Kinopremiéry: Fantastická zvířata najdete v planetáriu, kde prožívají americkou idylu

Vydáno: 16.11.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po náložích z posledních týdnů se tentokrát novinková nabídka kin vrací k normálu a přichází se šesticí různorodých premiér, z nichž nejvýraznější je rozhodně prequel série o Harrym Potterovi. I zbytek ale stojí za pozornost.
Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Fantastická zvířata a kde je najít / Fantastic Beasts and Where to Find ThemNávrat do světa Harryho Pottera asi fanouškům netřeba představovat. Pravda, slavného kouzelníka tu neuvidí, britsko-americký dobrodružný snímek s ním má ale hodně společného a jeho příběhům předchází. To, že by mělo vše z hlediska poetiky a kontinuity být v pořádku, by měli zajistit ostřílený "potterovský" režisér David Yates a scenáristka J. K. Rowling, která je zároveň i autorkou knižní předlohy. Titulní roli ztvárnil Eddie Redmayne, k němuž se ze známých tváří přidali třeba Colin Farrell, Ron Perlman, Ezra Miller nebo Jon Voight a je možné, že se tu mihne i nedávno ohlášený Johnny Depp. Na ohlasy je zatím embargo, ačkoli několik již bylo zveřejněno a ty jsou i přes výhrady spokojené. Tak uvidíme, jak tahle premiéra týdne nakonec dopadne.

Synopse: Newt Scamander (Eddie Redmayne) přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, v němž je obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa. Co se ale stane, když tato zvířata, z nichž některá jsou i trochu nebezpečná, z kufříku uniknou?

Zajímavost: Film se odehrává v roce 1926.

Český trailer filmu Fantastická zvířata a kde je najít / Fantastic Beasts and Where to Find Them
Americká idyla (American Pastoral) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Americká idyla / American PastoralAmerickým dramatem režijně debutuje poměrně slavný herec Ewan McGregor a nutno říci, že si nevybral úplně jednoduchou látku. Jde totiž o adaptaci románu Philipa Rotha, jenž za něj získal v roce 1998 Pullitzerovu cenu. Film by tak měl mít několik rovin a asi i komplikovanější zápletku, což znamená, že rozhodně nemůžeme čekat nějakou oddechovku. Ohlasů a hodnocení zatím mnoho neexistuje, takže nemá cenu se jimi zabývat, je ale nutno předpokládat, že výsledek může dopadnout úplně jakkoli. Mimo samotného režiséra se v hlavních rolích objeví Jennifer ConnellyDakota Fanning. Hodně zajímavá novinka.

Synopse: Na univerzitě úspěšný sportovec Seymour Levov (Ewan McGregor), jemuž se přezdívá Švéd, si vzal za ženu královnu krásy (Jennifer Connelly), která mu porodila dceru Merry (Dakota Fanning) a stal se z něj prosperující podnikatel. Rodinná idyla ale trvá pouze do konce šedesátých let, kdy se Merry stává politickou aktivistkou a bojuje proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Zoufalý otec se ji vydá hledat, ovšem to, co se při pátrání zjistí, zásadně otřese jeho hodnotami a on si uvědomí, že svou dceru vůbec nezná.

Zajímavost: Původně měl film točit Phillip Noyce, ale nakonec odstoupil.

Oficiální český trailer filmu Americká idyla / American Pastoral
Hologram pro krále (A Hologram for the King) (Falcon)

Český plakát filmu Hologram pro krále / A Hologram for the KingTrošku stranou zájmu přichází do kin koprodukční komediální drama, které je adaptací románu Davea Eggerse. Režijně a scenáristicky ho zaštítil slavný německý tvůrce Tom Tykwer, jehož filmy jsou vždy osobité. Do hlavní role obsadil Toma Hankse, takže i z tohoto hlediska je vskutku nač lákat. Ohlasy se ale překvapivě drží při zemi a hovoří "jen" o nevýrazné pohodovce, která se spíš než na střet dvou kultur soustředí na romantickou linii, a z níž vyčnívá právě jen ústřední herecká hvězda. Patříte-li mezi fanoušky svérázného tvůrce, asi očekávání trochu kroťte, protože tady si zřejmě vybral oddechový čas.

Synopse: Když je americký obchodník Alan (Tom Hanks) vyslán do Saúdské Arábie, aby zde, jak doufá, uzavřel nejlepší obchod svého života, naráží na značné kulturní rozdíly. Sám v cizí zemi se setkává se zvláštními místními zvyky a neprůhlednou byrokracií, naštěstí se brzy seznámí s upovídaným taxikářem (Alexander Black) a krásnou saudskou doktorkou (Sarita Choudhury), kteří mu pomohou se v neznámém prostředí orientovat.

Oficiální český trailer filmu Hologram pro krále / A Hologram for the King
Planetárium (Planetarium) (Fénix Distribution)

Český plakát filmu Planetárium / PlanetariumFrancouzsko-belgické drama disponuje zajímavým a atraktivním námětem točícím se kolem kinematografie a duchů. Těžko ale říct, jak může dopadnout, protože ho natočila a na scénáři se podílela mladá režisérka Rebecca Zlotowski, jejíž filmografie zatím není nikterak bohatá. I v tomto případě platí, že ohlasů je naprosté minimum, takže nemá příliš smysl je podrobněji připomínat. Největším diváckým lákadlem tak zůstává herecké obsazení, jemuž dominuje Natalie Portman, vedle které ztvárnila druhou hlavní roli Lily-Rose Melody Depp. Velká neznámá.

Synopse: Laura (Natalie Portman) a Kate (Lily-Rose Melody Depp) jsou sestry, které na konci třicátých let v Paříži provádějí veřejné spiritistické seance a právě končí světové turné. Obě upoutají pozornost vlivného filmového producenta a vlastníka jednoho z největších studií Andrého Korbena (Emmanuel Salinger), který si u nich vyžádá osobní seanci. Její výsledek ho překvapí natolik, že sestrám umožní bydlet ve své vile a obsadí je do úplně prvního duchařského filmu. Laura ale brzy pochopí, že muž má postranní úmysly, které se ve víru filmování mohou snadno přehlédnout.

Oficiální český trailer filmu Planetárium / Planetarium
Sieranevada (Sieranevada) (Film Europe)

Český plakát filmu Sieranevada / SieranevadaEvropské koprodukční komediální drama je další variací na rodinnou sešlost při příležitosti nějakého výročí. Znalejší divák určitě zpozorní, když se dozví, že jeho scenáristou a režisérem je oceňovaný rumunský tvůrce Cristi Puiu, kterého chválí snad všechny dostupné komentáře, kterých ale není moc. Vzhledem k tomu, že obsazení netvoří žádné povědomé tváře a příběh je prý skvěle napsaný, by se měl dostavit potřebný pocit autenticity, který by mohl zážitek posunout ještě o úroveň výš. Jediné, co by mohlo potenciálního diváka zásadně odrazovat, je stopáž, jež se blíží mnohdy smrtícím třem hodinám.

Synopse: Tři dny po teroristických útocích na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo a čtyřicet dní po smrti otce přijíždí úspěšný lékař Lary (Mimi Brănescu) do rodičovského bytu, aby uctil památku zesnulého a strávil víkend se zbytkem rodiny. Vyvrcholením má být příchod kněze a zádušní hostina. Nic ovšem nevychází a naplánovaný program narušují drobné nehody, pozdní příchody hostů a neustálé rozmíšky mezi nimi.

Zajímavost: Snímek bude reprezentovat Rumunsko v boji o zahraničního Oscara 2017.

Český trailer filmu Sieranevada / Sieranevada
Bratříček Karel (Artcam)

Plakát filmu  / Bratříček KarelSymbolicky 17. listopadu vstupuje do kin česko-polský dokument o slavném písničkáři Karlu Krylovi, který patří k nejdůležitějším tvářím boje proti komunismu a je jedním ze symbolů Pražského jara. Snímek by se měl od jeho podobných portrétů odlišovat především tím, že je nahlížen polskýma očima, neboť jeho režisérkou a scenáristkou je Krystyna Krauze, která by mohla přinést trochu jiný pohled na tuzemskou legendu. Ohlasy zatím neexistují, takže o kvalitě lze jen spekulovat, věřme ale tomu, že výsledek bude důstojný osobnosti, kterou portrétuje.

Synopse: Karel Kryl se stal jedním ze symbolů Pražského jara a patří k nejosobitějším a nejlepším písničkářům Československa. Jak se na jeho osobnost dívají Poláci?

Oficiální trailer filmu Bratříček Karel


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY