Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 7. 2016 - 14. 7. 2016

TV tipy: Něžný barbar na bouřlivých výšinách hledá divotvorný hrnec

Vydáno: 08.07.2016 08:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v následujícím týdnu se toho v televizích moc nemění, takže "zhýčkaný" divák se musí spokojit s několika prakticky neznámými žánrovkami. V našem výběru tak vynikají debut Darrena Aronofského a adaptace románu Bouřlivé výšiny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Divotvorný hrnec / Finian's RainbowDivotvorný hrnec (Finian's Rainbow) (pátek 8. 7., Prima Max, 20.15 - 23.20 / sobota 9. 7., 14.50 - 17.50)

Klasický americký muzikál nepatří v našich končinách k těm nejznámějším, milovníky žánru ale potěší. Režírující Francis Ford Coppola tu sice není tak vizionářský a precizní jako v pozdějších letech, s vizuální stránkou si ale pohrál fantasticky, takže zaujme širokým barevným spektrem a samozřejmě i hudebním doprovodem, jehož součástí je i několik známých hitů. Chybět nesmí ani pohodová atmosféra, poměrně sympatické postavy a potřebně jednoduchoučký příběh s mnoha pohádkovými prvky. V hlavní roli se objeví výborný Fred Astaire, jehož doplňují dnes už ne tak známé tváře. Škoda jen opravdu přetažené stopáže a až příliš velké naivity. 

Zajímavost: Jde o poslední filmový muzikál, v němž se Astaire objevil.

Originální trailer filmu Divotvorný hrnec / Finian's Rainbow
Plakát filmu Tajemný střelec / Gunfighter's MoonTajemný střelec (Gunfighter's Moon) (sobota 9. 7., Fanda, 17.30 - 19.30 / neděle 10. 7., 13.15 - 15.15)

Western z poloviny devadesátých let je dnes skoro zapomenutý, neboť není ničím výjimečný, ale je příjemnou podívanou. Režisér a scenárista Larry Ferguson se v něm snažil navazovat spíše na psychologičtější pojetí žánru než na to klasické, takže důraz kladl na dialogy a motivaci postav, což se mu ne vždy podařilo. Akce je sice solidní, ale je jí málo, takže z tohoto hlediska nebude fanoušek zcela uspokojen. Ve slabších chvílích se tak tvůrce musí spolehnout na Lance Henriksena v titulní roli, který svým charismatem a vesměs velmi dobrým výkonem udrží divákovu pozornost. Zajímavá jednohubka.

Zajímavost: Snímek byl natáčen v kanadském Vancouveru.

Originální trailer filmu Tajemný střelec / Gunfighter's Moon
Plakát filmu  / Něžný barbarNěžný barbar (sobota 9. 7., ČT art, 20.20 - 21.50 / středa 13. 7., 00.20 - 01.50)

Pozapomenutou adaptaci románu Bohumila Hrabala provází rozporuplné ohlasy. Jedni tvrdí, že režírující Petr Koliha se předlohy držel hodně věrně a dokázal atmosféru padesátých let v Praze přenést i na diváka a prodchnout celý snímek zvláštní nostalgickou náladou. Druzí naopak říkají, že příběh je hodně zjednodušený a povrchní a chybí mu pro autora tak typická poetika a lepší obrazové pojetí. Vesměs se ale shodují na tom, že v hlavní roli exceluje Bolek Polívka a skvěle mu přihrává i Arnošt Goldflam a v jejich stínu pak zůstávají mimo jiné Jiří Menzel, Ivana Chýlková nebo Evelyna Steimarová. Něco z tuzemské literární klasiky.

Zajímavost: Na Dnech českého a slovenského filmu v Bratislavě 1990 získali pro film ocenění Bolek Polívka a kameraman Vladimír Smutný.

Ukázka z filmu Něžný barbar
(Pi) (sobota 9. 7., ČT art, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Pí / PiMysteriózní sci-fi thriller není úplně jednoduchý na interpretaci a na každého bude působit trochu jinak. Tehdy debutující režisér a scenárista Darren Aronofsky v něm totiž vsadil na častou symboličnost a především na temnou a hodně depresivní atmosféru. K té si pomáhá neklidnou a v dobrém slova smyslu šílenou kamerou, klipovitým a zběsilým střihem, potemnělou elektronickou hudbou a celkovým laděním příběhu o obsesi čísly. Pozitivem je též snesitelná stopáž, v níž se nic zbytečně neprotahuje. V titulní roli exceluje dodnes neznámý Sean Gullette. Vše výše zmíněné ovšem může být mnohými bráno jako negativum. Více se ostatně dočtete v našem Stroji času.

Zajímavost: Stravování štábu po celou dobu zajišťovala režisérova matka.

Oficiální trailer filmu Pí / Pi
Horko (Canicule) (neděle 10. 7., ČT2, 00.30 - 02.10)

Plakát filmu Horko / CaniculeAčkoli je neznámé a u nás slušně hodnocené akční krimidrama vedeno jako francouzské, diváka zvyklého na žánrovky z této jihoevropské země zřejmě dost překvapí. Režírující Yves Boisset se v něm totiž spolehl na opravdu brutální akci, která si nebere servítky, velké množství postav, které mají nějakou úchylku a nejsou úplně normální a časté sexuální scény. V hlavních rolích mu navíc pomáhají trošku unavený, nicméně stále charismatický Lee Marvin a velmi dobrá Miou-Miou. Projevuje se však fakt, že se na scénáři podílelo pět lidí, takže příběh je nekonzistentní, žánrově dost nevyhraněný a někdy osciluje až na hraně parodie, což tvůrci asi zrovna nezamýšleli. Při troše tolerance solidní žánrovka.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Jeana Hermana, který spolupracoval i na scénáři.

Australský trailer filmu Horko / Canicule
Umírá se jen dvakrát (On ne meurt que deux fois) (pondělí 11. 7., ČT2, 23.20 - 01.05)

Plakát filmu Umírá se jen dvakrát / On ne meurt que deux foisAni francouzský krimithriller nepatří k těm nejznámějším, milovníky žánru ale víceméně potěší. Režisér a spoluscenárista Jacques Deray v něm zcela záměrně nasadil pomalé tempo, které ale někdy spíše škodí a vypráví hodně zajímavý příběh, v němž je několik nečekaných zvratů, jimž korunuje skoro šokující pointa. Pomáhá si i stylovou a dobovou atmosférou a především výborně natočenou a dráždivou a svým způsobem vzrušující erotikou. Do hlavních rolí obsadil Michela Serraulta a křehkou a svůdnou Charlotte Rampling, která je i potřebně tajemná. K lepšímu hodnocení ovšem snímku chybí jakákoli déle zapamatovatelná scéna a výraznější hudební doprovod.

Zajímavost: Románovou předlohu filmu napsal Robin Cook.

Originální trailer filmu Umírá se jen dvakrát / On ne meurt que deux fois
Podivný zločin (Sotto falso nome) (úterý 12. 7., Kino Barrandov, 00.00 - 02.10)

Plakát filmu Podivný zločin / Sotto falso nomeDalší neznámé evropské koprodukční psychologcké drama kombinuje několik žánrů a poměrně se mu to daří. Režisér a spoluscenárista Roberto Andò chtěl zároveň zaujmout i košatým příběhem, takže k jednoduché, ale funkční vztahové linii přidal ještě několik zbytečných flashbacků, čímž diváka pouze zmátl a rozptýlil jeho pozornost. Selhal také v častých erotických scénách, které mnohdy působí nechtěně amatérsky a směšně. Nezklamal ale v potřebně hutné atmosféře a dobře napsaných dialozích. V hlavních rolích se ze známějších tváří objeví jen Daniel Auteuil, který snímek drží nad vodou i ve slabších chvilkách, ačkoli úloha milovníka mu úplně nesedla, a Michael Lonsdale. Evropská žánrová jednohubka.

Zajímavost: Tuzemský název snímku někdy bývá i Cena touhy.

Ukázka z filmu Podivný zločin / Sotto falso nome
Plakát filmu Terč / Yat goh ho yanTerč (Yat goh ho yan) (úterý 12. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / středa 13. 7., 15.40 - 17.20)

Hongkongsko-australská akční komedie asi nikoho nepřekvapí, protože v její hlavní roli se objevuje legendární Jackie Chan. Režírující Sammo Hung tak měl ulehčenou práci, neboť se mohl spolehnout na šílené akční choreografie, množství fórků typické pro ústřední hvězdu a její nepopíratelné charisma. Nemusel ani řešit typicky jednoduchý příběh, u něhož se nevyplatí přemýšlet. Zvolil také přiměřenou stopáž a svižné tempo, tudíž není čas na nudu. Jediné, v čem výrazněji selhal, je nepochopitelné množství zpomalených záběrů. Nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Chan si při natáčení zlomil nos a poranil krk.

Ukázka z filmu Terč / Yat goh ho yan
Český plakát filmu Sudá a lichá / Pari e dispariSudá a lichá (Pari e dispari) (středa 13. 7., Barrandov, 20.15 - 22.45)

Italská komedie patří k tomu nejlepšímu, co společně natočili Bud Spencer a Terence Hill. Režírující Sergio Corbucci jim nechal velký prostor a do filmu zakomponoval co nejvíce pro ně typických bitek, "fackovaček" a vtipných situací, neopomněl ani hlášky a celkově pohodovou atmosféru. Přispěl i svěžím tempem a střídmou stopáží, v níž není prostor na vysloveně hluchá místa. Samozřejmostí pak je i prostinký příběh a nakažlivý hudební doprovod. Pro mnohé nostalgická vzpomínka na dospívání.

Zajímavost: Ačkoli je komedie italská, natáčela se v USA, kam byl vyslán padesátičlenný italský štáb.

Originální trailer filmu Sudá a lichá / Pari e dispari
Bouřlivé výšiny (Wuthering Heights) (středa 13. 7., ČT2, 21.30 - 23.10)

Plakát filmu Bouřlivé výšiny / Wuthering HeightsJedna z mnoha adaptací slavného románu Emily Brontë vznikla na počátku devadesátých let a někteří ji řadí k těm vůbec nejlepším. Tehdy debutující Peter Kosminsky v ní vsadil na skoro autentickou atmosféru viktoriánské Anglie, perfektní minimalismus, propracované vztahy mezi postavami, trefnou a přesně pasující hudbu a hlavně na nekýčovitost, která se k podobné romantice často váže. Pomohlo mu i obsazení klíčových rolí, které svěřil křehké Juliette Binoche a démonickému a charismatickému Ralphu Fiennesovi. Dojem kazí jen pomalejší tempo a pro diváka neznalého předlohy i množství postav a spletité vztahy mezi nimi. Troška klasiky uprostřed týdne.

Zajímavost: Fiennes trval na zobrazení scény, v níž Heathcliff bije hlavou o strom a provedl ji tak přesvědčivě, až mu tekla krev.

Originální trailer filmu Bouřlivé výšiny / Wuthering Heights
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Austin Butler spojí síly s Darrenem Aronofskym (28.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu