TV tipy: Dítě číslo 44 nosí kůži kovboje a krysaře

Vydáno: 14.10.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Říjen už se dostal do své poloviny a televize se stále neprobraly z letní letargie. O atraktivních premiérách tedy nemůže být ani řeč a přednost pořád dostávají osvědčené reprízy, nevýrazné žánrovky a divácky náročnější snímky.
Ženy sobě (Bridesmaids) (pátek 14. 10., Prima, 21.40 - 00.20 / sobota 15. 10., Prima Max, 22.10 - 00.50)

Plakát filmu Ženy sobě / BridesmaidsV zahraničí o něco lépe hodnocená komedie je sympatická tím, že ženy v ní nejsou pouze "usedlými puťkami", ale neberou si servítky, nemají vybrané chování a používají obhroublý slovník. Režírující Paul Feig potěší zejména v úvodu, který je svižný a nápaditý a láká na netradiční podívanou. Postupem času ale zvolní a doplácí na menší ztrátu soudnosti, protože některé opravdu vydařené vtipy neustále opakuje, čímž logicky ničí jejich kouzlo a pointu. To, že příběh je předvídatelný a očekávaný, se dá odpustit, ačkoli to trochu mrzí, protože tvůrci se to celou dobu snaží zakrývat. V hlavních rolích se objevují spolehlivé Kristen WiigRose Byrne, Maya Rudolph a Melissa McCarthy, jejichž taškařice a vzájemná chemie udržují film na lehce nadprůměrné úrovni. O nenáročné večerní jednohubce více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Ve filmu svou poslední roli ztvárnila Jill Clayburgh, která krátce po jeho dokončení zemřela na leukémii.

Český trailer filmu Ženy sobě / Bridesmaids
Kůže, kterou nosím (La piel que habito) (sobota 15. 10., ČT art, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu Kůže, kterou nosím / La piel que habitoŠpanělský thriller patří k tomu nejlepšímu, co v posledních letech natočil slavný Pedro Almodóvar a navíc zaujme i ty, kteří jeho filmy jinak nevyhledávají. Tvůrce tu totiž překvapivě vsadil na temnou atmosféru a propracovaný příběh s nečekanou pointou, která zůstává záhadou prakticky až do samotného konce. Vše dotváří minimalistickou a neklidnou hudbou Alberta Iglesiasa, která filmu dodává velice zvláštní a neveselý nádech. V hlavní roli exceluje charismatický Antonio Banderas, který tu taktéž ztvárňuje něco jiného než obvykle. Možná kdyby to celé bylo o chloupeček kratší a konec byl malinko uzavřenější, byl by zážitek ještě o něco intenzivnější. V podobném duchu hovoří i naše recenze.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Tarantule Thierryho Jonqueta.

Český trailer filmu Kůže, kterou nosím / La piel que habito
Dítě číslo 44 (Child 44) (sobota 15. 10., Nova Cinema, 22.15 - 01.00 / neděle 16. 10., 02.40 - 05.40, pondělí 17. 10., Fanda, 04.15 - 08.05)

Český plakát filmu Dítě číslo 44 / Child 44V zahraničí o něco lépe hodnocený thriller je adaptací výborného románu Toma Roba Smithe a ani zdaleka nevyužívá svůj potenciál a je vlastně jen promarněnou příležitostí. Režírující Daniel Espinosa nemá problém s hutnou a depresivní atmosférou, jenže se mu nedaří na diváka přenést potřebné napětí a pocit strachu. Příliš nefunguje ani zkratkovitý a chaotický příběh, který má za následek i absentující motivaci a někdy i logiku chování postav. Spokojenější tak budou ti, kteří předlohu neznají, protože se změnil i konec, což v tomto případě moc nepomohlo. Potěší tak několik vydařených scén, zajímavá zápletka a obsazení, v němž titulní role hrají Tom Hardy a Noomi Rapace, které doplňují třeba Gary Oldman, Joel Kinnaman, Vincent Cassel nebo Nikolaj Lie Kaas. Našinec se navíc může bavit poznáváním tuzemských lokací a několika herců ve vedlejších rolích. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Románová předloha byly inspirována postavou vraha Andreje Čikatila.

Český trailer filmu Dítě číslo 44 / Child 44
Psycho II (Psycho II) (neděle 16. 10., Prima, 00.25 - 02.45)Plakát filmu Psycho II / Psycho II

Pokračování legendárního hororu se s ním sice srovnat nedá, výsledek ale překvapivě není nikterak výrazně špatný. Režírující Richard Franklin moc dobře věděl, že nemá šanci navázat na první film, takže zvolil úplně jiný přístup a rezignoval na psychologii postav nebo nějaké šokující zvraty, ale natočil přímočarý slasher, v němž nechybí napětí. Body sbírá i drsností všech vražd a detailními záběry na ně, atmosférou a solidní a nečekanou závěrečnou pointou. Titulní roli znovu ztvárnil už notně zestárlý, pořád ale charismatický a děsivý Anthony Perkins. Při nižších očekáváních a lehkém ignorování značky v názvu možná budete příjemně překvapeni.

Zajímavost: Franklin byl studentem Alfreda Hitchcocka.

Oficiální trailer filmu Psycho II / Psycho II
Mňamka a srdíčko (Omae umasoudana) (neděle 16. 10., ČT :D, 09.20 - 10.50)

Plakát filmu Mňamka a srdíčko / Omae umasoudanaNejen u nás prakticky neznámá animovaná japonská pohádka je určena výhradně dětským divákům, to ale na její působivosti nikterak neubírá. Tehdy debutující Masaya Fujimori rozhodně neohromí propracovanou technikou a animací, protože v tomto směru patří jeho počin do mírného nadprůměru, kompenzuje to ale extrémní barevností, která ty nejmenší uchvátí možná dokonce víc. Dospělí ale zkrátka nepřijdou, protože vzhledem k tomu, že hrdinové jsou samí dinosauři, sem tvůrce propašoval i prvky kaiju filmů. Potěší i nenásilné a důležité poselství o toleranci ke všem lidem. Zásadních chyb tu tedy mnoho nenajdete. Ideální probuzení pro celou rodinu.

Zajímavost: Film vznikl podle série obrázkových knížek Tatsuyi Miyanishiho.

Originální trailer filmu Mňamka a srdíčko / Omae umasoudana
Kovboj (Cowboy) (neděle 16. 10., Fanda, 17.30 - 19.20 / pondělí 17. 10., 14.50 - Plakát filmu Kovboj / Cowboy16.35)

Méně známá westernová klasika je trochu jinou žánrovkou, než které se v té době natáčely. Režírující Delmer Daves v ní totiž hodně netradičně nenabízí romantický a idealizovaný příběh, ale naopak velice realistický pohled do života začínajícího kovboje. To tedy znamená, že akce ustupuje syrovější atmosféře, záběrům nehostinné krajiny a dialogům, které objasní motivaci postav. Je pravda, že tempo trochu vázne a v úvodu film moc nezaujme, postupem času si ale diváka získá, v čemž mu pomáhá i výtečné obsazení, v němž hrají prim Glenn FordJack Lemmon, kterým výborně přihrává i Anna Kashfi. Více informací poskytne náš letitý Stroj času.

Zajímavost: Film byl nominován na Oscara za střih.

Originální trailer filmu Kovboj / Cowboy
Total Recall (Total Recall) (neděle 16. 10., Prima Max, 20.15 - 22.50 / úterý 18. 10., 00.40)

Český plakát filmu Total Recall / Total RecallČtyři roky starý remake naprosté sci-fi klasiky naštěstí od originálu dost "opisuje", takže nedopadl úplně špatně. Režírující Len Wiseman v něm tedy vynechal veškerou ironii, sarkasmus a nadsázku a natočil přímočarou podívanou, na níž dostal dost peněz, což je vidět. Akce je tedy víceméně fantastická, efekty a výprava potřebně opulentní a svět budoucnosti je opravdu propracovaný do nejmenšího detailu. Vizuálně tedy tvůrce baví po celou dobu, což ještě dokresluje příjemnou potemnělou atmosférou a hudebním doprovodem Harryho Gregsona-Williamse. Kameny úrazu pak jsou scénář, v němž se nesmí řešit logika ani motivace postav, o nějakém překvapení nemůže být řeč už vůbec, a obsazení, v němž vyniká snad jen sexy Kate Beckinsale, která výrazně zastiňuje i unylé Colina Farrella a Jessicu Biel. Více o této neškodné jednohubce prozradí naše recenze.

Zajímavost: Farrell strávil jednu noc mezi kulisami, protože chtěl poznat, jaké je probudit se v budoucnosti.

Oficiální trailer filmu Total Recall / Total Recall
Vyprovokovaná (Provoked: A True Story) (neděle 16. 10., Prima, 21.30 - 23.55 / pondělí 17. 10., Prima Max, 02.15 - 06.45)

Plakát filmu Vyprovokovaná / Provoked: A True StoryBritsko-indické drama nepatří k těm nejznámějším zřejmě proto, že nemá vlastně čím překvapit. Režírující Jag Mundhra v něm láká především na skutečný příběh nešťastné ženy, který je působivý a má v sobě značný potenciál na to, aby si diváka získal. Ve snaze být co nejobjektivnější pak tvůrce rezignuje na jakoukoli invenci a stává se pouhým vypravěčem, který za sebe pečlivě klade jednotlivé scény. Po celou dobu si udržuje od diváka jakýsi odstup, ale paradoxně z něj tahá prvoplánové emoce, což chvíli funguje, postupem času to ale působí vykalkulovaně. V hlavní roli se objeví solidní Aishwarya Rai, dále pak poznáte nejspíš už jen Naveena Andrewse a Robbieho Coltranea. Vzhledem k tomu, že jde o televizní film, je vše skromnější a komornější, což je v tomto případě jen dobře. Jednohubka na nedělní večer.

Zajímavost: V závěru muselo být natáčení přerušeno, neboť režisér byl na tři dny hospitalizován kvůli vnitřnímu krvácení.

Oficiální trailer filmu Vyprovokovaná / Provoked: A True Story
Housata (pondělí 17. 10., Prima Max, 22.55 - 00.40 / středa 19. 10., 01.20 - 07.30)Plakát filmu  / Housata

Dnes skoro zapomenutý režijní debut Karla Smyczka je dramatem z prostředí internátní školy, které může mnohým divákům evokovat vzpomínky na mladší léta. Tvůrce tu neměl moc prostoru na nějaké experimenty, soustředil se tudíž na realistickou atmosféru a realistické dialogy, které poměrně věrně vykreslily tehdejší mladé dívky s jejich starostmi i radostmi. Z dnešního pohledu už plno věcí zastaralo, některé jsou naopak věčné. Stopáž je naštěstí velmi střídmá a tempo poměrně svěží, takže snímek nikdy nezačne vysloveně nudit, ačkoli k tomu má někdy nepříjemně blízko. V hlavní roli strhne tehdy nadějná Yvetta Kornová. Hodně slušná, i když nevýrazná prvotina.

Zajímavost: Na festivalu českých filmů v Košicích v roce 1980 získal snímek hlavní cenu.

Ukázka z filmu Housata
Krysař Willard (Willard) (středa 19. 10., Nova Cinema, 22.10 - 00.10 / čtvrtek 20. 10., 01.05 - 02.40)

Plakát filmu Krysař Willard / WillardKomediální horor měl sice slušně našlápnuto, ale nakonec zůstal někde v půli cesty. Tehdy celovečerně debutující režisér Glen Morgan upoutá zejména v úvodu, kdy naservíruje famózní titulky a spoléhá se na hodně ponurou až depresivní atmosféru, která je působivá. Postupem času ale polevuje a snaží se zapojit i černý humor, který úplně nefunguje a místy je hodně křečovitý. Vážný a trochu odlehčený přístup se tak vzájemně bijí a ke vší škodě se nedoplňují. Po celou dobu se ale naštěstí daří udržovat diváka v napětí a ani efekty nevypadají nejhůř. V ústřední roli exceluje podivínský Crispin Glover, ačkoli ani on se nevyhne přehrávání, jehož doplňuje ze známých tváří ještě R. Lee Ermey. Nenáročná žánrovka, která nevyužila svůj potenciál.

Zajímavost: Před začátkem natáčení bylo speciálnímu tréninku podrobeno okoli pěti set krys.

Originální trailer filmu Krysař Willard / Willard


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Harry Potter...?... (Esgalnor, 17.10.2016 16:07) Reagovat

    Harry Potter...?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY