Válečná novinka Mela Gibsona v souboji o Oscary?

Vydáno: 06.05.2016 18:40 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Válečná novinka Mela Gibsona Hacksaw Ridge dostala šanci být horkým kandidátem na Oscary. Před dvaceti lety získalo Gibsonovo Statečné srdce pět Oscarů včetně režijního pro Gibsona samotného.
Mel Gibson při natáčení filmu  / Hacksaw RidgeMel Gibson získal před dvaceti lety Oscara za režii historického Statečného srdce. Jen sporadicky usedá na režijní stoličku a výsledky jsou vždy mimořádně zajímavé. To platí i pro jeho další dva režijní počiny, Umučení Krista, které je dodnes komerčně nejúspěšnějším eRkovým filmem (za ním je letošní Deadpool) a ani Apocalypto nebylo špatné. Deset let po něm uvidíme nový Gibsonův režijní kousek, drama z druhé světové války Hacksaw Ridge, v němž Andrew Garfield v příběhu podle skutečných událostí hraje Desmonda T. Dosse, doktora a pacifistu, který byl za své hrdinství v bitvě o Okinawu odměněn Kongresem. 

Studio Lionsgate, které stojí za Gibsonovým filmem, se ho rozhodlo uvést v "Oscar-friendly" období 4. listopadu tak, aby mělo šanci v následném oscarovém klání. Toto rozhodnutí bylo učiněno poté, co uspěl v pracovních projekcích, kde bylo oceněno "stejnou měrou drama, akce i špetka té víry". Vedle Garfielda si zahrál ansámbl herců včetně Vince Vaughna a Sama Worthingtona. Zajímavé bude především to, nakolik se zde projeví Gibsonova záliba v naturalistickém násilí, vzhledem k tomu, že jde o příběh o pacifistovi uprostřed války. 

Jestli se jeho film bude skutečně ucházet o některého z Oscarů, čeká ho těžká konkurence v podobě nových filmů Clinta Eastwooda (Sully), Anga Lee (Billy Lynn's Long Halftime Walk) nebo Martina Scorsese (Silence). Ještě dodejme, že vedle režie se Gibson jako herec objeví ve Ve jménu krve

Hacksaw Ridge má premiéru v USA 4. listopadu 2016. Datum české premiéry je ale až 20. dubna 2017.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY