Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kubo a kouzelný meč

Recenze: Kubo a kouzelný meč zaujme vizuálně, příběhem však neoslní

Vydáno: 09.10.2016 10:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Kubo a kouzelný meč je americký animovaný film od studia Laika, které má za sebou již snímky Koralína a svět za tajnými dveřmi, Norman a duchové a Škatuláci.

Kubo a kouzelný mečRecenzoval/a Jan Varga dne 09.10.2016 10:00. Kubo a kouzelný meč je americký animovaný film od studia Laika, které má za sebou již snímky Koralína a svět za tajnými dveřmi, Norman a duchové a Škatuláci. Hodnocení: 3

Kubo a kouzelný meč

Kubo and the Two Strings
Fantazie / Rodinný / Dobrodružný / Animovaný
USA, 2016 , 101 min.

Režie: Travis Knight
Scénář: Marc Haimes, Chris Butler, Shannon Tindle, Marc Haimes
Kamera: Frank Passingham
Herci: Charlize Theron, Art Parkinson, Ralph Fiennes, George Takei, Cary-Hiroyuki Tagawa, Brenda Vaccaro, Rooney Mara, Matthew McConaughey, Meyrick Murphy, Minaei Noji, Alpha Takahashi, Laura Miro, Ken Takemoto, Aaron Aoki, Luke Donaldson

Česká premiéra: 06.10.2016

Distributor: CinemArt

Kubo a kouzelný meč hodnocení na Kinobox.cz: 71.51 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Kubo a kouzelný meč / Kubo and the Two StringsVe všech třech případech jde o filmy, na nichž je zdaleka nejlepší to, jak vypadají, a Kubo rozhodně netvoří výjimku. Jsou totiž animované pomocí tradiční loutkové a stop-motion animace v kombinaci s počítačovými triky, což jim propůjčuje unikátní a v mnoha ohledech nádhernou, místy až dechberoucí vizuální stránku. Barvitou, plastickou, úžasnou. Je to hrozně pracná metoda a ku prospěchu tvůrcům rozhodně slouží to, že se jí věnují, protože ty výsledky jejich lopotného snažení stojí za to. O to je ale větší škoda, že už si nedají tak záležet na tom, co tvoří společnou slabinu všech jejich filmů – a tou je příběh.

Filmu vážně nelze upřít, že po vizuální stránce je opravdu ohromující a nádherný. Nad leckterými jeho scénami by se člověk mohl rozplývat dlouho. Nicméně je k vzteku, jak si jeho tvůrci dávají nehoráznou práci s jeho animováním, a přitom svůj talent vkládají do materiálu, který toho není hoden. Děj filmu je totiž poměrně nahodilý, ledabyle poslepovaný z různých dobrodružných scének a navíc se odehrává ve světě, jehož pravidla nejsou dostatečně definována.
 
Fotografie z filmu Kubo a kouzelný meč / Kubo and the Two StringsJedenáctiletý jednooký Kubo žije se svou nemocnou matkou v alternativní verzi starého Japonska. V malé vesničce si přivydělává díky svým magickým schopnostem – dokáže skládat z papíru různé postavičky, oživit je a nechat je, ať mezi sebou zápasí. Před setměním ale musí být doma, protože jinak by na něj zaútočily bytosti noci – zlé sestry jeho matky, dcery Měsíčního Krále, který Kuboa připravil v novorozeneckém věku o oko a chce i to druhé (je za tím dlouhá historie, kterou nebudu rozpitvávat). Jednoho dne ale Kubo zůstane venku po setmění, zjeví se zlé čarodějnice, téměř ho polapí, ale jeho matka se pro něj obětuje a Kubo je teleportován někam do zasněžené krajiny, kde v doprovodu mluvící opice a samuraje zakletého do podoby chrobáka musí pátrat po legendární výzbroji sestávající z nerozbitného meče, neprorazitelného brnění a nezničitelné helmy.

Fotografie z filmu Kubo a kouzelný meč / Kubo and the Two StringsDvě z těch tří částí zbroje jsou hlídané nějakými netvory, a když se jich hrdinové snaží zmocnit a musejí přitom bojovat s monstrem, tak je to vážně super. Ale všechen ostatní děj spočívá v tom, že chrobák s opicí se nějak hašteří a doprovázejí Kuboa z bodu A do bodu B, přičemž:
 
  • Kubo nechá z papíru oživit postavičku samuraje, která z nějakého důvodu ví, kde se jednotlivé části té zbroje nacházejí, a ukazuje mu cestu. U jedné z nich se však Kubo rozhodne tu postavičku ignorovat a raději se vydat na místo, které se mu zjevilo ve snu.
  • Legendární helma se nachází shodou okolností v té vesnici, do níž Kubo denně chodil, ale nikdy si jí nevšiml, přestože byla vystavena na docela dobře viditelném místě.
  • Není vůbec jasné, kam až Kuboovy magické schopnosti sahají. V jednu chvíli třeba pomocí kouzel postaví dopravní prostředek nikoli z papíru, ale z listí. Ne, že by mu třeba někdo řekl, že to dokáže. Prostě to zkusí a vyjde to.
  • Rozsah magických schopností Kuboovy matky, jejích zlých sester a hlavního záporáka je také jedna velká neznámá.

Fotografie z filmu Kubo a kouzelný meč / Kubo and the Two StringsVýsledek je ten, že se ve filmu může stát prakticky cokoli, a to, co se v něm děje, rozhodně není nezajímavé nebo nepůsobivé, ale bohužel to není nijak ukotveno nějakými pravidly a děje se to náhodně, bez nějakého smyslu, bez příčin a důsledků. Je to jako by tvůrci vymysleli pozoruhodný příběh s vlastní mytologií, v němž by se mohlo odehrát něco opravdu výjimečného, ale oni se místo toho rozhodli jít cestou toho nejmenšího odporu a celé to drasticky zjednodušit až do té míry, že poslepovali za sebe jen ty opravdu nejnutnější elementy.

Zároveň to vede k tomu, že některé dějové zvraty a překvapivá odhalení lze předem docela slušně odhadnout, k čemuž navíc film poskytuje dlouho dopředu nápovědy (ve vesnici se všem vesničanům daří přivolávat duchy svých zemřelých, avšak Kuboovi se přivolání ducha jeho mrtvého otce nepodaří, co to asi tak může znamenat?), a spousta dalších věcí je akorát matoucí. Malým dětem by to vadit nemuselo, ale pro ty Kubo a kouzelný meč úplně vhodný není, už jenom kvůli složitosti zázemí hlavního hrdiny a pak hlavně kvůli několika takřka hororovým scénám, z nichž by úplně malé děti mohly mít traumata. Snímek je tím pádem určen zejména trochu starším dětem, přibližně ve věku hlavního hrdiny a starším, a v druhé řadě dospělým, což je charakteristické i pro všechny ostatní filmy studia Laika.
 
Fotografie z filmu Kubo a kouzelný meč / Kubo and the Two StringsKromě čarokrásné animace je skvělá i atmosféra filmu, kombinující exotiku a tajemnost starého Japonska, hravou poezii a legrační bizarnost filmů studia Ghibli, místy i nápaditost a strašidelnost snímků Guillerma del Tora. Pokud hodně dáte na vizuální stránku a rádi se kocháte hezkými obrázky a scenériemi a na příběhu vám až tak moc nezáleží, tak je pro vás Kubo a kouzelný meč jako stvořený. Ale na tom ději by bylo potřeba pro příště ještě dost zapracovat.
 
P.S. Film jde do kin pouze dabovaný, dabing je zdařilý. 3D je téměř neznatelné.


[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]



Český trailer filmu Kubo a kouzelný meč

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vypráví o porozumění a jinakosti (11.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Nebezpečný cizinec Milda se pod rouškou noci ocitl na pytlácké stezce (22.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Hledá se Yetti v novém traileru (05.02.2019 19:32 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oscar nahání Napoleona, jemuž chce dát jednu mezi oči (12.10.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bumblebee: spin-off Transformers z 80. let v prvním traileru (05.06.2018 13:56 v Novinky | Trailery)
- Režisér filmu Kubo a kouzelný meč natočí spin-off Transformers (04.03.2017 14:36 v Novinky | Zprávy)
- 70. ročník cen BAFTA ovládl La La Land (13.02.2017 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2017: Technické kategorie (09.02.2017 09:10 v Články | Publicistika)
- Oscar 2017: Nejlepší zahraniční a animovaný film (06.02.2017 17:00 v Články | Publicistika)
- Oscar 2017: Nominacím jednoznačně vévodí muzikál La La Land (24.01.2017 14:53 v Novinky | Zprávy)
- Jaké jsou nejlepší filmy roku 2016 podle producentů? (10.01.2017 22:39 v Novinky | Zprávy)
- 10 filmů, které se uchází o Oscara za vizuální efekty (17.12.2016 12:15 v Novinky | Zprávy)
- Zlaté glóby 2017: Nominacím vévodí muzikál La La Land (12.12.2016 15:20 v Novinky | Zprávy)
- Které filmy se uchází o Oscara za vizuální efekty? (06.12.2016 18:53 v Novinky | Zprávy)
- Filmem roku podle amerických kritiků je Manchester by the Sea (29.11.2016 21:10 v Novinky | Zprávy)
- TOP 20 ČR: na prvním místě se zjevil Doctor Strange (01.11.2016 13:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: ponožkoví Lichožrouti vymetli se soupeři (25.10.2016 13:56 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: sirotkům se na krk pověsila bezva ženská (19.10.2016 17:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu