Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hra o trůny S06E10

TV recenze: Hra o trůny S06E10 – Vichry zimy

Vydáno: 28.06.2016 11:25 v sekci Články | Televize - Pavel Klimeš | foto: HBO Europe

Finále šesté řady seriálu Hra o trůny nabízí excelentní posunutí zbývajících příběhových linií, v nichž se toho dělo pouze málo a připravuje děj na sedmou řadu několika odvážnými (byť ne nutně neočekávanými) zvraty.

Hra o trůnyRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 28.06.2016 11:25. Finále šesté řady seriálu Hra o trůny nabízí excelentní posunutí zbývajících příběhových linií, v nichž se toho dělo pouze málo a připravuje děj na sedmou řadu několika odvážnými (byť ne nutně neočekávanými) zvraty. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
POZOR: Text obsahuje nezbytné spoilery k předchozím epizodám!

V Králově přístavišti má Cersei (Lena Headey) stanout u soudu za své zločiny, zatímco na Dvojčatech oslavuje Jaime (Nikolaj Coster Waldau) společně s Walderem Freyem (David Bradley) vítězství. Na Zimohradě na Severu, kam konečně přichází „Zima“, přesvědčuje ser Davos (Liam Cunningham) Jona (Kit Harington), aby potrestal Melisandru (Carice van Houten) za její činy a Malíček (Aidan Gillen) odhalí Sanse (Sophie Turner) své záměry. Mezitím Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) na dalekém Severu odhaluje další střípky z minulosti.

Finn Jones, Jonathan Pryce ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesNázev poslední, desáté epizody šesté řady Hry o trůnyVichry zimy je totožný s názvem doposud nevydané šesté knihy v sérii Píseň ledu a ohně od spisovatele George R.R. Martina. Scénář pochází opět od hlavních tvůrců seriálu Davida Benioffa a D.B. Weisse a úlohu režiséra zastal opět Miguel Sapochnik. Co do délky stopáže je to doposud nejdelší epizoda a je tu rozhodně na co koukat. Oproti předcházejícímu dílu, který se točil především okolo dvou obrovských bitev, je zde poněkud méně akce (s jednou dost podstatnou výjimkou), ale o to více je tam potřebného času konverzačního, kterého je po třeskutých událostech třeba jako soli. Bylo by také vhodné podotknout, že nyní již televizní seriál ve všech příběhových liniích předběhl děj knih (poslední pozůstatky se týkaly Greyjoyů a Freyů).      

Linií, která se mi obzvláště líbila, byla ta v Zimohradu. Opět excelovala malá lady Mormont (Bella Ramsey) a bude do budoucna velice zajímavé sledovat, co všechno mají za lubem Sansa i Baelish. Jon se bude mít asi ohánět, aby uhájil svůj status quo. Ten se opět malinko změnil díky odhalení, které jsme již dříve očekávali, ale i tak je hezké mít to (téměř) jednoznačně potvrzeno. Rozhodně jde o něco, co bude mít velké následky do příští série. Také Branova nová úloha Tříoké vrány je (alespoň pro mě) dosti nejasná. Co přesně má být teď jeho posláním?

Emilia Clarke, Peter Dinklage ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesTato epizoda obsahuje rovněž jednu velmi, velmi dlouho očekávanou pomstu a spousta diváků si asi bude samým zadostiučiněním výskat. Znamená to ale, že teď už v Západozemí není žádný vysoce postavený vraždící maniak a někdo se buď vybarví (již možná tušíme, kdo má k tomu solidně nakročeno), anebo prostě budou jiné starosti, než někoho nechat sežrat svými psy či upálit zaživa.   

Pokud má něco na této epizodě obrovský dopad, tak je to zejména děj v Králově přístavišti. Možná jsem si párkrát při sledování dotyčné události pomyslel, zda opravdu bylo zapotřebí na toto tak dlouho čekat, protože při pohledu zpět skutečně řada scén z hlavního města působí velice „vycpávkově“ a v tomto kontextu jsou zprávy o tom, že sedmá sezóna bude mít pouze sedm dílů, velice vítané. Rovněž celkový výsledek, ač je (a velmi velmi působivě) prezentován jako velmi důležitý, vlastně z hlediska širšího geopolitického kontextu ani zdaleka tolik zásadní není (současná sféra vlivu krále není zrovna velká). Samozřejmě jde ale o jeden z vrcholných zvratů v celé této sérii a patří k tomu nejlepšímu, co seriál nabídl.

Je jasné, že jako poslední díl se Vichry zimy v menší míře věnovaly i některým z ostatních linií. Daenerys a její konverzace s Tyrionem (i Daariem) patří opět k těm památnějším, zatímco význam Davosovy roztržky s Melisandrou si lze pouze domýšlet. Rovněž Olennina schůzka v Dorne je zatím spíše záhadnějšího rázu. Nad vším se pak vznáší genialita hudebního doprovodu, kdy se Ramin Djawadi opět překonal a právě díky němu je většina výjevů v tomto dílu tak působivá, jak si zaslouží. 

Nikolaj Coster Waldau ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesJe také pěkné vidět, že určitého pokroku nabrala i cesta Sama (John Bradley) a Gilly (Hannah Murray). Pokud bych měl ve spojitosti se Samovou linií něco vytknout, pak určitě to, jak některé postavy dokáží cestovat až nadpřirozeně rychle a v rámci jednoho dílu, zatímco jiným trvá jen o něco delší vzdálenost celou sezónu. To souvisí hlavně se záběrem sezóny, kdy je nutné příběhové linie, které se neodehrávají současně, dávkovat průběžně, ale i tak to vyvolá nejedno zvednuté obočí.

V celkovém zhodnocení šlo o nesmírně povedené a silné finále, které navázalo na třeskuté bitvy na Severu a v Essosu v minulém dílu. Kombinují se zde ďábelské úskoky s obrovskými vedlejšími ztrátami, velká (byť mnohými předvídaná) odhalení a také vykonání pomsty. To vše přispělo k tomu, že si šestá řada nemohla přát o moc lepší závěr. Už teď se moc těším na sedmou řadu.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nikolaj Coster-Waldau mezi satanisty (11.05.2023 15:44 v Novinky | Trailery)
- Pinocchio Guillerma del Tora má nový trailer (10.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rošťák ničitel Conan v sedmé kavalérii čeká, než skončí léto (19.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež (05.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rod draka (21.07.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Katastrofický Moonfall baví jen tupými dialogy a okázalou vyšinutostí (06.02.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Mimořádná událost v podobě bodu varu a ohrožení Měsíce (02.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: dánský survival Proti ledu (14.01.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Eternals nejsou niterním dramatem ani popcornovým blockbusterem (10.11.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Nový trailer katastrofického filmu Moonfall (02.11.2021 07:30 v Novinky | Trailery)
- V listopadu na streamovacích službách: Velké herecké hvězdy a fantasy seriál natočený u nás! (01.11.2021 12:30 v Radar)
- Recenze: Vizuálně strhující Duna rozvážně otevírá nové světy a potvrzuje status filmu roku (23.10.2021 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Prequel Hry o trůny má první teaser (05.10.2021 15:39 v Novinky | Trailery)
- Finch má první trailer (20.09.2021 16:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Úžasňákovi krotí duchy a stepfordské paničky a stávají se nepřáteli lidu (18.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: vražedný reunion matky a dcery v Gunpowder Milkshake (25.05.2021 15:06 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu