Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hra o trůny S06E01

TV recenze: Hra o trůny S06E01 – Rudá žena

Vydáno: 25.04.2016 17:00 v sekci Články | Televize - Pavel Klimeš | foto: HBO Europe

Po ročním čekání opět přichází populární seriál z dílny HBO Hra o trůny. V recenzi se podíváme na to, co nová sezóna přináší a jaký je premiérový díl.

Hra o trůnyRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 25.04.2016 17:00. Po ročním čekání opět přichází populární seriál z dílny HBO Hra o trůny. V recenzi se podíváme na to, co nová sezóna přináší a jaký je premiérový díl. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Výpravný fantasy seriál Hra o trůny, který je volnou adaptací knižní série Píseň ledu a ohně od George R.R. Martina asi není třeba představovat. Mládeži zásadně nepřístupná, ale také velmi zábavná a napínavá – taková je vlajková loď televize HBO. Seriál se dnes přehoupnul do své již šesté řady a už první část slibuje, že v Západozemí v dohledné době veselo nebude. Epizodu s podtitulem Rudá žena režíroval Jeremy Podeswa, zatímco o scénář se postarala již stálá autorská dvojice David Benioff a D.B. Weiss.   

Conleth Hill, Peter Dinklage ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesZima už je tu. Západozemí se připravuje na novou Dlouhou noc, kdy si na ně brousí zuby Bílí chodci a jejich desetitisícová armáda mrtvých. V Králově přístavišti ovládaném sektou Vrabčáků byla královna Margaery (Natalie Dormer) uvězněna a bývalá královna Cersei (Lena Headey) veřejně potupena, ale ani jedna se nehodlá vzdát. Sansa Bolton (Sophie Turner) a Theon Greyjoy (Alfie Allen) unikají ze Zimohradu riskantním skokem z hradeb. Útěkem Sansy je pozice Boltonů na Severu oslabena i přes jejich vítězství nad Stannisem Baratheonem. Poslední bašta někdejší moci Robba Starka – Řekotočí - vzdoruje obléhatelům z vojsk Freyů a Lannisterů pod velením Bryndena „Černé ryby“ Tullyho (Clive Russell). Otrávení princezny Myrcelly (dcery Cercei) Ellariou Písek (Indira Varma) přiměje prince Dorana Martella (Alexander Siddig) uvažovat o válce proti Železnému trůnu. Za své nepovolené zabití Meryna Tranta v Braavosu s využitím masky Mužů bez tváře je Arya Stark (Maisie Williams) oslepena.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) se sice z Meereenu dostala živá, ale je zajata dothrackým khalasarem. Zatímco se Jorah Mormont (Iain Glen) a Daario Naharis (Michiel Huisman) vydávají po jejích stopách, Daenerysini poradci Tyrion Lannister (Peter Dinklage), Missandei (Nathalie Emmanuel), Šedý červ (Jacob Anderson) a Varys (Conleth Hill) snaží udržet město pod kontrolou. Na Zdi byl lord velitel Noční hlídky Jon Sníh (Kit Harington) i přes svou snahu zastavit Bílé chodce spojenectvím s Divokými zrazen a ubodán svými vlastními muži. Samwell Tarly (John Bradley) společně s Gilly (Hannah Murray) se však už předtím na Jonův příkaz vydává do Citadely ve Starém městě, aby se stal mistrem a přišel na to, jak porazit Bílé chodce. Zatímco se většina pánů Západozemí přetahuje o moc, Balon Greyjoy (Patrick Malahide), vládce Železných ostrovů se připravuje na nasazení obrovské flotily. A daleko za Zdí mladý Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) zůstává ve společnosti poslední z Dětí lesa a Tříokého havrana (Max von Sydow), aby se zdokonalil ve svých schopnostech.

Nikolaj Coster Waldau, Lena Headey ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesTolik ke (zkrácenému) nástinu situace, která se před námi rozprostírá na počátku šesté sezóny. Pokud se vám předchozí dva odstavce zdají příliš složité, věřte, že bude hůř. Seriál byl dost složitý už v první sezóně a s přibývajícím časem se nijak neulehčuje. Spíše naopak. Pokud tedy u nějakého seriálu platí, že je dobré se preventivně podívat alespoň na předcházející sérii, je to právě Hra o trůny.

Teprve nyní v šesté sérii došlo k tomu, že seriál předběhl knižní předlohu, série Píseň ledu a ohně, jelikož šestá kniha Vichry zimy nebyla dosud vydána. Tvůrci seriálu dostali sice od autora George R. R. Martina synopsi, co se má stát ve zbývajících dvou dílech, ale nemohou již čerpat ze stovek stran materiálu, využívat dialogy z knihy atd. Produkce seriálu se tedy stává daleko ambicióznějším projektem. Jelikož však pátá sezóna seriálu byla z hlediska knih velice zhuštěna, bude se řešit i mnoho pokračujících motivů z knihy páté (Tanec s draky) a dokonce i čtvrté (Hostina pro vrány) – ty se odehrávají paralelně s důrazem na jiné hrdiny. Příkladem takového motivu může být dění okolo rodu Greyjoyů, Martellů, putování Sama a Gilly na jih, nebo Branův výcvik na dálném severu. Řada linií je oproti knihám posunuta a některé jsou velmi zhuštěny, takže analýzy procesu adaptace jsou složité asi jako manuál k japonskému videu.     

Michael McElhatton, Iwan Rheon ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesNatáčení seriálu probíhalo v pěti různých zemích včetně Severního Irska, Chorvatska, Španělska, Islandu a Kanady. David Benioff se při předběžné premiéře prvního dílu seriálu pochlubil, že bylo natočeno 680 hodin materiálu, že štáb čítal až 900 lidí a scénář byl upraven celkem 140krát. Došlo samozřejmě i k opětovnému navýšení rozpočtu a jeden díl se tak musí vejít do desetimilionového budgetu. Oproti druhé sezóně, kdy se díly musely spokojit jen se 6 miliony dolarů a na velkolepou bitvu v Černovodém zálivu v deváté epizodě byl rozpočet dokonce překročen o další 2 miliony. 

Pokud se týče děje premiérového dílu, nebudeme samozřejmě spoilerovat, ale několik věcí si můžeme říci i bez prozrazení zápletky. Předně název je, jak si již dlouholetí diváci seriálu nejspíš odvodili, odkazem na lady Melisandru (Carice van Houten), která má však v tomto díle jen velmi malou, o to však překvapivější úlohu. Je rozhodně zajímavé o této rozporuplné postavě „odhalit“ více (někdo by možná řekl „až moc“), ale co přesně má výjev pro Rudou kněžku znamenat, zůstane záhadou. Důležitější asi je názorová proměna jejího „rivala“ Davose Mořského (Liam Cunningham).

Alfie Allen, Sophie Turner ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesPříkladem maximální úspornosti je pak to, že „cliffhangerové“ scény jak přežití Sansy a Theona, tak smrt Stannise, které se daly očekávat, nebyly v seriálu přímo zobrazeny. Jako by tvůrci čekali, co my čekáme, a proto se ani neobtěžovali se jimi dále zaobírat. Pokud se týče smrti Jona Sněha, pak se naopak prorokované zmrtvýchvstání zatím ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Ostatně situace v Noční hlídce je pouze další záminkou k tomu, abychom se báli o naše zbylé hrdiny, kteří jsou v bezvýchodné situaci.

O zdaleka nejakčnější momenty se pak stará Brienne z Tarthu (Gwendoline Christie) následovaná Podrickem (Daniel Portman), přičemž skvělý je v tomto případě nejen boj, ale hlavně to, co se děje po něm. Je to jedna z mála optimistických scén celého dílu. Optimismu si však moc neužije Dorne. Obecně scény z této oblasti patří v seriálu k mým nejméně oblíbeným. Lena Headey pak předvádí v roli truchlící Cersei nad svou dcerou Myrcellou velmi pěkný herecký výkon. Ramsay Bolton (Iwan Rheon) nám pak připomene, že i v šesté sezóně jde stále o představitele role zvráceného sadistického spratka.

Maisie Williams ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesTyrion a Varys předvádějí ukázkový příklad toho jak popsat a navázat na zběsilé události a sledovat ty dva v družném rozhovoru je vážně radost. Na druhou stranu z Meereenu uvidíme velmi málo. Mezitím Jorah a Daario pátrají po Daenerys a vyměňují si moudra o tom, co je jejich motivací. A samotná Matka draků? Ta je polapena oddílem Dothraků, jejichž rozhovor o tom, co se zajatkyní udělají, je připomenutím, o co v dothracké kultuře vlastně jde. Nový khal Moro (Joseph Naufahu) je pak další neotesanec po vzoru khala Droga a jsem zvědav, co se z něj vyklube. Počínání Aryi v ulicích Braavosu je pak pouze příslibem, že její slepota pro ni nebude fatální a že se s ní naučí žít.

Řada motivů nám zůstává skryta do dalších dílů. K nim patří nejen celou pátou sérii vyhlížený výcvik Brana Starka, ale také putování Sama a Gilly nebo z těch epičtějších obléhání Řekotočí, postup Bílých chodců či zbrojení Železných lidí.

Celkově tedy jde o velmi pěkný první díl s pochmurnou atmosférou, který sice nepatří k tomu nejlepšímu, co může seriál nabídnout, ale na rozjezd, který má rozprostřít šachovnici pro letošní události, je to velmi zdařilé.

[První díl šésté série můžete bezplatně sledovat na HBO GO.]

Trailer na šestou řadu seriálu Hra o trůny

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • chyba (Hradec, 26.04.2016 15:47) Reagovat

    Balon Greyjoy je tou dobou jiz dlouho po smrti a vyplaveni flotily vede jeho bratr - Victarion jestli se nepletu. K tomu vsak dochazi pouze v knize. V serialu se s tim divak nesetka.

    • Re: chyba (maty, 26.04.2016 15:57) Reagovat

      Balon Greyjoy se objeví v druhé epizodě, kde stále žije. Ale brzo by mo měl bratr zabít asi.

      • Re: chyba (Pavel Klimeš, 26.04.2016 16:06) Reagovat

        Text je psán hlavně s ohledem na seriál. Konkrétní rozdíly oproti knize nejsou v jeho intencích - vyžadovaly by samostatný a mnohem rozsáhlejší text.

  • Kdybyste si alespoň ověřil, jak se jména těch... (Jakub, 26.04.2016 17:16) Reagovat

    Kdybyste si alespoň ověřil, jak se jména těch postav píšou, monsieur redacteur!!!!

    • Re: Kdybyste si alespoň ověřil, jak se jména těch... (Pavel Klimeš , 26.04.2016 17:38) Reagovat

      A které je napsané špatně?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (21.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Transformers probudili kostlivce (07.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Rychle a zběsile 10 servíruje opulentní akci s až dětinskou radostí (20.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Nový trailer: Transformers: Probuzení monster (28.04.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (28.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Transformers: Probuzení monster (02.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Coppolova Megalopolis končí obsazování (05.10.2022 07:39 v Novinky | Zprávy)
- Nový marvelovský seriál Secret Invasion (11.09.2022 11:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu