižné tempo a vesměs sympatické postavy. Vydařilo se i obsazení, v němž mimo hlavní hvězdy nechybí třeba spolehliví Frances McDormandJohn Krasinski, Rosemarie DeWitt nebo Hal Holbrook. Zásadní problém tak je právě s již zmíněným příběhem, jenž je až moc jednostranný a snaží se divákovi vnutit "správný" názor, příliš nepomůže ani dost naivní a bohužel hodně trapný závěr. Více ostatně prozradí naše rubrika Za horizontem

Zajímavost: Film měl být původně Damonovým režijním debutem, vzhledem ke krátké době na přípravu a k některým tvůrčím konfliktům se ale tohoto místa vzdal.

Oficiální trailer filmu Země naděje / Promised Land
Bohémský život (La vie de bohéme) (úterý 17. 10., ČT art, 21.05 - 22.45)

Plakát filmu Bohémský život / La vie de bohèmeKoprodukční komediální drama patří k nejlépe hodnoceným počinům finského režiséra a scenáristy Akiho Kaurismäkiho, a ačkoli jeho název evokuje pohodovou komedii, pravda je úplně opačná. Slavný tvůrce tu na relativně malé ploše brilantně zobrazuje rozpor mezi uměním "od srdce" a za peníze a podívaná to není moc veselá, i když nešetří hodně černým humorem, který může pro někoho jít až za hranici snesitelnosti. Opírá se při tom o zajímavou atmosféru odcizené Paříže, což není tak úplně obvyklé, velmi pomalé tempo, v němž vyniká hodně dlouhých záběrů a výborně napsané postavy a dialogy. V titulních rolích se představí výborní Matti PellonpääEvelyne DidiAndré Wilms a Kari Väänänen. Malými výtkami budiž místy přehnaná divadelní stylizace a samotný závěr, který postrádá emocionální vyvrcholení a patří k těm nudnějším. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Henriho Murgera Ze života pařížské bohémy z roku 1851.

Ukázka z filmu Bohémský život / La vie de bohéme
Ledová sklizeň (The Ice Harvest) (středa 18. 10., Prima Max, 22.05 - 23.50 / pátek 20. 10., 00.50 - 08.15)

Plakát filmu Ledová sklizeň / The Ice HarvestDeset let stará kriminální komedie je v zahraničí mnohem známější a o dost lépe hodnocena než u nás. Dáno to může být určitou nedotažeností, protože režírující Harold Ramis jako by se neuměl rozhodnout, zda točí seriózní žánrovku, nebo její odlehčenou variantu a zůstává tak někde na půli cesty. Na to, abychom snímek mohli považovat za moderní neonoir s humornými prvky, mu chybí propracovanější a černohumornější příběh, charismatičtější postavy, svižnější tempo a hutnější atmosféra a na odlehčenou komedii pracuje zase s až moc komplikovaným námětem, není dost přímočarý a chybí mu vtipnější scény a více hlášek. Hodně toho ale zachraňuje sympatické obsazení, v němž se objeví John CusackBilly Bob ThorntonConnie NielsenOliver Platt nebo Randy Quaid. Víceméně oddechovka na středeční večer.

Zajímavost: Ve filmu měla hrát i Monica Bellucci, z důvodu jejího těhotenství ale musela být její role přeobsazena.

Originální trailer filmu Ledová sklizeň / The Ice Harvest
Šašek a královna (čtvrtek 19. 10., ČT art, 22.25 - 00.10)

Plakát filmu  / Šašek a královnaČeskoslovenské podobenství z konce osmdesátých let je hodně zvláštní podívaná, která nesedne každému. Režisérka a spoluscenáristka Věra Chytilová v něm vychází ze stejnojmenné divadelní hry představitele hlavní role Bolka Polívky, jejíhož ducha se jí sice zachytit úplně nepodařilo, v tomto případě to ale nevadí. Alegorii na chování a aroganci mocných totiž dostala na trochu jinou úroveň fascinující stylizací plnou barev, hodně svébytnou a skoro dokumentárně realistickou atmosférou a až satirickými dialogy. Nevyvaruje se ani množství symbolů a jinotajů, což znamená, že vyžaduje plnou diváckou spolupráci. V titulních úlohách excelují autor předlohy a jeho tehdejší manželka Chantal Poullain-Polívková, mezi nimiž vládne velice specifická chemie, jiskření a napětí, dále jim pak dělají společnost třeba Jiří KodetVlastimil Brodský nebo Jiří Pecha. Hodně osobitá záležitost pro tolerantnější publikum.

Zajímavost: Původní divadelní hra vznikla v roce 1983.

Ukázka z filmu Šašek a královna


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY