Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 3. 3. 2017 - 9. 3. 2017

TV tipy: Lumpové, gangsteři a Dolores Claiborneová v Trainspottingu

Vydáno: 03.03.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: AČFK

Jaro pomalu přebírá vládu a společně s přírodou se probudily i tuzemské televize, které do svých programů zařadily v tomto týdnu hned několik atraktivních titulů. Mezi nimi vynikají Trainspotting a druhý díl dramatu Gangster Ka.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Maryša (pátek 3. 3., ČT art, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu  / MaryšaČeskoslovenské drama z poloviny třicátých let vyniká svou atmosférou a důrazem na lidové zvyky. Režírující Josef Rovenský se ze slavné předlohy naštěstí nesnažil udělat nic jiného než tíživé drama, v čemž si pomohl realistickým a poněkud depresivním vykreslením moravského venkova, které postavil do přímého protikladu s typickými veselicemi a tradicemi, což působí hodně zajímavě. Záležet si dal i na výběru hudebního doprovodu, který při použití několika lidových písní zcela přesně koresponduje s příběhem a dodává mu trochu alegorickou rovinu. Výborné je též obsazení, v němž vynikají titulní Jiřina ŠtěpničkováJaroslav Vojta, které doplňují tváře, jež jsou dnes známé už jen opravdovým znalcům tuzemské kinematografie. Ačkoli už film v některých aspektech zastaral a moravské nářečí zní z úst některých představitelů trochu divně, stále má co nabídnout, protože dnes už by podobné dílo vzniklo jen stěží. Velká rarita.

Zajímavost: Nářečí užívané ve filmu je kombinací hanáckého, slováckého a brněnského dialektu.

Ukázka z filmu Maryša
Pryč od minulosti (Out of the Past) (pátek 3. 3., ČT2, 22.10 - 23.45)

Plakát filmu Pryč od minulosti / Out of the PastU nás méně známý noirový krimithriller nepatří k těm zásadním žánrovým kouskům, své kvality ale rozhodně má. Režírující Jacques Tourneur se v něm opírá především o spletitý příběh plný uvěřitelných zvratů a velmi suchý humor, z něhož rezultuje velké množství syrových hlášek. Dále pak zaujmou odpovídající atmosféra, hudba i práce s postavami a napětím. V excelentním obsazení o sobě dávají vědět zejména úžasně zlý Kirk Douglas, okouzlující Jane Greer a velmi dobrý, ačkoli překvapivě ne moc charismatický Robert Mitchum, který nedostatky kompenzuje již zmiňovaným humorem. Trochu škoda možná je, že k docenění snímku je potřeba vidět ho víckrát, protože na "první dobrou" mu něco chybí.  

Zajímavost: Film je adaptací románu Daniela Mainwaringa, který ji napsal a na scénáři se podílel pod pseudonymem Geoffrey Homes.

Originální trailer filmu Pryč od minulosti / Out of the Past
Trainspotting (Trainspotting) (sobota 4. 3., ČT2, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu Trainspotting / TrainspottingJeden z mála opravdu kultovních filmů devadesátých let je unikátní v tom, že je zároveň jakousi ódou na drogy a zároveň od jejich užívání jasně odrazuje. Režírující Danny Boyle v něm fantastickým způsobem zadaptoval román Irvina Welshe a celý ho natočil jako jeden velký trip, v němž se hranice mezi realitou a vizemi dost stírají. S tím také souvisí snad jediný menší zápor snímku, a to ten, že celý příběh je epizodický a příliš nedrží u sebe. To ale ve výsledku tolik nevadí, protože filmařská energie, vizuální stránka a zběsilý střih všechno zastíní. K tomu musíme připočítat dnes už legendární a nadčasový soundtrack plný několika ikonických hitů a stejně brilantní obsazení, v němž se objeví mimo jiné Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd nebo Robert Carlyle. O jednom z tipů týdne se detaily dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Při přípravě na natáčení trávili herci dva týdny s bývalými drogově závislými z Glasgow.

Český trailer filmu Trainspotting / Trainspotting
Trvalá dovolená (Permanent Vacation) (sobota 4. 3., ČT art, 22.00 - 23.10)

Plakát filmu Trvalá dovolená / Permanent VacationDrama z počátku osmdesátých let je celovečerním debutem krále nezávislého filmu Jima Jarmusche. Je na něm znát, že dnes uznávaný tvůrce se v něm teprve rozehřívá, nicméně jeho později slavné prvky v něm nechybí. Příběh oslavující nihilismus, v němž doznívá beatnictví a punk, by se dal popsat jedinou větou, i proto je důraz kladen na dost zvláštní atmosféru rebelství a odporu proti společnosti a svérázné kouzlo New Yorku a jeho zákoutí. Nesporným kladem je i to, že stopáž není rozsáhlá a vzhledem k nedějovosti nepřekročí hranici snesitelnosti, tudíž hodnocení můžou být spíše pozitivní. K tomu přispívá i obsazení neznámými tvářemi, které dotváří dojem autentičnosti. Začátky nezávislého boha.

Zajímavost: Finance, které režisér použil k realizaci filmu, získal omylem, neboť v posledním ročníku vysoké školy obdržel stipendium, které bylo původně určeno škole.

Ukázka z filmu Trvalá dovolená / Permanent Vacation
Podzim Čejenů (Cheyenne Autumn) (neděle 5. 3., ČT2, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Podzim Čejenů / Cheyenne AutumnV našich končinách jen minimálně známý western se netěší úplně jednoznačnému přijetí, což je dáno několika faktory. Režírující John Ford se v něm zabývá nepopulární kapitolou z americké historie, kterou se snaží pojmout opravdu obšírně a mnohdy volí prostředky typické pro umělecký dokument. V bezmála tříhodinové stopáži tak nechybí dlouhé a pomalé záběry na nádhernou a divokou krajinu, posmutnělá atmosféra a krásná a na Oscara nominovaná kamera, která se nebojí volit na svou dobu dost netradiční úhly. Neobvyklý je snímek také tím, že nikomu nestraní a v plné nahotě ukazuje příkoří, jímž byly indiánské kmeny vystavovány. Hodně zajímavé je též obsazení, v němž se objeví Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden, Sal Mineo, Ricardo Montalbán, James Stewart nebo Edward G. Robinson. Výsledku ale zásadně škodí pomalé a utahané tempo, spousta statických záběrů, přetažená délka a absence jakýchkoli emocí. Tip pro fanoušky skomírajícího žánru.

Zajímavost: Film vychází ze skutečných událostí, které se odehrály v letech 1878 - 79.

Originální trailer filmu Podzim Čejenů / Cheyenne Autumn
Gangster Ka: Afričan (neděle 5. 3., ČT1, 20.15 - 21.55)

Český plakát filmu  / Gangster Ka: AfričanDruhá polovina tuzemského kriminálního dramatu inspirovaného osudy Radovana Krejčíře je hodně podobná jako ta první. Režisér a scenárista Jan Pachl v ní pouze děj přesunul do zahraničí, čili láká na exotické prostředí, v rámci možností malebné záběry a tomu odpovídající atmosféru. Možná je škoda, že nepřichází s něčím novým, protože mnoho momentů je pouze variací na ty z dílu předchozího a nemají čím překvapit a nezmizely ani otravné a zbytečné voiceovery, navíc se ve druhé polovině přestane držet reality a servíruje hodně nepravděpodobný a přepálený příběh plný zajímavé, i když podobně neuvěřitelné akce. Nad průměrem tak snímek mimo již zmíněné atmosféry a lokací udržují překvapivě zdařilá hudba Tadeáše Věrčáka a herecké výkony, jimž dominuje maniakální Hynek Čermák, jehož doplňují třeba Filip Čapka, Predrag Bjelac nebo Vlastina Svátková. Jeden z těch lepších tuzemských filmů posledních let.

Zajímavost: Děj se sice odehrává na Seychelách, kde se jezdí vlevo, vzhledem k natáčení na Kanárských ostrovech tomu tak není.

Originální trailer filmu Gangster Ka: Afričan
Co jsme komu udělali? (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) (pondělí 6. 3., Prima Max, 20.15 - 22.20 / úterý 7. 3., 15.20 - 17.25)

Český plakát filmu Co jsme komu udělali? / Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?Ve Francii divácky nejúspěšnější francouzská komedie roku 2014 vyniká tím, že je dost politicky i nábožensky nekorektní, zároveň ale vkusná a nikdy není prvoplánová. Režisér a spoluscenárista Philippe de Chauveron si opravdu nebere servítky a legraci si dělá z národnostních, rasových a náboženských předsudků a divákovi nabízí hned několik třeskutě vtipných situací a hlášek, které jsou někdy trefné a univerzálně použitelné. Vzhledem k odlehčené atmosféře a krátké stopáži tak není prostor na nudu a snad každý si tu najde něco, co mu utkví v paměti. K tomu notně přispívá i výborné obsazení, v němž bude tuzemskému divákovi nejvíce povědomý Christian Clavier. Když nebudete čekat originalitu a souvislý děj, mohli byste se na začátku pracovního týdne slušně pobavit.

Zajímavost: Kvůli politické nekorektnosti se snímek nedostal do širší distribuce v USA a Velké Británii.

Český trailer filmu Co jsme komu udělali / Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?
Špinaví, prohnilí lumpové (Dirty Rotten Scoundrels) (čtvrtek 9. 3., Nova Cinema, 13.10 - 15.20 / pátek 10. 3., 05.40 - 07.35)

Plakát filmu Špinaví, prohnilí lumpové / Dirty Rotten ScoundrelsV tuzemsku málo známá kriminální komedie z konce osmdesátých let je ve své podstatě buddy movie, jen ta kriminální zápletka není tak propracovaná. To byl ale nejspíš záměr, protože režírující Frank Oz má snímek celou dobu pod kontrolou a spoléhá se v něm na potřebně pohodovou atmosféru, v níž se divák nestydí fandit lidem, kteří nejsou morálně zcela bezúhonní, několik skvělých situačních vtípků a decentní politickou nekorektnost. Hlavním trumfem je nicméně obsazení dvou klíčových rolí, které ztvárnili výteční Steve Martin a Michael Caine, mezi nimiž funguje brilantní chemie, a kteří místy geniálně mísí to nejlepší z amerického a typicky suchého britského humoru a zastiňují všechny ostatní. Vzhledem k tomu, že příběh se snaží být na žánr hodně chytrý, je škoda, že je dost předvídatelný. Jediné, co by mohlo zásadně zkazit zážitek, je tuzemský dabing. Překvapivý tip.

Zajímavost: Menší dívka s rovnými černými vlasy, která tančí ve scéně z disco baru, je podle Caina jeho dcera Natasha.

Originální trailer filmu Špinaví, prohnilí lumpové / Dirty Rotten Scoundrels
Dolores Claiborneová (Dolores Claiborne) (čtvrtek 9. 3., Nova Cinema, 21.55 - 00.25)

Plakát filmu Dolores Claiborneová / Dolores ClaiborneAčkoli je snímek adaptací románu Stephena Kinga, nejde o horor, nýbrž o vztahové drama s thrillerovými prvky. Režírující Taylor Hackford se v něm předlohy držel poměrně věrně, a i když nedokázal zachytit tak propracovanou psychologii postav a jejich hloubku, natočil zdařilé dílo, které vzhledem k tomu, že román je jedním dlouhým nepřerušovaným monologem, bude pro mnohé snesitelnější než kniha. Tvůrce tu také dokázal brilantně přeskakovat mezi časovými rovinami, aniž by se v nich divák ztratil a působilo to samoúčelně, ba naopak se tím ještě stupňuje napětí. Výsledku pak výrazně pomáhá i atmosféra malé komunity a krajiny kdesi u Nového Skotska, která má zvláštní kouzlo a odcizenost postav díky ní více vyniká. V hlavních rolích excelují Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh, jimž dělají společnost třeba Christopher Plummer, David Strathairn nebo John C. Reilly. Neprávem opomíjená kingovská adaptace.

Zajímavost: Během natáčení vypukl na place požár, který způsobil škodu milion dolarů.

Oficiální trailer filmu Dolores Claiborneová / Dolores Caliborne
Hadí oči (Snake Eyes) (čtvrtek 9. 3., Nova, 22.15 - 00.15)

Plakát filmu Hadí oči / Snake EyesV zahraničí se hodnocení kriminálního thrilleru z konce devadesátých let pohybují v o něco nižších hodnotách než u nás, těžko ale říct, proč tomu tak je. Režírující Brian De Palma v něm znovu prokázal své mistrovství a uchvátí několika vizuálně precizně promyšlenými scénami, v nichž prakticky absentuje střih. Výborně pracuje i s atmosférou a napětím, které buduje postupně. Kamenem úrazu pak je příběh, který sice vychází z atraktivní premisy, jenže je klišovitý, neoriginální a předvídatelný a dost záleží na tom, zda se divákovi podaří odhalit pachatele hned na začátku. Pak se totiž náhled na film zcela mění. Titulní roli ztvárnil tradičně přehrávající Nicolas Cage, jehož jasně převyšují a chvílemi zastiňují vynikající Gary Sinise a krásná a charismatická Carla Gugino. Nejednoznačně přijatý počin.

Zajímavost: Starosta, který v závěru předává ocenění, je tehdejší skutečný starosta Atlantic City.

Originální trailer filmu Hadí oči / Snake Eyes

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu