Kinopremiéry: Na Ulici Cloverfield 10 se koná tlustá řecká svatba

Vydáno: 06.04.2016 10:13 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Šestice premiér otevírá v kinech letošní duben. Největšími lákadly určitě budou oscarové drama Spotlight a tajemný horor Ulice Cloverfield 10, sequelu se dočkala Moje tlustá řecká svatba. Za zmínku stojí i novinka Petra Václava.
Spotlight (Spotlight) (Falcon)

Český plakát filmu Spotlight / SpotlightKonečně se do oficiální tuzemské distribuce dostává nedávný vítěz Oscara za film a původní scénář roku. Novinářské drama o závažném tématu má sice typicky akademický a ambiciózní námět a navíc vychází ze skutečnosti, je ale chváleno ze všech stran, takže by nemělo jít pouze o nějaký kalkul, nýbrž o strhující podívanou s důležitým morálním apelem. Režisér a spoluscenárista Tom McCarthy je většině diváctva známější spíše jako herec, to ale tolik nevadí, ba naopak by to mělo zajistit precizní výkony všech zúčastněných. Mezi nimi se objeví na Oscara nominovaní Mark Ruffalo a Rachel McAdams, dále pak třeba Michael Keaton, Liev Schreiber nebo Stanley Tucci. Premiéra týdne.

Synopse: Reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalí skandál zneužívání nezletilých představiteli místní diecéze. Jak ho postupně zveřejňují, katolická církev se brání, protože tahle aféra nebude mít dopad jen na pár duchovních, ale na celou instituci.

Zajímavost: Ruffalo požádal skutečného Mika Rezendese, kterého ve filmu hraje, aby mu mezi záběry předčítal jeho text.

Český trailer filmu Spotlight / Spotlight
Ulice Cloverfield 10 (10 Cloverfield Lane) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Ulice Cloverfield 10 / 10 Cloverfield LaneMysteriózní horor velmi volně navazuje na osm let starý počin Monstrum a láká především na podobně tajemnou kampaň a produkujícího J.J. Abramse. Podle dostupných ohlasů není znalost zmiňovaného filmu nezbytně nutná, což je vždy jedině dobře. Režie se chopil debutant Dan Trachtenberg, který, jak se zdá, docela uspěl a natočil solidní žánrovku, která sice někdy selhává v atmosféře, vesměs ale svůj účel splní. V komorním obsazení překvapí zejména (údajně hodně děsivý) John Goodman, jemuž dělají společnost Mary Elizabeth Winstead a John Gallagher Jr.. Fanoušci žánru by si měli přijít na své.

Synopse: Michelle (Mary Elizabeth Winstead) měla těžkou autonehodu, po níž zůstala v bezvědomí. Když se probudí, zjistí, že se ocitla v podzemní kobce, kde ji drží podivín Howard (John Goodman). Ten je zkušeným "Prepperem", čili člověkem, který ví, že jednoho dne přestane fungovat svět a svědomitě se na to připravuje. Ženě vypráví o tom, že ji zachránil krátce předtím, než na Zemi udeřila gigantická katastrofa, která zničila veškerý život. Společně s nimi přežil už jen Howardův kamarád Emmett (John Gallagher Jr.). Jelikož je venku kontaminovaný vzduch, nemůže Michelle ověřit pravdivost jeho slov a považuje ho za blázna, který ji unesl. Jenže důkazů, že mluví pravdu, se postupně objevuje čím dál víc, stejně jako těch, že je to fakt pořádný magor.

Zajímavost: Existence filmu byla ohlášena až dva měsíce před jeho dokončením.

Oficiální český trailer filmu Ulice Cloverfield 10 / 10 Cloverfield Lane
Pád Londýna (London Has Fallen) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Pád Londýna / London Has FallenOd pokračování poměrně nedávného akčního hitu si asi nelze slibovat žádé velké věci. Už předchozí snímek byl zásahem na první signální, takže předpokládejme, že tento na tom nebude o moc jinak. Režii tentokráte obstaral Íránec Babak Najafi, divácky důležitější je ovšem to, že synopse zůstává de facto stejná, jen se mění místo děje, a především to, že do hlavních rolí se znovu vrátili Gerard ButlerMorgan Freeman a Aaron Eckhart. Dosavadní recenze a ohlasy jen potvrzují původní domněnky o tom, že jde o průměrný žánrový výplach. Tohle bude sázka na jistotu.

Synopse: Britský premiér zemřel a na jeho pohřeb se sjíždějí lídři celého západního světa, takže by Londýn měl být v tu chvíli tím nejbezpečnějším místem na zemi. Přesto dojde k drtivým útokům, které světové vůdce zanechají v pozici mrtvol, výbuchy šíří zkázu a nejvýznamnější londýnské památky se ocitají v plamenech. Hrozbě se ale znovu postaví agent Mike Banning (Gerard Butler), kterému tentokráte pomáhá britský kolega.

Zajímavost: Režisér původního filmu Antoine Fuqua si svou účast nezopakoval, protože se mu nelíbil scénář.

Český trailer filmu Pád Londýna / London Has Fallen
Moje tlustá řecká svatba 2 (My Big Fat Greek Wedding 2) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Moje tlustá řecká svatba 2 / My Big Fat Greek Wedding 2Překvapivý a nenápadný komerční hit se svého pokračování dočkal až po čtrnácti letech a zásadní otázkou tak je, zda ještě někoho po takové době vůbec zajímá. Režie se každopádně ujal Kirk Jones, jehož filmografie není úplně marná, stejné zůstalo obsazení klíčových rolí, takže očekávejte Niu Vardalos a Johna Corbetta a další povědomé tváře. Zahraniční ohlasy tedy nejsou úplně špatné, na druhou stranu ani nijak nadšené, takže to vypadá, že půjde spíš o zbytečný sequel a zapomenutelnou žánrovku. Uvidíme.

Synopse: Toula (Nia Vardalos), Ian (John Corbett) a jejich rodina se vracejí, aby si užili ještě více smíchu, jídla a hlavně, aby uspořádali další velkou tlustou řeckou svatbu, bez které to nejde.

Český trailer filmu Moje tlustá řecká svatba 2 / My Big Fat Greek Wedding 2
Vojtěch (Vojtech) (A-Company CZ)

Český plakát filmu Vojtěch / VojtechPrakticky bez propagace přichází do kin slovenské komediální drama, o němž si lze rámcovou představu udělat po přečtení tuctové synopse, což nemusí být nutně špatně. Za režií a scénářem stojí neznámý Viktor Csudai, který ani do hlavních rolí neobsadil žádnou tuzemskému divákovi povědomou tvář. Nemnoho ohlasů tvrdí, že jde o ryze diváckou podívanou, která se odborníkům příliš líbit nebude, někteří odvážlivci dokonce píší, že se jedná o vůbec nejlepší porevoluční slovenskou komedii. Takže opravdu těžko soudit.

Synopse: Vojtěch (Matej Landl) prožívá krizi středního věku. Přišel o ženu, práci, s rodinou se nestýká. Průvodcem jeho života se stane jeho soused, svérázný taxikář Laco (Marián Miezga). Jejich výlety a pokusy o sociální kontakty a snahy čelit současné společnosti sice většinou končí fiaskem, Vojtěch ale věří, že smůlu jednou protrhne.

Oficiální trailer filmu Vojtěch / Vojtech
Nikdy nejsme sami (Falcon)

Plakát filmu  / Nikdy nejsme samiOceňovaný režisér a scenárista Petr Václav se na něj nezvykle brzy už po dvou letech vrací do kin s dramatem, které už se objevilo na několika festivalech a má tedy jasné ambice. Tomu odpovídají i dosavadní ohlasy, které jsou hodně rozporuplné, shodují se ale na tom, že v realističnosti a syrovosti snímek naprosto vyniká a mělo by ho vidět co nejvíce lidí. Nutno ale upozornit, že jich zatím rozhodně není nějak mnoho, takže se jimi nelze úplně řídit. V hlavních rolích se objeví Karel Roden, Lenka Vlasáková a režisérův objev Klaudia Dudová. Nezbývá než doufat, že se to celé povede, protože podobných tvůrců je u nás pořád málo.

Synopse: Paranoidní pracovník vězeňské správy a jeho rodina se nastěhují do menší obce roztažené podél státní silnice. Spřátelí se se svým novým sousedem, nezaměstnaným hypochondrem, jehož živí žena pracující v místní prodejně. Ta se ale zamiluje do vyhazovače ve zdejším klubu, který ovšem miluje striptérku. Ta zase pro změnu čeká na otce svého dítěte, který sedí v nedaleké věznici, kde pracuje nově příchozí bachař.

Oficiální trailer filmu Nikdy nejsme sami


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY