Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Zodiac (režisérská verze)

Blu-ray recenze: Zodiac (režisérská verze)

Vydáno: 03.09.2017 11:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Marek Slovák

Jeden z nejlepších filmů na jednom z nejlépe vybavených disků. Pokud jste neviděli, okamžitě to napravte. Pokud disk doma nemáte, kupte si ho. Tohle není tradiční perex, Zodiac - film i BD - taky vybočuje.

ZodiacRecenzoval/a Marek Slovák dne 03.09.2017 11:30. Jeden z nejlepších filmů na jednom z nejlépe vybavených disků. Pokud jste neviděli, okamžitě to napravte. Pokud disk doma nemáte, kupte si ho. Tohle není tradiční perex, Zodiac - film i BD - taky vybočuje. Hodnocení: 5

Zodiac

Zodiac
Drama / Historický / Tajemný / Thriller
USA, 2007 , 157 min.

Režie: David Fincher
Scénář: James Vanderbilt, Robert Graysmith
Kamera: Harris Savides
Hudba: David Shire
Herci: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Robert Downey Jr., Brian Cox, John Carroll Lynch, Richmond Arquette, Bob Stephenson, John Lacy, Chloë Sevigny, Ed Setrakian, John Getz, John Terry, Candy Clark, Elias Koteas

Česká premiéra: 14.06.2017

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu  / ZodiacRecenze jakožto žánr má zásadu, že má hodnocené dílo v samotném závěru textu (ne)doporučit. Neshledávám moc důvodů k dodržování pravidel textu v případě filmu ze žurnalistického prostředí, který je pozoruhodný právě díky tomu, že žánrovým, vypravěčským a stylistickým konvencím vzdoruje. Proto hodnocení na úvod, dále pouze několik poznámek upozorňujících na několik pozoruhodných aspektů, protože zásady psaní lze překračovat, ale limitovaný počet znaků ani na netu není nafukovací: Zodiac je nejenom jeden z nejlepších snímků Davida Finchera, z jehož tvorby autorovi těchto řádků - napsáno po vzoru vřískoťáckého Randyho - stojí (viz text o nespolehlivosti), ale i jedním z nejlepších počinů první dekády nového tisíciletí.   

Je ovšem docela ironie přicházet s takovým soudem u díla zařaditelného mezi detektivky a žurnalistická dramata, ale přitom odepírajícího žánrová potěšení v podobě jednoznačné odpovědi na ústřední otázku ohledně identity vraha. Snaží se ji odhalit trojice ústředních postav (novinář Paul Avery, karikaturista Robert Graysmith, inspektor David Toschi), jež si po představení ve fázi uvedení do děje štafetově předává ve vyprávění dominující roli (nejprve Avery, následně Graysmith, mezi nimi Toschi sehrávající podobnou úlohu ve vztahu k nim a rozšiřující hledisko o další profesi i soubor informací). 

Robert Redford, Dustin Hoffman ve filmu Všichni prezidentovi muži / All the President's MenNeočekávejte ale, že Avery, Graysmith a Toschi budou mít blízko k těm, kterým tito skuteční chlápci posloužili jako inspirační zdroj v audiovizi (Toschi Bullitovi či Drsnému Harrymu, na kterého si zajde do kina) či podle kterých je jejich fikční podoba modelována (Toschi oháklý a scénu vraždy prozkoumávající jako Columbo, Avery a Graysmith kostýmy i velikostí rámování a způsobem inscenování v předkamerovém prostoru evokující filmového Woodwarda a Bernsteina). Tohle není žádný Drsný Harry, Bullitův případ, Všichni prezidentovi muži či Tři dny Kondora, protože Zodiac má ze sedmdesátkové americké kinematografie, k níž se vědomě vztahuje, blíž k Blízkým setkáním třetího druhu či Rozhovoru, protože taktéž žánr(y) a konvence ustupují do pozadí a do popředí vystupuje studie obsesivní osobnosti, které se rozpadá osobní život kvůli upřednostňování toho pracovního. 

Avšak namísto jedné ústřední postavy líznuté komplexností antonioniovských či truffautovských charakterů (Roye Nearyho zaslepeného odlesky mimozemské lodi či Harryho Caula "čtoucího" záznam odposlechu) máme hned tři poukazující na limity poznání (Avery, Graysmith a Toschi přehodnocující zjištěné). Vodítka (zodiacovský "podpis", rukopis dopisu, citace z jistého slavného díla) jsou s přibývající stopáží stavěna do nových rámců (např. "podpis" nejprve jako terč, posléze jako hodinky, následně jako promítací symbol), aniž by předchozí přestal platit, protože se "pouze" mění hledisko toho, kdo věc takto vyhodnocuje (Averyho "terč", Toschiho "hodinky", Graysmithův "promítací symbol").  

John Travolta ve filmu Výstřel / Blow OutZodiac přiznaně navazuje na typy postav a do jisté míry i ambivalentnost novohollywoodského vyprávění poučeného evropským artem, ale nezůstává u pouhého zesílení osvědčených postupů. Limity či nejednoznačnost poznání se neodráží pouze ve způsobu vyprávění a charakterech, nýbrž v celém formálním systému dávajícím najevo funkci médií v celém tom procesu získávání a vyhodnocování informací.

Snímek je strukturován za pomocí montáží majících podobu shluku hlasů či textů z médií (první v podobě rozporných názorů na Zodiaca v rádiu, druhá s novinovými titulky otiskujícími se do prostředí, třetí s událostmi hlášenými na tmavé obrazovce...). Mezi scénami se přechází za pomocí médií (např. Zodiacovy telefonáty oznamující místo vraždy i počet mrtvých jako tzv. dialogové háčky začínající v jedné a pokračující v následující scéně). Zachycení let i dekád v populární fikci evokuje barevné tónování (chladné barvy s výjimkou významotvorné "teplé" žluté, mírné zrno, měkčení obrazu) i práce kamery (transfokace či nájezdy směrující pozornost, velikost rámování a omezení hloubky ostrosti upomínající na konvenčnější předobrazy).

Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. ve filmu  / Zodiac
Zodiac je spíš než detektivní/žurnalistické/psychologické drama a víc než poklona novohollywoodským inspiračním zdrojům esej o poznání a uchopování informací za pomocí médií. Cinefilním blahem, které drze narušuje divácký komfort (například scény vražd jsou inscenovány zvyklostem navzdory - hledisko oběti namísto vraha a dominantní role ženy namísto muže v první, prosluněný den v druhé, přechod mezi akty ve třetí, výpustková čtvrtá s dítětem). Jedním z velmi oblíbených snímků autora tohoto textu, který rád vzdoruje tomu čtenářsk...fnsfd nfd snd nsfdl dfn lfdn dfng dslk baOU BASOIF RNÚFP NAL bl b... (10/10)

Upoutávka na film Zodiac (2007)

BLU-RAY:
BD obal filmu  / ZodiacZodiac u nás vyšel před bezmála deseti lety na starším typu nosiče. Jednalo se o jednodiskovou, kompletně počeštěnou (obal, menu, dabing i titulky) kinoverzi, která z bonusů obsahovala pouze zhruba půlhodinový film o filmu a upoutávku na režisérskou verzi. Mnohé tehdy naštvalo, že se o dalším vydání dozvěděli až s koupí první edice. Zatímco v zahraničí se režisérský - o pět minut delší - sestřih se čtyřmi a půl (!) hodinami dokumentů na bonusovém disku začal na DVD i BD prodávat záhy, v České republice jsme si na něj museli dekádu počkat... a trpělivostí je třeba se obrnit. Zodiac - režisérská verze měl být v kamenných obchodech a e-shopech k dostání od necelé poloviny června (14. 6.), a to v jednodiskovém provedení s českou titulkovou podporou u filmu a s kompletními bonusy ze zahraničí. U Warnerů ovšem přišli na poškozený master, a tak bylo plánované vydání odloženo na neurčito, což také znamená, že u nás nakonec nemusí vyjít vůbec. Nechtěli jsme ale nechat v systému viset rozepsanou recenzi, ve které byla hodnocena režisérská verze a bonusy z americké dvoudiskové edice. Pokud se situace na zdejším trhu změní a bude-li nám poskytnut recenzní disk, text doplníme i o reflexi tuzemského vydání.

Celovečerní dokument This is the Zodiac Speaking


OBRAZ A ZVUK: 
David Fincher při natáčení filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin ButtonFincherovy snímky na nosičích pro domácí kino vždy vypadaly a zněly výborně, přičemž Zodiac ani v režisérské verzi nepředstavuje výjimku z pravidla. Byl jako vůbec první celovečerní film natáčen zcela na digitální kameru Thompson Viper Filmstream, a tak se přepis na BD prováděl z digitálního zdroje. Výsledkem je bezchybný obraz (2.40:1), který s ohledem na stylistické volby (chladné barvy...) nevynikne, ale nedá se mu nic vytknout. Míra prokreslenosti detailů (na kostýmech, v interiérech - papíry v redakci, skleničky v barech apod.) je přitom ohromující. 

Zvukový přepis v Dolby TrueHD 5.1 se může zvlášť z dnešní perspektivy zdát jako technicky nedostačující (a to přitom zahraniční jednodisky mají namísto amerického hodnoceného dvoudisku zvuk v pouhém Dolby Digital 5.1). Je třeba si však uvědomit, že Zodiac je převážně dialogová záležitost, a tak je hlavní srozumitelnost dialogů. V tomto ohledu není co kritizovat, "navíc" je na výbornou vykresleno zvukové prostředí, které úspěšně vytváří dojem, že jsme spolu s postavami v novinářské redakci, v baru, továrně, taxíku a dalších lokacích či místech. (10/10)

Středometrážní dokument His Name Was Arthur Leigh Allen

BONUSY:
David Fincher při natáčení filmu  / ZodiacFincherovy filmy pojednávající o obsesivních jedincích jsou určeny pro stejně "postižené" publikum, čemuž odpovídá i informační bohatost a obsáhlost bonusů na DVD/BD. Až na Zmizelou, obsahující pouze audiokomentář, u nich strávíte dobře jedno odpoledne, přičemž na vyslechnutí a zhlédnutí kompletního materiálu u Zodiaca si vyhraďte cirka deset hodin. Je přitom paradoxní, že audiokomentáře i dokumenty prezentují výsledné dílo skoro jako faktografický film, ale pluralitou hledisek dochází k závěru shodnému se snímkem: jednoznačná pravda neexistuje, vše je odvislé od interpretace faktů.  

Film si lze pustit s audiokomentáři. V prvním se svou typickou kombinací osobních vzpomínek, zasvěceného vhledu do tvorby komplexní podívané a černého humoru mluví režisér David Fincher. V druhém jsou ke slyšení vedle dvou herců (Robert Downey Jr., Jake Gyllenhal) a producenta (Brad Fischer) i dva autoři (scenárista James Vanderbilt a noirový spisovatel James Ellroy, s nímž Fincher pracoval na zfilmování Černé Dahlie). Povídání je to co do témat rozmanitější než Fincherovo, díky historkám z natáčení i zábavnější, ale pokud byste měli čas jenom na poslech jednoho audiokomentáře, zvolte ten informativnější režisérský.

David FincherVideobonusy jsou rozděleny na dvě části, "filmovou" a "faktickou". V první je ke zhlédnutí hlavně bezmála hodinový film o filmu Zodiac bez šifer (54 min.), ve kterém se nejvíc ke slovu dostane scenárista James Vanderbilt, přestože se většina stopáže zaměřuje na natáčení stěžejních scén s důrazem na ty obsahující vraždu. Důraz je kladen na to, nakolik je vše autentické: od místa dění přes dialogy a události až po kostýmy i rekvizity (psací stroje). Štáb v čele s Fincherem a herci jsou líčeni jako ti, kteří si potrpí na detail stejně jako detektivní/novinářská trojka. Čtvrthodiný dokument Zodiac: Vizuální efekty s výkladem trikaře a záběry srovnávající před a po je taktéž o snaze o co největší uvěřitelnost, a tudíž neviditelnost triků ve scénách vražd či montáží překlenujících období. Těchto patnáct minut doplňuje trojice previzualizací (dvě jednominutové, jedna čtyřminutová) srovnávající natočenou scénu Zodiacovy vraždy/pokusu o ni s její animovanou podobou. Nabídku uzavírá upoutávka

Ve "faktické" části jsou dva bonusy přímo se věnující případu. Celovečerní dokument Hovoří k vám Zodiac (102 min.) je sám o sobě důvodem k zakoupení disku, protože je povinný pro všechny "zodiakology": nejnovější rozhovory s vyšetřovateli i přeživšími oběťmi jsou kombinovány s dalšími materiály (fotografie, archivní záběry, včetně původních interview, vizualizace atd.). Komplexní pohled na nevyřešený případ jednoho (?) vraha vás množstvím informací a dat přehltí skoro jako film samotný, ne-li víc. Nebudete-li ale mít dost, středometrážní dokument Jmenuje se Arthur Leigh Allen (42 min.) nabízí pohled na hlavního podezřelého, pohled, či spíše střet různě vyhraněných hledisek, díky kterým budete vědět mnohem, mnohem víc, ale jisti si budete mnohem, mnohem méně než dřív. Jako po zhlédnutí Zodiaca. (10/10)
  
Upoutávka na režisérskou verzi filmu Zodiac

ZÁVĚR: 
BD obal filmu  / Zodiac
Dekáda čekání skončila, chtělo by se s trochou jízlivosti k podobnému typu marketingových vějiček napsat. Zodiac představuje povinnou koupi, ale pro tu je třeba se stále obracet do zahraničí, protože přislíbené tuzemské vydání bylo kvůli chybě masteru odloženo "na neurčito". Nejenom že film je mistrovským dílem, kterému lze propadat opakovaně s podobnou obsesí, jakou mají ústřední postavy k onomu titulnímu zabijákovi. Na modrém disku je navíc v režisérské verzi, která má vedle přidání několika zajímavých či zábavných informací vyrovnanější strukturu než kinoverze. Do bonusů se budou nořit více ti, které zajímá "případ Zodiac" spíš než "film Zodiac", ale nic to nemění na tom, že víc než pět hodin audiokomentářů a víc než čtyři hodiny videomateriálů ze Zodiaca dělají jeden z nejlépe vybavených Blu-ray disků. Jenom škoda, že zatím (?) nikoliv na tuzemském trhu. 


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Bluray recenze: Kořist 5/10
Bluray recenze: Thriller Kořist doprovází poměrně bohatá bonusová nadílka Aligátoří thriller Kořist vychází na DVD i Blu-Ray, kde mu slouží ke cti překvapivě komplexní a informativně poměrně obsáhlá nabídka bonusových materiálů. čtěte zde
Vydáno: 13.12.2019 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
TV tipy: 13. 12. 2019 - 19. 12. 2019
TV tipy: Městem chodí odvážná Vaiana, která prožívá tvrdou očistu Předvánoční televizní výběr je letos hlavně ve znamení extrémně nabitého víkendu, v němž se ukrývá několik zajímavých premiér. Těmi nejvýraznějšími jsou animovaná Odvážná Vaiana a moderní westernová variace Za každou... čtěte zde
Vydáno: 13.12.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Bluray recenze: Skleněný pokoj 4/10
Bluray recenze: Dojem z filmu Skleněný pokoj bonusová výbava nevylepší Film Skleněný pokoj vychází na DVD i Blu-Ray, jeho bonusová výbava je však poměrně bídná - na obou nosičích je k dispozici pouze česky nadabovaná dvojice upoutávek. čtěte zde
Vydáno: 12.12.2019 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
Kinopremiéry: 50. týden
Kinopremiéry: Yao prožívá sněžnou melu o černých Vánocích V poslední jubilejní týden roku je nabídka novinek v kinech hodně slabá. Tou "nejlepší" je totiž pochybný horor Černé Vánoce, kterému dělají společnost dvě evropská dramata a jeden lacinější animák. čtěte zde
Vydáno: 11.12.2019 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 49. týden
Top 20 ČR: Jumanji sesadilo Ledové království Dobrodružná akční komedie Jumanji: Další level odsunula z prvního místa domácího žebříčku návštěvnosti disneyovku Ledové království II. čtěte zde
Vydáno: 10.12.2019 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chystá se televizní prequel Čínské čtvrti (19.11.2019 08:28 v Novinky | Zprávy)
- Téma: jsou marvelovky kino? (27.10.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Fincherův Mank nabírá obsazení (16.10.2019 15:57 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: filmy Michaela Douglase (26.09.2019 07:30 v Články | Publicistika)
- Steven Soderbergh začal natáčet nový film (16.08.2019 19:14 v Novinky | Zprávy)
- Osmička filmů Jamese Camerona (10.08.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Mindhunter: nový trailer 2. série (06.08.2019 13:00 v Novinky | Trailery)
- Mindhunter se vrací v traileru 2. série (30.07.2019 12:36 v Novinky | Trailery)
- Top 10: kultovní filmy 90. let (20.07.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- David Fincher se vrací k režii (11.07.2019 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Top 10: James Woods (20.04.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Francis Ford Coppola: 10. nejlepších filmů (07.04.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí: Kurt Russell (17.03.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Sequel Světové války Z dostal stopku (08.02.2019 10:53 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 1. (01.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: top 20: slavné písně ve filmech (24.11.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel scenárista William Goldman (16.11.2018 19:13 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   47/2019

Last Christmas
4/10

Vánoční romantickou komedii Last Christmas natočil Paul Feig podle scénáře, jenž spolu-napsala Emma Thompson. Přesto snímek působí jako slepenec motivů a scén vypůjčených z jiných podobných filmů.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2019 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver