Recenze: Filmu Můj kamarád drak vévodí roztomilý zelený chlupáč

Vydáno: 24.08.2016 15:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Rodinný film Můj kamarád drak vypráví o malém klukovi Petovi, který přijde o oba rodiče během autonehody kdesi v lesích, kde ho před hladovými vlky zachrání velký, zelený a chlupatý drak, se kterým se Pete skamarádí.

Můj kamarád drakRecenzoval/a Jan Varga dne 24.08.2016 15:00. Rodinný film Můj kamarád drak vypráví o malém klukovi Petovi, který přijde o oba rodiče během autonehody kdesi v lesích, kde ho před hladovými vlky zachrání velký, zelený a chlupatý drak, se kterým se Pete skamarádí. Hodnocení: 3
Můj kamarád drak
Pete's Dragon
Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2016 , 103 min.

Režie: David Lowery
Scénář: David Lowery, Toby Halbrooks, Malcolm Marmorstein, Seton I. Miller, S.S. Field
Kamera: Bojan Bazelli
Herci: Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Oakes Fegley, Oona Laurence, Wes Bentley, Karl Urban, Isiah Whitlock, Jr., Marcus Henderson, Aaron Jackson, Phil Grieve, Steve Barr, Keagan Carr Fransch, Jade Valour, Augustine Frizzell, Francis Biggs

Česká premiéra: 25.08.2016

Hodnocení: 6/10

Distributor: Falcon


Můj kamarád drak hodnocení na Kinobox.cz: 68.24 %
Fotografie z filmu Můj kamarád drak / Pete's DragonTo všechno se stane během prvních čtyř minut filmu. Následuje skok o šest let později, kdy je Petovi deset let, hluboko v lesích žije s drakem, jehož pojmenoval podle dětské knížky Elliot, a jsou nejlepší kámoši. Pak je ovšem Pete nalezen správkyní lesa Grace (Bryce Dallas Howard) a její malou dcerkou a je odvlečen do civilizace. Grace to s ním myslí dobře, ne už tak ale bratr jejího snoubence, který les kácí, a jakmile se dozví o existenci draka, udělá si zálusk na jeho ulovení.

V podstatě jde tedy o variaci na takové ty filmy jako E.T. - MimozemšťanZachraňte Willyho! nebo Já a moje příšera, kde se malé dítě spřátelí s nějakým živočichem dostatečně neobvyklým na to, aby ho zlí dospělí chtěli chytit a zkoumat, vystavovat za peníze či zabít. Nevinné přátelství chlapce s drakem připomíná i vztah hlavního hrdiny Nekonečného příběhu s létajícím psem Falcem, prvních zhruba dvacet minut filmu zas silně evokuje Knihu džunglí nebo Tarzana. Na dětský film Drak Elliot z roku 1977, jenž kombinoval hraný film s klasickou animací, a který posloužil pro snímek Můj kamarád drak jako předloha, si u nás ale pravděpodobně nevzpomene nikdo, neb u nás prakticky není znám.
 
Fotografie z filmu Můj kamarád drak / Pete's DragonKromě Bryce Dallas Howard v roli sympatické Grace ve filmu hraje i Robert Redford jejího dobrosrdečného tatínka, který dětem na maloměstě vypráví historky o tom, jak se před lety sám s drakem setkal, a Wes Bentley v roli jejího snoubence. Jeho bratra dřevaře ztvárnil Karl Urban. Celý film je prodchnutý pohádkovým bezčasím inspirovaným minulými desetiletími, kdy neexistovaly moderní technologie a rodiny s dětmi si po večerech četly pohádky u krbu.
 
Digitální drak je udělaný moc hezky a navíc je ohromně roztomilý, huňatý (určitě by měl úspěch jako plyšová hračka) a dělá roztomilé věci (honí se za ocasem, šibalsky vykukuje ze zákrytu…) a navíc se umí udělat neviditelným a samozřejmě chrlí oheň. Je předem předurčený k tomu, aby si ho každý oblíbil. Jeho původ a okolnosti jeho výskytu v našem světě se nijak neřeší a nedá se říct, že by to vadilo. Jisté náznaky jsou možná jen v několika anglických písničkách na soundtracku, v nichž se zpívá o dracích ze severu, ale ty do češtiny překládány nejsou.

Příběh je nicméně na sto honů předvídatelný a stokrát obehraný a nepřináší absolutně nic nového, což sice nemusí být nutně špatně, ale on nemá ani moc tempo a subjektivně ubíhá podstatně pomaleji, než by bylo záhodno. Problémy s dynamikou filmu měl americký režisér David Lowery ostatně i u svého předchozího snímku Ain't Them Bodies Saints, nezávislého dobového dramatu, které bylo k vidění před třemi roky na festivalu ve Varech.
 
Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Oakes Fegley ve filmu Můj kamarád drak / Pete's Dragon
Český dabing je vyloženě průměrný (hlavně dětské role nic moc) a 3D je k ničemu, akorát ztmavuje obraz. Herci jsou dobře obsazení a i slušně hrají, hlavní dětský hrdina to má ale o to těžší, že je nucen např. ohroženě reagovat na předměty, s nimiž během svého života v lese neměl jak přijít do styku (podobně jako ve filmu Room), nebo výt jako vlk, což místy působí dost divně.
 
Pokud čekáte něco jako Jak vycvičit draka, akorát v hraném podání, tak jste vedle. Můj kamarád drak je o dost méně akční a ještě víc vhodný i pro nejmenší děti, takže připomíná spíš Bellu a Sebastiána nebo něco podobně absolutně nezávadného. A pokud máte malé dítě/děti a chcete je vzít na něco do kina, tak Můj kamarád drak představuje příležitost, které se vyplatí dát šanci.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]



Český trailer filmu Můj kamarád drak


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY