TV tipy: Harper a Eichmann bloudí v rudém labyrintu a hledají maltézského sokola

Vydáno: 13.01.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v polovině ledna se v televizi nedají čekat žádné atraktivní premiéry, což je ale tentokráte vynahrazeno zařazením některých klasik, které se vysílají jen velmi zřídka. Mezi nimi vynikají krimi Harper a noir Maltézský sokol.
Harper (Harper) (pátek 13. 1., Prima Max, 20.15 - 22.40 / sobota 14. 1., 15.30 - 17.55)

Plakát filmu Harper / HarperU nás ne tak známé kriminální drama potěší především milovníky drsných filmů ze staré školy. Režírující Jack Smight v něm měl tu výhodu, že dostal k ruce románovou předlohu Rosse MacDonalda a tudíž se mohl spolehnout na napínavý a zamotaný příběh, v němž až do poslední chvíle není jasné, kdo je pachatelem. Pomohl si i velmi slušnou atmosférou, přesnou hudbou, která ji prohlubuje a zdařilou kamerou Conrada L. Halla. Selhal ale v tempu, které je zbytečně pomalé a celý film tak působí utahaně a líně. V hlavní roli exceluje a hláškuje Paul Newman, jehož doplňují třeba Lauren Bacall, Julie Harris nebo Arthur Hill. Něco (nejen) pro tvrdé chlapy.

Zajímavost: Knižní předloha česky vyšla pod názvem Pohyblivý terč.

Originální trailer filmu Harper / Harper
Rudý labyrint (Red Corner) (pátek 13. 1., Prima, 21.35 - 00.05 / sobota 14. 1., Prima Max, 22.00 - 00.25)

Plakát filmu Rudý labyrint / Red CornerV dnešní době všudypřítomných čínských investic si neuškodí připomenout pozapomenuté drama, v němž americký právník bojuje proti totalitní soudní mašinérii. Režírující Jon Avnet se v něm soustředil spíše na celek jako takový a alarmující poselství než na jednotlivé scény, z čehož rezultuje to, že výsledku chybí zapamatovatelnější a emotivně silnější moment a dusnější atmosféra. Body tak sbírá atraktivním námětem, exotickým prostředím a velmi slušnou hudbou Thomase Newmana. V titulní roli se objeví proti typu obsazený a poněkud nevýrazný Richard Gere, jehož kolegy jsou například Bai Ling, Bradley Whitford nebo Byron Mann. Nenáročná žánrová jednohubka.

Zajímavost: Některé záběry byly skutečně pořízeny v Číně, dělo se tak ale bez vědomí místní vlády.

Oficiální trailer filmu Rudý labyrint / Red Corner
Maltézský sokol (The Maltese Falcon) (pátek 13. 1., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Maltézský sokol / The Maltese FalconMysteriózní krimi z počátku čtyřicátých let patří k absolutním klasikám filmu noir a příliš nezestárlo. Tehdy debutující režisér a o něco zkušenější scenárista John Huston v něm překvapivě vsadil na hodně komorní, avšak hutnou a potřebně temnou atmosféru a místy připomíná divadlo, protože drtivá většina filmu je založena na dialozích a odehrává se na malém prostoru. Příběh je natolik zajímavý, atraktivní a perfektně vystavený, že scénář se stejně jako celý snímek dočkal nominace na Oscara. V hlavní roli exceluje Humphrey Bogart, který zastínil všechny ostatní, mezi kterými figurují třeba na Oscara nominovaný Sydney Greenstreet, Mary Astor nebo Gladys George. K dokonalosti výsledku chybí snad jen lepší a výraznější femme fatale a působivější finále. Výborný zážitek může zkazit jedině český dabing.

Zajímavost: Greenstreet vážil v době natáčení přes sto padesát kilogramů a pro jeho roli musely být připraveny speciální kostýmy.

Originální trailer filmu Maltézský sokol / The Maltese Falcon
Hlava rodiny (Father of the Bride) (sobota 14. 1., Nova, 12.30 - 14.30 / neděle 15. 1., Nova Cinema, 09.15 - 11.10 / úterý 17. 1., 11.30 - 13.25)

Plakát filmu Hlava rodiny / Father of the BrideRodinná komedie z počátku devadesátých let je překvapivě vydařenou podívanou, která neurazí. Režírující Charles Shyer v ní toho moc neřešil a snažil se spoléhat na "humor ze života", který se vyhýbá vulgárnostem a laciným pointám. Podařilo se mu nasadit a udržet svižné tempo, v němž není moc prostoru na nudu, dále pak také pohodovou a odlehčenou atmosféru a odpovídající hudební doprovod Alana Silvestriho. Hlavním trumfem se nicméně stalo obsazení, v němž exceluje ústřední trojice v podání Steva Martina, Diane Keaton a Martina Shorta, kterým dělají společnost ještě třeba Kieran Culkin, Kimberly Williams nebo George Newbern. Ideální nenáročná oddechovka na víkendové odpoledne.

Zajímavost: Snímek je remakem v originále stejnojmenného filmu z roku 1950.

Originální trailer filmu Hlava rodiny / Father of the Bride
Omar (Omar) (sobota 14. 1., ČT art, 21.50 - 23.30)

Český plakát filmu Omar / OmarNa Oscara za nejlepší cizojazyčný film nominované palestinské drama nepřekvapí příběhem, který je spíše předvídatelný, jeho trumfy jsou ale jinde. Režisér a scenárista Hany Abu-Assad v něm spolehl především na syrovou a drsnou atmosféru a realistické zachycení každodenního života obyčejných lidí na pozadí palestinsko-izraelského konfliktu, čímž dosáhl autentického zážitku, který na diváka rozhodně zapůsobí. V tom mu pochopitelně pomáhá i obsazení, které je plné u nás neznámých tváří. Vysloveně pak potěší samotný závěr, který je relativně šokující, a především dost silný a staví film do trochu jiné roviny. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Jde o vůbec první palestinský film, který plně financovali sami Palestinci.

Oficiální trailer filmu Omar / Omar
Temná zákoutí (The Yards) (neděle 15. 1., Prima, 00.25 - 02.10)

Plakát filmu Temná zákoutí / The YardsU nás málo známé a jen průměrně hodnocené kriminální drama se na zahraničních databázích těší větší popularitě a také solidním ohlasům. Režisér a spoluscenárista James Gray v něm spíš než na akci spoléhal na příběh a psychologické vykreslení postav, což se mu podařilo tak napůl a výsledek tak má několik hluchých míst a neprospívá mu ani pomalé tempo. Na druhou stranu tu nechybí atraktivní zápletka, slušná atmosféra a rutinní, ale příjemná hudba Howarda Shorea. Nad průměrem ovšem snímek jednoznačně udržuje excelentní obsazení, v němž se představí Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Ellen Burstyn nebo Faye Dunaway. Zajímavá a lehce nedoceněná jednohubka.

Zajímavost: Snímek je založen na skutečném korupčním skandálu, který se odehrál v polovině osmdesátých let a jeho aktérem byl i režisérův otec.

Oficiální trailer filmu Temná zákoutí / The Yards
Adolf Eichmann (Eichmann) (pondělí 16. 1., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Adolf Eichmann / EichmannBritsko-maďarské drama nejvíc doplácí na dějovou roztříštěnost a to, že neví, čím chce vlastně být. Režírující Robert Young totiž na jedné straně nabízí ničím objevný a převratný, stále ale působivý příběh bývalého nacistického pohlavára, který byl v Izraeli popraven, a jenž se opírá o silné dialogy, hutnější atmosféru a pochopitelně i syrové popisy válečných zločinů, navíc vše vypráví takřka dokumentárně, čímž ještě umocňuje celkový dopad. Na tu druhou ovšem přichází s ne až tak zajímavými a chvílemi nudnými osudy izraelského vyšetřovatele, které vlastně nikam nevedou a nemají žádnou pointu. Rozpačitý dojem trochu urovnává obsazení, v němž vyniká titulní Thomas Kretschmann, kterému sekundují třeba Franka Potente, Stephen Fry nebo Troy Garity. Lehce promarněný potenciál.

Zajímavost: Film částečně vychází z knihy Eichmann's Interrogated vydané roku 1983.

Oficiální trailer filmu Adolf Eichmann / Eichmann
Bitva o Passchendaele (Passchendaele) (pondělí 16. 1., Prima Max, 22.00 - 00.25 / středa 18. 1., 00.05 - 07.45)

Plakát filmu Bitva o Passchendaele / PasschendaeleV našich končinách prakticky neznámé kanadské historické drama se vysílá jen zřídka, což může být dáno tím, že není úplně typickou žánrovkou. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Paul Gross v něm totiž sice ohromí velkolepými válečnými scénami, jenže ty jsou v celém filmu jen dvě. Zbytek naštěstí nepřehnané stopáže je standardní, nicméně slušnou romancí, které zásadně chybí větší režijní invence a scéna, která by ji odlišovala od jí podobných. Dostavuje se tedy pocit, že všechno už bylo viděno jinde a mnohdy i lépe zpracováno, což je u podobného tématu škoda. V dalších rolích dostali důvěru mimo jiné Caroline Dhavernas, Joe Dinicol nebo Michael Greyeyes. Tip pro ty, kteří vyhledávají těžko sehnatelné a trochu jiné žánrovky.

Zajímavost: Snímek byl inspirován vztahem jeho autora s dědečkem z matčiny strany.

Originální trailer filmu Bitva o Passchendaele / Passchendaele
Kasandřin sen (Cassandra's Dream) (úterý 17. 1., ČT art, 21.05 - 22.50)

Plakát filmu Kasandřin sen / Cassandra's DreamDeset let starý britsko-americký krimithriller z dílny režiséra a scenáristy Woodyho Allena patří do jeho slabšího období, což je trochu znát. Na autora tehdy ještě trochu nezvyklá vážná zápletka postrádá jeho typický humor a spoléhá se spíše na cynismus a bohužel i přespřílišné moralizování. Celkový příběh je vymyšlen relativně dobře a autor chytře před divákem plno věcí neodkrývá a nechává ho je domyslet, celkově ale nepůsobí tak osudově, jak by asi měl, ale spíš chtěně a vykalkulovaně. K největším kladům mimo standardně dobré a vesměs promyšlené režie patří přesná hudba Philipa Glasse, která snímek povyšuje nad potenciální divadelní formu, k níž má hodně blízko a také obsazení, jemuž vládne dvojice Ewan McGregor a Colin Farrell, vedle nichž se ale neztratí ani Tom Wilkinson, Hayley Atwell nebo Sally Hawkins. Něco od žijícího klasika.

Zajímavost: Za celou Allenovu kariéru je tento film prvním, v němž nehraje žádný Američan.

Oficiální trailer filmu Kasandřin sen / Cassandra's Dream
Tom a Viv (Tom & Viv) (čtvrtek 19. 1., ČT art, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Tom a Viv / Tom & VivBritsko-americké drama u nás skoro nikdo nezná, což je pravděpodobně dáno tím, že ani básník T.S. Eliot, o jehož jedné životní etapě vypráví, není v našich končinách moc populární. Režírující Brian Gilbert se s náročnějším tématem partnerského soužití poznamenaného psychickou chorobou vyrovnal se ctí, ačkoliv je škoda, že zůstal decentní a nepopustil emoce, které tu citelně chybí. Na druhou stranu se mu ale povedlo zůstat neutrální a nestranit jedné postavě, takže si divák může názor udělat sám. Pozitivem je i to, že se při vyprávění poměrně věrně držel historie a nepřekrucoval fakta. Jeho největším trumfem zůstalo obsazení, jehož hlavní tváří je Willem Dafoe, nominace na Oscara se však dočkaly jeho kolegyně Miranda Richardson a Rosemary Harris. Hodně raritní záležitost.

Zajímavost: Richardson byla za roli psychicky nemocné umělcovy manželky nominována i na Zlatý globus.

Originální trailer filmu Tom a Viv / Tom & Viv
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY