Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 9. 2016 - 29. 9. 2016

TV tipy: Mongol přichází z temnot a rozpoutává ruskou revoluci

Vydáno: 23.09.2016 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Kalendářní podzim už odstartoval, televize na něj ale moc nereagují, protože nepřicházejí s žádnou atraktivní premiérou. Místo toho se spoléhají na několik opravdu raritních kousků a fungujících žánrovek, které přijdou vždy vhod.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Horalové (The Mountain Men) (pátek 23. 9., Prima Max, 20.15 - 22.25 / sobota 24. 9., Plakát filmu Horalové / The Mountain Men15.35 - 17.45)

U nás prakticky neznámý dobrodružný western nenabízí nic přelomového, ve výsledku jde ale o hodně slušnou podívanou. Tehdy debutující režisér Richard Lang se v něm zaměřil především na krásné záběry drsné krajiny, zdařilou akci a malinko netradiční příběh, v němž indiáni nejsou úplně za špatné. Zpočátku též diváka klame a nabízí mnoho humorných situací, postupem času z nich ale ubírá. V hlavních rolích excelují Charlton Heston a Brian Keith. Možná, že snímek postrádá více westernových atributů a je v něm dost "vaty", jako příjemné žánrové osvěžení ale funguje velmi dobře.

Zajímavost: Ačkoli se to nikde nesděluje, film se odehrává v roce 1838.

Originální trailer filmu Horalové / The Mountain Men
Příchozí z temnot (pátek 23. 9., ČT art, 22.45 - 23.50)

Plakát filmu  / Příchozí z temnotHodně raritní československý němý horor je zajímavým studijním materiálem, ačkoli dnešnímu zhýčkanému divákovi přijde nechtěně směšný. Režisér a scenárista Jan S. Kolár v něm měl na svou dobu velké ambice a zaujal brakovou estetikou, temnější atmosférou a přítomností hned dvou záporáků, což bylo velmi neobvyklé. Na velmi malé ploše uchvátí i originálním příběhem plným flashbacků, jehož vyznění není úplně jednoznačné a zanechává spoustu otazníků. V obsazení se objeví mimo jiné Anny Ondráková, Theodor Pištěk nebo Josef Šváb-Malostranský. Něco pro zkušenějšího a především tolerantnějšího diváka.

Zajímavost: Jeden z vůbec prvních československých filmů, který byl promítán v zahraničí.

Ukázka z filmu Příchozí z temnot
Hudbu složil, slova napsal (Music and Lyrics) (sobota 24. 9., Nova, 13.55 - 16.00 / neděle 25. 9., Nova Cinema, 08.40 - 10.35)

Plakát filmu Hudbu složil, slova napsal / Music and LyricsRomantická komedie se vesměs striktně drží žánrových pravidel, přesto patří k tomu lepšímu, co v posledním desetiletí vzniklo. Režisér a scenárista Marc Lawrence baví zejména v prvních dvou třetinách, kdy nasazuje svižné tempo, nebojí se dělat legraci z hudebního průmyslu osmdesátých let, navozuje pohodovou atmosféru, servíruje několik vtípků a hlášek a udržuje si pořádnou míru nadhledu, po celou dobu vše doprovází vydařený soundtrack. Štastnou ruku prokázal i při obsazení, v němž hrají prim Hugh Grant a Drew Barrymore, kteří se neberou moc vážně a funguje mezi nimi potřebná chemie. Škoda, že v závěru se nevyhne klišé, tempo upadá a vše je až moc předvídatelné. Ideální odpolední oddechovka.

Zajímavost: Grant se pro svou roli inspiroval pohyby a gesty skupiny Duran Duran.

Oficiální trailer filmu Hudbu složil, slova napsal / Music and Lyrics
Plakát filmu Asterix a Obelix: Mise Kleopatra / Astérix & Obélix: Mission CléopâtreAsterix a Obelix: Mise Kleopatra (Astérix & Obélix: Mission Cléopatre) (sobota 24. 9., Prima Cool, 20.00 - 22.20 / neděle 25. 9., 15.40 - 17.55)

Čtrnáct let stará francouzsko-německá dobrodružná komedie má nejblíže k animovaným dobrodružstvím legendárního Gala. Režisér a scenárista Alain Chabat toho moc neřešil a natočil opravdu ulítlou a naprosto šílenou podívanou, která nedává smysl a možné je v ní úplně všechno. Tempo je naštěstí natolik svěží, že příliš nepostřehnete hluchá místa a kadence vtipů je natolik vysoká, že se v ní ztratí spousta těch slabých a trapných. Hlavní role si užívají Gérard Depardieu a Christian Clavier, které doplňují mimo jiné Jamel Debbouze nebo Monica Bellucci. Oproti komiksové předloze film sice ztrácí a spousty humoru se mu převést nepodařilo, z mnoha hraných pokusů je ale nejlepší.

Zajímavost: Depardieu musel kvůli roli Obelixe přibrat dvacet kilogramů.

Originální trailer filmu Asterix a Obelix: Mise Kleopatra / Astérix & Obélix: Mission Cléopatre
Mikuláš a Alexandra (Nicholas and Alexandra) (sobota 24. 9., ČT2, 20.00 - 22.55)

Plakát filmu Mikuláš a Alexandra / Nicholas and AlexandraVelkolepý britský pohled na bouřlivou historii Ruska je u nás zapomenutý, což je možná malinko škoda. Režírující Franklin Schaffner v něm na opravdu velké ploše vypráví všechny klíčové události z počátku století až po nástup komunistů k moci, a to je asi ten největší problém, neboť mezi nimi dost přeskakuje bez jakéhokoli vysvětelní a dějin neznalý divák se může brzy ztratit. Poslední větší výtkou je i neúměrná délka, výsledkem které je občasná nuda. Jinak už se dají jen chválit oscarové kostýmy a výprava, nádherná kamera, potřebná atmosféra, silný příběh a taktéž exkluzivní obsazení, které čítá Michaela Jaystona, na Oscara nominovanou Janet Suzman, Candace Glendenning, Harryho Andrewse nebo Irene Worth. Takřka nevysílaná záležitost.

Zajímavost: Kvůli problémům s autorskými právy nesměl být film dlouhá léta vysílán v britské televizi.

Originální trailer filmu Mikuláš a Alexandra / Nicholas and Alexandra
Plakát filmu Mongol – Čingischán / MongolMongol – Čingischán (Mongol) (sobota 24. 9., ČT2, 22.55 - 00.55)

Koprodukční drama sice vychází z historických událostí, spíše je ale jakousi variací a možnou interpretací osudů slavného vojevůdce. Režisér a scenárista Sergei Bodrov záměrně dělá z hlavní postavy jakéhosi mýtického hrdinu, čímž se dopouští historických a faktických chyb, což ale tolik nevadí. Vizuální stránka je famózní a zejména velkolepé akční scény spojené s opulentní výpravou a nádhernou kamerou, která se nebojí ani zběsilých průletů, jsou naprosto fascinující. Obsazení je tvořeno vesměs neznámými tvářemi, takže se dostavuje i pocit zvláštní autenticity. Sluší se dodat, že snímek se dostal do pětice nominovaných na Oscara za cizojazyčný film. Poctivá filmařina.

Zajímavost: Natáčení trvalo zhruba pětadvacet týdnů.

Oficiální trailer filmu Mongol - Čingischán / Mongol
Píseň pro nevěstu (The Wedding Singer) (neděle 25. 9., Nova Cinema, 02.15 - 03.45 Plakát filmu Píseň pro nevěstu / The Wedding Singer/ pondělí 26. 9., Fanda, 03.20 - 08.05)

V USA hodně oblíbená a velmi slušně hodnocená romantická komedie je v našich končinách ne úplně pozitivně přijímána. Dá se říct, že režírující Frank Coraci natočil typickou komedii s Adamem Sandlerem, v níž je několik zdařilých fórků, většina je ale trapných a prvoplánových. Tvůrce nikdy nevystoupí z žánrové šablony a zoufale mu chybí invence, takže po většinu stopáže se dostavuje nuda a děj je předvídatelný. Na hranici průměru udržují snímek paradoxně právě hlavní hvězda, kterou doplňuje roztomilá Drew Barrymore. Nenáročného diváka snímek asi uspokojí, nic zásadního ale nehledejte.

Zajímavost: Na scénáři se "utajeně" podíleli i Sandler, Carrie Fisher a Judd Apatow.

Originální trailer filmu Píseň pro nevěstu / The Wedding Singer
Bezmocná (Clueless) (neděle 25. 9., Nova, 09.55 - 11.55 / pondělí 26. 9., Nova Plakát filmu Bezmocná / CluelessCinema, 05.55 - 07.40)

Podobně jako výše zmíněný film je na tom i romantická komedie z poloviny devadesátých let, která se ve své domovině těší mnohem lepšímu hodnocení než u nás. Těžko říct proč tomu tak je, neboť režisérka a scenáristka Amy Heckerling vymyslela a natočila poměrně pohodovou záležitost, která má bezstarostnou atmosféru, několik trefných vtipů a navíc si dělá roztomilou legraci z jedné generace. V hlavních rolích pobaví výborná Alicia Silverstone, Brittany Murphy nebo Paul Rudd. Když nebudete přemýšlet nad nesmyslným příběhem, můžete se navzdory průměrným ohlasům slušně pobavit.

Zajímavost: Film byl natočen za čtyřicet dnů.

Originální trailer filmu Bezmocná / Clueless
Plakát filmu Jubal / JubalJubal (Jubal) (neděle 25. 9., Fanda, 15.05 - 17.00 / středa 28. 9., 11.55 - 13.45)

V tuzemsku neznámé westernové drama je jakousi "shakespearovskou" variací na divokém západě. Režisér a scenárista Delmer Daves v něm rezignoval na klasické pojetí plné naivity a přestřelek, ale soustředil se na silný milostný příběh, propracovanou psychologii postav a práci s napětím, která je vskutku příkladná a je až s podivem, jak napínavý může být dialogový film. Opřít se může i o obsazení, v němž vynikají Glenn Ford, Ernest Borgnine, Rod Steiger a Charles Bronson. Jen je škoda, že to celé někdy až moc připomíná telenovelu. Zajímavá žánrovka.

Zajímavost: Snímek je velmi lehce inspirován slavným dramatem Othello.

Originální trailer filmu Jubal / Jubal
Tohle není Kalifornie (This Ain't California) (úterý 27. 9., ČT2, 21.05 - 22.45)

Plakát filmu Tohle není Kalifornie / This Ain't CaliforniaNejvětší kouzlo německého dokumentu tkví v atmosféře doby, kterou zachycuje. Debutující režisér Marten Persiel v něm sleduje počátky skateboardingu v tehdejší NDR a pomáhá si raritními archivními záběry, z nichž je znát nadšení a jakási rebélie, kterou tento sport představoval. Nebojí se ani jemného humoru, ale ani zcela vážných věcí, které dokládá v několika rozhovorech o nelehké době s lidmi, kteří byli jejími přímými aktéry. Našince pak potěší i zmínka o Praze, kam se štáb na pár dní přijel podívat. Ve druhém plánu pak ukazuje, jak velkou změnou prošla německá společnost. Jediné, co vysloveně mrzí, je závěr, který je nedotažený a velmi dlouho protahovaný. Svým způsobem unikátní dokument.

Zajímavost: V roce 2012 soutěžil snímek na MFF Karlovy Vary.

Oficiální trailer filmu Tohle není Kalifornie / This Ain't California

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Kosmonaut z Čech (20.12.2023 18:51 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ještěr (23.08.2023 16:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu