TV Recap: Twin Peaks 13. část - Pomsta zlého Coopera a návrat Jamese

Vydáno: 09.08.2017 17:51 - Václav Limberk | foto: Showtime

Ve třinácté část Twin Peaks - The Return se ke slovu znovu dostane Cooperův zlý dvojník, který se pomstí kumpánovi, který ho zradil. Na scénu se také vrací James Hurley a "velký" Ed Hurley.
[ NEJDE O RECENZI, ALE REKAPITULACI UDÁLOSTÍ VE TŘINÁCTÉ ČÁSTI, PROTO TEXT OBSAHUJE SPOILERY, A TO I K PŘEDCHOZÍM DÍLŮM V PŘEDCHOZÍCH SÉRIÍCH

Po týdnu čekání jsme opět zde s naší pravidelnou rekapitulací událostí v nové řadě pokračování kultovního seriálu Městečko Twin Peaks, které nyní známe jako Městečko Twin Peaks - The Return. Aktuální třináctá část má dvě hlavní části. Té první dominuje pomsta Cooperova zlého dvojníka, té druhé pak návrat dvou "starých" postav, Jamese Hurleye (James Marshall) a jeho strýce, "velkého" Eda Hurleye (Everett McGill). Ale nejdřív pěkně popořadě.

James Belushi, Robert Knepper, Kyle MacLachlan ve filmu  / Třináctý díl má ten nejneočekávanější otvírák, jaký si (ne)dovedete představit. Za doprovodu té nejulítlejší melodie, jakési podivně zkreslené a zrychlené elektronické hudby, do kanceláře Dougieho nadřízeného Bushnella "Buda" Mullinse (Don Murray) vtančí jako "had" bratři Mitchumové a Dougie (Kyle MacLachlan) v doprovodu svých tří "zajíčkových" společnic. Překvapený Bud od nich převezme dárky. Trio vzápětí odtančí zase pryč, zatímco všemu příhlíží vyděšený Dougieho kolega Anthony (Tom Sizemore), o němž již dříve Dougie v jedné z dřívějších částí prohlásil, že "lže". My víme, že Anthony dělá pro Duncana Todda (Patrick Fischler). V tuto chvíli je Anthonymu jasné, že musí zabít Dougieho on sám. Todd mu na to dá jeden den.

Cooperův zlý dvojník (MacLachlan) přijíždí v Montaně na místo, kde ho očekává jeho kumpán Ray Monroe (George Griffith), který ho v osmé části zradil a potom se ho i pokusil  zabít. Nyní je řada na Cooperovi. Dozvíme se, že šéfem gangu, v němž je Ray přítomen, je obr jménem Renzo (Derek Mears). Podle místních pravidel, která Cooperovi přednese Muddy (Frank Collison), se Cooper musí s Renzem utkat v páce. Kdo by tu čekal scénu jak vystřiženou z Do útoku, že? Pokud Cooper prohraje, zemře, pokud vyhraje, Ray "bude jeho". Jelikož víme, že Cooper není člověk, ale "to", je jasné, že Renzo nemá šanci vyhrát. Poté, co si Cooper s Renzem chvíli pohraje, ho porazí a pak i zabije. Renzo mu totiž předtím předvedl, co dovede "učitel z mateřský školky", když Coopera zezadu udeřil do zátylku. 

Kyle MacLachlan, Derek Mears ve filmu  / Cooper si poté vezme Raye "na kobereček" a podrobí ho finálnímu výslechu. Od něj se dozvíme, že jeho (Cooperovu) vraždu si objednal Phillip Jeffries, dřívější a ztracený agent FBI, jehož zmizení má rovněž co dělat s místem, kde "kolem kulatého stolu probíhá živá debata", jak jsme slyšeli v jednom z předešlých dílů. Jeffriese si ve filmovém prequelu k Městečku zahrál zesnulý David Bowie. Ray také Cooperovi ukáže prsten, který rovněž dobře známe. Právě tento prsten nabízel trpaslík Lauře Palmer v červeném pokoji (také scéna z filmu Twin Peaks). Poté, co se Cooper dozví poslední užitečnou informaci - název místa "Dutchman´s" - Cooper Raye zabije. Po jeho smrti se Ray (jeho duch) a prsten objeví v červeném pokoji, kde prsten zvedne ruka jednorukého muže, který je mimo záběr, ale my víme, že to je on. Pomalu do sebe začíná všechno zapadat a dávat smysl. Když Cooper odchází, sleduje ho Richard Horne (Eamon Farren), nám dobře známý psychopat, který si libuje v terorizování svých prarodičů a zabíjení či mlácení dětí a žen. 

Mezitím, zpátky na policejní stanici v Las Vegas. Detektivové bratři Fuscové se vysmívají nad "důkazem", že mezi Dougiem Jonesem a zmizelým agentem FBI Dalem Cooperem by mohlo být nějaké spojení. Mezitím se tam vydá i Anthony, aby od zkorumpovaného detektiva Clarka (John Savage) získal jed na otrávení Dougieho. Mezitím, jinde, spolu v dodávce diskutují Chantal (Jennifer Jason Leigh) a Hutch (Tim Roth), kteří v předchozím díle zabili ředitele věznice Murphyho na rozkaz zlého Coopera. Anthony se pokusí Dougieho otrávit, když mu jed vysype do kafe, ale Dougie se vydá do kantýny, kde ho zaujme (jak jinak) třešňový koláč. Anthonyho mezitím doženou výčitky svědomí, kafe s jedem vyleje a vše na sebe poví před Dougiem a svým šéfem Bushnellem. Tom Sizemore je v této scéně vynikajicí. 

Kyle MacLachlan ve filmu  / Poté si odskočíme do Twin Peaks. Nejdříve nám Lynch nabídne (zbytečný) pohled na Sarah Palmer (Grace Zabriskie), která doma sleduje pořád dokola stejný boxerský klip, který je nastaven na smyčku. Poté se přesuneme pohledem do obchodu Nadine Hurley (Wendy Robie), kterou navštíví její dávný psychiatr Dr. Jacoby (Russ Tamblyn), který nyní prodává pozlacené lopaty určené pro vykopání se ze "sraček". Oba si nyní dobře rozumí. Ještě předtím se ale na scénu vrátí jedna ze "starých" postav původního seriálu, dřívější manžel Nadine, "velký" Ed Hurley (Everett McGill), který večeří s Normou Jennings (Peggy Lipton), majitelkou bistra RR. Normu ale navštíví její obchodní partner a zřejmě také nynější přítel Walter (Grant Goodeve), který Normě navrhuje, aby své jméno přidala do názvu podniku. Ed zjišťuje, že mezi Walterem a Normou asi bude něco více. 

Mezitím, jinde v Twin Peaks, pokračuje podivná konverzace mezi Audrey Horne (Sherilyn Fenn) a jejím mužem Charliem (Clark Middleton). Audrey stále neví, o čem se v minulém díle Charlie po telefonu bavil s Tinou (nevíme, kdo je Tina) a nyní to vypadá, že už ani Audrey neví, kde je a kdo je. Z této i z té minulé scény je patrné, že Audrey rozhodně není v pořádku a není tou Audrey, jakou jsme znávali v původním Městečku.

James Marshall ve filmu  / Jasným Highlightem "třináctky" je ale výstup Jamese Hurleye v klubu Roadhouse, který zde zazpívá píseň "Just You and I" (její slova napsal David Lynch a zpívá ji představitel Jamese James Marshall), kterou, jak si "pamětníci" pamatují, zpíval v druhé části druhé řady, kde mu doprovod dělali Lauřina sestřenice Maddy (Sheryl Lee) a Donna Hayward (Lara Flynn Boyle). Zatímco James předvádí píseň, sleduje ho Renee (Jessica Szohr), o které zatím nevíme, kdo je. James měl v původním Městečku jednu z klíčových rolí jako tajný přítel zavražděné Laury a přítel nejlepší Lauřiny kamarádky Donny. V nové řadě tato postava (Donna) nevystupuje a nebyla zde dosud ani žádná zmínka. Lauru (a aktuální podobu Sheryl Lee) a také Jamese jsme mohli vidět pouze v pilotu. Zde, s posledním hudebním číslem, by mělo obvykle vše skončit. Lynch ale trochu naruší tuto tradici (už to udělal dvakrát) a nabídne ještě jednu scénu. Ed osaměle sedí na své benzínové pumpě, která vypadá přesně jako před 25 lety. Nyní už víme, že nežije ani s Nadine, ani s Normou. Ale co měl znamenat ten okem sotva postřehnutelný Edův odraz ve skleněných dveřích, který si evidentně žil svým vlastním životem? Nic není v novém Twin Peaks takové, jak to na první pohled vypadá. Staré Městečko je oproti The Return, řečeno polynchovsku, jen "slabá káva".  

Třináctá část nabídla opět jedny z top lynchovských okamžiků v podobě Jamesova návratu a scény se Zlým Cooperem. Zbývá už jen pět částí. Myslím, že to nejlepší má pro nás zatím Lynch ještě schované, i když dosud nevíme, kam až nás ve svém revivalu zavede. Jistě to ale bude, slovy Dalea Coopera z původního Městečka, "místo krásné i strašné zároveň". 

Dosud ještě nebyla příležitost to zmínit, a pokud už další nebude, chci to zmínit nyní. Je třeba vychválit herectví Kylea MacLachlana, který hraje úplně jinak než v původním Městečku. Lynch nechtěl těžit jen z nostalgie a sentimentality, i když i z ní těží, ale MacLachlan hraje úplně jinak také proto, že hraje úplně někoho jiného než "starého dobrého" Coopera. Ale obě nové role a polohy (Zlý Cooper a Dougie), které už ani protikladnější být nemohou, zvládá bravurně - bravo!

Scéna z třinácté části seriálu Twin Peaks - The Return


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY