TV tipy: Dnes naposled se v pravé poledne sejdeme v Grandhotelu Budapešť

Vydáno: 24.03.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední březnový televizní výběr sestává především z několika časem prověřených filmů, které na obrazovkách hned tak neuvidíte. Největšími lákadly jsou určitě premiéra Grandhotelu Budapešť a westernová klasika V pravé poledne.
Ve službách krále (Le miracle des loups) (pátek 24. 3., Prima Max, 20.15 - 22.25 / sobota 25. 3., 15.35 - 17.45)

Plakát filmu Ve službách krále / Le miracle des loupsNejen u nás málo známé francouzsko-italské dobrodružné drama z počátku šedesátých let do puntíku splňuje to, co byste od žánrovky z té doby očekávali. Režisér a spoluscenárista André Hunebelle tedy rezignoval na složitý příběh a soustředil se spíše na jednoduchou zápletku, typickou pohodovou atmosféru, poměrně bohatou výpravu, plno barev a dost šermířských soubojů, ačkoli těch je méně, než bylo zvykem. Nechybí ani banální dialogy a příjemně kýčovitá romantika. V hlavní roli exceluje a své charisma nechává působit Jean Marais, vedle něhož se objeví mimo jiné Rosanna Schiaffino, Roger Hanin nebo Jean-Louis Barrault. Neoriginální, trochu zastaralá, ale příjemná podívaná, která asi více pobaví ty dříve narozené.

Zajímavost: Většina filmu se natáčela ve městě Carcassone, které patří k nejzachovalejším opevněným místům Evropy.

Ukázka z filmu Ve službách krále / Le miracle des loups
Dnes naposled (pátek 24. 3., ČT art, 21.25 - 23.00)

Plakát filmu  / Dnes naposledČeskoslovenské drama z konce padesátých let se tehdejší budovatelské tvorbě dost vymyká a dokazuje, že i tehdy vznikaly filmy s nadčasovou platností. Režírující Martin Frič překvapí tíživým sociálním tématem alkoholismu a jeho dopadem na život obyčejných lidí, hodně ponurou atmosférou, především ale velkou naléhavostí a množstvím silných a místy až hororových scén, které působí i po skoro šedesáti letech. Vše navíc zakončí vskutku trefným koncem, který zůstane v hlavách ještě dlouho. Fascinující jsou i herecké výkony, které podávají zejména Zdeněk ŠtěpánekVladimír Ráž, František Smolík nebo Jiří Sovák a tehdy začínající Vladimír Menšík a Jiřina Bohdalová. Zapomenutý tuzemský klenot.

Zajímavost: Odborným poradcem filmu byl MUDr. Jaroslav Skála, slavný a uznávaný protialkoholní terapeut a doktor.

Ukázka z filmu Dnes naposled
Křížový výslech (Crossfire) (pátek 24. 3., ČT2, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu Křížový výslech / CrossfireKriminální noir z roku 1947 je u nás prakticky neznámý a vysílá se jen minimálně, což je jednoznačně dáno dobou jeho vzniku, která se na něm podepsala. Režírující a na Oscara nominovaný Edward Dmytryk v něm totiž dostal k dispozici zajímavý, leč dost šablonovitý příběh, jehož protirasistické vyznění a následná agitka jsou z dnešního pohledu směšné a skoro neobhajitelné. To ovšem naštěstí neznamenalo, že technická stránka utrpěla a hra se světlem a stínem je naprosto precizní, atmosféra je hodně solidní a zaujmou i propracované dialogy. V hlavních rolích se objeví Robertové Young a Mitchum, vedle nichž se neztratí ani na Oscara nominovaní Robert Ryan a Gloria Grahame. Když překousnete zmiňovaný fakt poplatnosti době a určité prvoplánovosti, nebudete mít výsledku v podstatě co vytknout.

Zajímavost: Film je adaptací debutového románu Richarde Brookse.

Originální trailer filmu Křížový výslech / Crossfire
Projekt X (Project X) (pátek 24. 3., Nova Cinema, 22.00 - 23.40 / sobota 25. 3., 23.50 - 01.30)

Plakát filmu Projekt X / Project XPět let starý komediální počin je v lecčems stále aktuální a ve své podstatě se dá považovat za generační výpověď. Debutující režisér Nima Nourizadeh sice dost selhává v jakýchkoli narativních pokusech a sestavit souvislý příběh na základě osudů několika teenagerů se mu nedaří, to ale kompenzuje silným dojmem autenticity, který zajišťuje výborná ruční kamera a bezstarostná a zběsilá atmosféra různých parties a akcí. Vše doplňuje zcela přesný a trefný soundtrack a svižné tempo, v němž není příliš času na přemýšlení ani nudu. Velmi dobří jsou i vesměs neznámí herci, mezi nimiž nechybí třeba Thomas MannOliver Cooper nebo Jonathan Daniel Brown. Škoda jen příliš křečovitého humoru, který ne vždy funguje. Tip pro teenagery.

Zajímavost: Film se natáčel chronologicky.

Originální trailer filmu Projekt X / Project X
Tajuplný vlak (Mystery Train) (sobota 25. 3., ČT art, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu Tajuplný vlak / Mystery TrainAmericko-japonský povídkový snímek s prvky krimi a komedie pochází z dílny nezávislého krále Jima Jarmusche, takže ti zasvěcenější už vědí, co čekat. Nechybí tu tedy tentokráte extrémně pomalé tempo, v němž vynikne zvláštní atmosféra Memphisu, kde se všechny povídky odehrávají a podmalovává je podmanivá hudba. O příběh, který nedrží u sebe, ani tak nejde, protože snímek oscilující mezi několika žánry je o pocitech a jednotlivých motivech a tématech, s nimiž tvůrce pracuje. Nechybí tu ani bizarní a svérázné postavičky a podobně osobitý humor. V obsazení se objevují vesměs neznámé tváře, mezi nimiž ale určitě poznáte Steva Buscemiho. Něco pro tolerantnější a náročnější diváky.

Zajímavost: Hotel, v němž se povídky odehrávají, už dávno nestojí.

Originální trailer filmu Tajemný vlak / Mystery Train
Dům kouzel (The House of Magic) (neděle 26. 3., ČT :D, 09.35 - 11.00)

Český plakát filmu Dům kouzel / The House of MagicBelgicko-francouzsko-britský dobrodružný animák rozhodně není originální podívanou, ale na to, že jde o čistě evropskou, a tedy levnější záležitost, je relativně solidní. Režijní duo Ben Stassen a Jeremy Degruson překvapí slušnou technickou stránkou a animací, na níž je sice nižší rozpočet znát, pořád ale vypadá hodně dobře a vyniká v detailech, což vždy potěší. Ke škodě věci není ani svižné tempo a hudba Ramina Djawadiho. V čem ovšem tvůrci trochu selhávají, je ústřední příběh, který ignoruje dospělé a svými infantilními vtípky cílí jen a pouze na ty nejmenší, to ale v televizi vlastně tolik nevadí, protože odrostlejší si mohou odběhnout jinam. Mnohem horší je fakt, že postavy nejsou vůbec zajímavé, dost zaměnitelné a mnohdy i otravné. Jakožto víkendové probouzení a žánrová jednohubka ale film vesměs funguje.

Zajímavost: Pro Degrusona šlo o celovečerní debut.

Oficiální český trailer filmu Dům kouzel / The House of Magic
V pravé poledne (High Noon) (neděle 26. 3., ČT2, 20.00 - 21.30 / úterý 28. 3., 00.00 - 01.25)

Plakát filmu V pravé poledne / High NoonLegendární čtyřoscarový western dnes už sice trochu zastaral, vzhledem k tomu, že svého času šlo o přelomový kousek, by ho ale měl vidět každý fanoušek žánru. Režírující a na Oscara nominovaný Fred Zinnemann v něm nespoléhal na originální příběh, ale klišovitou zápletku ozvláštnil tím, že se prakticky odehrává v reálném čase a taktéž hlavní hrdina je trochu jiný, než bylo ve své době zvykem. I dnes uchvátí takřka dokonalá gradace napětí, která kompenzuje extrémně pomalé tempo z počátku snímku a vrcholí slavným závěrem. V hlavní roli exceluje Oscarem oceněný Gary Cooper, jemuž výtečně přihrávají mimo jiné Thomas Mitchell, Lloyd Bridges nebo Grace Kelly. Navíc tu můžete slyšet i jednu z nejslavnějších filmových melodií všech dob a titulní píseň si dokonce odnesla Oscara. Naprostá klasika, která je možná v některých ohledech překonána, inspirovala mnoho dalších snímků.

Zajímavost: Cooper bojoval během natáčení s krvácejícím peptickým vředem, proto mnoho jeho trpitelských výrazů není hraných.

Oficiální trailer filmu V pravé poledne / High Noon
Dvojí obvinění (Double Jeopardy) (neděle 26. 3., Prima Max, 20.15 - 22.25 / úterý 28. 3., 00.15 - 07.45)

Plakát filmu Dvojí obvinění / Double JeopardyKoprodukční akční thriller z konce devadesátých let není nikterak originální a hodně těží z jemu podobných žánrovek. Režírující Bruce Beresford tedy pouze za sebe naskládal fungující, ale nevýrazné scény, potlačil jakoukoli invenci a de facto jen splnil zakázku v podobě divácky přijatelné a solidní oddechovky, která si na nic nehraje. Je pravda, že výsledek nevyužívá svůj potenciál a mohl být o něco atraktivnější a zajímavější, na druhou stranu nijak neurazí ani nenudí. Zásluhu na tom mimo samotného tvůrce pak má obsazení klíčových rolí, které ztvárnili spolehliví Tommy Lee Jones a Ashley Judd. Absolutně nenáročná podívaná na konec týdne.

Zajímavost: Ženskou roli už měla domluvenou Jodie Foster, jenže otěhotněla a musela být nahrazena.

Oficiální trailer filmu Dvojí obvinění / Double Jeopardy
Štvanice (The Chase) (pondělí 27. 3., ČT2, 21.50 - 00.00)

Plakát filmu Štvanice / The ChaseKriminální drama z poloviny šedesátých let u nás není tolik známé, což je škoda, neboť jde o brilantní studii morálky a vztahů v obyčejném maloměstě. Režírující Arthur Penn v něm pracuje s opravdu hutnou a v závěru až nepříjemnou atmosférou, brilantně vykreslenými charaktery a gradací napětí, které je postupem času šponováno až k nevydržení a vše dokresluje výtečná hudba Johna Barryho. Vzhledem k tomu, že jde o adaptaci divadelní hry, se autor soustředí spíše na postavy a dialogy, naštěstí ale volí i svižné tempo, takže ve výsledku ani nevadí, že stopáž je malinko přetažená. Absolutním vrcholem pak je herecký minimalismus, který tu předvádí Marlon Brando, Robert Redford, Jane Fonda, Robert Duvall a další. Klasika s neveselým, ale pravdivým vyzněním.

Zajímavost: Brandovi se jeho role nijak zvlášť nelíbila a později přiznal, že v celém filmu spíš jen tak chodil kolem, než že by skutečně hrál.

Originální trailer filmu Štvanice / The Chase
Grandhotel Budapešť (The Grand Budapest Hotel) (středa 29. 3., Prima Max, 20.15 - 22.20 / čtvrtek 30. 3., 15.25 - 17.35)

Český plakát filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest HotelAmericko-německo-britská komedie je svérázným počinem, za nímž stojí neméně svérázný režisér a scenárista Wes Anderson. Ten v něm naplno dává vyniknout své fantazii a imaginaci a přenáší diváka do jakéhosi alternativního světa, v němž sice probleskuje realita toho našeho, ale jinak je uzavřen do vlastního vesmíru, v němž je možné cokoliv. Snímek vyniká inteligentním a perfektně načasovaným humorem, specifickou nostalgickou atmosférou, originální a Oscarem oceněnou výpravou a taktéž oscarovými hudbou Alexandra Desplata, maskami a kostýmy. Za pozornost stojí i záměrně přehnaně barevná stylizace a nádherná kamera. Naprosto exkluzivní je pak obsazení, v němž vyčnívá geniální Ralph Fiennes, své si ale uhrají mimo jiné i F. Murray AbrahamMathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Bill Murray, Harvey Keitel, Edward Norton a spousta dalších slavných tváří. Vzhledem k celkové náladě a pojetí by měl snímek sednout každému a zklamat může snad jen velké fanoušky osobitého autora. Detaily prozradí naše recenze.

Zajímavost: Tilda Swinton trávila kvůli své roli stařeny každý den v maskérně pět hodin.

Mezinárodní trailer filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest Hotel


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY