Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zahradnictví: Dezertér

Recenze: Dezertér Hřebejka a Jarchovského pachuť po Rodinném příteli nesmaže

Vydáno: 28.09.2017 08:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Druhý díl ambiciózní trilogie Zahradnictví režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského přímo navazuje na díl první s podtitulem Rodinný přítel.

Zahradnictví: DezertérRecenzoval/a Jan Varga dne 28.09.2017 08:00. Druhý díl ambiciózní trilogie Zahradnictví režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského přímo navazuje na díl první s podtitulem Rodinný přítel. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu  / Zahradnictví: DezertérSnímek Zahradnictví: Rodinný přítel byl zoufale pomalým a utahaným melodramatem, které důsledně zašlapalo do země jakýkoli náznak potenciální dramatičnosti, následkem čehož neobsahovalo téměř nic než špatně vyprávěnou sentimentální vztahovou nudu, živenou především potlačovanými emocemi. Přesto je bohužel potřeba Rodinného přítele vidět, abyste se dokázali orientovat v událostech a postavách Dezertéra.
 
Dezertér je o něco lepší než Rodinný přítel jen proto, že je dějově obsáhlejší a zároveň o patnáct minut kratší, přičemž některým scénám bylo tentokrát dovoleno vyvolávat nějaký dramatický efekt, byť relativně slabý. Zároveň došlo k posunu žánru, od melodramatu ke standardnímu dramatu, a trochu se zlepšila provázanost s Hřebejkovými Pelíšky, kterým trilogie Zahradnictví dějově předchází, přestože jde většinou o izolované a trochu chtěné hlášky typu „Ještě jsme nelili olovo!“ (na Vánoce) nebo „Dávám bolševikovi dva roky, maximálně tři“. Ha, ha.

Aňa Geislerová, Martin Finger ve filmu  / Zahradnictví: DezertérJinak je ale Dezertér stejně rozpadlý, mimořádně rozvláčný a dramaturgicky nevyladěný jako Rodinný přítel, přičemž „nevyladěný“ je značný eufemismus pro naprostou absenci jakékoli koncepce, konzistentnosti nebo smyslu jednotlivých scén. Začíná to už tím, kdo je jeho hlavním hrdinou. Podle tvůrců a distributora filmu je jím majitel pražského kadeřnického salonu Otto (Jiří Macháček), který se mihl už na začátku Rodinného přítele, a v úvodu Dezertéra jej nacházíme v nemocnici, kam se dostal po několika letech pobytu ve vězení a pracovních táborech, a nyní se vrací ke své manželce (Gabriela Míčová) a synovi a ke své původní profesi. Jenže dojde ke komunistickému převratu a salon je mu zabaven, což je pro rodinu další otřes.
 
Věc se má nicméně tak, že postava Otty, jeho rodina a jeho příběh nijak zvlášť ve filmu nevyčnívají a rozhodně je (přinejmenším) stejně času a prostoru věnováno i postavám Jindřicha a Vilmy (Martin Finger a Aňa Geislerová) a jejich dcerce. Je to pochopitelné, že se jim tvůrci musejí věnovat, protože to jsou ty samé postavy, které známe z Pelíšků v podání Jiřího Kodeta a Emílie Vášáryové, a navíc se kolem nich má točit i děj závěrečného dílu trilogie, který má být pro změnu čistě komedií (podle tvůrců). Přesto je Jiří Macháček jako jediný na plakátě a jeho příběh by měl být tudíž hlavní zápletkou filmu, leč není tomu tak. Příznačné je např. to, že ve spoustě i poměrně dlouhých scén Otto vůbec není přítomen, což vrcholí událostmi ze dvou třetin filmu, kdy v jeho salonu dojde k jakýmsi nepříčetnostem, takže Otta musí být někam „uklizen“, aby nešel do vězení – načež prakticky mizí z děje na poměrně dlouhou dobu.

Jiří Macháček ve filmu  / Zahradnictví: DezertérMnohem větší problém je ale v tom, že Otto se po návratu z nemocnice zcela přirozeně a radostně vrátí do své rodiny, kde nadále působí jako rázný elegán a veselá kopa, a pak, ve třech čtvrtinách filmu, se z něj skokově stane traumatizovaná troska, aniž by bylo zřejmé, jak k takové razantní změně najednou došlo. Kdyby měl nějaká válečná traumata už od začátku, po nocích ho budily noční můry a bál by se vycházet na ulici, tak neřeknu. Ale vzhledem k jeho bezproblémovému fungování po většinu filmu je jeho následné chování zcela nepochopitelné, protože mu nepředchází žádná expozice, která by to chování vysvětlovala a tím pádem ospravedlňovala.
 
A to není všechno, některé další momenty ve filmu jsou podobně kolosálně divné, až z toho jde hlava kolem:
 
  • Zestátnění kadeřnického salonu je ztvárněno následovně – Otto zaměstnává mladíka podporujícího komunisty, jenž udeří kamenem kolegyni, která mu na Ottův příkaz strhala z výlohy propagandistické plakáty, načež je mladík vyhozen. O několik desítek minut později se vrací do salonu v ruské uniformě a s puškou přes rameno a řekne: „Já přebírám tenhle podnik a odteď tomu tady šéfuju.“ Konec scény.

  • Jiří Macháček, Gabriela Míčová ve filmu  / Zahradnictví: DezertérJedné z hrdinek se zjevuje mrtvá postava, kterou ztvárnil v předchozím filmu Ondřej Sokol, a také se jí zjevují mladší verze sebe samé. Duch to tím pádem není, tudíž si to dotyčná jenom představuje, ale není vůbec jasné proč.

  • Úmrtí další z postav je opět vyřešeno mimo plátno a jen o něm padne zmínka, stejně jako v Rodinném příteli.

  • Jestli jsem to správně pochopil, tak za všechny špatnosti, které Ottu potkají ve druhé polovině filmu (a vedoucí mimo jiné k naprostému rozkladu rodiny), může klukovská lotrovina jeho malého syna. Ten si z toho ale vůbec nic nedělá a nikdo mu za to ani nevynadá.

  • Jeden z okrajových příbuzných hlavních hrdinů si přivede na rodinnou sešlost coby svoji snoubenku ruskou vojačku s páskou přes oko, aniž by tato sehrála ve filmu jakoukoli roli. Podobně nevyužitých postav je ve filmu vícero.

  • Na mnoha místech film předpokládá divákovu značnou orientaci v československých dějinách (na přelomu 40. a 50. let), čímž je v podstatě znemožněno, aby filmu porozumělo zahraniční publikum. Kdybych byl cizinec, asi bych měl dost problém s větami typu: „No a pak přišla měnová reforma, takže byli všichni konečně stejně chudí“.

  • V titulním zahradnictví se opět odehrává cca deset minut děje a opět jde o nejméně přínosnou příběhovou linii ze všech.
 
Fotografie z filmu  / Zahradnictví: DezertérJan Hřebejk přitom dlouhodobě platí za skvělého režiséra, který je zkušený, má za sebou spoustu nadprůměrných filmů a navíc i sleduje dění v současné evropské kinematografii, takže má povědomí o moderních trendech a netrpí syndromem „ujetého vlaku“. Přesto Zahradnictví není dobře režírované, až je to s podivem, ale zas není režírované úplně strašně – spíš jde o průměrnou mechanickou rutinu. Naopak Petr Jarchovský za dobrého scenáristu neplatí už delší dobu (a je to až na pár světlejších výjimek sestupná tendence), nicméně Jan Hřebejk se ho bohužel stále drží, protože má pocit, že by se bez něj neobešel. Každopádně z jejich dosavadní společné práce budí Zahradnictví zatím nejhorší dojem, nebo přinejmenším jeho první dva díly.
 
Ono když totiž napíšete špatný scénář k jednomu filmu, tak se to ještě dá nějak zachránit. Ale když máte napsat scénář k rozsáhlé trilogii, která má na pozadí dvacetiletého období významných českých dějin rozplétat dvougenerační portrét rozsáhlé rodiny, tak aby navíc všechny ty tři filmy fungovaly jako celky dohromady i každý sám za sebe, a také se vám to nepovede, tak je to pochybení ještě podstatně průraznější a škodlivější, které se pochopitelně o to více podepíše na výsledku. Samozřejmě je možné, že Petr Jarchovský napsal něco úžasného a Janu Hřebejkovi se to totálně rozpadlo pod rukama, ztratilo to na srozumitelnosti, dialogy zjalověly a dramaturg se v kritickém okamžiku opil a ztratil soudnost, ale nepřikládal bych tomu velkou pravděpodobnost.

Fotografie z filmu  / Zahradnictví: DezertérZ herců tentokrát vynikají hlavně Martin Finger, jehož projev začíná pomaličku připomínat cholerické projevy Jiřího Kodeta, a David Novotný (škoda, že je ho ve filmu tak málo), naopak Jiří Macháček nezvládá dramatickou polohu své role ještě více než Ondřej Sokol (a to už je co říct). Všichni ostatní hrají velmi slušně, protože to jsou dobří/vynikající herci, ale v podstatě mají málokdy co ke hraní a v porovnání se svými výkony v Rodinném příteli nijak nevybočují. Včetně Sabiny Remundové, která se opět objeví na pár minut a opět všechny seřve. 40% dávám v podstatě hlavně díky hercům.
 
Jako alternativní názor na film mohu uvést reakci nějaké paní v důchodovém věku, která se k mému překvapení vyloupla z kinosálu se slovy: „No to byl tak nádhernej film, já jsem tu dobu zažila, mě se to teda hluboce dotýkalo“. Tak takovým lidem asi lze Dezertéra doporučit. A možná tvůrci filmu natáčeli tu trilogii s cílem oslovit především právě takové diváky. Nebo takové, kteří se dlouhodobě dívají jen na české filmy. Ostatní nicméně ostrouhají.

P.S. Na konci závěrečných titulků se dočkáte ještě ukázky ze třetího dílu.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Originální trailer k filmu Zahradnictví: Dezertér

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Recenze, která je hodně mimo mísu (Pepa, 28.09.2017 20:19) Reagovat

    Je smutné, že recenzent zřejmě nepochopil příběh. Otto v podání brilantního Macháčka se za nepovšimnutí recenzenta zhroutil, protože nejenže přišel o živnost, ale pak se ze znárodněného majitele holičství stal nuceně horníkem, což byl obrovský osobní pád. Nevím, zda si autor vyřizuje nějaké osobní mindráky, ale rozhodně mu nevěřte. Rozhodně to není unylý film. Pravdu měla ta paní, která k údivu recenzenta komentovala film při odchodu z kina.

    • Re: Recenze, která je hodně mimo mísu (Jan Varga, 29.09.2017 00:21) Reagovat

      Příběh jsem samozřejmě pochopil, ale v tom filmu není ani náznakem ukázáno, jak se Otto dostane ze stavu "jsem rád se svou rodinou" do stavu "na svou rodinu se nemohu ani podívat", protože tato psychologická přeměna se odehraje mimo plátno. Kromě onoho osobního pádu (který v tom pochopitelně hrál významnou roli) to muselo zapříčinit vícero dalších faktorů (protože i jiné postavy byly nuceny přijmout podřadnější zaměstnání a takhle extrémně se to na nich neprojevilo), film nicméně existenci dalších faktorů nepotvrzuje. Ottova přeměna pak působí příliš uspěchaně a náhle. Jak dlouho toho horníka musel dělat, také není vůbec jasné...

    • Re: Recenze, která je hodně mimo mísu (Jiří, 01.10.2017 06:51) Reagovat

      Naprosto souhlasím s panem Pepou. Pan Varga asi žije mezi lidmy bez historie, bez znalostí společenských a historických konsekvencí a o komunismu a o lidech obecně neví naprosto nic. Nejsem žádná "stará garda" a válku ani padesátky jsem osobně nezažil ale od lidí i z knih vím dost na to abych pochopil. Kdyby pan Varga točil filmy pak asi pouze pro lidi bez vzdělání protože vše ostatní je nic neříkající, nudné a špatné. Myslím že by pan Varga měl dělat jinou práci než dávat své názory na obdiv lidí. Jsou velmi zavádějící. Film měl mnoho rovin lidkých vztahů, které nás všechny doporovázejí i v dobách mírových. Určitě stojí za shlédnutí. Navíc psychologické profily aktérů jsou velmi dobbře propracované a ztvárněné. Gratuluji tvůrcům.

  • U filmu jsem trpěl - ta připomínka "komančů" ... (Radek, 01.10.2017 15:59) Reagovat

    U filmu jsem trpěl - ta připomínka "komančů" mi fakt neudělala dobře. Ač jsem neviděl první díl, tak děj jsem pochopil a zorientoval jsem se celkem rychle i v jednotlivých postavách. Ale začátek filmu byl fakt trochu pomalý a ospalý. Film jistě není určen pro cizince- opravdu by se v ději nevyznali a bez znalostí historie by byli zmateni.
    Uniklo mi, proč se Otto najednou přestal zajímat o syna - jestě v lécebně se k němu choval normálně a pak jako by byl vzduch. Jeho proměnu jsem si vysvětloval tak, že chce ochránit svou rodinu před Stb. Ale nebylo tomu tak. Asi se budu muset mrknout na film ještě jednou, jestli mi něco podstatného neuniklo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Její tělo o pornoherečce Absolonové je příběhem o honbě za úspěchem (17.11.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřela Soňa Červená (07.05.2023 10:24 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Drama Služka je skromnější, ale na slovensko-české poměry trochu jiné drama (19.03.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu