Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV recenze druhé série: Ash vs Evil Dead

TV recenze druhé série: Ash vs Evil Dead

Vydáno: 19.12.2016 20:29 v sekci Články | Televize - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve druhé sérii televizního seriálu Ash vs Evil Dead se hlavní hrdina Ashley Williams vrací do rodného města Elk Grove. S ním se ale vrací i zlo, které před mnoha lety se svými přáteli probudil v lese.

Ash vs Evil DeadRecenzoval/a Václav Limberk dne 19.12.2016 20:29. Ve druhé sérii televizního seriálu Ash vs Evil Dead se hlavní hrdina Ashley Williams vrací do rodného města Elk Grove. S ním se ale vrací i zlo, které před mnoha lety se svými přáteli probudil v lese. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[Text obsahuje spoilery]

Zhruba před dvěma a půl měsíci se po úspěšné první sérii vrátil na televizní obrazovky televizní seriál Ash vs Evil Dead od Starz. Pilotní díl druhé řady Ash vs Evil Dead - Home, který jsem samostatně recenzoval zde, odstartoval online 27. září 2016 (oficiálně 2. října). Poslední, desátá část druhé série byla odvysílána 11. prosince. 7. října na newyorském ComicConu Starz oznámila, že série bude pokračovat i v třetí sezóně, což je je jistě pro fanoušky tohoto seriálu, mezi které se také počítám, dobrá zpráva. 

Bruce Campbell ve filmu  / Ash vs Evil DeadAsi nemá už cenu opakovat, že sledovat seriál, aniž byste znali filmovou sérii, která se započala už v roce 1982 Lesním duchem, později přejmenovaného na Smrtelné zlo 2 a konečně na Armádu temnot, nemá smysl. Asi také není nutné zmiňovat, že duchovním otcem "Evil Dead" fenoménu je Sam Raimi, který si střihnul režii pouze prvního dílu první série a na zbytek dohlíží jen jako výkonný producent. Asi také nemá cenu zmiňovat, že pokud nejste skalní fanda filmové verze, nebudete zcela jistě ani fanda televizního Ashe. Stejně jako platí přesný opak. Pokud jste "Smrtelnému zlu" propadli, pak pro vás televizní Ash bude stejnou "kulťárnou" jako ten filmový.

Po nezbytném úvodu nyní už k samotnému seriálu. V první části se hlavní hrdina Ashley Williams, jinak prostě Ash (Bruce Campbell) musel chtě nechtě vrátit do svého rodného města Elk Grove kvůli zlu, které se vrátilo i s jeho pronásledovatelkou z první série Ruby (Lucy Lawless), která je sama na své vlastní výpravě ve snaze získat Necromonicon, knihu mrtvých, pomocí níž je možné vyvolat i zapudit smrtelné síly zla.

Lucy Lawless, Bruce Campbell, Dana DeLorenzo, Ray Santiago ve filmu  / Ash vs Evil DeadNyní se tato nesourodá dvojka, která si šla v první sérii po krku, musí spojit, protože jí vyvolaní démoni ("děti") se obrátí proti ní. Ashe znovu provází i Pablo (Ray Santiago) a Kelly (Dana DeLorenzo), kteří s ním byli od úplného počátku série. Doma ho čeká nepřátelsky naladěný otec (Lee Majors), který mu neprominul jeho údajné vraždy svých přátel, mezi nimi i Ashovy sestry Cheryl (Ellen Sandweiss) z prvního dílu filmové série a stejně tak nepřátelsky naladění obyvatelé městečka, kteří Ashe považují v nejlepším za zrádce a zběhlíka.

Jedinými dvěma postavami, které vůči němu necítí zášť, jsou jeho starý kámoš Chet (Ted Raimi) a Linda (Michelle Hurd), jeho dřívější láska a nynější manželka místního šerifa (Stephen Lovatt), který by Ashe nejradši sám odstřelil. Ashovým novým protivníkem je tentokrát mazaný démon Baal (Joel Tobeck), který na sebe dokáže vzít podobu kohokoliv se mu zlíbí. Ashe znovu čeká návrat na místo, kde to celé před mnoha a mnoha lety začalo.

Fotografie z filmu  / Ash vs Evil DeadDruhá série Ash vs Evil Dead drží vysokou úroveň první série a v mnoha směrech se drží i její struktury. Dalo by se říci, že je to v podstatě to samé, obě série se ve finále vrací na místo - chatu v lese, kde se to před třiceti lety - měřeno časem, které od sebe dělí události v Lesním duchovi a dějem seriálu - všechno začalo. Drobným spoilerem budiž konstatování, že prvky sci-fi namíchané do jinak hororově komediálního žánrového ladění, byly ve finále druhé řady nečekaným překvapením. Předpokládám, že cestování v čase á la Návrat do bucousnosti byste tu možná nečekali. Na druhé straně v Armádě temnot se Ash dostal časovým portálem až do středověku, takže i zde se vlastně tvůrci drží kánonu, který Raimi ve své trilogii vypracoval a vymyslel. 

V zásadě by se dalo napsat, že druhá série nepřináší jinak až tak nic zásadně jiného než ta první, každá epizoda má ale svou vlastní tvář a také nezaměnitelný vizuál. To je zvláště patrné ve třetím díle, věnovanému "barovému číslu" nebo jiné části, která se odehrává v jakémsi ústavu pro duševně choré. Každý z nich má jasně rozlišitelnou obrazovou podobu i odlišné ladění. Zatímco "barový" díl málem připomíná křiklavě barevně přebujelou grotesku, "psycho" díl je téměř na vážno, čemuž odpovídá i temné obrazové ladění do tmavých odstínů.

Bruce Campbell ve filmu  / Ash vs Evil DeadCelkově je ale pro druhou sérii a možná i v o něco větší míře charakteristické to, že seriál sám sebe nebere vážně a v první řadě jde především o zábavu. A zábava je to místy opravdu "kulervoucí". To vše ale za podmínky, že jste opravdu skalní fanoušci Evil Dead. Jelikož se mezi ně počítám, nedokážu být v tomto směru "odměřený", čemuž odpovídá i tato nekriticky pochvalná recenze. 

Osobně si myslím, že nápad převést do televizní podoby látku vzešlou z té filmové, byl v tomto směru - na rozdíl od jiných nedávno vzkříšených  seriálů (např. Vymítač ďábla, Přichází satan, Smrtonosná zbraň) - skvělý a bohatě se vyplatil. Ash vs Evil Dead sice netrhá rekordy sledovanosti, jde v podstatě o záležitost pro velmi úzký okruh diváků, ale své skalní fanoušky si určitě našel. A myslím, že jich také není málo. 

Kapitolou sama pro sebe je pak jedinečný Bruce Campbell, který od mládí za ta léta sice přibral pár kil, ale zároveň s nimi přibral i na šarmu, vtipu a jedinečnosti. Ashe řadím k nejikoničtějším postavám ve filmu a nyní v i televizi. Ash je zkrátka very cool guy. 

Originální trailer druhé série Ash vs Evil Dead 



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Smrtelné zlo: Probuzení je nejkrvavější film roku (20.04.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Anthony Hopkins v thrilleru Locked (09.02.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Evil Dead Rise (04.01.2023 18:45 v Novinky | Trailery)
- Ryan Gosling bude The Fall Guy (31.10.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Sam Raimi natočí Kouzlo (29.09.2022 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství se snaží zviditelnit hororovými prvky (09.05.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství stopy nezanechal (04.05.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Sci-fi 65 s Adamem Driverem bude v kinech za rok (22.02.2022 17:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (23.12.2021 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer hororové komedie Black Friday (26.10.2021 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vyhnanec detektiv Pikachu je drsný chlapík, který se vrací do Číny (10.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Smrtelné zlo znovu povstane (27.05.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu