Recenze: Pasolini aneb pocta kontroverznímu filmaři

Vydáno: 23.04.2016 12:07 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Životopisné drama Pasolini natočil nezávislý americký filmař Abel Ferrara jako svébytnou poctu kontroverznímu italskému režisérovi Pieru Paolo Pasolinimu. Toho zde ztvárnil Willem Dafoe.

PasoliniRecenzoval/a Václav Limberk dne 23.04.2016 12:07. Životopisné drama Pasolini natočil nezávislý americký filmař Abel Ferrara jako svébytnou poctu kontroverznímu italskému režisérovi Pieru Paolo Pasolinimu. Toho zde ztvárnil Willem Dafoe. Hodnocení: 3
Životopisné drama Pasolini je svébytnou poctou známé a kontroverzní postavě italské kinematografie a italské kultury obecně, filmaři, spisovateli, básníkovi Pieru Paolu Pasolinimu. Ten byl jednou ze stěžejních postav italského filmu šedesátých a přelomu sedmdesátých let. Jeho filmy, jejich skandálnost a kontroverznost, šla ruku v ruce s jeho antifašistickými levicovými názory a s otevřeně neskrývaným hlášením se k homosexuální orientaci, což se mu nakonec v součtu stalo osudným během jeho násilné smrti za záhadných okolností.

Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli ve filmu Pasolini / PasoliniČeským divákům nejsou Pasoliniho filmy úplně neznámé. Putovní přehlídka Projekt 100 v minulosti uvedla četná jeho stěžejní díla jako například jeho takzvanou trilogii života, trojici filmů natočených podle známých literárních předloh s výrazným erotickým laděním (DekameronCanterburské povídky a Kytice z tisíce a jedné noci). Toto jeho směřování pokračovalo a předčasně vyvrcholilo v silně kontrovezní adaptaci Markýze De Sada Saló aneb 120 dnů sodomy, který je dodnes jedním z nejskandálnějších a nejkontroverznějších filmů, které kdy spatřily světlo světa.

Právě poslední fázi Pasoliniho života, respektive posledních dnů a hodin sleduje životopisné drama amerického nezávislého filmaře Abela Ferrary. Slavný filmař (Willem Dafoe) právě dokončil svůj poslední film, který Ferrara připomene několika autentickými záběry ze Saló aneb 120 dnů sodomy. Pasolini tráví chvíle, netuše, že jde o jeho poslední okamžiky, v kruhu své rodiny. Ukazuje se, že má především silný a vřelý vztah ke své matce Susanne Pasolini (Adriana Asti). Zároveň plánuje natočit nový film. Po noční projíždce Římem se svým mladým milencem se už domů nevrátí. Stane se terčem surového útoku (nebo naplánované vraždy?), který nepřežije.

Willem Dafoe ve filmu Pasolini / PasoliniPasolini ve skutečnosti není klasický životopisný film s pevnou dramatickou stavbou. Jde spíše o kaleidoskopický film-portrét, "náčrtek" filmu. Ferrara tu spíše jen navozuje náladu. Nesnaží se vyprávět příběh ani podat zevrubný životopis umělce. Ferrara složil svým Pasolinim poctu filmaři, kterého obdivuje nebo s kterým možná cítí nějakou spřízněnost. A to se mu skládáním různých útržků z Pasoliniho života i fiktivní ukázky z jeho nerealizovaného filmu, v němž se objeví skutečný herec z Pasoliniho filmů Ninetto Davoli, jehož pro změnu ve filmu hraje v "mladé verzi" Riccardo Scamarcio, podařilo přetavit v zajímavý, i když nikterak strhující celek. Jde spíše o niterný pohled do nitra člověka vyvolávající v divákovi sebereflexi a meditativní nálady. Do určité míry jde o něco podobného, o co se pokusil například v Poslednch dnech Gus Van Sant či o netradiční, výtvarně silně stylizované filmové portréty Dereka Jarmana.   

Je pouze škoda, že se z Ferrarovy tvorby do našich kin "neprobojoval", třeba se zpožděním jako v případě Pasoliniho, i jeho druhý film Welcome to New York, natočený ve stejném roce, který pro změnu sledoval ve své době ostře sedovanou sexuální kauzu francouzského politika Dominiqua Strausse-Kahna. Představil by i trochu jinou a klasičtější podobu tohoto zajímavého filmaře, známého především svými temnými thrillery a gangsterkami situovanými do jeho rodného New Yorku, kterému se nedostává tolik pozornosti, jakou by zasluhoval. Pasolini tak představuje spíše netypickou ukázku z Ferrarovy tvorby.

Originální thriller filmu Pasolini / Pasolini




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY