Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
X-Men

Stroj času: X-Men aneb jak to celé začalo

Vydáno: 15.05.2016 19:36 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

X-Men z roku 2000 jsou průkopnickým dílem komiksového žánru a prvním dílem série, jejíž nejnovější díl X-Men: Apokalypsa se právě hraje v našich kinech. Jejich duchovním otcem je Bryan Singer.

X-MenRecenzoval/a Václav Limberk dne 15.05.2016 19:36. X-Men z roku 2000 jsou průkopnickým dílem komiksového žánru a prvním dílem série, jejíž nejnovější díl X-Men: Apokalypsa se právě hraje v našich kinech. Jejich duchovním otcem je Bryan Singer. Hodnocení: 5

X-Men

X-Men
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2000 , 104 min.

Režie: Bryan Singer
Scénář: Tom DeSanto, Bryan Singer, David Hayter
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hudba: Michael Kamen
Herci: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Famke Janssen, James Marsden, Halle Berry, Anna Paquin, Tyler Mane, Ray Park, Rebecca Romijn, Bruce Davison, Matthew Sharp, Brett Morris, Rhona Shekter, Kenneth McGregor

Česká premiéra: 05.10.2000

X-Men hodnocení na Kinobox.cz: 79.17 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Komiksoví X-Men byli v Americe kultem už od od roku 1963, kdy první číslo komiksu X-Men stvořili Stan Lee a Jack Kirby pro nakladatelství Marvel. X-Men se měli původně jmenovat Mutanti, ale zůstal jim název X-Men neboli "lidé s eXtra schopnostmi". Po animovaném televizním seriálu z počátku devadesátých let si roku 1994 filmová práva zajistila společnost 20th Century Fox. Trvalo ještě ale šest let než první hraná verze X-Men vznikla. Marvel byl v té době ve stínu slavnější značky DC Comics, která už měla na svém kontě Supermana a jeho sequely a Batmana a jeho sequely.

Hugh Jackman ve filmu  / X-MenMarvel se v té době mohl pochlubit pouze prvním Bladem. Na režii prvního dílu X-Men byla najat mladý režisér Bryan Singer, který si důvěru producentů získal především svou inteligentni kriminálkou s překvapivou pointou, která léty zkultovněla. Singer se rovněž blýskl skvělou kingovskou adaptací Nadaný žák, z níž si do X-Men dotáhl shakespearovského herce sira Ian McKellena. Námět napsal spolu se Singerem producent a fanda komiksové předlohy Tom DeSanto, zatímco scénář byl dílem debutujícího scenáristy David Haytera

Prolog X-Men začíná v roce 1944 v koncentračním táboře Osvětimi, který odhalí nadpřirozené schopnosti 13letého Erica Lehnsherra. O mnoho desítek let později se americký senátor Kelly (Bruce Davison) snaží prosadit zákon o "registraci mutantů", který by je nutil se veřejně odhalit, stejně jako ukázat své schopnosti. Na jeho projevu je i dospělý Eric, nyní mocný mutant Magneto (McKellen) a profesor Xavier (Patrick Stewart), kteří si poté v zákulisí krátce pohovoří a ukáží své neslučitelné protichůdné názory na tuto věc.

Fotografie z filmu  / X-MenZ hlediska dalšího děje je pro zjednodušení "pro-lidsky" orientovaný Xavier považován za klaďase, zatímco "proti-lidsky" orientovaný Magneto za záporáka. Každý z nich má svůj "kemp" mutantů stojících na té či oné straně. Klíčovou roli tu sehrají ale dva jiní mutanti, Rogue (Anna Paquin) a Wolverine (Hugh Jackman). Kdo bude stát na konci jako vítěz?

Singer se nesnadné úlohy adaptovat komiks, ve kterém vystupuje na desítky různých mutantů spojených v několika různých spolcích, zhostil se ctí a ačkoliv se v zájmu zjednodušení přiklonil k lehce čitelnému rozdělení na "hodné" a "zlé", nic to nemění na tom, že X-Men jsou vynikající film a vynikající ukázka toho, jak k adaptacím komiksu přistoupit. Singer totiž nenatočil tupou komiksárnu, která je cílená výhradně na desetileté děti a popcorn žvýkající teenagery. Dokázal, že ani komiksový film nemusí být jen třeskutá rána do palice nebo naivní pohádka, ale inteligentní zábava pro všechny věkové skupiny.

James Marsden, Halle Berry, Famke Janssen ve filmu  / X-MenPřekvapivě zde spojil prvky blokbusteru - akci, triky, bitky s prvky psychologického dramatu, v němž jsou postavy, jejich psychologie a motivace jejich činů na stejné úrovni jako "povrchní" akční scény, které nevyžadují od diváka žádnou intelektuální interakci. Tím se Singer odlišil od většiny předchozích, a po letech můžeme říci, že i od většiny následujích režisérů, kteří se v postupně rozrůstajcí sérii X-Men včetně jejich spin-offů vystřídali. Singerovi první (a pak i druzí X-Men 2) dokládají starou pravdu, která tvrdí, že "na poprvé to je vždy nejlepší". Samozřejmě to neplatí vždy a všude, ale v případě této série bych se přikláněl právě k tomuto názoru. 

Singer "zametl" cestu budoucím komiksovým adaptátorům, kteří se sice vydávali zase jinou cestou, nicméně ne všichni se s komiksem poprali tak zdatně jako právě on. Samozřejmě velkým dílem úspěchu bylo kromě Singerova přístupu ke komiksové předloze a jejímu inteligentnímu filmovému převedení herecké obsazení. Mít v jednom filmu dvě herecké legendy v podobě Stewarta a McKellena, který se paradoxně proslavil až po X-Men v roli tolkienovského čaroděje Gandalfa, je už samo o sobě velkým výkonem.

Patrick Stewart, Ian McKellen ve filmu  / X-MenSinger ale shromáždil pozoruhodnou partu hereckých nováčků a nevšedních herců, kterým tak skoro všem výrazně napomohl v jejich další herecké kariéře. Nejvíce prostoru zde dostal do té doby neznámý Australan Hugh Jackman, jehož kariéra by bez role Wolverina nebyla tím, čím je dnes. Sympatický je především jeho anti-hrdinský postoj a sebeironizující nadhled. Skvělá byla rovněž Anna Paquin a Famke Janssen jako doktorka Jean Grey.

Neztratili se tu ani další herci, především Rebecca Romijn jako Mystique, Halle Berry jako Storm a James Marsden jako Cyclopse. Jednorozměrněji pak působí jen dvojice Toad (Ray Park) a Sabretooth (Tyler Mane), jejichž role jim pochopitelně neumožňovali více než jen skákat a vystřelovat jazyk nebo vrčet jako šelma. 

X-Men jsou skvělý komiksový film, který má všechno a ještě mnohem více, co má skvělý komiksový film mít. Má postavy, jejichž osud nás zajímá a má smysluplný příběh, který obstojí v "nekomiksovém" světě. Je zároveň spektakulární podívanou i psychologicky netriviálním dramatem. Nesmíme také opomenout burácivou hudbu bohužel už mrtvého Michaela Kamena.

Pro mě osobně jsou první X-Men nejlepším filmem série. Ostatní, dle mého názoru, včetně Singera samotného, už pak jen na originálním filmu více či méně "parazitovali", a to nejen v rámci této série.

Originální trailer filmu X-Men



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Každý má pochopitelně svého favorita, ale mi... (Spike, 17.05.2016 21:12) Reagovat

    Každý má pochopitelně svého favorita, ale minimálně X2, První třída a Budoucí minulost se prvním X-men vyrovnají, co je pro koho ten nejlepší díl je pak už subjektivní. Každopádně je až udivující, že i po tolika letech si série pořád udržuje tak vysokou laťku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Angelina Jolie a Halle Berry budou Maude v Maude (19.04.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Dívka a moře (12.01.2023 13:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech (06.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu