Top 20 ČR: Méďa Béďa se poklonil trpasličím milencům

Vydáno: 22.02.2011 07:00 - Alžběta Fridrichová | foto: 2011 Miramax Film NY, LLC

Legendární shakespearovská tragédie ve zcela novém animovaném trpasličím 3D hávu předčila poloanimovanou pohádku o medvědu Béďovi. Z bronzové příčky se nenechala sesadit Černá labuť, Coeni debutují až na pětce.
William Shakespeare by se asi divil, kam jeho nesmrtelný motiv dvou znepřátelených rodů a nekonečné lásky dospěl. Vážený rod Monteků nahradili trpaslíci s modrým ohozem, zatímco Kapuletové nosí na hlavách nízko nad zemí červené čepičky. Veronu jako místo ústředního střetu vyměnil režisér Kelly Ausbury za běžnou anglickou zahrádku v Shakespearově rodném městečku Stratford nad Avonou a dobrodružná komedie je na světě. A zatímco celosvětově se Gnomeo a Julie nevyškrábal výš než na trojku, v českých podmínkách to dotáhl až na vrchol. Propastný náskok se nekonal, ale Méďa Béďa musel nakonec před 3D kolegou, na jehož premiéru dorazilo o tři tisíce diváků víc, smeknout zelenou čapku.
Nad dva miliony vydělaných korun se podařilo vystoupat ještě dvěma snímkům - Černá labuť si udržela třetí pozici z minulého týdne, zatímco úspěšná pohádka Na vlásku se tak musela spokojit až se čtyřkou. Daleko za nimi pak zaostává druhá novinka třetího únorového týdne, westernové drama bratří Coenů Opravdová kuráž. Na Jeffa Bridgese, který se svou rolí maršála Roostera Cogburna aspiruje na zlatého plešouna, přišlo jen něco málo pod deset tisíc diváků.
O dvě příčky a tedy až na šestku se propadlo nové Fimfárum, které ale i přes pokles sedmatřiceti procent nedalo šanci Hřebejkově Nevinnosti, která zároveň posledním filmem, kterému diváci přinesli více než milion korun. Na osmou pozici se posunul Cizinec, kterému šlapal na paty o svém premiérovém víkendu muzikál Varieté. Poslední novinku, v níž si spolu zazpívaly Christian Aguilera a Cher, vyhledalo šest tisíc diváků a můžeme předpokládat, že barevná show se v TOP 20 ještě pár týdnů udrží, i když vzlety v pořadí se určitě konat nebudou. První desítku uzamykají Gulliverovy cesty.
Jedenáctku a půlmilion k tomu si připsala one-man-show Dannyho Boyla, v níž o svůj život zápasí James Franco. Hned v závěsu se drží Londýnský gangster s Keirou Knightley a Colinem Farrellem. Na dvanácté pozici se ocitlo fantasy dobrodružství Hon na čarodějnice a o příčku níž třetí pokračování o složité rodinné situaci jednoho fotra a jeho zetě. Pětici sousedů, kteří od minule posunuli svou pozici jen o příslušný počet novinek, pak uzavírá španělské drama Biutiful s čtrnácti sty diváky.
K těm, jejichž tržby se nepropadly tak závratně, se zařadil i Občanský průkaz, kterému patří šestnáctá pozice. O místo hlouběji se umístil sedmý Harry Potter, který s devíti sty diváky svůj absolutní náskok v celkové návštěvnosti asi už moc nenavýší. Přesto je celkový součet šest set sedmdesát dva tisíc výsledek, který v TOP 20 nemá konkurenci.
Rovnou polovinu tržeb ztratilo drama s Russelem Crowem Tři dny ke svobodě, ale totálním loserem tohoto víkendu se stalo japonské drama na motivy stejnojmenné knihy Haruki Murakamiho Norské dřevo. Tomu se ve svém druhém týdnu podařilo vydělat jen čtvrtinu toho, co při víkendu premiérovém. A dvacítku uzavírá český dokument Nickyho rodina, který skládá poctu česko-britskému hrdinovi Nicholasu Wintonovi. Pod čáru tak spadly fantasy snímky Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka i Avatar a prostor nedostala ani komedie Děcka jsou v pohodě.
Tento víkend nám ještě před předáváním Oscarů nabídnou čeští distributoři další nominovanou senzaci, a to drama Fighter. Nevyhneme se ani útoku amerického humoru v podobě filmu s Rachel McAdams a Harrisonem Fordem Hezké vstávání a prostor dostanou i snímky, které asi TOP 20 neohrozí, ale určitě stojí za návštěvu - dánsko-švédské drama Lepší svět a český hudební film Ostrov svaté Heleny.
TOP 20 ČR: VÍKEND OD 17.02.2011
  1. Gnomeo a Julie 2,4 mil. (novinka)
  2. Méďa Béďa 3D 2,2 mil.
  3. Černá labuť 2,1 mil.
  4. Na vlásku 2,0 mil.
  5. Opravdová kuráž 1,3 mil. (novinka)
  6. Fimfárum - Do třetice všeho dobrého 1,2 mil.
  7. Nevinnost 1,0 mil.
  8. Cizinec 881 tis.
  9. Varieté 796 tis. (novinka)
  10. Gulliverovy cesty 588 tis.
  11. 127 hodin 520 tis.
  12. Londýnský gangster 407 tis.
  13. Hon na čarodějnice 282 tis.
  14. Fotři jsou lotři 220 tis.
  15. Biutiful 189 tis.
  16. Občanský průkaz 166 tis.
  17. Harry Potter a Relikvie smrti - část 1. 73 tis.
  18. Tři dny ke svobodě 66 tis.
  19. Norské dřevo 64 tis
  20. Nickyho rodina 63 tis.
Všechny tržby jsou vedeny v českých korunách. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami si můžete stáhnout zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY