Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Největší hity a propadáky roku 2016

Téma: Největší hity a propadáky roku 2016

Vydáno: 24.12.2016 12:36 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Mezi největší komerční hity tohoto roku patří animovaný Tajný život mazlíčků nebo komiksový Deadpool. Naopak mezi největší propadáky roku lze počítat poslední film Anga Lee nebo YA adaptaci Aliance.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rok 2016 se pomalu chýlí ke konci a tak přichází nejlepší čas na různé druhy bilancování. Které byly největší hity letošního roku? A které snímky měly naopak smůlu? Vůbec nejúspěšnějším filmem roku byl Captain America: Občanská válka, kterému byly těsně v patách animáky Hledá se Dory a Zootropolis: Město zvířat. Podívejme se ale na ty, jejichž úspěch překvapil letos nejvíce. Z každé strany jsem vybral pět šest zástupců.

Největší hity:

Deadpool
rozpočet: 58 mil.
tržby (ve světě): 783 mil.
Morena Baccarin, Ryan Reynolds ve filmu Deadpool / DeadpoolPrvním velkým a překvapivým úspěchem byl snímek Deadpool. Tento spin-off X-Menovské série měl premiéru v únoru a jeho úspěch byl famózní. Snímek natočený za velmi skromných 58 milionů dolarů jich v amerických kinech vydělal 363. Po světě to bylo pak ještě lepší (420mil.). Deadpool tak v pohodě strčil do kapsy nejen letošní regulerní díl X-menovské franšízy X-Men: Apokalypsa, ale i všechny díly předchozí a je nejúspěšnějším kouskem X-menovského univerza, i když jde "jen" o spin-off. 

Originální trailer filmu Deadpool

Tajný život mazlíčků
rozpočet: 75 mil.
tržby (ve světě): 875 mil.

Fotografie z filmu Tajný život mazlíčků / The Secret Life of Pets Animák od Universalu Tajný život mazlíčků je jedním z mála komerčních hitů, který nepatří pod značku Marvel nebo Disney, a přesto zaznamenal enormní úspěch v USA i ve zbytku světa. V Americe šlo o letošní třetí nejúspěšnější snímek roku s tržbami 368 milionů, zatímco jeho rozpočet byl relativně skromných 75 milionů. Tajný život mazlíčku dokazuje, že i nezavedená značka nebo snímek, který není sequel, nebo prequel, nijak závratná reklamní kampaň a jednoduchá story dokáže vydělat obrovské peníze, jak dokládájí celosvětové tržby 875 milionů.

Originální trailer filmu Tajný život mazlíčků

Matky na tahu
rozpočet: 20 mil.
tržby (ve světě): 179 mil.

Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn ve filmu Matky na tahu / Bad MomsNenáročná komedie Matky na tahu byla jedním z překvapivých hitů letošního léta. Nemá za sebou ani nijak proslulého režiséra (Jon Lucas), ani kdovíjak hvězdné herecké obsazení, i když nijak špatné, a především nejde o superhrdinský nebo animovaný snímek, ale pouze o komedii "pro všechny". Matky na tahu jsou důkazem toho, že i průměrně kvalitní komedie může mít slušný komerční potenciál, i když jse spíše než o cílený útok na kasy hlavně o štěstí. Zatímco třeba takoví Sousedi 2 letos propadli, Matky na tahu toho využily a měly štěstí. Vedle Centrální inteligence jde o překvapivou nejúspěšnější komedii roku. 

Originální trailer filmu Matky na tahu

Buchty a klobásy
rozpočet: 19 mil.
tržby (ve světě): 140,5 mil.

Fotografie z filmu Buchty a klobásy / Sausage PartyJak je vidět z uvedených čísel, i když tržby prvního mládeži nepřístupného počítačem animovaného filmu v dějinách, snímku Buchty a klobásy nejsou nijak závratné, přesto je lze vzhledem k nízkému rozpočtu považovat za velmi slušný komerční úspěch. V USA se jeho tržby zastavily těsně pod hranicí sta milionů a patří mu 26. příčka v žebříčku nejúspěšnějších domácích filmů roku. Možná to tak nevypadá, jde ale o velmi solidní výsledek pro snímek, který vznikl jako "kamrádšoft" partičky kolem Setha Rogena a Evana Goldberga.  

Originální trailer filmu Buchty a klobásy s českými titulky

Smrt ve tmě
rozpočet: 9,9 mil.
tržby (ve světě): 153,2 mil.
Zhasni a zemřeš
rozpočet: 4,9 mil.
tržby (ve světě): 149 mil.

Fotografie z filmu Zhasni a zemřeš / Lights OutPokud nejste James Wan, pak je docela náročné oslovit masy diváků, aby šly do kina na horor, který nepatří k masově navštěvovaným žánrům. Letos měly štěstí hned dva hororové snímky. Byly to Zhasni a zemřeš a Smrt ve tmě. Zhasni a zemřeš natočil debutující David F. Sandberg na základě svého tříminutového kraťasu a v amerických kinech tato strašidelná duchařina vydělala velmi solidních 67 milionů. Vzhledem k zanedbatelnému rozpočtu je to vynikajicí výsledek. Dalších 81,6 milionu pak utržil ve zbytku světa, což z něj dělá jeden z nejvýdělečnějších filmů roku.

Originální trailer filmu Zhasni a zemřeš


Fotografie z filmu Smrt ve tmě / Don't BreatheJeště o něco lépe si vedl horor režiséra Fedeho Alvareze Smrt ve tmě, který už si přeci jen udělal jméno svým předchozím kouskem Lesní duch. Smrt ve tmě si v amerických kinech vedla ještě lépe než Zhasni a zemřeš, když tu utržila 89,2 milionu. Ve světě si pro změnu zase vedla o něco hůře než Sandbergův horor (64 mil.), takže v celkovém měřítku jsou jejich tržby zhruba totožné. Vzhledem k menším nákladům Zhasni a zemřeš je ale tento přeci jen o něco úspěšnější. 

Originální trailer filmu Smrt ve tmě


Největší propadáky:

Bohové Egypta
rozpočet: 140 mil.
tržby (ve světě): 150,6 mil.

Nikolaj Coster Waldau ve filmu Bohové Egypta / Gods of EgyptNákladné akční fantasy Bohové Egypta, které mělo premiéru už v únoru, dopadlo pro studio Lionsgate velmi špatně. Nepomohla ani herecká účast Gerarda Butlera nebo Nikolaje Costera Waldaua, ani režie Alexe Proyase. Stejně jako EXODUS: Bohové a králové před dvěma lety, toto byl propadák se vším všudy. Nejbídněji dopadl film právě doma s tržbami, které se zastavily na čísle 31,1 milionu. Nebýt těch 119,5 milionu ze světa, mohlo být ještě mnohem hůře. Žánr historického fantasy s nákladnými triky a výpravou má zřejmě odzvoníno, jak dokazuje ještě jiný, podobně žánrově laděný kolosální propadák, na který dojde za chvíli.

Originální trailer filmu Bohové Egypta

Ben-Hur
rozpočet: 100 mil.
tržby (ve světě): 94,1 mil.

Fotografie z filmu Ben-Hur / Ben-HurBlockbusterový remake klasického velkofilmu Ben Hur z roku 1959 je zřejmě nejnázornějším příkladem toho, že historický žánr není zrovna tím, na čem se dají vydělat peníze. Ve skutečnosti je tomu přesně naopak. Pokud chcete mít zaručený propadák, pak si vyberte látku z historie - je jedno, jestli si vyberete Egypt, nebo biblickou látku, vždy máte zaručený neúspěch, alespoň v posledních dvou-třech letech. Je otázka, proč něco tak očividného v Hollywoodu nechápou a dále podobné druhy filmů natáčí jak na běžícím páse. Ben-Hur doma vydělal ještě méně než Bohové Egypta, jen 26,4 milionu. Ve světě to také nebyla velká sláva - 67,6 milionu. Jediným "kladem" Ben-Hura, ve srovnání s Bohy Egypta, je to, že měl o 40 milionů menší rozpočet. Ben-Hur je asi nejkřiklavějším propadákem roku, který studiu MGM přinesl zhruba padesátimilionové ztráty. 

Originální trailer filmu Ben-Hur

Krotitelé duchů
rozpočet: 144 mil.
tržby (ve světě): 229,1 mil.

Fotografie z filmu Krotitelé duchů / GhostbustersDalším z přešlapů, tentokrát studia Sony, byl nákladný remake Krotitelů duchů. Původní snímek byl jedním z nejúspěšnějších hitů roku 1984, pokus rebootovat tuto značku pak jedním z největších průšvihů roku 2016. Krotitelé duchů neměli od začátku na růžích ustláno. Mnoha skalním fanouškům původního filmu vadilo, že mužští krotitelé byli nahrazeni ženami. Tento tah se pak stal filmu osudným. I když by se mohlo zdát, že domácí tržby 128,3 milionu nejsou zase až tak špatné, takovýto výsledek si studio nepředstavovalo. Jen 100 milionů ze zahraničí pak nemohlo zabránit tomu, aby tento nákladný remake propadnul.

Originální trailer filmu Krotitelé duchů


Série Divergence: Aliance
rozpočet: 110 mil.
tržby (ve světě): 179, 2 mil.

Shailene Woodley ve filmu Série Divergence: Aliance / AllegiantTřetí díl YA série Série Divergence: Aliance dopadl komerčně ze všech dosavadních dílů nejhůře. Výsledky byly tak špatné, že se Lionsgate rozhodlo skrečovat plány na finální film The Divergent Series: Ascendant a místo toho ho raději natočit jako televizní sérii, což se ale zase nelíbí hercům. Úpadek této série lze výraznou měrou přičíst na vrub i výběru režiséra. Určitě by se našel i lepší kandidát na režii než Robert Schwentke. Domácí tržby "Aliance" byly slabé - jen 66,1 milionu. A tak těch 113 milionů ze zámoří ještě celkové skóre - 179,2 mil - opticky vylepšilo, ale tuto franšízu to nezachránilo. 

Originální trailer filmu Série Divergence: Aliance

Obr Dobr
rozpočet: 140 mil.
tržby (ve světě): 178 mil.

Fotografie z filmu Obr Dobr / The BFGTak toto asi zřejmě nikdo nečekal. Obr Dobr je jedním ze dvou největších propadáků studia Disney (tím druhým byla samozřejmě Alenka v říši divů: Za zrcadlem), které mělo jinak velice úspěšný rok 2016. Dokonce tak, že jako první studio vůbec překonalo hranici 7 miliard dolarů. Obr Dobr ale zklamal, těžko říct proč. Vždyť ho natočil sám jeden z největších současných mágů filmového plátna - Steven Spielberg. Tentokrát ale na mistrovu fantazii doma zvědaví příliš nebyli - snímek tam vydělal jen 55,5 milionu. Spielberg ale truchlit nemusí. Na rozdíl od jiných, jeden přešlap jeho další kariéru příliš nepoškodí. A příště do dopadne určitě lépe.

Originální trailer filmu Obr dobr


Billy Lynn's Long Halftime Walk
rozpočet: 40 mil.
tržby (ve světě): 30,9 mil.

Fotografie z filmu  / Billy Lynn's Long Halftime WalkVelkou smůlu měl letos i dvouoscarový Ang Lee, který se vrátil s válečným dramatem Billy Lynn's Long Halftime Walk. Měl to být technologicky přelomový - revoluční snímek, dopadl jako kritikou strhaný propadák. Snímek jsme měli původně vidět i v českých kinech, nyní to vypadá, že ho nejspíše v českých kinech ani neuvidíme. A na nějaké oscarové nominace může Lee také nejspíše zapomenout. Americké tržby ani nestojí za řeč, protože suma 1,7 milionu zní spíše jako špatný vtip. Celkové tržby 30,9 milionu konečný obrázek příliš nevylepšily. Teprve budoucnost ukáže, jestli Lee se svým snímkem předběhl dobu, která jej nepochopila, nebo prostě jen šlápnul vedle. 

Originální trailer filmu Billy Lynn's Long Halftime Walk

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • - (thornhill, 24.12.2016 13:26) Reagovat

    Ang Leeho film ešte nehrali v európe, takže nemusí to byť nutne prepadák

  • No ten Spielberg těch přešlapů měl v posledn (Snehurva , 25.12.2016 18:06) Reagovat

    No ten Spielberg těch přešlapů měl v poslední době více... Jinak pěkný přehled :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fede Alvarez natočí nového Vetřelce (05.03.2022 18:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Krotitelé duchů: Odkaz kouzlo prvního filmu nezopakovali (12.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Ježíš Nazaretský prožívá ledové peklo a plánuje mrazivou pomstu (24.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Z West Side Story hit není (13.12.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase nasazuje rukavičky, aby na 22. míli potkala vdovy (26.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Krotitelé duchů se vrací (22.11.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Animovaný Super Mario má hvězdné obsazení (24.09.2021 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Filmy z univerza V zajetí démonů od nejhoršího po nejlepší (05.09.2021 12:00 v Články | Publicistika)
- Gadot, Reynolds a The Rock v prvním traileru filmu Red Notice (05.09.2021 10:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Box office: Free Guy bral prvenství (16.08.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Black Widow klade důraz na rodinné vztahy, stále ale zůstává akčním popcornovým blockbusterem (09.07.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Úžasňákovi krotí duchy a stepfordské paničky a stávají se nepřáteli lidu (18.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Justin Simien natočí remake Disneyho Strašidelného domu (24.04.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu