Kinopremiéry: Dívka ve vlaku a instalatér z Tuchlovic prožívají rodinné štěstí

Vydáno: 05.10.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Kulatý čtyřicátý týden přináší do kin pětici novinek, z nichž nejatraktivnější je očekávaná adaptace literárního bestselleru Dívka ve vlaku. Vedle ní pak startují animák, rodinná komedie, maďarské drama a tuzemská komedie.
Dívka ve vlaku (The Girl on the Train) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the TrainLiterární bestseller poměrně nedávno uchvátil svět, čtenáři si ho (nejen) na internetu vzájemně doporučují, takže byla jen otázka času, kdy přijde filmová adaptace. Ta se uvedení dočká v tomto týdnu a těžko říct, jaká vlastně bude, protože ohlasy zatím neexistují, tudíž lze jen odhadovat na základě fakt. Ta jsou taková, že režie se chopil poměrně schopný Tate Taylor, pro kterého by snímek mohl být vstupenkou do vyšší ligy a titulní roli svěřil taktéž sympatické Emily Blunt. Tu doplňují třeba Rebecca Ferguson, Justin Theroux nebo Luke Evans, obsazení tedy vypadá slibně. Věřme, že se urodí alespoň velmi dobrá žánrovka. Premiéra týdne.

Synopse: Rachel Watson (Emily Blunt) jezdí každý den vlakem kolem města Witney. Projíždí kolem jejího starého domu, kde bydlí její exmanžel Tom (Justin Theroux) se svou novou ženou Annou (Rebecca Ferguson) a o pár domů dál vidí jiný manželský pár. Ten si postupně oblíbí, pojmenuje si ho a sleduje jeho dokonalý život a rodinné štěstí. Jednoho dne se ale stane svědkem něčeho, co od základu změní vše, co si o tomto páru myslela.

Zajímavost: Děj knihy se odehrává v Londýně, ve filmu byl ale přesunut do New Yorku.

Český trailer filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the Train
Kubo a kouzelný meč (Kubo and the Two Strings) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Kubo a kouzelný meč / Kubo and the Two StringsNecelé dva měsíce po zámořské premiéře se do našich kin dostává americké animované fantasy studia Laika a můžeme za to být rádi. Ačkoli je režijní debut Travise Knighta obrovsky chválen a sbírá vesměs jen pozitivní kritiku, která vyzdvihuje hlavně vizuální nápaditost a zajímavý příběh, finančně moc neuspěl a zámořskými kiny spíše prošuměl. Uvidíme, jak si povede u nás, kde na podobné žánrovky divák docela slyší. Jen je škoda, že vzhledem k nutnému dabingu není možnost slyšet skvostné originální hlasové obsazení.

Synopse: Chlapec Kubo umí vyprávět příběhy tak, že to bere dech, což mu pomáhá uživit sebe a jeho nemocnou matku. Den co den totiž opouští jeskyni, v níž bydlí a v blízké vesnici upoutává místní obyvatele svým vyprávěním, které končí vždy před západem slunce. Domů se musí vrátit před setměním, jinak ho podle matky stihne strašlivá kletba. Jednoho večera se ale vrátit nedokáže a varování se promění ve skutečnost. Rázem se stává hrdinou svého vlastního příběhu a vydává se po stopách svého otce, legendárního samuraje, jehož zbroj mu má pomoci v boji se zlem, které chce zničit vše, co mu kdy bylo drahé.

Zajímavost: Děj je zasazen do starověkého Japonska.

Oficiální český trailer filmu Kubo a kouzelný meč / Kubo and the Two Strings
Já, kocour (Nine Lives) (Bioscop)

Český plakát filmu Já, kocour / Nine LivesRodinná komedie vypadá na papíře jako sázka na jistotu a vzbuzuje určitá očekávání. O režii se totiž postaral zkušený Barry Sonnenfeld, který do hlavních rolí získal Kevina Spaceyho, Jennifer Garner a Christophera Walkena a spolehl se na vždy fungující příběh o polidštěných zvířátkách. O to větší je překvapení, že se asi něco nepovedlo, neboť ohlasy jsou naprosto zdrcující a hodnocení nedosahují ani průměrných hodnot a o nějakých tržbách nemůže být vůbec řeč. Svým způsobem je i div, že si tuzemský distributor uvedení do kin nerozmyslel. Potenciální diváci se tak mohou jít sami přesvědčit o tom, zda je film tak špatný.

Synopse: Závratně úspěšný a sebestředný miliardář Tom Brand (Kevin Spacey) obětuje snaze postavit největší mrakodrap na severní polokouli úplně všechno. Lásku své rodiny, od níž ho odcizila práce - své manželky Lary (Jennifer Garner) si neváží, syna Davida (Robbie Amell) zanedbává a žadonění o pozornost dcerky Rebeccy (Malina Weissman) zcela ignoruje. Právě ona bude slavit jedenácté narozeniny, k nimž by chtěla kočku. Tom tak koupí podivného kocoura jménem Fuzzypants. Cestou na dceřinu oslavu ovšem utrpí fatální nehodu a po probuzení zjistí, že zatímco jeho tělo leží v nemocnici v komatu, jeho mysl se ocitá v těle kocoura. Postupně se dozvídá, že má týden na to, aby své rodině dokázal, že ji miluje a záleží mu na ní, jinak navždy zůstane uvězněn v podobě kocoura. Jindy sebejistý muž tak najednou nemá osud ve svých rukou.

Zajímavost: Sonnenfeld je alergický na kočky, proto jsou ve filmu použita pouze plemena Sibiřské kočky, která jsou hypoalergenní.

Český trailer filmu Já, kocour / Nine Lives
Rodinné štěstí (Ernelláék Farkaséknál) (Aerofilms)

Český plakát filmu Rodinné štěstí / Ernelláék FarkaséknálDo širší distribuce se konečně dostává vítěz hlavní ceny letošního festivalu v Karlových Varech, který je unikátní v tom, že režisér, scenárista a představitel jedné z rolí Szabolcs Hajdu natáčel ve svém vlastním bytě a všechny úlohy svěřil členům své rodiny, čímž náklady stlačil na úplné minimum. Možná je tedy překvapivé, že výsledek se dočkal veskrze pozitivního přijetí a ti, kteří viděli, chválili především přirozenost a naprostou autenticitu. Doplňme už jen to, že mimo hlavní ceny si ocenění z Varů odvezl i režisér za hlavní roli.

Synopse: Když vás okolnosti donutí u sebe doma ubytovat příbuzné, nebývá to žádný med. Stačí jediný moment a jeden se cítí ukřivděně, druhý je podrážděný a třetí zase závidí vaše nové auto. S přibývajícím počtem dní tato situace graduje, až se nakonec ukáže, že toho, kdo vám nejvíc leze na nervy, máte vlastně hrozně rádi.

Český trailer filmu Rodinné štěstí / Ernelláék Farkaséknál
Instalatér z Tuchlovic (Falcon)

Český plakát filmu  / Instalatér z TuchlovicZa obyčejným a zaměnitelným, přitom lehce zapamatovatelným názvem se ukrývá tuzemská komedie, z jejíž synopse, traileru i plakátu je víceméně jasné, že nemá větší ambice než pobavit diváka. Jejím režisérem, scenáristou a kameramanem je Tomáš Vorel, který patří k těm osobitějším tvůrcům, na druhou stranu je dost nevyzpytatelný, takže stále zůstává určitý otazník. Hlavní roli svěřil populárnímu Jakubu Kohákovi, pro kterého jde o první zásadnější úlohu, takže uvidíme, jak se s ní vyrovná, společnost mu budou dělat třeba Eva Holubová, Petra Špalková, Petr Čtvrtníček nebo Tomáš Matonoha. Ohlasů a recenzí zatím mnoho není, takže se není čeho chytit. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne.

Synopse: Čtyřicetiletý Luboš Cafourek (Jakub Kohák) je svérázný instalatér z obce Tuchlovice u Prahy. Je zručný a poctivý, práce se nebojí a jelikož nemá auto, jezdí všude na kole, nebo se nechává vozit. Na všechno má nečekanou a vtipnou odpověď, jenže praktický a společenský život mu uniká. Kamarádům opravuje zadarmo a za práci si nedokáže říct o pořádné peníze, všechny jeho pokusy o kontakt se ženami končí fiaskem.... Zdá se, že takhle to půjde už navěky.

Zajímavost: Film inspirovala skutečná postava instalatéra z Tuchlovic, Timoteje Šulka.

Oficiální trailer filmu Instalatér z Tuchlovic


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY