Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Rogue One: Star Wars Story

Blu-ray recenze: Rogue One: Star Wars Story

Vydáno: 27.06.2017 17:00 v sekci Recenze | Blu-ray - | foto: facebook tvůrce

Proč je Rogue One: Star Wars Story výborný film? Z jakého důvodu je lepší počkat na možné další vydání? Jak se povedla konverze do 3D? Dočtete se v kritice Blu-rayů.

Rogue One: Star Wars StoryRecenzoval/a dne 27.06.2017 17:00. Proč je Rogue One: Star Wars Story výborný film? Z jakého důvodu je lepší počkat na možné další vydání? Jak se povedla konverze do 3D? Dočtete se v kritice Blu-rayů. Hodnocení: 3.5

Rogue One: Star Wars Story

Rogue One
Válečný / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2016 , 133 min.

Režie: Gareth Edwards
Scénář: Chris Weitz, Tony Gilroy, John Knoll, Gary Whitta, George Lucas
Kamera: Greig Fraser
Herci: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Wen Jiang, Ben Mendelsohn, Guy Henry, Forest Whitaker, Riz Ahmed, Mads Mikkelsen, Jimmy Smits, Alistair Petrie, Genevieve O'Reilly, Ben Daniels, Paul Kasey

Česká premiéra: 26.04.2017

Vydavatel: Magic Box

Rogue One: Star Wars Story hodnocení na Kinobox.cz: 79.20 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue OneRogue One: Star Wars Story, které přímo předchází, vyplňuje mezery a dává nový význam podtitulu čtvrté epizody Nová naděje, bylo v době svého uvedení především v tuzemsku kritizováno. Bylo vytýkáno, že na rozdíl od obou lucasovských trilogií není vědomou nápodobou audiovizuálních děl kombinujících do nového tvaru řadu různých inspiračních zdrojů. K nejčastěji zmiňovaným záporům patřilo údajně špatné, protože nesoudržné vyprávění, které nevzbuzuje pocity směrem k postavám, protože ty slouží jako kánonfuteři. Největší nedostatek však mnozí spatřovali v údajném odchýlení se od starwarsáckého kánonu, vzdálení se poetice space oper. 

Následující řádky mají podobu metakritických poznámek, protože se vyjadřují k výše uvedeným nedostatkům, které více vypovídají o neznalosti jejich autorů či autorek než o díle samotném. Aspoň to platí o těch zmiňovaných "negativách" souvisejících s emocionální plochostí a neodkazováním se k různým předobrazům složeným do nové podoby. Rogue One během první čtvrthodiny času projekce vychází z žánrových konvencí westernu (úvodní sekvence představující Jyn jako svědkyni vraždy a únosu rodičů) a špionážních počinů či dystopických sci-fi (následující scéna s Cassianem zbavujícího se informátora). Spoléhá se přitom na naši obeznámenost s jinými počiny, a to i v případě napojení se na některé postavy představené v kanonickém seriálu (Saw ze Star Wars Povstalci) či některých knihách (Krennic). Do světa příběhu nově uvedené jsou přitom dostatečně vyprofilované a každá si projde vlastním vývojem ve vztahu k druhým (Jyn a Cassian, Chirrut a Baze...), a tak by dostatečně empatické publikum nemělo mít problém se na ně naladit a pociťovat napětí či dojetí.

Diego Luna ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue OneHlavní výtky (špatně odvyprávěné, odklánějící se od starwarsáckého kánonu i poetiky space oper) vychází vedle nedostatečné znalosti z toho, že Rogue One: Star Wars Story na některé divácky méně známé tradice navazuje a tyto posiluje, jiné, považované mnohými za normu, podvrací. Režisér Gareth Edwards si podobně počínal ve svých dvou předchozích počinech, protože žánr monsterfilmu mu sloužil pouze jako komentář ke vztahu dvou lidí a překračování národních hranic (Zakázaná zóna), respektive žánr kaidžu eiga k upřednostňování titulní potvory před lidskými postavami (Godzilla). V příspěvku do starwarsáckého universa jsou pro Edwardse (a scenáristů Tonyho Gilroye a Chrise Weitze) přednější konvence space oper na pokračování, v nichž následující díl vždy varioval ten předchozí, před zvyklostmi klasického hollywoodského vyprávění.

Film je vystavěn jako tři po sobě následující a vzorce svých zápletek mírně obměňující, zhruba čtyřicet minut dlouhé "epizody" space oper. Kontinuitu mezi nimi zajišťují postupně se vyvíjející postavy a jejich honba za proměňujícím se MacGuffinem. Předpokládám, že Rogue One již všichni viděli, a tak prozrazení některých událostí z dění pro lepší porozumění argumentace neuškodí. V prvních dvou částech, odlišených co do podoby planety (prosluněná písečná vs. skalnatá s deštěm), jsou dvě nejvýraznější postavy (Jyn, Cassian) nuceny spolupracovat z důvodu získání potřebné informace od konkrétní osoby (Saw, otec Jyn), přestože jejich skutečné cíle jsou konfliktní (Cassian má za úkol oba zabít). Mikroperspektiva postradatelných pěšáků, jimž jsou nápomocny další dvojice (Baze a Chirrut odhalující "světský" aspekt Síly, Bodhi a K-2SO jakožto rebelové "přeběhlí/přeprogramovaní" od Impéria) je vždy v závěru konfrontována s makroperspektivou opoziční frakce (Impérium testující Hvězdu smrti, Povstalci útočící na imperiální základnu). V části poslední je opětovně mikrorovina, ve které mají Jyn a Cassian pro změnu společný cíl a ostatní jim k jeho dosažení pomáhají, dynamizována vměšováním makroroviny (jak Povstalců, tak Impéria). Na konci každého z "dílů" přitom po krátkém shrnutí z obou pozic (napoprvé Povstalci, napodruhé Impérium) nechybí cliffhanger (kam se postavy vydají dál?). 

Ben Mendelsohn ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue OneA jako kdyby nestačila tato netradiční výstavba do vzájemně se na bázi podobností a odlišností fungujících částí, podvrací se i divácká očekávání spojená se žánrem a obvyklými prvky hollywoodského vyprávění. Důležitější než utvoření párů jsou paralely mez dvojicí postav, cíle nejsou naplňovány a MacGuffinů není dosahováno, k na počátku opuštěným vzorcům se snímek navrací, aby překvapil svou nekonvenčností (viz westernová ne/pomsta). Podobně sympaticky drze si přitom počíná ve vztahu k stylistickým volbám. Před odkazováním se na postupy odjinud (slavné různé typy přechodů mezi scénami z původní trilogie) dává přednost motivaci realistické (např. zdánlivě přirozené svícení) až umělecké (např. barevné odlišení prvků předkamerového prostoru pro konkrétní postavy - Vaderova červená, Cassianova zelená, Krennickova bílá), protože pozornost na sebe strhávající a do vzorců se uskupující. 
"Já jsem jenom tlumočník. Vyprávění příběhů mi moc nejde. Nejsem Spielberg," prohlásil C-3PO v jednom z českých dabingů Nové naděje. Rogue One: Star Wars Story, vhodné jako back-to-back projekce s EIV, má blíž k pozdnímu Spielbergovi pohrávajícímu si s odkazem klasického Hollywoodu, za což Edwardsovi, Weitzovi, Gilroyovi a dalším nemalý dík. Výsledkem je nejenom plnohodnotný příspěvek do starwarsácké série, ale hlavně pozoruhodný a zcela funkční experiment. (10/10)  
  

Upoutávka na Blu-ray vydání filmu Star Wars Story: Rogue One (2017)

BLU-RAY:
BD obal filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue OneRogue One: Star Wars Story vychází na nosičích pro domácí kino v několika edicích, které se od sebe liší počtem disků i způsobem či potiskem balení. DVD obsahuje pouze film, na Blu-rayích jsou i bonusové materiály. Nejlevnější je dvoudisk (snímek ve 2D na prvním, bonusy na druhém) v klasickém plastovém balení bez vnitřního artworku. Málokdo si asi bude chtít připlácet za konvertované 3D, kvůli kterému je už tak tmavý obraz ještě tmavší, a tak pořízení trojdiskových provedení odůvodňuje steelbookové balení. Na výběr je mezi dvěma, první v bílém provedení s "kladnými" (rebelskými, v šedé zóně se nacházejícími) postavami a Hvězdou smrti na pozadí, druhé (viz obrázek vlevo) v modrém provedení se Stormtroopery a Hvězdou smrti na pozadí. Komu by se "nadílka" přídavných materiálů zdála skromná, u Targetu ve Státech či u JB Hi-Fi v Austrálii je Rogue One k sehnání s DVD, na kterém jsou ovšem pouze dva další featuretty o celkové délce deseti minut.

Výňatek z bonusu Rebelská spojení k filmu Rogue One: Star Wars Story (2016)

OBRAZ A ZVUK: 
Fotografie z filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
Jak se u titulů společnosti Disney stalo v tuzemsku zvykem, zvuk je "pouze" v 7.1 DTS-HD HR a nikoliv Master Audio, které je k poslechu v zahraničí, či v Dolby Atmos, ve kterém byl snímek uveden ve vybraných kinech. A jak je pro "Myšáka" standardem, ačkoliv se Rogue One natáčelo na Arri Alexu 65 a obrazový přepis na BD vycházel z digitálního intermediátu ve 4K, zbytečně byste v e-shopech a kamenných obchodech hledali edici v UltraHD.

Výše uvedené berte spíše jako poznámku pod čarou, protože i navzdory objektivním technickým nedostatkům (žádné UltraHD, absence Dolby Atmos, pro část evropského trhu pouze HR namísto MA), je obraz a zvuk výborný, i když ne prvotřídní. Obrazový přepis (2.39:1 - ano, žádné IMAX scény) je ostrý, nesmírně detailní (zejména pleťovky, ale i starwarsácká technologie), vynikající v každém z barevně odlišených prostředí, obsahující mírné zrno (přítomno už v kině ve 4K verzi) a nejspíš záměrné měkčení. Pokud pominu hlasově problematický český dabing, který je pouze v Dolby Digital 5.1, originální znění skvěle směřuje pozornost ve válečných scénách díky mixu zvukových efektů a hudbě Michaela Giacchina, přičemž zvuk ani hudba nepřekrývají dialogy či one-linery. (9/10)
 
P.S. Po karlovarském festivalu byste se měli od šéfredaktora dočkat i zhodnocení 3D.

BONUSY:
Concept art - Rogue One
Zhlédnutí kompletně do češtiny otitulkovaných bonusů, umístěných na druhý disk, zabere necelou hodinu a čtvrt. Je zjevné, že si Disney schovává materiály na další vydání, protože absentuje režisérský audiokomentář a marně by kdokoliv hledal vystřižené či alternativní scény z tolik diskutovaných pře/dotáček. Dokumenty, rozdělené v menu na sekci Příběhy a Rebelská spojení, se navíc omezují na postavy, až na výjimky (digitální tvorba starých známých) opomíjí post-produkci. Trochu paradoxní rozhodnutí vzhledem k tomu, že nové postavy mají ve vyprávění funkci "postradatelných".

Celovečerní film o filmu Příběhy - přehratelný po kapitolách (deset, až na úvodní a závěrečnou zasvěcený postavám) i v celku (69 min.) - navzdory uvedené výtce patří k těm nadprůměrným. Nestmeluje ho ani tak orientace na nové padlé a camea starých známých, ale rétorika fanouškovství, která jakoby se stala normou pro vypovídání o současných studiových hollywoodských tiulech. Používají ji zejména superhrdinské fláky od Marvelu či DC, ale přiklánějí se k ní i sci-fi/fantasy franšízy oslovující oddané publikum (tolkienovské adaptace, vesmírná dobrodružství posádky Enterprise i vesmírné opery z předaleké galaxie).

Rogue One castDozvíme se, že šéf trikařů John Knoll, který přišel s nápadem na snímek předcházející EIV, již během svých telecích let četl o SW ve specializovaných periodikách. Režisér Gareth Edwards byl zase osloven díky tomu, že si správní lidé na Lucasově farmě pustili jeho nízkorozpočtový monster debut v projekční místnosti. A samozřejmě neuškodilo ani to, že je velký znalec původní trilogie, který až s obřadní úctou přistupuje ke kostýmům i modelům v archivech. Felicity Jones, představitelka Jyn Erso, je zase vášnivou čtenářkou... Wookipedie. Robot K-2SO se původně více podobal jistým slavným droidům (C-3PO, R2-D2), ale víc než designem k nim má nakonec blízko humorem. Dalo by se ve výčtu pokračovat dál, ale nepřekvapí, že dlouhometrážní dokument končí na premiéře s fanoušky a záběry geeka Edwardse, jak s Lucesem vjíždí do hangáru. 

Vedle oslovení nemalé fanouškovské základny je pozoruhodný i důraz na rozmanitost, kterou má odrážet i obsazení. Jyn je _ženská_ hrdinka, Baze a Chirrut zase parťácká dvojka etnicky odlišných postav oslovující asijské trhy, Cassian díky obsazení Diega Luny dává prostor pro identifikaci latinskoamerickému publiku atd. Diverzita jako komerční kalkul, chtělo by se cynicky dodat. A když jsou zmiňovány "dodatky", bonusovou sekci na druhém disku uzavírá samostatný, čtyři a půl minuty dlouhý featurette Rebelská spojení, který odkrývá různé easter eggy (camea, spojení s prequelovou i sequelovou trilogií). Fanouškovská obec různého genderu, rasy i etnicity si tak může obohatit zážitek ze sledování znalostí nepodstatných trivia. (MS: 6/10)

4K ukázky z filmu a bonusů k filmu Rogue One: Star Wars Story (2016)


ZÁVĚR:
BD obal filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue OneAčkoliv Rogue One: Star Wars Story považuji za jeden z nejlepších loňských kinofilmů a za výborný příspěvek do ságy, nejsem schopný jeho vydání na modrých discích jednoznačně doporučit. Leda těm, kteří či které mají na snímek podobný názor a vystačí si s jeho výbornou audiovizuální prezentací na nosičích pro domácí kino. V takovém případě trojdisk netřeba (konvertované 3D vyniká v akčních scénách v závěrečném aktu, ale za potemnění nestojí), nesbíráte-li steelbooky. Ostatní si budou holt muset počkat na další vydání, které - jako tomu bylo u Star Wars: Síla se probouzí - bude předpokládaně obsahovat audiokomentář, další dokumenty a snad i něco z tolik diskutovaných a v některých upoutávkách zahlédnutelných nepoužitých scén. Taková edice však (prozatím?) nebyla oznámena, ale s ohledem na dlouhodobou strategii Disneyho si stačí počkat půl roku na premiéru další epizody.
 

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Godzilla vs. Kong 2 (20.04.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Michael Giacchino natočí Them! (05.01.2023 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Čelisti děsí a baví i po 47 letech (04.09.2022 13:30 v Recenze | Stroj času)
- Andor: prequel Star Wars má nový trailer (02.08.2022 09:45 v Novinky | Trailery)
- Andor má trailer (27.05.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Alan Ladd jr. (03.03.2022 14:46 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- John David Washington ve sci-fi True Love (06.05.2021 10:03 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu