Za horizontem: The Belko Experiment je zábavná "vybíjená"

Vydáno: 02.07.2017 12:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hororový specialista Greg McLean (Wolf Creek) natočil podle scénáře Jamese Gunna (Strážci Galaxie 1,2) zábavnou žánrovku The Belko Experiment. V ní se zaměstnanci jedné firmy stanou pokusnými králíky.

The Belko ExperimentRecenzoval/a Václav Limberk dne 02.07.2017 12:30. Hororový specialista Greg McLean (Wolf Creek) natočil podle scénáře Jamese Gunna (Strážci Galaxie 1,2) zábavnou žánrovku The Belko Experiment. V ní se zaměstnanci jedné firmy stanou pokusnými králíky. Hodnocení: 4
The Belko Experiment
The Belko Experiment
Horror / Thriller / Akční
USA, 2016 , 88 min.

Režie: Greg McLean
Scénář: James Gunn
Kamera: Luis David Sansans
Herci: Sean Gunn, Michael Rooker, Adria Arjona, John C. McGinley, Tony Goldwyn, John Gallagher Jr., Mikaela Hoover, Abraham Benrubi, David Dastmalchian, Owain Yeoman, Josh Brener, Brent Sexton, Melonie Diaz, Rusty Schwimmer, Gail Bean


Hodnocení: 8/10
The Belko Experiment hodnocení na Kinobox.cz: 66.26 %
Greg McLean je v hororovém žánru poměrně pojem už od doby, kdy v roce 2005 překvapil s kvalitním australským hororem Wolf Creek, za který byl na festivalu Sundance nominován na Velkou cenu poroty za nejlepší světový hraný film a obdržel celou řadu dalších nominací na různých světových i domácích festivalech, ačkoliv žádnou cenu nakonec nezískal. Tímto hororem o osamělém "lovci turistů", kterého výborným způsobem ztvárnil John Jarratt, se ale McLean ohlásil jako nový talent na hororové scéně. 

Tony Goldwyn ve filmu  / The Belko ExperimentMcLean není nikterak plodným režisérem. Od svého průlomového Wolf Creeku natočil pouze horor Krokodýl: Návrat do krvavé laguny a sequel Wolf Creek 2. Minulý rok byl nicméně velmi aktivní. Kromě seriálové podoby svého Wolf Creeku, kde režíroval pouze první díl ze šesti, natočil hned dva filmy. Zatím zůstává hororovému žánru věrný, takže šlo opět o horory. Zatímco ale horor The Darkness o rodině bojující s nadpřirozenými silami byl slaboučký čajíček, The Belko Experiment, který otevřel minulý rok v září na festivalu v Torontu, je už "vážně silná káva" a je hlavně mnohem povedenější než The Darkness.

The Belko Experiment vymyslel a napsal James Gunn, který sice začínal jako hororový scenárista (například Úsvit mrtvých), ale dnes je známý především jako režisér dvou dílů komerčně úspěšných marvelovek Strážci Galaxie a Strážci Galaxie Vol. 2. V The Belko Experiment ale Gunn znovu dokazuje, že pro hororový žánr má cit a zvládá ho s přehledem. 

John Gallagher Jr., Adria Arjona ve filmu  / The Belko ExperimentObsah filmu je zhruba následovný: V Kolumbii je výšková budova mimo dosah civilizace, která slouží jako kanceláře pro neziskovou organizaci Belko. Do ní ráno přijíždí celá řada zaměstanců, z nichž je nám představen konkrétně Mike Milch (John Gallagher Jr.), jeho přítelkyně Leandra (Adria Arjona), výkonný ředitel firmy Barry (Tony Goldwyn) a nová zaměstnankyně Dany (Melonie Diaz). Do budovy ale není povolen vstup Kolumbijcům a je u ní umístěna nová stráž.

Do budovy nakonec dorazí 80 jejich zaměstanců. Bohužel místo obyčejného pracovního dne je čeká podivný hlas z interkomu, který jim oznámí, že musí mezi sebou vybrat dva zaměstnance, které mají zabít. Jedno jakým způsobem. A to je teprve začátek. Všichni to nejdříve považují za nejapný vtip, nicméně brzy si uvědomí, že to vtip není. A začne hra o přežití a přežít může jen jeden. Kdo si tento "žert" vymyslel a proč, se dozvíme na konci filmu.

Michael Rooker, David Dastmalchian ve filmu  / The Belko ExperimentThe Belko Experiment má jasně stanovená pravidla, nehraje si to na nic, co není a jak Gunn, tak McLean vědí co a jak to říct. To je vždy výhoda i pro diváky, kteří nemusí domýšlet, co tím chtěl autor říci a proč. To neznamená, že The Belko Experiment je tupý film bez fantazie, který nevyžaduje po divákovi žádnou vlastní myšlenkovou intervenci. Naopak, když tvůrci zvládají své řemeslo dobře a respektují žánrová pravidla, divák může být spokojen.

A to je právě případ filmu The Belko Experiment. Vše tu běží tak, jak má, "vybíjená" postupně graduje, charaktery postav se brzy vyostří, každý ze zhruba desítky hlavních hrdinů brzy získá svůj "ksicht", víme, s kým máme tu čest a je to prostě uklidňující vidět zase něco, co šlape, tak jak má. Samozřejmě, kromě faktu, že se to celé odehrává v jedné budově, která slouží jako "pokusná laboratoř", to je "obyčejná vyvražďovačka", která se dá lehce předvídat, ale když je tak zručně natočená a nepředstírá, že se snaží být něčím jiným, něčím "víc", tak lze konstatovat, že jde o velmi povedenou a hlavně zábavnou záležitost. 

Tony Goldwyn, John C. McGinley ve filmu  / The Belko ExperimentThe Belko Experiment debutoval 10. září 2016 v Torontu. Oficiální americkou kinopremiéru měl ale až 17. března 2017, když otvíral spolu s Kráskou a zvířetem. Komerčně samozřejmě nemohl rodinné disneyovce konkurovat. Do dnešního dne utržil The Belko Experiment cca něco málo přes 10 milionů. Není to moc, na druhou stranu, ani tento, ani The Darkness nestály mnoho (5, respektive 4 miliony), takže McLean může točit dále. Nepotřebuje velké rozpočty, hlavní jsou nápady a řemeslo. A to jde v případě The Belko Experiment ruku v ruce velmi dobře. 

Originální trailer filmu The Belko Experiment




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Hm (MM, 02.07.2017 14:59) Reagovat

    Tak na IMDB, Rottenech i Metacritic maji docela jiny nazor, ale stejne tomu dam sanci. Dobrych hororu, resp. i lehce napdrumernych hororu je malo

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY