Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 1. 2017 - 2. 2. 2017

TV tipy: Mafiáni chytají velkou rybu a všechny prezidentovy muže

Vydáno: 27.01.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros. Pictures

Přelom ledna a února je v televizích ve znamení klasických a časem prověřených filmů, které se ale bůhvíproč do tuzemských programů často nedostávají. Těšit se tak můžete na Velkou rybu, Mafiány nebo Všechny prezidentovy muže.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Všichni prezidentovi muži (All the President's Men) (pátek 27. 1., Prima Max, 20.15 - 23.15 / sobota 28. 1., 14.40 -  17.40 )

Plakát filmu Všichni prezidentovi muži / All the President's MenKlasické novinářské drama oceněné čtyřmi Oscary odhaluje zákulisí legendární aféry Watergate, která stála místo tehdejšího prezidenta USA. Režírující Alan J. Pakula v něm velmi pomalým tempem a až dokumentárním stylem vypráví celý příběh a dává si záležet na každém detailu, z čehož plyne snad jediná výtka filmu, a to ta, že jmen a postav je tu opravdu dost a nezasvěcený divák se ve všem orientuje zpočátku dost obtížně. Jinak ale není co kritizovat, protože hlavní role výborně ztvárnili Robert Redford a Dustin Hoffman, kterým přihrávají především Oscarem oceněný Jason Robards a na stejnou cenu nominovaná Jane Alexander a dále pak Jack Warden, Hal Holbrook nebo Ned Beatty. Jeden z nejdůležitějších filmů historie.

Zajímavost: V době filmování ve Washingtonu bydlel Redford v inkriminovaném hotelu Watergate.

Originální trailer filmu Všichni prezidentovi muži / All the President's Men
Peníze nebo život (pátek 27. 1., ČT art, 21.20 - 22.55)Plakát filmu  / Peníze nebo život

Československá komedie z počátku třicátých let ještě stále spíše zkouší možnosti zvukového filmu, jakožto určitá rarita a součást národní kultury je ale rozhodně zajímavá. Režírující Jindřich Honzl v ní tentokráte nabídl sevřenější a částečně satirický příběh a opět se opíral především o jednotlivé scénky z Osvobozeného divadla, které nechybí ani tady. Hlavní role pochopitelně ztvárnili a scénář napsali Jiří Voskovec a Jan Werich, kteří jsou báječně sehraní, navíc si dovolili zakomponovat poctu starým groteskám a němé pasáže patří k absolutním vrcholům. De facto zapomenutá československá klasika.

Zajímavost: Ve filmu zazní slavná píseň Život je jen náhoda.

Ukázka z filmu Peníze nebo život
Key Largo (Key Largo) (pátek 27. 1., ČT2, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu Key Largo / Key LargoNejvětším problémem u nás opomíjeného kriminálního noiru je fakt, že vychází z původně divadelní hry. Režírující John Huston se tedy musel spolehnout na hodně komorní prostředí jediné místnosti a promyšlený příběh a dialogy. Přidal hutnou atmosféru a zajímavou hudbu, škoda jen, že se řemeslně držel trošku víc při zemi a nedovolil si více experimentů, které by se k podobnému tématu hodily. Absolutním vrcholem je ale vskutku excelentní obsazení, jemuž dominují charismatický Humphrey Bogart a krásná Lauren Bacall, mezi nimiž znovu funguje až nadpozemské erotické jiskření, těm pak dělají společnost Oscarem oceněná Claire Trevor, Edward G. Robinson nebo Lionel Barrymore. Něco ze zlatého fondu světové kinematografie.

Zajímavost: Barrymore trpěl při natáčení pokročilou artritidou a skutečně musel být na vozíku.

Originální trailer filmu Key Largo / Key Largo
Vrať se mi (Return to Me) (sobota 28. 1., Prima, 12.50 - 15.20)

Plakát filmu Vrať se mi / Return to MeRomantické komediální drama z miléniového roku u nás nepatří k těm nejzařazovanějším a ani jeho hodnocení nejsou bůhvíjaká, v zahraničí je to ale úplně o něčem jiném. Nejspíš to bude dáno tím, že tehdy debutující a dodnes jen výjimečně režírující Bonnie Hunt nijak nepřekročila hranice žánru a striktně se držela jeho pravidel. Příběh je tak předvídatelný, tempo slušné a celé to možná až moc hraje na city a ke konci už je to tzv. přeslazené, fandové žánru by s tím ale neměli mít problém. Na průměru tak snímek udržují relativně svižné tempo, hezká kamera a obsazení, jemuž dominují David Duchovny a Minnie Driver, vedle kterých se ještě objeví třeba Robert Loggia nebo Carol O'Connor. Nenáročná žánrovka na víkendový odpolední relax.

Zajímavost: Hlavní role byla nejprve nabídnuta Georgi Clooneymu.

Oficiální trailer filmu Vrať se mi / Return to Me
Co s láskou (The Best of Me) (neděle 29. 1., Nova, 17.05 - 19.30 / úterý 31. 1., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / čtvrtek 2. 2., 09.30 - 11.40)

Plakát filmu Co s láskou / The Best of MeTři roky staré romantické drama vychází z knižní předlohy Nicholase Sparkse, takže těm znalejším už je jasné, jakým směrem se bude ubírat. Režírující Michael Hoffman toho tedy moc neřešil a opíral se o melancholickou atmosféru, krásnou a malebnou krajinu a jednoduchý příběh, který ovšem v závěru dost zásadně překvapí, a to jak pozitivně, tak negativně, čímž alespoň vystoupí z průměru a odliší se od podobných žánrovek. Vše ovšem ustál se ctí a výsledek se tak může líbit i těm, kteří jinak sladkobolnými romancemi vesměs pohrdají. V hlavních rolích se objeví solidní James Marsden a Michelle Monaghan, kteří nezklamou a nechávají působit vzájemnou chemii. Další oddechovka na sobotní podvečer.

Zajímavost: Film se natáčel ve státě Louisiana.

Oficiální český trailer filmu Co s láskou / The Best of Me
Velká ryba (Big Fish) (neděle 29. 1., Prima Max, 20.15 - 22.50 / pondělí 30. 1., 23.45 - 08.10)

Plakát filmu Velká ryba / Big FishDobrodružné fantasy drama je typicky diváckým líbivým snímkem, za nímž se ale skrývá mnohem víc. Režírující Tim Burton v něm trošku popřel sám sebe a rezignoval na svou oblíbenou temnou fantastiku, místo níž dostaly přednost bohatá a krásně barevná výprava a přímočarý příběh, který je oslavou vyprávění životních příběhů a lidské fantazie, která prakticky nemá hranice. Překvapí i pohodová a odlehčená atmosféra, která v kombinaci s nádhernou kamerou a trefnou hudbou Dannyho Elfmana dodává snímku velmi zvláštní nádech. Třešínkou na dortu je pak exkluzivní obsazení, v němž nechybí Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter nebo Marion Cotillard. Je možná pravda, že někdy je tu až moc sentimentu a některé scény působí zbytečně kýčovitě, tvůrce to ale oddanému divákovi mnohokrát bohatě vynahradí. Jeden z nejlepších počinů režisérského podívína.

Zajímavost: Na filmu pracovalo přes sedm tisíc komparsistů.

Originální trailer filmu Velká ryba / Big Fish
Mafiáni (Goodfellas) (neděle 29. 1., Nova Cinema, 21.50 - 00.40 / úterý 31. 1., 00.25 - 02.55 / středa 1. 2., 01.50 - 05.00)

Plakát filmu Mafiáni / GoodfellasGangsterská klasika z počátku devadesátých let ukazuje svět mafiánů bez přikrášlování a to, jak si mnohdy rozumově omezení jedinci dokáží užít pocit moci nad lidským životem. Režírující Martin Scorsese je v ní hodně nekorektní, takže nešetří brutálními a krvavými scénami, vulgárními dialogy a mnohdy dost odpudivými charaktery. Na velké ploše vytváří strhující příběh, který dotváří hutnou atmosférou, lehce také černým humorem a kamerovými kouzly, mezi nimiž vyniká bez střihu natočená scéna vstupu do baru. Prvotřídní je pochopitelně i obsazení, v němž životní roli ztvárnil Ray Liotta a nezapomenutelný je i Oscarem oceněný Joe Pesci, dále pak hrají například na Oscara nominovaná Lorraine Bracco, Robert De Niro, Paul Sorvino nebo Tony Darrow. Totální filmová legenda, která boří mýtus hodných mafiánů.

Zajímavost: Liotta se na přání režiséra se skutečným předobrazem své role nikdy nesešel.

Oficiální trailer filmu Mafiáni / Goodfellas
Město 44 (Miasto 44) (neděle 29. 1., Prima, 23.35 - 02.20 / pondělí 30. 1., Prima Max, 01.40 - 07.40)

Český plakát filmu Město 44 / Miasto 44Polské válečné drama selhává v tom, že neví, pro koho je určeno a zůstává tak někde na půli cesty. Režírující Jan Komasa zaujme mladé diváky velkolepou vizuální stránkou, na níž je vidět štědrý rozpočet, výbornou kamerou, která čas od času "přepne" do režimu first person, čímž celý děj oživí a nechybí ani solidní akční scény s mnohdy brutálními výjevy. Potěší i takřka autentické zachycení bezvýchodné atmosféry všudypřítomného strachu. Body pak ztrácí nevhodně použitými zpomalovačkami a tzv. bullet timy, které mají jednak úplně jiný a dost rušivý hudební doprovod a jednak se do kontextu filmu moc nehodí a působí nechtěně parodicky. Příliš nepotěší ani příběh, v němž je mnoho postav, jimž chybí motivace a vesměs mezi nimi nefunguje chemie, chybí tu i výraznější hlavní hrdina. Více se o této ambiciózní žánrovce, která zcela nevyužila svůj potenciál, dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Na filmu se podílelo přes tři tisíce komparzistů a použilo se více než pět tisíc tun trosek.

Oficiální český trailer filmu Město 44 / Miasto 44
Apač (Apache) (pondělí 30. 1., ČT2, 22.00 - 23.25)

Plakát filmu Apač / ApacheVíce než šedesát let starý western se v zahraničí těší solidnímu hodnocení, u nás však patří k neznámým. To je dáno tím, že je určen ortodoxním fanouškům žánru, neboť režírující Robert Aldrich se v něm snažil rehabilitovat indiány, leč dělal to dost prvoplánově a naivně. Pomohl si lehce romantickou atmosférou, krásnou kamerou, slušnou akcí a vlastně i oním jednoduchým a naivním příběhem, v němž ale nechybí emoce a na diváky působí tak, jak má. Nejbizarněji ale z dnešního pohledu působí obsazení, v němž příslušníky indiánského národa hrají bílí herci, kteří jsou natření krémem na boty. V hlavní roli se tak objeví velmi dobrý Burt Lancaster, kterého doplňují třeba Jean Peters, John McIntire nebo tehdy začínající Charles Bronson. Hodně raritní záležitost, která vyžaduje tolerantního a zkušeného diváka.

Zajímavost: Film se natáčel třicet dní.

Originální trailer filmu Apač / Apache
Studnařova dcera (La fille du puisatier) (středa 1. 2., Prima Max, 20.15 - 22.30 / čtvrtek 2. 2., 15.05 - 17.20)

Plakát filmu Studnařova dcera / La fille du puisatierŠest let starý francouzský romantický snímek je hodně solidním režijním a scenáristickým debutem uznávaného herce Daniela Auteuila. Ten v něm vychází z knihy Marcela Pagnola, jehož dřívější filmy hodně připomíná v tom, že oslavuje přírodu a kraj kolem městečka Provence. Možná i proto zvolil dost pomalé tempo, v němž je na všechno dost času, rozvíjí se vztahy mezi postavami a rozehrává se nijak překvapivý, ale stále působivý příběh. Radost udělá i příjemnou komorní a poetickou atmosférou a nádhernou kamerou, která si vychutnává každý záběr. Dojem pak dotváří i zdařilé obsazení, v němž mimo samotného tvůrce vyniká především Astrid Bergès-Frisbey. Škoda jen, že mu chybělo víc odvahy a invence k tomu, aby trochu vybočil ze žánrové šablony a taktéž dialogy a příběh mohly být místy méně kýčovité a prvoplánově dojemné. Závan staré školy.

Zajímavost: Sám autor literární předlohy ji zfilmoval už v roce 1940.

Originální trailer filmu Studnařova dcera / La fille du puisatier

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu