Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hra o trůny S07E03

TV recenze: Hra o trůny S07E03 – Spravedlnost pro královnu

Vydáno: 01.08.2017 10:50 v sekci Články | Televize - Pavel Klimeš | foto: HBO

Třetím dílem se sedmá řada seriálu již rozjela v plném proudu a jejím obsahem je několik dlouho očekávaných a zásadních událostí. POZOR: Text obsahuje nezbytné spoilery k předchozím epizodám!

Hra o trůnyRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 01.08.2017 10:50. Třetím dílem se sedmá řada seriálu již rozjela v plném proudu a jejím obsahem je několik dlouho očekávaných a zásadních událostí. POZOR: Text obsahuje nezbytné spoilery k předchozím epizodám! Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) na Dračím kameni přijme hosty ze Severu, kterými jsou král Severu, Jon Sníh (Kit Harington) a jeho rádce, ser Davos Mořský (Liam Cunningham). Pobočník královny, Tyrion (Peter Dinklage) se snaží ukočírovat složitou diplomatickou situaci. Královna Cersei (Lena Headey) přijímá od svého spojence Eurona Greyjoye (Pilou Asbæk) dar na znamení oddanosti, kterým jsou dvě zajatkyně - Ellaria Písek (Indira Varma) a její dcera Tyene (Rosabell Laurenti Sellers). Jaime Lannister (Nikolaj Coster Waldau) jakožto vrchní velitel Cerseiiných pozemních vojsk si je zase rozhodnut napravit svou strategickou reputaci z dávné bitvy o Šeptající les. 

Liam Cunningham, Kit Harington ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesV nejnovějším dílu se toho samozřejmě stane ještě více, ale více v recenzi nejnovější epizody prozrazovat nebudeme. Velice důležitou epizodu režíroval opět Mark Mylod, ovšem scénář pochází přímo od samotných hlavních tvůrců seriálu Davida Benioffa a D.B. Weisse. Opět a s ještě vyšší intenzitou se projevuje fakt, že se tyto epizody řídí pouze poznámkami k dosud nenapsané knize a nejedná se tedy o adaptaci. Tempo vyprávění je pak značně podřízeno spádu děje a tytam jsou dlouhé přesuny vojsk po Západozemí typické pro první řady seriálu. Zda je to dobře v době, kdy se vše v seriálu začíná pomalu uzavírat a na „normální“ vykreslení časoprostoru prostě „není čas“, sám nevím. Patrně to lze ale omluvit. Seriál je koneckonců značně svižnější.

Název epizody odkazuje na dění v Králově přístavišti, kde si Cersei užívá vítězství. Konečně dostala do rukou vražedkyni své dcery Myrcelly a má možnost se pomstít. Vítězství kalí pouze to, že ho dosáhl zhýralý Euron Greyjoy. Tento Cerseiin rádoby nápadník svým výstředním chováním rockové hvězdy jen potvrzuje, kdo je po Joffreym a Ramseym hlavním „šílencem s vražednými sklony“, pokud tedy nepočítáme samotnou Cersei, která se ve své úloze královny náležitě zabydlela a status „vládkyně Sedmi království“ jí patřičně stoupl do hlavy. Na druhou stranu stále jedná v podstatě v souladu se svými motivy (chce pomstít své děti a žít se svým bratrem). Ale jak zazní i v samotné epizodě, v tomto bodě už Cerseiino řádění není skoro podstatné, protože se snaží o sjednocení země a jaké při tom vykoná skutky, to je už věc individuální morálky.    

Conleth Hill, Carice van Houten ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesV Zimohradu se mezitím všechno připravuje na válku s mrtvými, tedy přesněji řečeno na její průvodní jev, kdy se celý Sever stáhne do pevnosti Starků jako posledního útočiště. Na tyto činnosti dohlíží Sansa (Sophie Turner), zatímco Malíček (Aidan Gillen) jí začíná našeptávat, aby nikomu nevěřila. Kromě toho dojde na Severu ještě k jednomu setkání, k němuž se schyluje už dlouho. Toto setkání je potěšující pro dlouholeté diváky seriálu, ale, jak už to tak bývá, všechno se nakonec vyvine trochu jinak, neboť ani jedna z jednajících postav už není taková, jako když se viděly naposled. Příběhová linie Samwella Tarlyho (John Bradley) je pak jednoznačně tím, co je na této epizodě odlehčené, třebaže nyní, když má Sam svůj bezprostřední úkol splněn, může dál pokračovat ve své kariéře aspirujícího mistra pod přísným vedením arcimistra Ebrose (Jim Broadbent).

Emilia Clarke, Conleth Hill ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesPrvní dlouho očekávané setkání Jona s Daenerys je pak vyvedeno dostatečně realisticky, kdy je poněkud zvláštní vidět dvě postavy, kterým od začátku držíme palce, v přinejlepším chladném a odtažitém rozhovoru. Je velmi uspokojivé vidět tyto dvě postavy, které v seriálu prošly diametrálně odlišnými formativními vlivy. Na druhou stranu se v tuto chvíli zřetelně ukazuje, že tou oblíbenější postavou bude nyní rozhodně Jon. Matka draků si však bude muset ujasnit své priority, protože to, co bylo na konci minulé řady podáváno jako cesta k rychlému vítězství, nyní už tak růžově nevypadá. Na Dračím kameni také proběhne rozmluva Varyse (Conleth Hill) a Mellisandry (Carice van Houten), přičemž by bylo velmi zajímavé vidět, kdyby na sebe „náhodou“ narazili vyslanci ze Zimohradu a rudá kněžka.

Celkově jde o dosud nejlepší díl sedmé řady a jednu z nejlepších epizod v rámci celého seriálu, kdy se pomrkává na fanoušky stejnou měrou, jakou se děj řítí kupředu. Epizoda neobsahuje žádné hluché místo, naopak, armády jsou v pohybu, zrada je všudypřítomná a důležité postavy umírají. Prostě Hra o trůny ve své nejlepší kondici.


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Euron daroval pouze dvě zajatkyně, Yaru si odved... (Poliny, 01.08.2017 20:18) Reagovat

    Euron daroval pouze dvě zajatkyně, Yaru si odvedl sebou..

    • Re: Euron daroval pouze dvě zajatkyně, Yaru si odved... (Pavel Klimeš, 02.08.2017 11:45) Reagovat

      Ano, díky za upozornění. Samozřejmě máte pravdu. Šlo o tok myšlenek, kdy jsem chtěl napsat, že tyto tři ženy byly Euronem zajaty. V rámci zhušťování textu jsem to opsal do té podoby, aniž bych si uvědomil, že to není úplně přesné.

  • Prekladat jmena (Facepalm, 01.08.2017 21:28) Reagovat

    Boha jeho, proc prekladate ta jmena? Jon Snih??? To rovnou muzete napsat Jenik Snizek. A proc je Euron Greyjoy? Nemel by to byt Euron Sedoradostnik?

    • Re: Prekladat jmena (Anonym, 02.08.2017 11:58) Reagovat

      To je z českého dabingu ty chytroline

    • Re: Prekladat jmena (Pavel Klimeš, 02.08.2017 12:13) Reagovat

      Protože jsme české médium určené pro české čtenáře, jména i jiné názvy uvádíme v jejich oficiální české podobě (tak jak se objevila v českém vydání knižní série i v oficiálním českém překladu seriálu). Příjmení bastardů jsou významové přídomky (a jsou tak chápána i v originále na rozdíl od jmen rodů - Stark, Greyjoy, Whitehill, Reed atd.), Těchto několik přídomků (zatím je jich známo okolo devíti) zvolena podle oblastí Západozemí a převažujícího prvku prostředí nebo kultury. Bylo tedy třeba na jednu stranu poukázat na tu významovost a na druhou stranu odlišit od jmen rodů.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Transformers probudili kostlivce (07.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Nikolaj Coster-Waldau mezi satanisty (11.05.2023 15:44 v Novinky | Trailery)
- Nový trailer: Transformers: Probuzení monster (28.04.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (28.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Transformers: Probuzení monster (02.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Válečník král Škorpion podnikl cestu kolem světa (23.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nový marvelovský seriál Secret Invasion (11.09.2022 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rošťák ničitel Conan v sedmé kavalérii čeká, než skončí léto (19.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež (05.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rod draka (21.07.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Katastrofický Moonfall baví jen tupými dialogy a okázalou vyšinutostí (06.02.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu