Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2017: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli

Oscar 2017: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 14.02.2017 09:56 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Mezi herečkami nominovanými za nejlepší hlavní roli je držitelka Zlatého glóbu Isabelle Huppert, se kterou svede souboj Emma Stone. Ve vedlejší roli to vypadá na triumf Violy Davis.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V letošních oscarových nominacích v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli se tentokrát sešly Isabelle HuppertRuth NeggaNatalie PortmanEmma Stone a "věčná" Meryl Streep

Isabelle Huppert (Elle)

Isabelle Huppert ve filmu  / ElleFrancouzská herečka a veteránka filmové branže Isabelle Huppert je ve své již dlouhé filmografii poprvé nominována na Oscara. Huppert si zahrála ve filmu Elle ženu Michèle, ředitelku velké firmy na počítačové hry, kterou v jejím domě znásilní maskovaný útočník. Michèle se nechová jako "obvyklá" oběť a vydá se po stopách pachatele na vlastní pěst. Podivná hra může začít. Huppert sklidila za výkon v Elle všeobecný obdiv kritiky a překvapivě si odnesla i Zlatý glóbus, když porazila i favorizovanou Natalii Portman. Pokud by Huppert nakonec získala i Oscara, bylo by to teprve podruhé, kdy si tuto cenu odnesla herečka za hlavní výkon ve francouzském jazyce. To se zatím povedlo jen Marion Cotillard s Edith Piaf. 

Ruth Negga (Loving)

Ruth Negga ve filmu  / LovingOutsiderem ženské hlavní pětky je herečka Ruth Negga, která je nominována za výkon v dramatu Loving. To se zabývá otázkou rasových předsůdků v Americe na sklonku padesátých let, kdy jsou manželé posláni za mříže jen za to, že svým sňatkem porušili rasový zákon. Negga byla za svůj výkon nominována na celou řadu různých cen, což dovršila nominace na Zlatý glóbus a na Oscara. Pro tuto herečku se jedná o průlomovou roli, která jí přinese v budoucnu celou řadu dalších příležitostí a možná i Oscara někdy příště.

Natalie Portman (Jackie)

Natalie Portman ve filmu  / JackieNatalie Portman si nominaci na Oscara i všeobecnou chválu kritiky vysloužila za portrét manželky a vdovy po americkém prezidentovi Johnu F. Kennedym Jackie Kennedy v životopisném dramatu Jackie. Portman byla za Jackie nominována na většinu možných filmových ocenění a několikrát také vyhrála u různých sdružení filmových kritiků. V souboji o Zlatý glóbus ji nicméně překvapivě porazila Isabelle Huppert. Napraví Akademie tuto "chybu", nebo se Portman svého druhého Oscara za hlavní roli nedočká?

Emma Stone (La La Land)

Emma Stone ve filmu La La Land / La La LandEmma Stone je i přes nominace Natalie Portman a Isabelle Huppert největší favoritkou letošní pětky. Emmu Stone favorizují taktéž odborníci a filmoví experti. Je to hlavně proto, že "měla to štěstí", že si zahrála hlavní roli ve filmu, který letos dominuje awards season a stal se všobecným miláčkem kritiky i diváků. Jde samozřejmě o muzikálovou ódu na Hollywood La La Land, za který obržela i cenu SAG. Zatímco před dvěma roky si Stone zlatou sošku za vedlejší roli v Birdmanovi neodnesla, letos si s největší pravděpodobností odnesu sošku za hlavní roli. Sice za ni má už Zlatý glóbus v kategorii muzikál/komedie, ale Oscar je Oscar. 

Meryl Streep (Božská Florence)

Meryl Streep ve filmu Božská Florence / Florence Foster JenkinsPo třech letech se do hlavní soutěže vrací také oscarová rekordmanka Meryl Streep, která je nominována za falešně zpívající bohatou newyorskou mecenášku Florence Fester Jenkins, která se rozhodne, že dobude legendární Carneggie Hall v životopisné dramedii Božská Florence. Streep je na Oscara nominována už podvacáté, z toho pošestnácté za hlavní roli. Za Božskou Florence si svou třetí sošku za hlavní roli nejspíše neodnese, ale to tuto herečku nemusí mrzet. Streep je už dávno živou hereckou legendou, která si své řemeslo stále užívá a přitom si to občas "zpestří" oscarovou nominací.

And The Oscar Goes to…

Podle expertů je hlavní favoritkou Emma Stone. Senzací by pak bylo vítězství Isabelle Huppert.

Šance podle Filmserveru:


V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli jsou nominovány Viola DavisNaomie HarrisNicole KidmanOctavia Spencer a Michelle Williams. Jde o přesné "schéma" jako v případě nominací na Zlatý glóbus, který si odnesla Viola Davis.

Viola Davis (Fences)

Viola Davis ve filmu  / FencesViola Davis je nominována už potřetí. Jednou byla nominována na vedlejší roli, jednou na roli hlavní. Její třetí nominace je tedy znovu za nejlepší vedlejší roli v dramatu Fences, kde hraje spolu s Denzelem Washingtonem, který je nominován za roli hlavní. Oba si své role vyzkoušeli i na divadle, kde za ně oba herci získali divadelní cenu Tony. S největší pravděpodobností se Viola Davis své první zlaté sošky letos dočká, favorizuje ji většina filmových odborníků a odnesla si za ni i Zatý glóbus, cenu SAG a BAFTA. 

Naomie Harris (Moonlight)

Naomie Harris ve filmu  / MoonlightAngličanka Naomie Harris je letos na Oscara nominována vůbec poprvé a je to za vedlejší roli v kritikou vychvalovaném dramatu Moonlight, kde ztvárnila násilnickou matku dětského hlavního hrdiny Chirona. Na Oscara to ale Harris nejspíše stačit nebude. Za tuto roli má také nominaci na Zlatý glóbus a nominace na britského Oscara BAFTA. Má tu "smůlu", že se ocitla ve společnosti Violy Davis, která si nejspíše vedle Zlatého glóbu odnese i Oscara. 

Nicole Kidman (Lion)

Nicole Kidman ve filmu  / LionNicole Kidman je nominována za vedlejší roli v dramatu Lion inspirovaném skutečnými událostmi o malém v Indii narozeném chlapci, kterého adoptuje australský pár. Kidman hraje adoptivní matku hlavního hrdiny jménem Sarú. Pro Kidman jde o její první oscarovou nominaci za vedlejší roli. Na svém kontě má jinak tři nominace za roli hlavní a jednu zlatou sošku za hlavní roli v dramatu Hodiny z roku 2002. Kidman si s největší pravděpodobností druhou zlatou sošku neodnese.

Octavia Spencer (Skrytá čísla)

Octavia Spencer ve filmu Skrytá čísla / Hidden FiguresOctavia Spencer je nominována za vedlejší roli matematičky Dorothy Vaughan, která je členkou týmu afro-američanek stojících v pozadí vesmírného programu NASA čelící v té době rasovým předsudkům zpochybňujících jejich kvalifikaci v dramatu Skrytá čísla. Zatímco trojice hereček Taraji P. Henson, Spencer a Janelle Monáe si odnesla několik cen za nejlepší herecký ansámbl, nominace na Zlatý glóbus a nominace na Oscara se dočkala jen Spencer. Na zlatou sošku to ale stačit nebude. Spencer to ale nemusí příliš mrzet, neboť v této kategorii triumfovala před pěti lety, kdy získala Zlatý glóbus i Oscara za vedlejší roli v dramatu Černobílý svět.

Michelle Williams (Místo u moře)

Michelle Williams ve filmu Místo u moře / Manchester by the SeaMichelle Williams je nominována za vedlejší roli v dramatu Místo u moře, kde ztvárnila bývalou manželku hlavního mužského hrdiny, kterého zvtárnil rovněž nominovaný Casey Affleck, jenž se vrací do rodného města Machester by the Sea. Třetím nominovaným z Místa u moře je pak za mužskou vedlejší roli Lucas Hedges, který hraje synovce hlavního hrdiny. Pro Michelle Williams je to už čtvrtá oscarová nominace a druhá za vedlejší roli. Tu první má za vedlejší roli z dramatu Zkrocená hora z roku 2006. Šance Williams na zisk zlaté sošky jsou malé, nicméně bez šance úplně není. Akademie by ale musela vyjet ze zajetých kolejí, aby Williams Oscara získala. Občas se to také stane.

And The Oscar Goes to…

Podle prognóz by měla triumfovat Viola Davis.

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu