Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Sanctum

Preview: Sanctum

Vydáno: 21.02.2011 07:00 v sekci Radar | Preview - Kateřina Samková | foto: 2010 Bontonfilm

James Cameron nade vše miluje vodu, potápění a technickou dokonalost. Na to všechno se můžeme těšit ve filmu Sanctum, který příchází právě z Cameronovy producentské dílny, jehož realizace se ujal vcelku neznámý filmařský tým.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jako většina filmů, které jsou nějakým způsobem spojeny se jménem Jamese Camerona, i Sanctum využívá nejmodernější filmařské technologie (ne-li je přímo vytváří a vymýšlí). Tentokrát opět dostaly příležitost podvodní kamery a hlavně nejnovější 3D technologie, se kterou Cameron bodoval v Avataru a zdá se, že ji bude využívat v plné míře i nadále. Velmi zvláštní se ale zdá volba Alistera Griersona na post režiséra. Ten má za sebou jen kraťoučký, ale výstižně sžíravý film Bomb (můžete ho bez problémů zhlédnout na YouTube), tři další krátkometrážní snímky a nepříliš dobře hodnocené drama z druhé světové války Kokoda.
Ani herecké obsazení není zrovna příliš profláklé - Velšana Ioana Gruffudda si možná budete pamatovat z menší role v Titanicu, Christophera Bakera si režisér vybral již do hlavní role svého celovečerního debutu, ale jinak na svém kontě žádné zajímavé role nemá. Nejznámějším jménem v obsazení tak zůstává Richard Roxburgh, kterého si určitě snadno spojíte s postavou Vévody z muzikálu Moulin Rouge!. A o co tedy půjde?
Na území Papuy Nové Guiney se nachází obrovský, neporušený, neprozkoumaný a velmi špatně dostupný jeskynní systém - snad jeden z největších na světě. Expedice, která ho prozkoumává, je vedena potápěčem Frankem a zúčastní se jí i jeho syn Josh a bankéř a sponzor Carl se svoji přítelkyní. Frank prozkoumával jeskyně již několik měsíců, hluboko v labyrintu dokonce založil základní tábor a rozmístil perfektní komunikační síť umožňující spojení s táborem na povrchu. Bohužel, nic z toho nedokáže zabránit katastrofě, která udeří ve formě obrovského tropického cyklónu, který postupně zaplavuje jeskyni a znemožní výpravě návrat domů stejnou cestou, kterou se dostali dovnitř. Jedinou jejich šancí na přežití je projít složitými chodbami až k oceánu, pokud taková cesta ovšem vůbec existuje.
Příběh byl inspirován skutečným zážitkem spoluautora scénáře Andrewa Wrighta, který se dostal velmi blízko smrti při expedici v systému podvodních jeskyní, když nemohl najít cestu ven. "Vedl jsem potápěčskou expedici v Austrálii a poslední den se kvůli bouři zavalil vchod a všech patnáct členů výpravy zůstalo uvězněno vespod," vzpomíná Wright. "Trvalo téměř dva dny dostat všechny lidi ven, včetně mě. Stál jsem tam opravdu tváří v tvář smrti. Reakce ostatních lidí, kteří tam se mnou uvízli, mě přivedly na tenhle příběh, který je skutečným vyprávěním o lidské vůli a síle, kterou ze sebe dokáže člověk dostat v takhle extrémních situacích." Andrew Wright je mimo jiné také známým australským mořským průzkumníkem a producentem, který má na svém kontě již pěknou řádku přírodopisných dokumentů, včetně několika zfilmovaných výprav k vrakům Titanicu a Bismarcku.
A jaké bylo pro režiséra pracovat s Cameronem? "Byla to výborná zkušenost," vypráví a pokračuje: "Jim mi řekl - podívej, tohle je tvůj film, tvoje vize, dělej si s tím, co chceš, jen mi dovol, abych ti pomohl udělat z něj ten nejlepší snímek, jaký dokážeš natočit." Vzpomíná také na to, jak byl Cameron během natáčení zaměstnán svým vlastním režijním dítkem Avatarem, takže ve skutečnosti do samotného natáčení moc nezasahoval a největší podíl má hlavně na postprodukci.
Natáčelo se převážně na Zlatém pobřeží v Queenslandu v Austrálii a použita byla stejná technologie, jakou využil Cameron už při natáčení Avatara. Podvodní sekvence s herci se ovšem vytvářely výhradně v obrovské vodní nádrži v queenslandských filmových studiích a některé záběry z jeskyní vznikly také ve známém potápěčském regionu kolem Mount Gambier.
Film měl za oceánem premiéru již před dvěma týdny a ohlasy na něj zatím nejsou moc pozitivní, takže je možná škoda, že Cameron do natáčení moc nezasahoval. Na rottentomatoes získal snímek třicet procent kladných recenzí a většina kritiků sice vychvaluje perfektní vizuální a technickou stránku, ale s příběhem ani hereckými výkony moc spokojená není. U nás se budeme moct přesvědčit o tom, jestli měli zámořští kritici pravdu, od 17. března.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Král džungle Robocop skládá zkoušku dospělosti a je prostě báječný (02.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Novinky na Blu-ray: 34. týden (20.08.2011 09:11 v Radar | BD a DVD tipy)
- Rango obelstil koktavého krále (22.03.2011 07:53 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: 11. týden (17.03.2011 14:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sanctum (14.03.2011 13:00 v Recenze | Premiéry)
- Box office: 3D Cameron zválcován teen hororem (06.02.2011 23:37 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu