Za horizontem: překvapivý indie hit roku Hell or High Water

Vydáno: 21.12.2016 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hell or High Water je nečekaným překvapením tohoto roku. Dosud tento nezávislý western o dvojici bratrů, kteří vykrádají banky, aby zachránili rodinnou farmu, získal několik cen a nominací.

Za každou cenuRecenzoval/a Václav Limberk dne 21.12.2016 18:00. Hell or High Water je nečekaným překvapením tohoto roku. Dosud tento nezávislý western o dvojici bratrů, kteří vykrádají banky, aby zachránili rodinnou farmu, získal několik cen a nominací. Hodnocení: 4.5
Když se podíváte na dosavadní přehled cen nebo nominací, skoro v každé z nich se nachází i snímek Hell or High Water, který natočil skotský režisér David Mackenzie, od něhož jsem před nějakou dobou recenzoval jeho předposlední snímek, drsné drama z vězení Hvězda kriminálu. Hell or High Water je ale film z docela jiného ranku a bezesporu jde o prozatimní vrchol v Mackenzieho filmografii, o čemž vypovídá i dlouhý seznam nejrůznějších ocenění a nominací, k nimž patří i tři nominace na Zlaté glóby. 


Ben Foster, Chris Pine ve filmu  / Hell or High WaterHell or High Water
není akční thriller, jak jsem ho sám chybně označil na jaře, kdy vyšel jeho první oficiální trailer a kdy film debutoval v sekci Jiný pohled na festivalu v Cannes. Americkou premiéru pak měl snímek 12. srpna nejdříve jen v limitovaném počtu kopií, přičemž v následujích týdnech dále expandoval. Od té doby pak tento nenápadný a neokázalý malý film způsobil malou senzaci tím, že se jeho jméno začalo vyskytovat v nejrůznějších žebříčcích vybírajících deset nejlepších filmů roku. Nyní, na konci roku ho k nim můžeme právem počítat, i když jde o dost velké překvapení. Do českých kin ale tento malý skvost cestu nenašel.

Hell or High Water tedy není ani akční, ani thriller, ale spíše drama s prvky westernu a také se částečně vejde do kategorie heist movie, tedy mezi snímky, které obsahují bankovní loupeže. Hell or High Water je tak trochu variací na klasickou gangsterku Bonnie a Clyde, až na to, že tu tentokrát nefiguruje dvojice milenců, ale bratři Toby (Chris Pine) a Tanner (Ben Foster), kteří se snaží bankovními přepadeními zachránit rodinný majetek - farmu, kterou by jim jinak "zlodějská" banka neprávem sebrala. Bohužel ani šlechetné motivace nevyváží to, že ve skutečnosti jde o pouhopouhé loupeže, čímž na sebe logicky přivábí pozornost - brzy penzionovaného texaského rangera Marcuse (Jeff Bridges) a jeho indiánského parťáka Alberta (Gil Birmingham).

Jeff Bridges, Gil Birmingham ve filmu  / Hell or High WaterHell or High Water je skvěle napsaný Taylorem Sheridanem, bravurně nasnímaný - ačkoliv se odehrává v Texasu, natáčelo se v Novém Mexiku a Mackenziemu se s kameramanem Gilesem Nuttgensem podařilo natočit nádherné exteriérové záběry, v nichž kontrastuje rozlehlost a krása krajiny s těžkým osudem obou hlavních protagonistů. Herci jsou rovněž skvělí, především Ben Foster jako ten divočejší z dvojice sourozenců a pak také Jeff Bridges, jehož herecký výkon se v nominacích na různé ceny vyskytuje nejčastěji. Každá z postav má svůj rozměr, jde o plnokrevně napsané a zahrané postavy, které se většinou v obdobném typu filmů nevyskytují. K velmi pozitivnímu dojmu také přispívá skvělý hudební soundtrack, který mají na svědomí Nick Cave a Warren Ellis.

Hell or High Water je rozhodně pozoruhodně natočený a přesto neokázalý a silný snímek, jehož největší síla spočívá ve skvěle napsaných a zahraných postavách a podmanivě nasmínaných záběrech dokumentujících bezútěšnost nejen osudů konkrétních postav, ale i života jako takového. Mackenziemu a Sheridanovi se podařilo dát svému malému filmu obecnější přesah a hloubku, jíž si právě všimla i četná kritická obec. Pozitivem je také to, že ačkoliv jde o vyloženě artový snímek, našel si - kupodivu právě v USA - i slušný počet diváků a zaznamenal proto i skromný komerční úspěch. 

Hell or High Water si dozajista dosavadní chválu a příval cen a nominací zaslouží a nedivil bych se, kdybychom se s tímto snímkem setkali i v oscarových nominacích. Pro diváky i pro tvůrce je to jistě velmi pozitivní zpráva.

Originální trailer filmu Hell or High Water 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY