Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Angry Birds ve filmu

Recenze: Angry Birds ve filmu hrají předem prohranou hru s diváky

Vydáno: 15.05.2016 11:04 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Populární hra z tabletů, smartphonů a sociálních sítí si po letech konečně našla cestu na filmová plátna, ale překvapivě neambiciózním způsobem.

Angry Birds ve filmuRecenzoval/a Martin Bubrín dne 15.05.2016 11:04. Populární hra z tabletů, smartphonů a sociálních sítí si po letech konečně našla cestu na filmová plátna, ale překvapivě neambiciózním způsobem. Hodnocení: 2.5

Angry Birds ve filmu

The Angry Birds Movie
Komedie / Rodinný / Akční / Dobrodružný
USA, 2016 , 97 min.

Režie: Clay Kaytis, Fergal Reilly
Scénář: John Cohen, Mikael Hed, Mikko Pöllä, Jon Vitti
Hudba: Heitor Pereira
Herci: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Maya Rudolph, Bill Hader, Peter Dinklage, Sean Penn, Keegan-Michael Key, Kate McKinnon, Tony Hale, Hannibal Buress, Ike Barinholtz, Tituss Burgess, Ian Hecox, Anthony Padilla

Česká premiéra: 12.05.2016

Angry Birds ve filmu hodnocení na Kinobox.cz: 70.12 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[Tento text vznikl původně pro portál Aktuálně.cz, za možnost uveřejnit ho i zde redakci děkuji.]

Angry Birds ve filmu není jediná letošní videoherní adaptace – za měsíc se do kin podívá například i hraná verze MMORPG fenoménu Warcraft: První střet, úplně na konci roku zase odvážně koncipovaný Assassin's Creed s Michaelem Fassbenderem. Oba tituly (a ten druhý samozřejmě o poznání více) vycházejí z vysoce úspěšných titulů napříč generacemi hráčů, nabízejících přitažlivý high-concept, propracovaný fikční svět, komplikované vyprávění a nejednorozměrné postavy. Čili vše, co jednoduchá herní aplikace, v níž hráč pomocí ptáků sestřeluje zelená prasata, mít logicky nemůže.

Fotografie z filmu Angry Birds ve filmu / Angry BirdsI když jsou primárně komerční zájmy filmu samozřejmé, je otázkou, proč s ním studio Sony přichází až nyní, když už se zábava (a nejen ta tabletová) posunula mnohem dále a Angry Birds už dnes nejsou tak silnou značkou jak v minulosti. Finská vývojářská společnost Rovio uvedla svůj masivní hit na trh na konci roku 2009, od té doby byl rozšířen na spoustu operačních systémů, zařízení a dočkal se také spousty pokračování a spin-offů, mezi nejpopulárnější z nich patří ty založené na sérii Star Wars. Svou expanzivní strategií Rovio pokračovala dětským kresleným seriálem Angry Birds Toons a nyní ji pravděpodobně završuje celovečerním filmem se spoustou zvučných jmen v obsazení.

Film pro všechny, ale pro nikoho

Výsledek je však překvapivě neambiciózním vytěžením konceptu videohry. Největší problém přitom není v dějové plytkosti, nýbrž nesoudržnosti filmu jako celku, který se sice profiluje jako primárně dětský, nýbrž obsahuje spoustu narážek a vtipů pro dospělého diváka. Jde o opravdu bizarní kombinaci, v níž se mísí cartoonové scény ve stylu Looney Toones (čili humor založený na padání, narážení a hlasitých zvucích) s pasážemi citujícími Kubrickovo Osvícení a momenty, kde například jedna z postav zcela otevřeně vybízí k hromadnému sexuálnímu aktu.

Fotografie z filmu Angry Birds ve filmu / Angry BirdsPříkladem neujasněnosti je také hudební dramaturgie, jež velmi často sklouzává k falešné nostalgii po minulosti (Scorpions, Limp Bizkit), jindy zase sahá po osvědčených popových hitech dnešní mládeže (Charli XCX, Imagine Dragons, Demi Lovato). Když si prasata na velkolepé taneční párty nasadí helmy Daft Punk, děti nepochopí, jejich rodiče se však lehce pousmějí.

Scénář Jona Vittiho (Alvin a Chipmunkové) chtěl pravděpodobně uspokojit dvě divácké skupiny najednou, vznikl však zvláštně neucelený film, který často sklouzává k infantilitě, jindy je jej zase možné pochopit jen na základě konotací s dospělým světem, což opět sráží jeho funkci jako primárně dětského snímku.

I když je vyprávění vystavěno jako jednoduchý příběh outsidera, který se stane hrdinou, vystačí navíc samotná zápletka na přibližně polovinu stopáže, takže velice často stojí na místě a je vyplněna samostatnými „gagy pro gagy“. Jako příklad mohou posloužit různé scény, kdy se hlavní hrdina vyrovnává s agresí, které snímek nikam neposouvají, jen fungují samy o sobě jako animované kraťasy. Humorná stránka je u Angry Birds ve filmu opravdu sporná, díky neucelenosti cílové skupiny jde často o „hit or miss“ momenty, u nichž přijde jeden skutečně dobrý vtip na deset průměrných.

Být zuřivý nestačí

Fotografie z filmu Angry Birds ve filmu / Angry BirdsKdyž dojde v druhé půli na samotnou pomstu zlým prasatům, která ptákům z jejich ostrova ukradnou vejce (=potomky), snímek přichází s hlavní atrakcí, a to trojrozměrnou vizualizací samotné podstaty herní předlohy – ostřelování prasečích obydlí pomocí ptáků s různými schopnostmi (jeden mění směr, druhý vybuchuje, třetí snáší „ohnivé koule“ apod.). Dojde zde opravdu na všechny známé ptačí triky, lokace a postavy, čímž snímek skutečně naplňuje to, co sliboval… ale bohužel nic navíc.

U hollywoodského animovaného filmu za desítky milionů dolarů je samozřejmostí očekávat jistou hranici kvality. Nad vysokou úrovní animace se už ani nestojí za to pozastavovat, lišit se může pouze hranice nevkusnosti, která je u Angry Birds překvapivě nízká (na to, že vznikl primárně pro komerční účely). Debutující režijní dvojici Clay Kaytis-Fergal Reilly se podařilo snímek obohatit slušným tempem a spádem, při němž se na diváka chrlí jeden vizuální vjem či gag za druhým (nejsilnější je zejména zběsilé akční finále), čímž vyvolává iluzi svižného filmu, který ani na chvíli nenudí.

V porovnání s konkurenčními snímky od Pixaru (V hlavě, Hodný dinosaurus) nebo Disneyho (Zootropolis: Město zvířat) však více než zběsilé tempo nenabízí. Schází mu vypravěčská grácie i propracovanější pozadí i poselství (tuto konspirační teorii je lepší ignorovat), jdoucí daleko za to, že „být naštvaný je někdy ku prospěchu věci“. Angry Birds tak sice zůstali zuřiví, ale zcela bez něčeho, čím by je divák dokázal odlišit od řady ne vyloženě špatných, ale průměrných kousků jako třeba obdobného „ptačího animáku“ Rio.

Originální trailer filmu Angry Birds ve filmu

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Wut (Ebolnik, 16.05.2016 20:04) Reagovat

    Muzete nejak upresnit, co presne ma znamenat "a ten druhy samozrejme o poznani vice"?
    Nechcete tim snad naznacit, ze AC ma propracovanejsi lore s komplikovanejsim pribehem, ze ne? :D
    Ostatne ani Warcraft nevychazi z zadnyho MMORPG fenomenu.

    Bud si to opravte, nebo takovy veci o hrach vubec nepiste, vypada to hrozne neprofesionalne pro lidi, ktery se v tom vyznaj).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Češi chodí do autokin (05.05.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: To dostalo Přes prsty (10.09.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Angry Birds se vrací v prvním traileru (22.02.2019 13:50 v Novinky | Trailery)
- Kurt Russell jako Santa Claus v The Christmas Chronicles (10.10.2018 17:27 v Novinky | Trailery)
- Videoherní Assassin's Creed v druhém traileru (18.10.2016 15:40 v Novinky | Trailery)
- TOP 20 ČR: kina překvapivě ovládla Sezn@mka (02.08.2016 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Doba ledová zamrazila konkurenci (19.07.2016 10:05 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Dory na Tarzana doslova zapomněla (13.07.2016 07:16 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Hledá se Dory třetím týdnem na špici (05.07.2016 11:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: na prvním místě se našla rybička Dory (21.06.2016 10:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Warcraft jasně zahnal démonické pokračování (13.06.2016 22:46 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: V zajetí démonů 2 vystrašilo konkurenci (13.06.2016 09:46 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: Želvy Ninja selhaly v překonání Alenky (07.06.2016 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Želvy Ninja 2 vedou slabý víkend (06.06.2016 10:13 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: v Česku žebříčku uchvátila Alenka (31.05.2016 09:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box Office: X-Meni vedou, Alenka propadá (30.05.2016 07:00 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: v žebříčku nastala x-menovská Apokalypsa (24.05.2016 07:00 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu