Preview: Svět orků a lidí ožívá na plátně ve Warcraft: První střet

Vydáno: 12.05.2016 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Už jen necelý měsíc nás dělí od premiéry napjatě očekávané videoherní adaptace Warcraft: První střet, v níž nás režisér Duncan Jones zavede do epického fantasy světa orků a lidí.
Za necelý měsíc dorazí do kin první velký "videoherní" velkofilm roku - Warcraft: První střet (tím druhým je Assassin's Creed). Ten do filmové podoby převádí svět Azeroth, kteří znají hlavně počítačoví a herní maniaci z videoherní série World of Warcraft vytvořené společností Blizzard Entertaiment, stejně jako ze série románů, které hra inspirovala. Režisérem filmu je velký fanoušek této hry a zároveň fanda filmové fantasy trilogie Pán prstenů Duncan Jones. (Původně byl k tomuto projektu připoután Sam Raimi. O možnost režírovat žádal i filmový šílenec Uwe Boll, kterého však Blizzard odmítnul se slovy, že "špatný film by mohl poškodit pověst hry".)

Fotografie z filmu Warcraft: První střet / Warcraft: První stretO filmové verzi této počítačové strategické hry se začalo poprvé uvažovat už v roce 2006. Ale teprve v roce 2013 se k projektu připojil jeho nynější režisér Jones. Scénář napsal Charles Leavitt podle námětu Chrise Metzena. O postupném obsazování rolí vás Filmserver pravidelně informoval, takže si to nyní můžeme zopakovat. Jednu z hlavních rolí, náčelníka lidí a představitele světa Aliance Anduina Lothara hraje Travis Fimmel, druhou, orka Durotana z Hordy hraje Toby Kebbell. V obsazení jsou dále Ben Foster (Medivh), Paula Patton (Garona), Dominic Cooper (král Llane Wrynn), Clancy Brown (Blackhand), Robert Kazinsky (Orgrim), Ruth Negga (Lady Taria), Daniel Wu (Gul´dan) a další. Příběh je zasazen do raného období, které odpovídá prvním dvěma dílům videoherní série a krátce, půjde v něm o střet dvou světů (lidí a orků), jejichž vůdci budou bojovat o budoucnost svých národů.  

Natáčení projektu, na který produkčně dohlížela společnost Legendary Pictures a s ním Blizzard, probíhalo hlavně v kanadském Vancouveru od ledna do května 2014. Hlavní práce nicméně Jonese a supervizora speciálních efektů Billa Westenhofera, který má dva Oscary za vizuální efekty filmů Zlatý kompas a Pí a jeho život, čekala v postprodukci, která zabrala rekordních dvacet měsíců. Triky, a bylo jich mnoho (více než 1000), obstarala známá Industrial Light & Magic, která smíchala fotky herců s návrhy umělců Blizzardu a padla na ně jistě větší část rozpočtu, který se pohyboval nad hranicí sta milionů, ale kolik to bylo přesně, zdroje neuvádí.

Fotografie z filmu Warcraft: První střet / Warcraft: První stretNa začátku bylo uvedeno, že Jones je sám velkým fanouškem této videoherní série a sám uvedl, že vzal tento projekt také proto, aby se pokusil vytvořit stejně spektakulární a magický svět, jaký vytvořil Peter Jackson svou trilogií Pán prstenů. Z traileru je tento vliv jasně patrný. Stejně patrný je i vliv Avatara a Her o trůny, který ostatně dokládá i to, že tým tvůrců masek Avatara pracoval i na Warcraft. Hudbu zase složil skladatel Her o trůny Ramin Djawadi

Mnohokrát odsunuté datum premiéry (naposledy z prosince 2015) už nyní téměř určitě nehrozí, takže po rocích čekání se už příští měsíc konečně dočkáme výsledku. Podaří se Jonesovi s Warcraft: První střet splnit svůj cíl a vyrovnat se Pánovi prstenů? Půjdou na něj do kina "všichni" nebo jen skalní fandové počítačové hry? Má filmový Warcraft šanci znovu oživit zájem o žánr fantasy? Bude Warcraft velký hit? Nastartuje "První střet" další sérii, nebo půjde o ojedinělý "experimentální" případ? Na tyto a další otázky odpoví až premiéra.

Warcraft: První střet startuje 9. června 2016.

Originánlí trailer filmu Warcraft: První střet





NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY