Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: 8 věcí, které musíte vědět, než půjdete do kina na Rogue One

Téma: 8 věcí, které musíte vědět, než půjdete do kina na Rogue One

Vydáno: 13.12.2016 18:21 v sekci Články | Publicistika - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

Nový film ze stáje Lucasfilmu a dílny režiséra Garetha Edwardse je už doslova za dveřmi a my se podíváme na to, jaká fakta byste měli vědět, až se tento týden usadíte do ztemnělého sálu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Informace o novém filmu byly odhalovány postupně prostřednictvím rozhovorů, encyklopedií a v neposlední řadě i v novém románu Star Wars: Catalyst – A Rogue One Novel od Jamese Lucena.

Fotografie z filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story1. Je to prequel a nejde o „Epizodu VIII“. Prequel, neboli nehezkým českým slovem „předpokračování“, je další díl filmu, který se však odehrává chronologicky před ním. Star Wars prequely mají mnozí fanoušci zafixovány jako méně zdařilé, tento samostatný film ze série Star Wars Anthology však bude ve zcela jiném pojetí. Na rozdíl od filmů v rámci hlavní filmové ságy Star Wars (tj. epizod I-IX) se také bude odehrávat ve více časových rovinách. Film, s nímž je Rogue One: Star Wars Story svázán nejvíce, je Epizoda IV: Nová naděje (1977), před nímž se přímo odehrává. Pokračování loňského filmu Epizoda VII: Síla se probouzí, tj. Epizoda VIII, je zcela jiný film režírovaný Rianem Johnsonem, který bude mít premiéru příští rok. 

2. Proč se to tak jmenuje? Rogue One je zcela úmyslně mnohoznačný název. I proto se nakonec ustálila původní nelokalizovaná varianta. Primárním významem je označení pro vojenskou povstaleckou jednotku Rogue 1, která má ukrást plány imperiální vesmírné bitevní stanice Hvězda smrti. Druhým, přeneseným, významem je přívlastek, který se hodí na hlavní hrdinku a vůdkyni týmu, Jyn Erso, která není typickým kladným hrdinou ve stylu Luka Skywalkera, ale má více společného spíše s „ničemou“ Hanem Solem. Zcela „out-of-universe“ je pak třetí význam, který symbolizuje jinakost a jakousi vzpouru proti konvencím tohoto samostatného filmu, oproti dosavadním zvyklostem filmů Star Wars.

James Earl Jones, Ben Mendelsohn ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story3. Pestrá směsice hrdinů. Do bitvy naše hrdiny povede Jyn Erso, dcera známého vědce Galena Ersa, který se (z větší části nevědomky) podílel na vzniku imperiální superzbraně. Poté, co ji Povstalecká aliance vysvobodí z imperiálního vězení, dá ji dohromady s Cassianem Andorem, důstojníkem povstalecké rozvědky a jeho přeprogramovaného imperiálního bezpečnostního droida, K-2SO. V průběhu mise do party přibírají ještě slepého válečnického mnicha Chirruta Îmweho, jeho žoldáckého souputníka se slabostí pro „velké bouchačky“ Baze Malbuse a bývalého imperiálního pilota a mechanika Bodhiho Rooka.

4. Starší generace. Kromě toho se zde mihnou staří známí z jiných dílů mozaiky Star Wars. Například imperiální senátoři, z nichž se stali vůdci povstání, Mon Mothmy a Baila Organy. Nebo někdejší onderonský bojovník za svobodu Saw Gerrera, známý ze seriálu Star Wars: Klonové války, kde rytíři Jedi (včetně Anakina Skywalkera a jeho padawanky Ahsoky Tano), cvičili místní povstání proti separatistům. Nyní bojuje zvláště brutálními metodami proti imperiální okupaci z tajného doupěte na měsíci Jedha.

Felicity Jones ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story5. Nepřátelé. Primárním záporákem filmu je Orson Krennic, ředitel divize vývoje pokročilých zbraní, který už 19 let od konce klonových válek pracuje neúnavně a nemilosrdně na tom, aby zpožděný a mnohokrát prodražený projekt bitevní stanice dospěl ke zdárnému konci a na záda mu přestali dýchat mocní a ambiciózní imperiální pochopové jako Tarkin nebo Motti. Využívá i svou jednotku tzv. death trooperů („umrlčích vojáků“). Kromě toho se zde všude vznáší i temná přítomnost Dartha Vadera, císařovy pravé ruky, kterého se Krennic zčásti bojí a zčásti s ním soupeří o Palpatinovu přízeň. Vader je však v tomto příběhu pouze vedlejší postava.        

6. Planety. Stavba Hvězdy smrti probíhá nad planetou Scarif, tropickém světě bílých pláží, který je zcela obklopen imperiálním štítem. Dalším klíčovým světem filmu je Jedha, malý pouštní měsíc pokrytý námrazou trvalé zimy. Jde o svaté poutní místo, jedno z prvních, kde byla objevena polozapomenutá mystická Síla. Šlo rovněž o svět důležitý pro řád rytířů Jedi, jakožto místo výskytu vzácných „živoucích“ krystalů Kyber, které Jediové používali do svých světelných mečů. Právě proto svět okupuje Impérium, které krystaly chce využít do své superzbraně. Řád Jedi byl sice již dávno rozprášen a díky masivní propagandě upadl do zapomnění, nicméně v Sílu pořád ještě spousta obyvatel galaxie věří, i kdyby jen ve formě vyjádření přání hodně štěstí frází „Ať tě provází Síla“. Kromě toho ve filmu uvidíme svět Lah’mu, na němž se Ersovi skrývají před Impériem, temný svět Eadu a také dobře známý měsíc Yavin 4 s hlavní základnou Povstalecké alliance.

Mads Mikkelsen ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story7. Vozidla a plavidla. Co by to bylo za nový film Star Wars bez porce nových „přibližovadel“? Doslova největší novinkou jsou v Rogue One nové nákladní kráčející kolosy AT-ACT, které se od svých bratranců z Hothu liší tím, že jsou mnohem větší kvůli velkému nákladovému prostoru, v němž na bojiště přivážejí těžkou techniku a vybavení. Dalšími stroji Impéria, o kterých jsme doposud neslyšeli, jsou TIE Striker, výrazně zúžená varianta stíhačky TIE, určená pro hlídkování v planetární atmosféře a Krennicův raketoplán T-3c třídy Delta. Novinka je i v arzenálu rebelů a to transportér/dělový člun UT-60D přezdívaný U-wing, který se objevil už na úplně prvním concept artu k filmu.

8. Rodina je základ. Tak jako pro hlavní ságu Star Wars jsou i pro snímek Rogue One velmi důležité vazby mezi jednotlivými postavami. Jyn Erso nebyla pro úkol ukrást plány Hvězdy smrti vybrána náhodou. S projektem bitevní stanice byla spojena již od útlého dětství jak nepřímo díky svým rodičům Galenovi a Lyře Ersovým, tak i dávnému rodinnému (ne)příteli Orsonu Krennicovi. Otec Jyn se snažil zjistit více o živoucích krystalech Kyber, jejichž sílu by bylo možné využít pro energii pro blaho obyvatel galaxie. Více o těchto vztazích a počátcích projektu Hvězdy smrti naleznete v románu Catalyst, který vyjde i v češtině.

Diego Luna ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars StorySituace s filmem Rogue One: Star Wars Story je vlastně skoro opačná oproti tomu, co jsme měli minulý rok před Epizodou VII. Nyní známe výsledek. Víme, že se ukradené plány Hvězdy smrti dostanou k princezně Leie a bitevní stanici následně díky vedení Síly zničí Luke Skywalker. To však nebrání tomu, abychom si vychutnali celý proces, jak vše k tomuto výsledku dospělo. První reakce diváků a novinářů, kteří už měli možnost vidět film na světové premiéře, jsou více než pochvalné a nezbývá než doufat, že se situace bude opakovat i u nás. 

[Článek původně vyšel na stránkách Czech Star Wars Universe.]

Originální trailer filmu Rogue One: Star Wars Story

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (13.04.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Michael Giacchino natočí Them! (05.01.2023 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Andor: prequel Star Wars má nový trailer (02.08.2022 09:45 v Novinky | Trailery)
- Andor má trailer (27.05.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- John David Washington ve sci-fi True Love (06.05.2021 10:03 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Seriálový prequel Star Wars nabírá obsazení (11.08.2020 14:45 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pan Tau způsobil v pozdním létě poplach v oblacích (10.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (17.05.2020 09:30 v Komentáře | Box office)
- Zemřel Max von Sydow (09.03.2020 16:05 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Gareth Edwards chystá nové sci-fi (07.02.2020 18:58 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Vzestup Skywalkera v Česku dominoval (24.12.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: Vzestup Skywalkera vystoupal na první místo (23.12.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: Filmy Star Wars seřazené od nejhoršího k nejlepšímu podle ČSFD (19.12.2019 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu